Závislosť syna na hracích automatoch: Ako pomôcť?
Ahojte, prosím prišiel som s prosbou, som zúfalý rozvedený otec jedného syna ktorý je závisly na hracích automatoch, ide to už do takého štádia že mi berie peniaze z peňaženky, posledná kvapka bola keď zobral strieborný náhrdelník po babke a pravdepodobne ho predal. Už som ho sa snažil poslať na liečenie ale vždycky začal byt agresívny a vulgárny, a niekedy ma aj udrel. Už ani neviem ako sa s ním mám rozprávať keď ho vždy vidím naštvaného. Finančne sme na tom každý mesiac horšie ale jemu to nevadí. Prosím pomôžte mi, ja už neviem čo mám robiť.
Bavit si sa s nim mala, ked mal 12. teraz je neskoro. Nech sa s nim bavia policajti.
Mala som to isté doma ako dieťa so súrodencom nevlastným. Jedine vyhodiť z domu, vymeniť zámky a nech sa stará sám o seba. Roky nám robil problémy, kradol veci, zadlžoval sa úvermi a nikdy mu nič nepomohlo. Len my ostatní sme sa mali horšie lebo sme riešili jeho problémy a platili jeho dlhy….konu niet rady tomu niet pomoci
Tie, ktoré píšete o vyhodení z domu, buď nemáte vlastné deti, alebo ste nikdy neboli v podobnej situácii. Vaše dieťa bude vždy vaše a ľahšie sa píše od stola o výmene zámok na dverách, keď sa vás to netýka, ako sa to reálne robí. Mám v okolí ľudí, ktorí tiež hovorili rovnako, kým sa im nestalo niečo podobné. Keď som rovnako striktne navrhovala tie isté riešenia čo vy, tak mi povedali, že áno, uvedomujú si to, ale je a vždy to bude ich dieťa a bolelo by ich, ak by ho mali vidieť na ulici ako bezdomovca. Takže ľahšie sa hovorí, ako koná.
A k autorovi, tu dohovor nepomôže (už si to skúšal). Ak nechceš volať políciu, vyhodiť mu veci z bytu a meniť zámky na dverách (ľahko sa môže stať, že ich rozkopne, rozbije atď.), skús to riešiť s odborníkmi. Na liečenie ho tiež len tak nedáš, musel by s tým súhlasiť, lenže on závislosť popiera: https://www.fnspfdr.sk/pracoviska/kliniky-a-odd...
Ty máš všetky znaky spoluzávislého (uvedomuješ si problém, razantné riešenie však odmietaš a tak ho akoby podporuješ v jeho závislosti)... Skús sa sám pozhovárať so psychológom - o synovi, ale najmä o sebe. Možno ti poradí, ako sa odpútať od syna, ako spracovať to, že mu nebudeš pomáhať a nebudeš sa za to cítiť vinný (a trpieť a tolerovať mu, že ťa bije, okráda, ničí ťa fyzicky aj psychicky). Lebo na liečenie musí ísť on sám, ale zmeniť sa musíš aj ty (tvoj vzťah k nemu).
Tie, ktoré píšete o vyhodení z domu, buď nemáte vlastné deti, alebo ste nikdy neboli v podobnej situácii. Vaše dieťa bude vždy vaše a ľahšie sa píše od stola o výmene zámok na dverách, keď sa vás to netýka, ako sa to reálne robí. Mám v okolí ľudí, ktorí tiež hovorili rovnako, kým sa im nestalo niečo podobné. Keď som rovnako striktne navrhovala tie isté riešenia čo vy, tak mi povedali, že áno, uvedomujú si to, ale je a vždy to bude ich dieťa a bolelo by ich, ak by ho mali vidieť na ulici ako bezdomovca. Takže ľahšie sa hovorí, ako koná.
A k autorovi, tu dohovor nepomôže (už si to skúšal). Ak nechceš volať políciu, vyhodiť mu veci z bytu a meniť zámky na dverách (ľahko sa môže stať, že ich rozkopne, rozbije atď.), skús to riešiť s odborníkmi. Na liečenie ho tiež len tak nedáš, musel by s tým súhlasiť, lenže on závislosť popiera: https://www.fnspfdr.sk/pracoviska/kliniky-a-odd...
Ty máš všetky znaky spoluzávislého (uvedomuješ si problém, razantné riešenie však odmietaš a tak ho akoby podporuješ v jeho závislosti)... Skús sa sám pozhovárať so psychológom - o synovi, ale najmä o sebe. Možno ti poradí, ako sa odpútať od syna, ako spracovať to, že mu nebudeš pomáhať a nebudeš sa za to cítiť vinný (a trpieť a tolerovať mu, že ťa bije, okráda, ničí ťa fyzicky aj psychicky). Lebo na liečenie musí ísť on sám, ale zmeniť sa musíš aj ty (tvoj vzťah k nemu).
@anonym_db20b7 myslím že niekotre diskutujuce majú tu skúsenosť, že vyhodili dospelé dieta z domu lebo niekedy inej cesty niet
Lebo presne ako píšeš, na liečenie musí chcieť ísť dotyčný sám.
@anonym_db20b7 odborníci pri závislosti na drogách odporúčajú vyhodenie z domu
tam sú 2 možnosti, buď si uvedomí že takto na ulici ako bezdomovec žiť nechce alebo zomrie
inak len predlžuješ trápenie a rodina ide dole vodou keď neustále hasíš jeho problémy
„Chlapcom neraz najviac pomohlo, že ich rodičia vyhodili na ulicu. V jednom prípade tak spravila mama, chlapec potom rok žil bez strechy nad hlavou. Dostal sa na úplné dno a až potom prišiel za mamou, že sa ide liečiť. Dnes abstinuje. To, že ho vyhodila z domu, považuje za najväčší akt lásky – vie, že mu tým zachránila život,“ konštatuje Schmiedl.
https://www.aktuality.sk/clanok/0xk3mDO/vyskusa...
Mala som takého partnera, ťahalo sa to 20 rokov, nakoniec spáchal samovraždu. Dnes neskutočne ľutujem, že som situáciu neriešila veľmi, ale veľmi radikálne. Nič iné gamblerom, ktorí sa nechcú liečiť, nepomôže. Vypočuj si GAMBLEROV PODCAST, sú to výpovede bývalých gamblerov, ich partneriek, rodičov...vždy ich na liečenie dostalo až radikálne ultimátum rodiny - vyhodenie z bytu, súdny zákaz priblíženia k vlastnému dieťaťu a podobne. Dnes sú za to vďační. Keď ti niečo ukradne, alebo ťa udrie, podaj trestné oznámenie na polícii. Bez váhania.
@anonym_db20b7 mali sme to doma ako som písala vyššie a až vyhodenie z domu bolo pre nás vykúpením. A problémy pretrvávajú aj 20 rokov od kedy rodičia brata vyhodili z domu. Ma prácu a býva na ubytovni s ciganmi a nemá penaize na nič, samé exekúcie a ostatok čo mu zostane prepije a prehra na automatoch. Koľko sa ma takému človeku pomáhať, keď sám to ma na saláme? Keď ho vyhodia z práce, tak nikto nevie čo s ním bude. Už ma 40 rokov a myslím, že mal viac než dosť času sa sám o seba postarať a upratať si život, rodina mu pomáhala viac než dosť. Kvôli nemu sme zadĺžili v minulosti splatený dom ďalšou hypotékou aby sa jeho dlhy vyplatili. Takže áno, najlepšie za mňa vyhodiť z domu a potom, ak bude mat záujem, tak sa liečiť, ak nie, tak dať ruky preč lebo stiahne celu rodinu do problémov….
Zacni privolanim policie a ziadaj vykazanie z obydlia, to je tusim 24 hodin. Presedi noc hladny na lavicke v parku, mozno ho to nakopne. Ak ti bude pocas tych 25 hodi mlatit na dvere a vyhrazat sa, volaj ich zase, za nerespektovanie policie mu to zrataju.
Nepomoze, davas TO za kradeze a domace nasile. Plus ziadas sudny zakaz priblizenia.
@janbrand akože nevieš čo máš robiť? Posaď si mladého a daj mu na výber, buď sa začne liečiť alebo ide z domu. Chceš prísť o bývanie?
tam sú 2 možnosti, buď si uvedomí že takto na ulici ako bezdomovec žiť nechce alebo zomrie
inak len predlžuješ trápenie a rodina ide dole vodou keď neustále hasíš jeho problémy
„Chlapcom neraz najviac pomohlo, že ich rodičia vyhodili na ulicu. V jednom prípade tak spravila mama, chlapec potom rok žil bez strechy nad hlavou. Dostal sa na úplné dno a až potom prišiel za mamou, že sa ide liečiť. Dnes abstinuje. To, že ho vyhodila z domu, považuje za najväčší akt lásky – vie, že mu tým zachránila život,“ konštatuje Schmiedl.
@anonym_f7dad2 Nespochybňujem túto radu, len vysvetľujem, prečo to autor nedokáže (zatiaľ) urobiť. Najskôr si to musí "upratať" v hlave on, musí sa zbaviť pocitu, že tým synovi ešte viac uškodí. Je to práve o tom pocite, že je to stále jeho dieťa a nechce mu zle. Lenže ten "vyhadzov z domu" nemusí byť to zlé. Ale zasa to obrátim: Ak by si ty vyhodila syna z domu a in zomrel na ulici, dokázala by si sa s tým vyrovnať a neobviňovať sa z jeho smrti? (Nemuselo sa to stať, keby som ho nevyhodila atď.) Preto musí aj on vyhľadať odbornú pomoc (nielen riešiť syna, ale aj seba a svoje myslenie).
@anonym_f7dad2 Vieš, otec sa tiež musí naučiť žiť s tým, že syna (možno) vyhodí na ulicu a ten sa nepolepší, ale v snahe získať peniaze niekoho prepadne a možno zraní (alebo aj niečo horšie). Bude sa z toho obviňovať alebo si povie, ja som to nespravil, spravil to on? A dokáže sa vyrovnať možno s odsúdením zo strany okolia (ako ho to vychovali?!)? Preto píšem, že musí aj on vyhľadať pomoc a "upratať si to v sebe". Syn je dospelý (ale navždy bude jeho dieťa). Ale syn je sám zodpovedný za svoje konanie (nebudem ho ťahať z problémov a platiť jeho dlhy). Atď. A možno, keď bude počuť z úst odborníka, že toto je jediné správne riešenie, skôr sa na to podujme, ako keď mu to tu budú písať anonymné ženy, ktoré to (ZATIAĽ) riešiť nemuseli.
@janbrand syn kradne tebe veci,ty kradneš fotografie......
Vyhodiť z bytu,vymeniť zámky,volať 158
@anonym_ccc174 aké fotografie kradne?
@anonym_f7dad2 Vieš, otec sa tiež musí naučiť žiť s tým, že syna (možno) vyhodí na ulicu a ten sa nepolepší, ale v snahe získať peniaze niekoho prepadne a možno zraní (alebo aj niečo horšie). Bude sa z toho obviňovať alebo si povie, ja som to nespravil, spravil to on? A dokáže sa vyrovnať možno s odsúdením zo strany okolia (ako ho to vychovali?!)? Preto píšem, že musí aj on vyhľadať pomoc a "upratať si to v sebe". Syn je dospelý (ale navždy bude jeho dieťa). Ale syn je sám zodpovedný za svoje konanie (nebudem ho ťahať z problémov a platiť jeho dlhy). Atď. A možno, keď bude počuť z úst odborníka, že toto je jediné správne riešenie, skôr sa na to podujme, ako keď mu to tu budú písať anonymné ženy, ktoré to (ZATIAĽ) riešiť nemuseli.
@anonym_db20b7 poznám matku ktorá mala syna grázla
nepracoval, pil, fajčil žil z jej dôchodku a keď bol opitý bil matku, vyhadzoval jej veci von oknom
plakala ukazovala mi modriny od bitky, ale nechcela to riešiť s úradmi, že syn má podmienku za zbitie suseda a ona ho neudá lebo by šiel do väzenia
raz keď ležala na zemi dobitá, doplazila sa k mobilu a zavolala políciu, on zdrhol chytili ho a šiel do väzenia
po čase dostal rakovinu pľúc a zomrel vo väzení
ona si potom vyčítala že mu mala radšej posielať drahšie a kvalitnejšie cigarety, že preto dostal rakovinu
@janbrand daj mu ultimátum. Bud pôjde na liečenie, alebo preč z domu. Tu iné nepomôže.
@janbrand na liečenie pravdepodobne nechce ísť. Daj mu ultimátum. Buď liečenie, alebo vyhazov. Mali sme v rodine. Ale chalanisko šiel na liečenie dobrovoľne. Všetky účty sa zablokovali (aj bankové, aj tie hračske), nemal prístup k ničomu. Na liečení boli aj rodičia chalana, ktorý tam už bol druhý krát. Keď prvý krát odišiel z liečenia po týždni, rodičia mu zamkli pred nosom. Veľmi trpeli, ale on sám sa potom tvyjadril, že to bolo najlepšie čo mohli urobiť. Skús sa s nejakou psychologičkou (čo sa venuje zavislostiam) poradiť. Čaká vás dlha cesta, ale verím že to zvládnete. Držím palce
Tu mierne riesenia bohuzial nepomozu. Urcite by som ale nepodavala TO. Policiu by som vsak volala, no ti to mozu riesit ako prieatupok. Podavat na vlastne dieta TO ak to nie je vyslovene nutne, je blbost. TO sa neda vziat spat a mlady moze mat zaznam. No z domu by som ho vyhodila. V noci este nie su mrazy, ale uz je neprijemne. Teraz je ten spravny cas. Zaplatila by som mu ubytovnu, ale max. na tyzden, ak nema vlastne peniaze. Potom uz ani cent, aj keby prišiel domov a peniaze pytal.
Treba pocitat aj s tym, ze bude kradnúť, ze sa k vam pokusi vlupat, ze ak nepochodi u vas, skusi babicky... Bude to tazke. Zelam vam vela sil, hlavne vydrzat.
@anonym_ccc174 aké fotografie kradne?
@bielasovicka jeho fotka v profile je ukradnutá

Udrel ťa, nadáva ti, kradne peniaze? a ty kus chlapa si nevieš poradiť so synom?koľko má rokov?