icon

Zbavenie priateľa závislosti na drogách: Ako na to?

129oveciek
21. jan 2024

Ahojte, prosím nepíšte mi sem ako s ním mám skončiť, ako je to feťák a podobne. Chcela by som radu žien, ktoré majú s niečím podobným skúsenosť.
S priateľom sme občas užívali drogy, kokaín. Ja teda naozaj len príležitostne ale keď som sa s ním spoznala tak som začala viac, nakoľko on to vyhľadával často (asi tak raz za 2 týždne). Z počiatku som si to neuvedomovala, nejak som to stále považovala ze rekreačne.. neboli sme závislí išlo nám čisto len o to občas sa zabaviť.. Ale časom som si uvedomila ze je to naozaj časté a začalo mi to vadiť.. sekla som s tým celým asi po polroku, povedala som ze toto jednoducho nie a buď prestane aj on alebo sa rozídeme.. súhlasil ze prestane.. respektíve, nebol to ani tak súhlas ako to ze som ho k tomu donútila.. prestali sme, prestali sme aj piť. Boli sme však na dovolenke s partiou kde bol jeden chalan ktorý si chcel vybaviť, no a môj priateľ neodolal.. vtedy sme sa veľmi pohádali, sľúbil ze pojde psychologovi a nejako sme to prešli.. k psychologovi nešiel, verila som ze je s tym už koniec, vyzeral ze mu je naozaj ľúto ze si zase dal, ze si uvedomil ze ma problém.. po dovolenke som neplánovane otehotnela, povedala som mu ze žiadne drogy už urcite nebudem tolerovať za žiadnych okolnosti.. prešlo pár mesiacov, bol kľud.. včera som však isla s kamoškami von a on teda ze pojde s kamarátom.. samozrejme s kamarátom, s ktorým predtým vždy riešil drogy.. (on vlastne inych kamosov ani nemá, každý jeho kamarát je rekreačný užívateľ drog, sú to úspešní chalani, každý ma vlastnú firmu, normálni, slušní ľudia, bohužiaľ kokaín je veľmi rozšírený hlavne v kruhoch kde sú peniaze).. sľúbil mi ze si urcite nic neda, ze ma zajtra nejakú robotu tak urcite by nic nerobil.. samozrejme dal si.. nie veľa, ledva som to na ňom spoznala, mal jednu ciaru.. snažil sa to predo mnou zakryť a druhu už odmietol aby som to na ňom nespoznala keď prídem domov ale ja to viem na ňom rozoznať ihneď, takže sa nakoniec priznal.. a ja neviem čo robiť.. vadí mi to, nechcem aby užíval drogy ani raz do roka, ani trochu, nechcem aby to robil vôbec ale neviem ako tomu predísť? Mám ho neustále kontrolovať a držať na uzde, nepúšťať ho nikdy so svojimi kamošmi? On ma problém iba keď ide s nimi von sám, inak je to ok.. takže nechodí s nimi von.. je to hrozne ze ho musím naozaj tak kontrolovať, nepáči sa mi to ale čo mám robiť? Ak by bolo po jeho tak si v pohode užívame drogy aj raz do mesiaca, on sám nevidí problém, “neberie ich” iba kvôli mne.. On je inak super vo všetkom ale ma tento problém a neviem čo s tým

Strana
z2
kluska
21. jan 2024

@129oveciek Este Nevies co ta caka, uvidis Sama po porode a hlavne pocas prveho roka dietata. Narodenie dietata je Napor AJ na stabilne vztahy, nieto Este tam, kdE su nejake problemy. Ja naopak vitam pomoc mami, ale zase Len nejaky CAS, mesiac-dva a potom by ste Mali skusil fungovat spolu ako rodinka. Drzim palce.

katuskamala1
21. jan 2024

Necitala som komentare...

Ja by som mu na tvojom mieste razne ukazala,ako vazne to myslis. A ked sa to najblizsie stane opat,pobalila by som si vsetky veci a odisla od neho prec. A takto trpiet by som ho nechala min mesiac, nie menej, aby dostal priucku. Plazit by sa musel a potom by som sa vratila. Ano,risk je,ako zareaguje a ci si vyberie vas alebo drogy. Ale bola by to velka skuska a radsej nech to co sa ma stat nech sa stane teraz,nez ked pre drogy narobi vacsie problemy...
A po tom mesiaci by som jeho nechala realizovat jeho sluby, nie ze ze ty mu zakazes kamaratov,on sam si musi uvedomit,ci si dokaze povedat nie alebo radaej sa vzda pokusenia.

alickapusinka
21. jan 2024

Pozri TY si to o ňom vedela ak si s nim začala chodiť stretávať sa .Takže si mala voľbu na výber nemusela si s ním mať dieťa. Podľa mňa nikdy s tým neprestane vždy bude príležitosť prečo si dať. TY mu nemáš čo zakazovať sa stretávať s kamarátmi je to dospelý svojprávny chlap. Tým sa môže stať to že odíde sám. Ja ak by som sa mala rozhodnúť a byť v tvojej situácii za akých podmienok čo si videla že fetuje tak si sa mala čas rozhodnúť. Ja si myslím skôr či neskôr dôjde k rozchodu. Musí chcieť sám prestať brať. Ak sám nechce neurobíš nič. Ani dieťa ho nezmení.

soldi
22. jan 2024

@129oveciek napisem Ti z mojej skusenosti.
teraz sa mu nic nedeje, ma pohodu a aj tak nevie droge odolat.
vies, co sa stane, ked mu pride do zivota nejaky problem?
riesenie bude hladat v droge. a potom si budes hlavu trieskat ako si si zbytocne skomplikovala zivot.

navrh riesenia: totalna abstinencia. hned a zaraz. bez toho aby si ho ospravedlnovala. nulova tolerancia. ak to nedokaze teraz, tak by som sa nanho vykaslala.

ale chapem Ta, mne trvalo tri roky kym som prijala a pochopila, ze moj manzel (uz ex) s tym seknut nedokaze. a tiez zacinal tak, ze raz za mesiac dva tri. rekreacne a prilezitostne. potom vsak prislo stresove obdobie a zrazu to bolo niekolkokrat za den.

pipistrel13
22. jan 2024

@129oveciek problem je v tom,ze on v tom problem nevidi...ty sa mozes aj rozlozit
kazde rozhodnutie o tom ako bude clovek viest svoj zivot musi vychdzat z neho a z jeho presvedceni,nic co robi clovek kvoli niekomu (kvoli tebe sa zmenim,kvoli tebe prestanem pit..) nevydrzi
a hoci nechces pocut,ze ak chces mat muza,ktory drogy neuziva,zrejme to tento nebude,je vysoko pravdepodobne,ze to je jedina pravda a otazka casu kym sa do toho cely pusti...
samozrejme,deju sa aj zazraky a ja ti prajem,aby ten jeden nastal aj u teba..hoci...

pipistrel13
Autor odpoveď zmazal
pipistrel13
22. jan 2024

@pipistrel13
@129oveciek a mas pravdu svet nie je len ciernobiely,ale ten s drogami vacsinou ano...
to ze si s tym sekla ty (a ze nie si uzivatelka drog mozes povedat az na konci svojho zivota vzhladom k tomu,ze si nou dlho bola),to dokaze kazdy
a este aby ta nestiahol partner so sebou casom
vies nie je to tu o tom,ze ta chcu zeny poucat a sudit,ale ako sa da zakazat brat cloveku drogy,ked sa nechce a povazuje to za normalne,ked si ani neuvedomuje problem uzivania a nahovara si,ze to ma pod kontrolou..
clovek si nedokaze odrieknut horalku,ked nie je skutocne rozhodnuty,nie este nieco na com vznika zavislost
ano koks je vraj droga bohatych - vsetci,ktorych poznam a maju s tym skusenost ju vo velkom obhajuju ako kie su zavisly,ale pomaha im pri vykone a pod.,ale zaujimave je,ze casom sa intervaly uzivania vyrazne skracuju,ale podla nich to stale maju pod kontrolou
vies sama si to zazila,na co potrebujes nazory inych?je to bude chces alebo nechces a z popisu tvoj muz nechce

cacianka
22. jan 2024

Ešte jedna poznámka.
Drogy nie sú deravé tricko ani staré topánky, tie vyhodiš, ale ty nemáš ako zbaviť drogy niekoho iného.

because
22. jan 2024

@129oveciek môžeš si tvrdiť co chces.zavisly uz je... psychicky.a este nikde nic a už zatajuje, filtruje a prekryva,kamufluje.kazdpadne ti držím palce.

soldi
22. jan 2024

este jedna poznamka, moj ex, ked skusal prestat, tak hovorieval: prestat s fetom je lahke. ja som prestal uz 1000 krat.
to je velmi vystizne.

mamamoni
23. jan 2024

@129oveciek odíd od neho,pretože ťa stiahne k sebe....
Ja keď som ešte bola mladá kočka,bola som zavislá na heroíne,mám za sebou veľmi drastickú liečbu...bohužiaľ môj bývalý manžel sa nikdy nevyliečil....takže viem ake je to žiť život so závislákom...

Strana
z2