icon

Založenie rodiny, keď partner nezarába

13. aug 2025

Ahojte, rada by som sa vás opýtala na váš názor na našu situáciu :Zvažovanie založenia rodiny.
Žena 35, muž 38.
Žena VŠ vzdelanie, práca v nemocnici. Plat cca 1000 v čistom. Môj manžel sa pred troma rokmi rozhodol podnikať a spoločné peniaze sme investovali do toho. Podnikanie sa stále nerozbehlo dostatočne dobre na to, aby nás uživil. Respektíve, po zaplatení priestorov, prenájmu strojov k práci (resp.lízing k daným strojom), účtovníctva, nafty, el.energií, a všetkého mu z podnikania nezostane ani euro. ( Aj napriek tomu, že "zarába/faktúruje" cca 2 000 mesačne, náklady k danému podnikaniu sú drahé ).
Rozumiem, že rozbeh je dlhší, len ma mrzí, že miesto založenia rodiny a odloženia si peňazí " na horšie časy keď príde dieťa " sa vložili na podnikanie, ktoré nám donáša menej peňazí, než keď bol v klasickej práci. Rozumej 0€ vs 1 200€
On sa do klasickej práce vrátiť nechce, tvrdí že takto mu to vyhovuje viac, je sám sebe pánom, môže ísť skoro do práce a tým pádom sa skôr vrátiť, práca ho veľmi baví, robí ju rád atď atď.

Motáme sa však v bludnom kruhu, ja by som si chcela založiť rodinu, len ako si má človek založiť rodinu a odísť na MD/RD, keď jeho partner zarába vlastne 0€. On je nešťastný, že nie som dostatočne trpezlivá, ja som nešťastná, že on pre svoju pohodlnosť chce zahodiť "budúcu rodinu" .

Je to dostatočný dôvod na rozchod/rozvod, ak je jeho ochota opustiť " podnikanie" na bode mrazu? Dokedy má podľa vás zmysel čakať, či sa to rozbehne?

binarypete
Autor odpoveď zmazal
1andrea111
13. aug 2025

@anonym_autor pozrel sa nejaký ekonóm na to podnikanie? Prečo mu to nezarába? Kde je chýba? Pýta málo peňazí? Robí prácu neefektívne, dlho? Má málo zákaziek? Čo bude vlastne inak za dva roky? Je to oblasť v ktorej sa dá vôbec zarobiť?

autor
13. aug 2025
@1andrea111

@anonym_autor pozrel sa nejaký ekonóm na to podnikanie? Prečo mu to nezarába? Kde je chýba? Pýta málo peňazí? Robí prácu neefektívne, dlho? Má málo zákaziek? Čo bude vlastne inak za dva roky? Je to oblasť v ktorej sa dá vôbec zarobiť?

@1andrea111 Objektívne príčiny boli-sú napríklad:
Jednému sa práca robí pomerne ťažšie/neefektívne, nakoľko sú to veľké objemné ťažké kusy. Nemôže zobrať pomocníka, pretože zatiaľ nezarába.
Zákaziek nemá zatiaľ veľa nakoľko sa zmenila lokalita, kde podniká, nájom kde bol pôvodne sa predal.
Nedá sa nájsť lacnejší nájom, lebo priestory okolo 80m2 sú u nás nedostupné.
Jeden zákazník po tom ako mal platiť (3 000€ len za materiál, prácu ani nepočítam) tak sa dal do osobného bankrotu a peniaze nám nevyplatil.
A raz sa ešte napríklad stala nehoda s tovarom, vysypal sa/zničil sa... Nie našou chybou a tovar nebol poistený a zas bola strata cca 4 000€.

Potom neobjektívne príčiny, že by sa dalo byť v práci dlhšie, napríklad 12h (teraz býva 9-10h), mohol by si nájsť ďalšiu prácu, mohol by robiť nejaké "reelska" a dávať to na internet a pod čo nerobí.

gribka1
13. aug 2025

Ach jaj, podnikateľ pre vlastnú zábavu.

anonym_f7500f
13. aug 2025
@anonym_autor

On si chce založiť rodinu, aj sme sa s touto myšlienkou pred 4 rokmi brali.
Len chce, aby som bola trpezlivá a ešte počkala, že on nám zarobí peniaze. Lenže, mňa to stresuje čakať, keď už nemám najmenej rokov a objektívne gyn. problémy ako 4cm myom a PCOS. Čiže keď odložíme snaženie sa o napr 2-3 roky, tak sa budem báť, či ešte sen o rodine bude reálny.

Ja ho aj chápem, je v tom šikovný, ide mu to, má zdravé ruky aj chuť, len akúsi smolu...

@anonym_autor objektívne je uz v 35 neskoro. V dnešnej dobe je počatie ťažké, ci zo ženského alebo mužského hľadiska. Ja mam pcos a o babatko sme sa snažili vyše roka ked som mala 21 rokov. Ak chcete počkať kym sa rozbehne firma urcite odporúčam kompletne vyšetrenie. Ak nebudú chciet urobit povedz ze sa snažíte viac ako pol roka. Ak bude mat muž dobry spermiogram a ty pozitívne ovulacne testy/folikulometriu tak to nie je stratené.

anonym_f7500f
13. aug 2025
@anonym_d81136

@anonym_autor ty už deti mať nebudeš .si prepasla najlepšie roky

@anonym_d81136 ako sa to vraví? Niektoré ženy musia zhodiť druhé aby sa same cítili lepsie? Celkom hnusne od teba, v klude môže mat aj 5 deti, mozno sa podari na prvý krat mozno na 20.

maminkadeticiek
13. aug 2025

V zivote by som nebola s muzom,ktoreho by som mala zivit,aby si on mohol plnit svoje sny.

1andrea111
13. aug 2025
@anonym_autor

Jednému sa práca robí pomerne ťažšie/neefektívne, nakoľko sú to veľké objemné ťažké kusy. Nemôže zobrať pomocníka, pretože zatiaľ nezarába.
Zákaziek nemá zatiaľ veľa nakoľko sa zmenila lokalita, kde podniká, nájom kde bol pôvodne sa predal.
Jeden zákazník po tom ako mal platiť (3 000€ len za materiál, prácu ani nepočítam) tak sa dal do osobného bankrotu a peniaze nám nevyplatil.
A raz sa ešte napríklad stala nehoda s tovarom, vysypal sa/zničil sa... Nie našou chybou a tovar nebol poistený a zas bola strata cca 4 000€.

Potom neobjektívne príčiny, že by sa dalo byť v práci dlhšie, napríklad 12h (teraz býva 9-10h), mohol by si nájsť ďalšiu prácu, mohol by robiť nejaké "reelska" a dávať to na internet a pod čo nerobí.

@anonym_autor no to veľmi nevyzerá k zmene k lepšiemu. Ak je neefektívne robiť sám, keby sa k nemu pridal niekto, nezarobil by si ten na seba? Dvaja by zarobili viac. Neberie vopred zálohu? Prečo myslíš že to o rok, dva bude lepšie. Kde vidíš tú víziu? A aj 10 hodín práce denne je dosť.

anonym_f7500f
13. aug 2025
@anonym_autor

@laurinka27 Dom máme našťastie vyplatený, kúpili sme ho lacno a prerobili vlastnoručne ešte pred svadbou . Inkaso/povinné platby cca 250e vrátane internetu. Ja chodím do práce pešo, on si na svoje auto zarobí. Resp. opraví si ho sám a naftu platí z firmy, spomínala som to aj v prvom príspevku.
Míňame len na jedlo v podstate, máme vlastnú hydinu a záhradu s ovocím/zeleninou. Prípadne občas malý výlet / malý darček pre niekoho z rodiny.

@anonym_autor autorka na koho je písaný dom a kto financoval prerábku? Auto je spoločne?

autor
13. aug 2025
@1andrea111

@anonym_autor no to veľmi nevyzerá k zmene k lepšiemu. Ak je neefektívne robiť sám, keby sa k nemu pridal niekto, nezarobil by si ten na seba? Dvaja by zarobili viac. Neberie vopred zálohu? Prečo myslíš že to o rok, dva bude lepšie. Kde vidíš tú víziu? A aj 10 hodín práce denne je dosť.

@1andrea111 Vidím tú víziu v tom, že keď bude viac zákaziek tak si môže zobrať pomocníka a pôjde to potom efektívnejšie. A ešte v tom, že zákazníci s ním boli spokojní, tak že bude práce viac, len to trvá kým sa o ňom dopočujú a peniaze na reklamu nemáme nazvyš.
Čiže teoreticky to chce len nejaký čas. Prakticky to môže byť stále takto.

anonym_f7500f
13. aug 2025
@anonym_autor

@1andrea111 Vidím tú víziu v tom, že keď bude viac zákaziek tak si môže zobrať pomocníka a pôjde to potom efektívnejšie. A ešte v tom, že zákazníci s ním boli spokojní, tak že bude práce viac, len to trvá kým sa o ňom dopočujú a peniaze na reklamu nemáme nazvyš.

@anonym_autor a co keby ste si prenajali firmu ktorá tu vašu rozbehne? Neviem ci taka existuje ale viem ze su firmy co robia mailing reklamy a úpravu eshopu a proste pomôžu s tým biznisom. Mozno aj nejaký finančný poradca 🤷🏼‍♀️

vilma7
13. aug 2025

A ako.dlho ste spolu?
No keďže máš aj nejaké problémy, tak čakať a čakať nemá veľmi vyznam, lebo potom sa ozaj nemusi podariť.
Ja som síce bez problémov otehotnela v 40, avšak 42...jedine že by si potom ty išla do práce a on na materskú...stále je tam ešte rok, dva kym porodíš, tak potom môžete hľadať najlepšiu cestu.

autor
13. aug 2025
@anonym_f7500f

@anonym_autor autorka na koho je písaný dom a kto financoval prerábku? Auto je spoločne?

@anonym_f7500f dom máme napoly. Auto je firemné, teda jeho. Avšak jeho hodnota nie je vysoká. Cca 2500€, to sa zaplatilo z tých spoločných úspor a dalo na firmu aby sa mohla nafta dávať do nákladov…

1andrea111
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak problém je že má málo zákaziek? Treba skúsiť reklamu. V dnešnej internetovej dobe ani nebude stáť veľa. Nájsť spôsob ako dať o sebe vedieť.

marca12
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor S tym mu skus ty pomoct. Vytvorte stranku,davajte fotky,videa,oslovte kamaratov,rodinu na zdielanie. Ludom sa musis dostat do povedomia.

ahhola
13. aug 2025

Prosim ta, v com podnika, lebo mne sa zda, ze tej smoly je na jedneho podnikatela akosi privela, ci ta nahodou nevodi za nos a ci teba "netuneluje" ked si mu krasne na ten jeho biznis prispela... K "vyrobe" dietata... sexujete, beries hak, on ochranu, ne-chce sex bez ochrany, ci kde je problem... Ty sa otehotni, on to slubil a tvoje sance na tehu sa zmensuju kazdym dnom, (teraz sa tu vysypu priklady teho 40.tniciek,ci benovej a skrucanej) 35 je uz vela, uz mal palit, ono to moze trvat, kym sa zadari... 🍀

anonym_b38658
13. aug 2025

Moj byvaly kolega si tiez isiel plnit podnikatelsky sen. Bol manualne zrucny a rozhodol sa, ze urobi dieru do sveta specifickym detskym tovarom. Bol to vyrobok na mieru. Mal vela roznych kamaratov a znamych, cize vsadzal nato, ze preda hravo desiatky vyrobkov. Prenajal si dielnu, stroje a NIC. Podotykam, ze v tom case bol otcom dvoch malych deti so zenou na materskej 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ ano vyrobky boli pekne, to sme mu aj v robote hovorili, ake pekne neznamena dobre predajne. Long story short, po pol roku zo sna vytriezvel a nasiel si klasicku robotu. Predal presne 0 slovok nula vyrobkov. Lebo nikto z jeho kamaratov to za trhovu cenu stoviek EUR nekupil.

autor
13. aug 2025
@vilma7

A ako.dlho ste spolu?
No keďže máš aj nejaké problémy, tak čakať a čakať nemá veľmi vyznam, lebo potom sa ozaj nemusi podariť.
Ja som síce bez problémov otehotnela v 40, avšak 42...jedine že by si potom ty išla do práce a on na materskú...stále je tam ešte rok, dva kym porodíš, tak potom môžete hľadať najlepšiu cestu.

@vilma7 11 rokov, on tiež potiahol mňa počas VŠ. Rodičia ma v tom čase neživili, živil ma vtedy priateľ a rodičia mi odkladali peniaze a dali mi ich pred svadbou na polku domu.

Preto je mi aj blbé ho teraz kopnúť do zadnice keď nezarába, keď on mňa potiahol počas VŠ.

autor
13. aug 2025
@ahhola

Prosim ta, v com podnika, lebo mne sa zda, ze tej smoly je na jedneho podnikatela akosi privela, ci ta nahodou nevodi za nos a ci teba "netuneluje" ked si mu krasne na ten jeho biznis prispela... K "vyrobe" dietata... sexujete, beries hak, on ochranu, ne-chce sex bez ochrany, ci kde je problem... Ty sa otehotni, on to slubil a tvoje sance na tehu sa zmensuju kazdym dnom, (teraz sa tu vysypu priklady teho 40.tniciek,ci benovej a skrucanej) 35 je uz vela, uz mal palit, ono to moze trvat, kym sa zadari... 🍀

@ahhola Zákazková výroba z dreva/kovu.
Nemyslím si, že ma tuneluje, resp. tie situácie, ktoré sa stali boli reálne. Bola som s manželom podávať trestné oznámenie na toho zákazníka, ktorý nezaplatil/nedoplatil za materiál a tiež som na vlastné oči videla zničený materiál.

Peniaze som mu sama ponúkla, zostali nám zo svadobných darov, plus sme spoločne našetrili. Mala som vidinu, že to bude dobrý nápad a tiež som sa videla v tom, že si popri svojej práci časom privyrobím aj extra vo firme, vyrábaním cenových ponúk, nákupom materiálu a tak... že keď sa to rozbehne, že pôjdem niečo také robiť aj ja nakoľko práca v nemocnici je vo vyššom veku náročná kvôli nočným a nie je tam taký flexibilný pracovný čas počas výchovy detí.
Veľa zo strojov si kúpil za vlastné (resp.nie sú na lízing) a sú určite predajné, takže nejaké peniaze z tých svadobných darov by sa dali získať späť.

deedol
13. aug 2025

35 je uz naozaj cas na dieta. Teraz, nie o 2-3 roky. Co robi v praci 10-12 h ked ma malo zakaziek? Mal zostat v praci a popri tom rozbiehat biznis. Nech si najde nieco aspon ako predtym a rieste dieta. A popri tom cez vikendy nech rozbieha firmu. Inak tri roky no… aj by som zhodnotila, ze o ten tovar nie je zaujem.

0kristina0
13. aug 2025

Ano, je to dovod na rozvod.

1andrea111
13. aug 2025
@anonym_autor

@ahhola Zákazková výroba z dreva/kovu.
Nemyslím si, že ma tuneluje, resp. tie situácie, ktoré sa stali boli reálne. Bola som s manželom podávať trestné oznámenie na toho zákazníka, ktorý nezaplatil/nedoplatil za materiál a tiež som na vlastné oči videla zničený materiál.

Peniaze som mu sama ponúkla, zostali nám zo svadobných darov, plus sme spoločne našetrili. Mala som vidinu, že to bude dobrý nápad a tiež som sa videla v tom, že si popri svojej práci časom privyrobím aj extra vo firme, vyrábaním cenových ponúk, nákupom materiálu a tak... že keď sa to rozbehne, že pôjdem niečo také robiť aj ja nakoľko práca v nemocnici je vo vyššom veku náročná kvôli nočným a nie je tam taký flexibilný pracovný čas počas výchovy detí.
Veľa zo strojov si kúpil za vlastné (resp.nie sú na lízing) a sú určite predajné, takže nejaké peniaze z tých svadobných darov by sa dali získať späť.

@anonym_autor no tak zákazková výroba z dreva/kovu ktorú robí jeden neviem či bude efektívna. Tieto veci sa robia vo veľkom vo veľkých firmách, tam je efektivita iná. Mám v rodine kto sa takúto zakazkovu výrobu pokúša rozbehnúť celý život.

vilma7
13. aug 2025
@anonym_autor

@vilma7 11 rokov, on tiež potiahol mňa počas VŠ. Rodičia ma v tom čase neživili, živil ma vtedy priateľ a rodičia mi odkladali peniaze a dali mi ich pred svadbou na polku domu.

Preto je mi aj blbé ho teraz kopnúť do zadnice keď nezarába, keď on mňa potiahol počas VŠ.

@anonym_autor za mnou prišiel manžel do zahraničia, on bol s deťmi na materskej, nemala dom s tým problém. Teraz pracujeme obidvaja,pri deťoch sa striedame.

zero1
13. aug 2025

prvé čo ma napadlo je, že sa treba zbaliť a z tejto diery vypadnúť. choďte žiť na západ. západné štáty vás nebudú dusiť v podnikaní ako SR. a plat 1000 s VŠ? ani nekomentujem. Toto je obraz nášho suverénneho štátu. v práci plat nízky, v podnikaní žiadny. Prajem veľa šťastia.

domkakvet
13. aug 2025

@anonym_autor to podnikanie sa uz len tazko rozbehne, mal by to ukoncit a ked nie, tak nejaku pracu, alebo brigadu popri tom.

ahhola
13. aug 2025
@zero1

prvé čo ma napadlo je, že sa treba zbaliť a z tejto diery vypadnúť. choďte žiť na západ. západné štáty vás nebudú dusiť v podnikaní ako SR. a plat 1000 s VŠ? ani nekomentujem. Toto je obraz nášho suverénneho štátu. v práci plat nízky, v podnikaní žiadny. Prajem veľa šťastia.

@zero1 v tejto diere maju vyplateny dom a s jej vyplatou su v pohode, aj ked chlap co zarobi, to minie a zisk nikde... Kde presnejsie na tom zaoade su tie pecene holuby do huby...

salome123
13. aug 2025

@anonym_autor urob s ním dohodu, začnite sa snažiť o dieťa. Keď sa podarí, tak skonči s podnikaním ak sa to nerozbehne dovtedy a pôjde normálne pracovať aby v čase keď nastúpis na MD mal už riadne platenú prácu.

koniarova
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tomuto čo si napísala aj ozaj veríš?

anonym_98c01d
13. aug 2025

A bez teba co by bolo s podnikaním?kto by mu dával najesť a platiť účty.?mal by po sne a možno bude ajtak mať a ty o chvíľu budeš mať tiež po sne mať rodinu lebo vek čas...a to ti nezaplatia žiadne peniaze

vler
13. aug 2025
@zero1

@zero1 tento stat ma vela chyb ale to ze autorkinmu manzelovi podnikanie nezaraba vina statu nie je