Zaplatili by ste dlhy otca?
Ahojte.
Moja otazka sa tyka mojho otca. Moj otec ma dlhe roky dlhy. Uz co si pamatam, ako dieta, tak nam stale chodili upomienky, vyzvy, aj exekucie. Moj otec roky neplati zdravotku ani socialku. Kedysi sme mali financne tazke obdobie, museli sme si poziciavat aj na jedlo, vtedy prestal platit. Odvtedy sa vsak polepsilo a naslo by sa 80€/mes., aspon na tu zdravotku, tak fakt netusim, preco neplati aspon to. Ma tam dlh uz cez 2000€… Ja este chodim do skoly, ale trapi ma to. Bojim sa, ze ak sa mu nieco stane, ani ho nebudu liecit, len zakladna starostlivost.. Chcela by som mu to po tom, ako zacnem chodit do prace, zaplatit a pravidelne mu platit aspon zdravotne ja, lebo vidim, ze on sa k tomu nema. Som vsak na vazkach.. ja sama budem mat co robit, aby som si vedela zabezpecit slusny zivot a dnes je to pre mladeho cloveka narocne financne vsetko.. a ked vidim jeho, ze to proste roky neplati … tak som taka, ze neviem, ci si zasluzi taku pomoc. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste vy? Zaplatili by ste dlhy otca?
Si jeho dieta. On ta o to zjavne neprosi. Neplat mu nic.
To tým chceš povedať, ze majú vaši spoločný majetok????? Dievča zlaté, je vám s mamou jasne, ze živnostník za svoje dlhy ručí CELÝM MAJETKOM???? Na ten ich dom/byt už dávno môže byť uvalena exekúcia a mama môže zo dňa na deň zostať so zablokovaným účtom a "holým zadkom" na ulici. Toto by som riešila, hneď a zaraz a nie zdravotné poistenie nezodpovedného hlupáka. Ten nech si svoje sracky rieši sam.
A ako fungujú s peniazmi, kto platí energie, nákupy potravín?
Má mama svoj účet, alebo používa otcov?
Ak používa otcov účet, má k nemu svoju kartu a je disponent = vidí pohyby na účte, čo je všetko zaplatené, koľko má našetrené?
Musí mať prehľad o spoločných peniazoch aby sa vám nestalo toto
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/muz-nam-narobil-dlhy-2/
Ja by som nezaplatila keď on to ma na háku. Keď máte dobrý vzťah tak sa ho opýtaj čo má záujem o nápravu ( 50-50% ale ani to si nezaslúži. A keď nie tak to už nikdy nerieš. Tiež som mala podobného otca a nezaplatila som
Vyhľadaj si ho, či tam nie je záznam (aj cez IČO aj cez dátum narodenia) https://obcan.justice.sk/poverenia/rozsirene-vy...
Tiež pozri https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster (vyhľadaj podľa adresy) či nie je plomba na liste vlastníctva.
@autorka ach, nemas to lahke… tazka povaha, mozno ani nie je taky “zly” ako velmi uzavrety. Najlepsie by bolo sa s nim porozpravat, dat mu najavo, ze mu chces nezistne pomoct (ak sa pre to rozhodnes), ze ho mas rada a ze nechces, aby mal nejake problemy, pokial je vo vasich silach to urovnat. Lenze neviem, ci taky rozhovor neni scifi, ked je taky odmerany. Mozno je naozaj frustrovany, sklamany, zahanbeny, ze sa mu roky nedari v tom, co asi chcel robit… ale to uz su z mojej strany len konspiracie.
Rozpravala si sa o tomto tvojom napade s mamou? Ona ho pozna najlepsie, tak by ti skor mohla poradit, pripadne odhovorit
+ ako tu bolo spomenute, bolo by fajn preverit ten majetok a potencialne exekucie..
určite to treba zaplatiť, lebo ostanú vaši ešte na ulici kvôli tomu.
Ahoj, zo zaciatku sme platili nejake dlhy po otcovi napr na nájomnom, postupne sme zistili, ze takto by sme boli jeho otrokom cely zivot, stale vytvaral nove dlhy, postu neotvaral, peniaze co bol vyplateny z bytu minul, lepsie povedané rozflakal. Človeka to mrzi a boli, ale komu niet rady tomu niet pomoci. Zial nahle zomrel, vela dlhov ostalo, dedicstva sme sa vzdali
aj ked sa ti to moze zdat krute, neplatila by som to. proste mohlo by sa to vsetko obratit len proti tebe a ostala by si splacat vsetko ostatne. treba zistit dovod, preco sa na to vykaslal
Myslim si, ze ozajstne problemy pre teba zacnu ked sa tvoj tatko dozije dochodku a vypocitaju mu nizky dochodok, kedze robi zivnostnika a predpokladam, ze plati tie najnizsie mozne odvody tak vela mu nedaju + dlhy, ktore mu dovtedy narastu.
Môj muž otcovi platil dlhý SP a ZP.A hádaj čo raz sa mu to prepieklo narobí za 2 roky tiež dlhý zaplatil to znova muž .Do tretice otec narobil znova dlhý až sa spamätal a prišiel starobný dôchodok. Musel si to všetko zaplatiť aby dostal starobný dôchodok. Takže TY tiež nemáš záruku že ak bude vidieť tvoju snahu. Tak dlhý môže robiť dalej lebo vie že niekto jeho dlhý zaplatí ked urobil dlhý si vyplatila vždy ak bude problém alebo niečo pôjde za tebou.
Nepln ulohy druhych ludi, ... to znamena, ty nemas co platit dlhy tvojho otca. Dlhy tvojho otca su jeho dlhy. Ty este chodis do skoly, este ani nezarabas a uz premyslas, ze by si mu to v buducnosti platila. V ziadnom pripade takto nepremyslaj. Splatis mu pomalicky jeden dlh a potom co, bude ta vyuzivat na nieco dalsie? Dlhy su jeho a ked ho neosetria, tak neosetria jeho, nie teba. Je to jeho zodpovednost. Ja sa tiez len ucim povedat NIE. Nepomahat tam, kde to NEMA zmysel. Tu to nebude mat ZIADNY zmysel, ver mi. Vyjdes z toho najhorsie a este ta obvini, ze neplatis dost... daj na moje rady...
V tomto pripade kt popisujes by som v ziadnom pripade dlhy za otca neplatila. Dlhodobo svoju situaciu neriesi, s vami o tom nekomunikuje, nesnazi sa nejak svoju situaciu zmenit. Ty naozaj nemusis mat vycitky a platit nieco za nezodpovedneho otca.
Minimalne by si mohol vybavit splatkovy kalendar a pomaly doh uhradit 🤷🏼♀️
Ak neplati roky tak urcite je to viac ako 2000 eur plus uroky exekutor

@vanilkovazmrzka Toto som s nim este ani neriesila, ci by stal o taku pomoc. Je to vsetko v mojich uvahach zatial, pretoze ma to uz roky trapi. Ale mam pocit, ze aj v tomto mas pravdu a on ani nebude stat o to, aby mu to niekto platil.. ma taky postoj. Ani nie ze mu to je jedno, skor taky rezignovany a frustrovany zo zivota.. alebo sa hanbi.. Tazko povedat, on je taka povaha, ze z neho nevie clovek ani vycitat, ci sa trapi alebo ma normalnu naladu, nedava nic najavo, nevie komunikovat, uprimne a o pocitoch uz vobec..