icon

Založenie rodiny, keď partner nezarába

13. aug 2025

Ahojte, rada by som sa vás opýtala na váš názor na našu situáciu :Zvažovanie založenia rodiny.
Žena 35, muž 38.
Žena VŠ vzdelanie, práca v nemocnici. Plat cca 1000 v čistom. Môj manžel sa pred troma rokmi rozhodol podnikať a spoločné peniaze sme investovali do toho. Podnikanie sa stále nerozbehlo dostatočne dobre na to, aby nás uživil. Respektíve, po zaplatení priestorov, prenájmu strojov k práci (resp.lízing k daným strojom), účtovníctva, nafty, el.energií, a všetkého mu z podnikania nezostane ani euro. ( Aj napriek tomu, že "zarába/faktúruje" cca 2 000 mesačne, náklady k danému podnikaniu sú drahé ).
Rozumiem, že rozbeh je dlhší, len ma mrzí, že miesto založenia rodiny a odloženia si peňazí " na horšie časy keď príde dieťa " sa vložili na podnikanie, ktoré nám donáša menej peňazí, než keď bol v klasickej práci. Rozumej 0€ vs 1 200€
On sa do klasickej práce vrátiť nechce, tvrdí že takto mu to vyhovuje viac, je sám sebe pánom, môže ísť skoro do práce a tým pádom sa skôr vrátiť, práca ho veľmi baví, robí ju rád atď atď.

Motáme sa však v bludnom kruhu, ja by som si chcela založiť rodinu, len ako si má človek založiť rodinu a odísť na MD/RD, keď jeho partner zarába vlastne 0€. On je nešťastný, že nie som dostatočne trpezlivá, ja som nešťastná, že on pre svoju pohodlnosť chce zahodiť "budúcu rodinu" .

Je to dostatočný dôvod na rozchod/rozvod, ak je jeho ochota opustiť " podnikanie" na bode mrazu? Dokedy má podľa vás zmysel čakať, či sa to rozbehne?

Strana
z4
anonym_7a551f
13. aug 2025

@anonym_autor otazka je co naozaj jednotlivi ludia chcu.

Chce on splnit si sen, podnikat, alebo chce byt otec? A co skor? Ak by chcel byt otec, tak by popri podnikani zrejme mal aj vlastnu pracu alebo nejaky iny prijem.

Ak ty ozaj chces byt mama a je to pre teba prvorade, treba asi partnera, ktory ma rovnaky ciel, tuzbu, sen, a rovnako zodpovedne sa nan pripravuje.
Byt rodicom je dozivotne.
Byt rodicom je 18 rokov zodpovednosti a vydavkov.

Nikoho by sme nemali do toho nutit, pokial odpoved na otazku "Chces byt rodic?"
nie je uplne jasne, samozrejme, a
velmi entuziasticke: "ANO!!!"....

A aj po tom Ano, by to mal byt clovek, ktory sa uprimne a zodpovedne pripravuje na rodicovstvo, kolko sa da,
a nielen ze dufa, ze nejako uz bude.....

gribka1
13. aug 2025

No a on čo chce? Pravdepodobne však zle podniká, ak z toho nič nemá.

anonym_a384bd
13. aug 2025

@anonym_autor ja by som ho už dávno.prestala živiť, veď má dve zdravé ruky .
Keď ho budes tamto hýčkať ešpe ďalšie 3-4 roky, neviem neviem či sa dočkáš vytúženého dieťaťa

autor
13. aug 2025

On si chce založiť rodinu, aj sme sa s touto myšlienkou pred 4 rokmi brali.
Len chce, aby som bola trpezlivá a ešte počkala, že on nám zarobí peniaze. Lenže, mňa to stresuje čakať, keď už nemám najmenej rokov a objektívne gyn. problémy ako 4cm myom a PCOS. Čiže keď odložíme snaženie sa o napr 2-3 roky, tak sa budem báť, či ešte sen o rodine bude reálny.

Ja ho aj chápem, je v tom šikovný, ide mu to, má zdravé ruky aj chuť, len akúsi smolu...

bonboniera
13. aug 2025

sám sebe pánom tak veľmi až ho živí jeho manželka …

gribka1
13. aug 2025

Super, tak v 40 máš mať deti? A ak mu to nepôjde ani potom? A čas na deti bude mať? Či bude dupľom v práci od rána do večera.

anonym_923267
13. aug 2025

O rozbehu sa dá rozprávať pár mesiacov, možno rok, určite nie 3. Niečo robí zle, ak sú náklady na podnikanie drahé, buď treba za danú službu pýtať viac a má zle nastavenú cenu alebo sa nejde pretrhnúť a má málo zákaziek či už pre málo perspektívnu oblasť alebo lebo sa mu nechce robiť viac. Ale jasné, že mu to vyhovuje, keď ho živíš. Nejde len o založenie rodiny, ale keby bol sám nemal by na výber, z čoho by žil? Účty, jedlo, všetky náklady by tiež mali byť trpezlivé? Čo robí preto, aby sa to rozbehlo? Dokedy máš čakať? Máte už svoj vek. Toto je na veľmi veľmi vážny rozhovor, pretože za mňa je to buď-alebo situácia.

belle_vie
13. aug 2025

My sme niečo podobné riešili v 2017. Dohodli sme sa s deadlinom- skúšaj si podnikať do 2020, ale potom chcem dieťa a rodinu, buď s tebou alebo bez teba.
V januári 2020 som rovno otehotnela a podnikanie padlo korunou. ALE môj manžel, hoci ho podnikanie stálo veľa úspor ( iba jeho, vtedy sme neboli svoji) stále pracoval, mal nejaké úspory. Ak ty 3 roky ťaháš účty a jeho podnikanie zarába iba samé na seba, tak v prvom rade môže zostať muž rovno doma ako nezamestnaný. Nie je fér, že ty máš odkladať svoje sny a financovať tie jeho. Manžel by si mal uvedomiť, že nie každé podnikanie je zlatá baňa. A ak si to neuvedomí - tak ty nie si strom. Zdvihni sa a odíď niekde, kde chlap nie je sebec

anonym_d81136
13. aug 2025

@anonym_autor ty už deti mať nebudeš .si prepasla najlepšie roky

anonym_c527b6
13. aug 2025

@anonym_autor nech si podniká a popritom zarába v normálnej práci

laurinka27
13. aug 2025

Ako vobec viete vyzit dvaja z 1000€? 😆

anonym_6e6481
13. aug 2025
@anonym_autor

Len chce, aby som bola trpezlivá a ešte počkala, že on nám zarobí peniaze. Lenže, mňa to stresuje čakať, keď už nemám najmenej rokov a objektívne gyn. problémy ako 4cm myom a PCOS. Čiže keď odložíme snaženie sa o napr 2-3 roky, tak sa budem báť, či ešte sen o rodine bude reálny.

Ja ho aj chápem, je v tom šikovný, ide mu to, má zdravé ruky aj chuť, len akúsi smolu...

@anonym_autor Takto zeny stavaju chlapi do bezvychodiskovej situacie. Je malo pravdepodobne, ze ked sa teraz rozidete, budes mat s dalsim parnerom dieta skor nez o 2 - 3 roky. To rovno mozes "cakat" aj na tohoto. Ci sa mu da verit, vies len ty. Jemu to moze byt jedno, on pravdepodobne rata s tym, ze dieta moz mat aj o 3 roky, aj o 5, aj o 10... Od viacerych zien teraz picuvam, ze sa vydali, dohodli sa na rodine, cakali, lebo chlap chcel este nieco ine predtym a nakoniec zistil, ze vlastne deti to nie su, co chce. A zena pri nom premarni plodny vek. Radu nemam, len porozpravat sa. Aj o tom, ci by si na oplatku zas nemala byt panom svojho casu chvilu ty... 🙄

zabka79
13. aug 2025

@anonym_autor nerob to...nezakladaj rodinu v tejto situacii aj keby muz suhlasil...proste nemate financne zabezpecenie

milanemila
13. aug 2025

@anonym_autor nie kazdy ma schopnosti na to aby bol podnikatelom a ak 3r nedokaze tvoj muz rozbehnut biznis, tak je na case aby si priznal, ze podnikat by nemal. Treba sa k tomu postavit zodpovedne a zacat zarabat, ved ty ho vlastne zivis a on si zatial sniva sen o podnikani so zarobkom 0e. To mu ako chlapovi ani trosku nie je debilne?
Dieta by bolo to posledne, co by som s nim riesila. Dala by som mu max pol roka a ak sa to nerozbehne, tak nech prestane snivat a ide do roboty.

som_realistka
13. aug 2025

V tejto situacii ani nepomyslaj na rodinu. Bohuzial je to tak. Uvamedom si, a hlavne by si to mal uvedomit tvoj muz, ze on nie je sam sebe panom, teda je ale prd zarobi a ty ho zivis, lebo zivis, akokolvek sa na to pizries. Inak, co BSM?

tundra
13. aug 2025

Ked sa praca stane konickom,je super,len na konci
mesiaca by malo "Nieco"zostat.Ak nezostane,niekde je chyba....Celkom chapem,ze sa mu nechce nieco menit,stale dufa,ze bude lepsie.
Ked to za 3 roky nepostavil na nohy,dost tazko uveritelne,ze to dokaze nasledujuce roky.
Treba aj zdravy pud sebezachovy a nie ist hlavou proti muru.

belle_vie
13. aug 2025

@anonym_6e6481 ja poznám tu "rozprávku" v zmysle že tie ženy čakali, čakali, až sa rozišli. A muž si s novou priateľkou do pol roka urobil dieťa.
V okolí mám zo 4 takéto prípady. Proste len to dieťa nechceli s ňou.

andrejka2424
13. aug 2025

Určite by som si nezakladala rodinu s človekom, ktorý ma takéto zmýšľanie a nežila by som s niekým, koho treba roky živiť, lebo jemu to takto vyhovuje. Čo je to za charakter, keď sa hrá na podnikateľa a nezarobí si ani na slanú vodu? Už som jedného zúfalca v minulosti ťahala z problémov a akurát do toho namočil aj mňa- ja som teda poučená.

bonboniera
13. aug 2025

som si inak spomenula, minule tu bola podobná tema, nepísala si už? Autorka myslím riešila ze už ju nebaví ťahať celú domácnosť a všetko keď jej chlap roky rieši podnikanie z ktorého nič nemajú …

andrejka2424
13. aug 2025

Ty by si vedela v pohode prežiť aj bez neho.Ak by ste šli od seba, dokedy by bol sám sebe pánom? Trochu sebavedomé veĺké decko a nie otec.To je spôsob jeho zmýšĺania a vnútorná nevyzretosť,ktorá sa sotva zmení aj keby si našiel normálne zamestnanie.Ale tam už nebude sám sebe pánom a radšej bude vajca doma škrabať, ako by mal niekoho nedajboh v práci počúvať.

ivana11155
13. aug 2025

@anonym_autor to jeho podnikanie proste nie je rentabilne, ved zarobi 0 eur. Ale vies co? Preco on vlastne chodi skor a pride skor? Deti nemate, moze potiahnut dlhsie a zarobit viac. Ale jemu sa bud nechce alebo nema viac zakazok a to je velky problem. Treba to s nim vydiskutovat, aby pochopil ze jeho primos do rodiny je nula eur a ty tahas vsetko zo svojho platu. To sa mozes zivit a finamcovat aj sama a vyzera,ze jemu to celkom nedochadza a skryva to za tvoju trpezlivost resp. netrpezlivost.

anonym_c93a9c
13. aug 2025

Čo všetko je v tých nákladoch po ktorých je na nule? Lebo ak z toho vie kreatívne zaplatiť náklady na bývanie, auto, všetky paušálne služby čo domácnosť využíva, nejakú odmenu konateľa pre seba atď, tak je to iná situácia ako keď ledva pokryje náklady na materiál ktorý ku podnikaniu nevyhnutne potrebuje. Ak je na nule tak, že z toho ozaj nič nemáte, tak po troch rokoch je už na rozbeh sakra neskoro, to má úplne zle nastavené. S takým človekom v prvom rade oddel BSM aby si ešte ty neprišla o peniaze, a o deťoch ani neuvažuj.

13uzivatelka11
13. aug 2025
@anonym_923267

O rozbehu sa dá rozprávať pár mesiacov, možno rok, určite nie 3. Niečo robí zle, ak sú náklady na podnikanie drahé, buď treba za danú službu pýtať viac a má zle nastavenú cenu alebo sa nejde pretrhnúť a má málo zákaziek či už pre málo perspektívnu oblasť alebo lebo sa mu nechce robiť viac. Ale jasné, že mu to vyhovuje, keď ho živíš. Nejde len o založenie rodiny, ale keby bol sám nemal by na výber, z čoho by žil? Účty, jedlo, všetky náklady by tiež mali byť trpezlivé? Čo robí preto, aby sa to rozbehlo? Dokedy máš čakať? Máte už svoj vek. Toto je na veľmi veľmi vážny rozhovor, pretože za mňa je to buď-alebo situácia.

@anonym_923267 áno zrejme tomu nevenuje až toľko času..veď ako píše autorka .. vyhovuje mu to, lebo skôr začne aby mohol skoro skončiť 😀 takže asi čaká že bude pracovať 8 hodín denne ako niekde na tpp a bude hneď zarábať tisícky, ale myslím si že väčšina podnikateľov maka od rána do noci aby rozbehli biznis..

tykat
13. aug 2025
@anonym_7a551f

@anonym_autor otazka je co naozaj jednotlivi ludia chcu.

Chce on splnit si sen, podnikat, alebo chce byt otec? A co skor? Ak by chcel byt otec, tak by popri podnikani zrejme mal aj vlastnu pracu alebo nejaky iny prijem.

Ak ty ozaj chces byt mama a je to pre teba prvorade, treba asi partnera, ktory ma rovnaky ciel, tuzbu, sen, a rovnako zodpovedne sa nan pripravuje.
Byt rodicom je dozivotne.
Byt rodicom je 18 rokov zodpovednosti a vydavkov.

Nikoho by sme nemali do toho nutit, pokial odpoved na otazku "Chces byt rodic?"
nie je uplne jasne, samozrejme, a
velmi entuziasticke: "ANO!!!"....

A aj po tom Ano, by to mal byt clovek, ktory sa uprimne a zodpovedne pripravuje na rodicovstvo, kolko sa da,
a nielen ze dufa, ze nejako uz bude.....

@anonym_7a551f tak si zite kazdy za svoje, uvidi sa ako dlho mu to bude potom vyhovovat.
Btw kolko si do toho vrazila ty osobne?
O dietati (s nim) by som teraz vobec neuvazovala.

martinmmartin
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To ze tebe porozpraval ze "niekedy" (len preboha nie moc skoro) bude chciet decka este neznamena ze to je naozaj tak. Vie co chces pocut a ak si to obecenstvo ziada tak to aj obecenstvo dostane.
Skus mu povedat ze chces byt asi bezdetna, ze je zivot tak krajsi , aka bude reakcia, mozno sa dozvies veci co si sa nechcela nikdy dozvediet

mamina7070
13. aug 2025

to vyzijete len z tvojho prijmu ? ty uz jedno dieta mas svojho muza, je to u vas oboch otazka priorit, ty v svojom veku a zdravotnymi problemami si uz mozno aj svoju sancu na dieta premrhala
tri roky na rozbeh je velmi vela, ja poznam aj takych co sa takto rozbiehaju aj desiatky rokov a aj deti popri tom
ja by som s nim dala vazny rozhovor nech si najde normalnu robotu popri tomto konicku lebo ty uz co sa tyka dietata nemas na co cakat a podla odpovedi a reakcii sa zariad

mimi2018
13. aug 2025

@anonym_autor hneď rozchod...to je ľahká cesta odísť keď nemáte ešte spolu deti. Bolo by to dlhé trápenie atď..ved si nájdi takého co uz ma dobre rozbehnutu firmu a zaraba alebo je obyčajný zamestnanec. Držím palce.

personality
13. aug 2025

Podnikám a mám nulu? Tak to bársaký alkoholik na úrade práce takto "podniká". Môj by už "podnikal" bezo mňa a ja by som už podnikala bez neho. 🤣

autor
13. aug 2025
@laurinka27

Ako vobec viete vyzit dvaja z 1000€? 😆

@laurinka27 Dom máme našťastie vyplatený, kúpili sme ho lacno a prerobili vlastnoručne ešte pred svadbou . Inkaso/povinné platby cca 250e vrátane internetu. Ja chodím do práce pešo, on si na svoje auto zarobí. Resp. opraví si ho sám a naftu platí z firmy, spomínala som to aj v prvom príspevku.
Míňame len na jedlo v podstate, máme vlastnú hydinu a záhradu s ovocím/zeleninou. Prípadne občas malý výlet / malý darček pre niekoho z rodiny.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4