Zasahovanie súdov do kontaktu detí so starými rodičmi: je to správne?
Ahojte, zaujímal by ma váš názor na to, že súd môže v niektorých prípadoch nariadiť, aby sa deti stretávali so starými rodičmi, dokonca aj proti vôli rodičov. Nie je to hnus? Mne osobne to príde dosť zvláštne – predsa len, nie každý starý rodič má s rodičmi či deťmi dobré vzťahy, môžu byť medzi nimi konflikty alebo odlišné predstavy o výchove.
Myslíte si, že je správne, že súdy do toho môžu zasahovať? Máte s tým niekto osobnú skúsenosť? Je to podľa vás zásah do práv rodičov, alebo skôr ochrana práv detí a starých rodičov?
Budem rada za vaše názory a skúsenosti.
Tak sa na to pozri aj z iného uhla pohladu…..rodičia sa rozídu, jeden z rodičov blokuje styk, tak žiaľ stari rodičia nemajú inú možnosť ako to rieist cez súd
Dieťa mohlo byt u nich pečene - varené, ale po rozchode/rozvode rodičov ten jeden rodič si dupne nohou a povie nie
A teraz čo?
@anonym_autor Predstav si napriklad takuto situaciu: deti miluju babku a deda, rodicov svojho otca. Maju pekny vztah, vela spolocnych zazitkov. Jedneho dna sa ich mama rozhodne, ze sa rozvedie a ide byvat s milencom a s byvalym a jeho rodinou uz nechce mat nic spolocne. Ze jej detom budu stari rodicia chybat, neriesi, vsak zvyknu si. A predstav si do toho, ze ty si bud jedno z tych deti, alebo ta babka. Je zasah sudu hnus?
Ochrana práv dieťaťa a starých rodičov, to že jeho rodič má so svojím zlý vzťah, neznamená automaticky, že musí byť zlý vzťah aj medzi starým rodičom a vnúčaťom.
Dieťa si neskôr vytvorí svoj názor a vzťah so starými rodičmi, je na ňom či bude dobrý alebo zlý.
Súd nepovolí stretávanie,ak starí rodičia nie sú schopní sa o dieťa postarať, vyjadruje sa aj psycholog a sociálna kuratela.
@anonym_4f2ac8 ....z vlastnej skúsenosti viem,že psychológ vôbec nebol prizvaný a sociálna kuratela len sledovala proces.Cely čas nepovedala ani slovo.Takze nie,nie vždy sa vyjadruju
Ochrana práv dieťaťa a starých rodičov, to že jeho rodič má so svojím zlý vzťah, neznamená automaticky, že musí byť zlý vzťah aj medzi starým rodičom a vnúčaťom.
Dieťa si neskôr vytvorí svoj názor a vzťah so starými rodičmi, je na ňom či bude dobrý alebo zlý.
Súd nepovolí stretávanie,ak starí rodičia nie sú schopní sa o dieťa postarať, vyjadruje sa aj psycholog a sociálna kuratela.
@anonym_4f2ac8 nemusí tak byt vždy prizvaný psychológ. Keď stari rodičia uvedú, že dieťa s nimi trávilo čas, nie sú pre neho neznámi ľudia, majú nejaké dôkazy čím podporiť že majú s dieťaťom funkčný vzťah tak to je pre súd postačujúce
Už je na druhej strane aby uviedli padne argumenty že prečo nie
Čím by vzťah a kontakt so starými rodičmi poškodzoval dieťa
Absolvovali sme takýto súd.A som za neho veľmi vďačná.
Moje práva ako rodiča neboli nijak porušené, skôr naopak.Sud len potvrdil to,čo sme tvrdili my ako rodičia a starému rodičovi trošku pristrihol krídla.Jeho návrh bol v plnom rozsahu zamietnutý a dostal ,,kompromisne"rozhodnutie . Odvtedy je kľud a pokoj.
Už je tomu vyše 10 rokov .
Z právneho hľadiska má dieťa právo na kontakt s blízkymi osobami a medzi nich patria aj starí rodičia. Ak sa rodičia s rodičmi dieťaťa nerozumejú, automaticky neznamená, že starí rodičia sú zlí alebo nebezpeční pre dieťa. Niekedy ide len o nezhody medzi dospelými, ktoré sa na deťoch nemajú odrážať. Ak existujú dôvody, prečo si rodič nepraje kontakt (toxické správanie, manipulácia, násilie, neúcta k hraniciam), tak je na súde, aby to dôsledne posúdil. Nemal by nariaďovať kontakt len preto, že niekto má biologický status starého rodiča.
@anonym_4f2ac8 nemusí tak byt vždy prizvaný psychológ. Keď stari rodičia uvedú, že dieťa s nimi trávilo čas, nie sú pre neho neznámi ľudia, majú nejaké dôkazy čím podporiť že majú s dieťaťom funkčný vzťah tak to je pre súd postačujúce
Už je na druhej strane aby uviedli padne argumenty že prečo nie
Čím by vzťah a kontakt so starými rodičmi poškodzoval dieťa
@pribinak Co moze byt dokazom funkcneho vztahu?
Osobne skusenosti nemam, ale tiez som toho nazoru, ze sud ma hajit prava seniorov, ktori idu "so srdcom na dlani" a zlá, zlá ex brani styku... darceky od tej nespravnej babky vyhodi a pod... svokrina kamaratka ma taky pripad. Zivot nie je cierno-biely... moj 90rocny dedko miluje svoje pravnucata snad viac ako svoje vnucata, cely zivot sa pohyboval v akademickych kruhoch, riesil karieru a teraz na sklonku zivota si uvedomil, ze potomkovia su to, co po nom ostalo... vidi sa v nich... chce im pomahat. A takto to maju mnohi stari rodicia.
Absolvovali sme takýto súd.A som za neho veľmi vďačná.
Moje práva ako rodiča neboli nijak porušené, skôr naopak.Sud len potvrdil to,čo sme tvrdili my ako rodičia a starému rodičovi trošku pristrihol krídla.Jeho návrh bol v plnom rozsahu zamietnutý a dostal ,,kompromisne"rozhodnutie . Odvtedy je kľud a pokoj.
Už je tomu vyše 10 rokov .
@doriiis Co navrhoval stary rodic a co mu schvalil sud?
@doriiis Co navrhoval stary rodic a co mu schvalil sud?
@anonym_autor ...fu.Nepamatam si presne,ale tuším tam bol každý druhý víkend od piatku do nedele.Chcel byť s mojím synom.Sam.Neuspel a nemal ani šancu.Dostal jednu návštevu v mesiaci na pár hodín výhradne v prítomnosti jedného z rodičov.Sam s deťmi nikdy nebol.Pri mladšej len sklopil uši a povedal,že bude ako povieme.😂
@pribinak Co moze byt dokazom funkcneho vztahu?
@anonym_autor trávenie času, zážitky ….ale aj normálna starostlivosť, diéta vyzdvihnuté z MS, školskej družiny, varenie, pečenie pre dieťa, pomoc s úlohami, sprevádzanie na krúžky, ale aj normálna hra, čítanie či skladanie
@anonym_autor trávenie času, zážitky ….ale aj normálna starostlivosť, diéta vyzdvihnuté z MS, školskej družiny, varenie, pečenie pre dieťa, pomoc s úlohami, sprevádzanie na krúžky, ale aj normálna hra, čítanie či skladanie
@pribinak Tak ak toto niekto ma, zrejme nemusi ziadat sud o pomoc.
Mne to pride nezmyselne a zbytocne. Asi tam nieco ok nebude, ked si nevdia urobit dohodu a vztah bez zatahovania sudov do tychto vztahov. Chapem, stari rodicia sa citia viac, ale fakt je.. ze keby tymto starym rodicom sa ich rodicia takto zasahovali do ich rozhodnuti= nebodaj sa sudili, tiez by sa im to nepacilo a veru dobry vzduch by to nerobilo a nepacilo by sa im to vobec. ALe uz ked su stari rodicia a maju moznost, tak si myslia aky su "predolezity". Ja osobne sksenost nemam, lebo sama som ta co riesi, aby dieta bolo so starymi rodicmi (ale isto nie kazdy vikend a urcite nie prespavacky hocikedy pocas roka = najma kovli uceniu) ale neviem si predstavit, ze by mi niekto rozkazoval, ze musi to dieta ist...
Rozumiem, ze su v dnesnej ludia izolovani a su matky co dieta nedaju ani z ruk, nedaj boze aby sa niekto zaujimal, prisiel na navstevu, ale to su extremy. Tam asi aj pochopim, ze ak stari rodicia chcu byt v kontakte riesia to sudom = ale asi nechapu, ze na vztahoch to nic nezmeni. JA osobne by som darovala majetok charite a take dieta vydedila co by sa distanocovalo, a nech si robia co chcu, nasla by som si ine zaujmy. Iste by som nasilu nesudila kontakt s niekym, a kazdu navstevu si vyprosovala a strapnovala sa.
Mne to pride nezmyselne a zbytocne. Asi tam nieco ok nebude, ked si nevdia urobit dohodu a vztah bez zatahovania sudov do tychto vztahov. Chapem, stari rodicia sa citia viac, ale fakt je.. ze keby tymto starym rodicom sa ich rodicia takto zasahovali do ich rozhodnuti= nebodaj sa sudili, tiez by sa im to nepacilo a veru dobry vzduch by to nerobilo a nepacilo by sa im to vobec. ALe uz ked su stari rodicia a maju moznost, tak si myslia aky su "predolezity". Ja osobne sksenost nemam, lebo sama som ta co riesi, aby dieta bolo so starymi rodicmi (ale isto nie kazdy vikend a urcite nie prespavacky hocikedy pocas roka = najma kovli uceniu) ale neviem si predstavit, ze by mi niekto rozkazoval, ze musi to dieta ist...
Rozumiem, ze su v dnesnej ludia izolovani a su matky co dieta nedaju ani z ruk, nedaj boze aby sa niekto zaujimal, prisiel na navstevu, ale to su extremy. Tam asi aj pochopim, ze ak stari rodicia chcu byt v kontakte riesia to sudom = ale asi nechapu, ze na vztahoch to nic nezmeni. JA osobne by som darovala majetok charite a take dieta vydedila co by sa distanocovalo, a nech si robia co chcu, nasla by som si ine zaujmy. Iste by som nasilu nesudila kontakt s niekym, a kazdu navstevu si vyprosovala a strapnovala sa.
@simca06022011 asi tak to vidim aj ja
U nás to bolo len o egu svokra.O ničom inom.Rozumna reč s ním nebola,lebo on chcel stále niečo viac.Stale len on,on a on.To,že sa nedokázal postarať ani o vlastné deti si nepriznal ani za svet.Myslel si,že bude všetko podľa neho.Len o to mu išlo.🤷🏻♀️
@simca06022011 nie, nie je to nezmyselné. Vo väčšine prípadov je dôvodom takého súdu, že jeden rodič odmieta kontakt svojho dieťaťa so starými rodičmi druhého rodiča, len preto, aby sa pomstil svojmu partnerovi, trebárs za rozvod, neveru a podobne. A ako spomínal niekto vyššie, stávajú sa aj prípady, kedy napr. si žena nájde milenca, rozvedie sa preto s mužom, deti má ona v starostlivosti a aby nestačilo, že pripravila otca o deti, tak ešte zakáže deťom kontakt aj so starými rodičmi. Čím sa v tomto prípade previnili starí rodičia, že sa nemôžu stretávať s vnúčatami? Len preto, že ich matka sa rozhodla rozbiť rodinu? Ďalej píšeš, že vraj ty by si si nevynucovala s niekým takým kontakt. To, že matka zakáže kontakt detí so starými rodičmi, ešte predsa neznamená, že deti sa s nimi stretávať nechcú, no ak sú tie deti raz maloleté a matka to zakáže, tak čo majú utiecť z domu?
teraz je takýchto súdov viac aj z dôvodu rozvodovosti alebo odlúčenia partnerov, mne je len tých detí ľúto, tie si všetky "prdy" dospelých odnesú
@simca06022011 nie, nie je to nezmyselné. Vo väčšine prípadov je dôvodom takého súdu, že jeden rodič odmieta kontakt svojho dieťaťa so starými rodičmi druhého rodiča, len preto, aby sa pomstil svojmu partnerovi, trebárs za rozvod, neveru a podobne. A ako spomínal niekto vyššie, stávajú sa aj prípady, kedy napr. si žena nájde milenca, rozvedie sa preto s mužom, deti má ona v starostlivosti a aby nestačilo, že pripravila otca o deti, tak ešte zakáže deťom kontakt aj so starými rodičmi. Čím sa v tomto prípade previnili starí rodičia, že sa nemôžu stretávať s vnúčatami? Len preto, že ich matka sa rozhodla rozbiť rodinu? Ďalej píšeš, že vraj ty by si si nevynucovala s niekým takým kontakt. To, že matka zakáže kontakt detí so starými rodičmi, ešte predsa neznamená, že deti sa s nimi stretávať nechcú, no ak sú tie deti raz maloleté a matka to zakáže, tak čo majú utiecť z domu?
@bebebi maloleté deti = budu robiť čo rodicia povedia. Inak by sa to dalo využiť aj... nedovolím kamarátku Katku tak ma ujsť z domu? Nie. A staršie deti si to uz vedia aj s rodičmi vydiskutovat.
Ďalšia vec je starostlivosť o malé deti = kde naozaj veľa starých rodičov to nedava, a uz vôbec nie podla nejakých "nových štandardov " a zároveň nebudú predsa matku počúvať. Tak aj to je často dovod. Pomsta a kadejaké bludy su velakrat len rôzne vymyslene fantázie.... a to je fakt. Nepíšem ze vždy ( je mi jasne ze su rozne individua) ale veľmi často.
majú utiecť z domu?
@bebebi pozri = pre mňa to je nezmysel a nezaujíma ma dovod. Dieťa ak ma dvoch rodičov = jeden si to ma vyriešiť. Resp starí rodicia s ich dieťaťom. Ziadny rodič nemôže zakázať druhému robiť čokoľvek s deťmi ( jasne v rámci slušnosti) a teda nič nebráni druhému rodičovi ísť s deťmi k starým rodičom alebo tam deti dat.
Sud v tomto kona v zaujme dietata. Ten proces nie je len o tom co chcu rodicia a stari rodicia, ale robia sa vela krat aj "dokazne materialy" koliznym opatrovnikom, psychologom atd. Nie kazdy stary rodic, ktory bojuje za svoje prava o vnuca to robi ozaj s dobrym umyslom...su aj takí, ktorí aj ked nemaju vztah k detom, tak chcu vyslovene robit napriek (ako nejaku pomstu,ze napriklad svojmu synovi/dcere ukaze tym svoju nadvladu aj ked je uz davno dospele a ma rodinu)...a potom su starí rodicia, ktorí ozaj tuzia vidat vnuca, maju pekny vztah k detom, venovali by sa mu, ale za to,ze rodic dietata je na noze so svojim rodicom (cize starym rodicom), tak robia naschvaly, aby ich dieta babku a dedka nevidalo a pomstuju sa v podstate cez dieta...Pripadov je roznych a vela. Ale sud by mal konat tak, aby to bolo hlavne v zaujme dietata (vnucata).
@anonym_autor našťastie nemám takú sockovskú rodinu že by ktokoľvek musel toho druhého vláčiť po sudoch, ani rozvod sa ma nikdy nebude týkať lebo som si správne vybrala 🤭
majú utiecť z domu?
@bebebi pozri = pre mňa to je nezmysel a nezaujíma ma dovod. Dieťa ak ma dvoch rodičov = jeden si to ma vyriešiť. Resp starí rodicia s ich dieťaťom. Ziadny rodič nemôže zakázať druhému robiť čokoľvek s deťmi ( jasne v rámci slušnosti) a teda nič nebráni druhému rodičovi ísť s deťmi k starým rodičom alebo tam deti dat.
@simca06022011 ty si evidentne ani len nedokážeš prestaviť aké problemy ľudia riešia ohľadne rodiny, deti, kontaktu atd
Na jednej strane fajn, že nemusíš rieist take sracky, ale na druhej starne strašne dristy píšeš
@simca06022011 ty si evidentne ani len nedokážeš prestaviť aké problemy ľudia riešia ohľadne rodiny, deti, kontaktu atd
Na jednej strane fajn, že nemusíš rieist take sracky, ale na druhej starne strašne dristy píšeš
@pribinak napisala som si svoj nazor, ak to vidi niekto inak, tak je to vasa vec.
Za mna nie su dristy veci ako.. mali rodicia riesit svoj vztah so svojimi detmi a nemuseli by neskor riesit problemy s vnucatami, vela sa ich neskoro preberie. Rodic sa ma v prvom rade starat o vztah s vlastnym dietatom a nie potom si dupkat, ze chce vnucata.
Aj rodicia môžu byť posahani napr. Clenovia sekty a starí rodicia chcú mať kontakt s vnucatami ,scenáre môžu byť rôzne.
suhlasim s tym a dokonca by som bola zato,ze ak rodic mari rozhodnutie sudu,nech je potrestany. Ako moj svagor a svokrovci. Svagor deti nevidel od decembra,svokrovci naposledy v marci hodinu! Svagrina deti nepusti,mobil nedvihne,ak pride svagor po deti,vola policiu (jej brat je vysoko postaveny policajt v ich meste) bola xy krat napomenuta sudkynou a nic. Moja svokra je z toho velmi smutna. Teraz sa to posunulo niekam vyssie,som zvedava co z toho bude. Svokra vnucatam vzdy da vsetko,venuje sa im kazdu chvilu,chodia na vylety....