icon

Žena úspešnejšia ako muž: Prekoná vzťah túto výzvu?

1. jan 2024

Ženy ste tu niektoré, čo ste viac úspešne kariérne ako vaši muži? Pripadne máte VŠ a váš milovaný nie?

Som vo vzťahu. Aktuálne dokončujem Ing stupeň, pracujem v medzinárodnej firme ako manažérka a stretla som chlapa. Úžasného, milujúceho, snaživého. Nemám čo vyčítať. Ale je čašník.. v blízkej dobe zmenu zamestnania neplánuje

Cely život ma viedli rodičia k tomu, aby som mala vzdelanie, bola samostatna a mala dobrú kariéru a rovnako tak moj partner. Vraj vztah nevydrží ak je žena úspešnejšia ..
Asi ma to nejakým spôsobom zdeformovalo, lebo teraz nemám chuť do tohto vzťahu vôbec ísť aj napriek tomu, že je to chlap snov.. neviem ako to zmeniť v svojej hlave

Strana
z3
zmrzlinka2021
2. jan 2024

Autorka,

cít sa úplne slobodne v tom. Ak ti intelektuálne ten muz vyhovuje, nie je čo riešiť. Kazdá sme iná, kazdá máme iné potreby a je to v poriadku.

Ja som sa nerozhodovala na základe vzdelania - v mojom okolí muži rovesníci, to vzdy bolo 90 % vysokoskolsky vzdelaných mužov. Mna reálne nikdy "neoslovil" človek, ktorý neprahne po múdrostí, poznaní. Mám takého jedného kamaráta, snazí sa, číta si, ale vzdy tam vnímam, že inteligenčne proste je dosť pozadu.

hefo
2. jan 2024

Ono je to (to nie je môj výmysel) v zásade tak, že žena obvykle hľadá (či už úmyselne alebo podvedome) muža, ktorý je na spoločenskom rebríčku vyššie, prinajhoršom rovnako ako ona (čo je často prekliatie schopných žien, poznám aspoň dve, jedna úspešná zubárka, druhá v IT firme, ťahá im na 40, ale nikoho nemajú). A ak nie ona, tak tlak rodiny a okolia ju k tomu bude viesť. Osobne poznám len jeden krikľavý protipríklad, susedia z paneláku, kde som vyrastal, ona všeobecná lekárka, on vrátnik na družstve, intelektuálne hlboko pod ňou (akokoľvek je to poctivý a rovný chlap) - neviem, ako spolu doma fungujú, ale manželstvo im drží už asi 40 rokov...

Ale nekonkretizoval by som to úplne len na rozdiel VŠ/bez VŠ, vzdelanie a postavenie na spoločenskom rebríčku sú síce silne korelované, ale nie je to podmienka. Úspešný podnikateľ, či dobre zarábajúci remeselník-živnostník bez VŠ (ale i tak s dostatočnou inteligenciou a serióznym vystupovaním!) kľudne preskočí VŠ vzdelaného úradníka-papierohryza.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lujza123
2. jan 2024

Podľa mňa je podobna inteligencia úroveň pre vztah potrebná. Nemusia mať nutne rovnaké vzdelanie, to sice napovie veľa, ale je aj milión výnimiek. Človek ked je zamilovaný ešte veľa veci nevníma, vytesnuje, ale po pár rokoch vzťahu vedia byt tieto rozdiely vo vzdelani/intelekte veľký problem.
Dobre to vystihla @zmrzlinka2021 s tým ze ženy majú skôr tendencie sa prispôsobiť, takže kým vzdelaný muž svoju zenu potiahne hore opačne sa to moc nedeje

sss777
2. jan 2024

@chodec15
Ale no, ja som toho pravého tiež našla až po tridsiatke a snáď to na stužkovú zvládnem po vlastných🙂
Ale @hefo má pravdu v tom, že ženy asi všeobecne chcú niekoho, kto je minimálne na ich vzdelanostnej/spoločenskej úrovni. Možno to je také to zvieracie, že si podvedome hľadáme silného partnera, aby sme mali zdravých potomkov (preto vraj mužov podvedome priťahujú ženy so širšími bokmi a v mnohých krajinách sú tieto ženy považované za ideál krásy, lebo údajne privedú na svet veľa zdravých detí).
Dnes ženy už nemusia hľadať toho, kto domov pritiahne najväčšieho mamuta.
Ale keď má muž napríklad strašný pravopis, je asi jasné, že keď nezvládol učivo základnej školy, asi nebude úplne ideálny genetický základ pre úžasne múdre potomstvo.

zmrzlinka2021
2. jan 2024

@sss777 Moj muz má strasný pravopis a ja rovnako 😀
A to podvedome hladanie silnejsieho partnera - no ak by som vedela, ze moj muz je menej inteligentny, prirodzene by som nedokazala ho respektovat.

sss777
2. jan 2024

@zmrzlinka2021
Strašný pravopis si predstavujem asi tak, že niekto nevie o existencii interpunkčných znamienok a netrafí správne ani jeden ypsilon. To určite nie je tvoj prípad, to sa dá väčšinou spoznať už po jednej napísanej vete.
S poslednou vetou súhlasím úplne do bodky.

lujza123
2. jan 2024

Čo sa týka rozdielnej kariéry tam to býva zväčša problem, aj ked to zozaciatku tak vôbec nemusí byt častokrát to tak skončí. Hlavne ked už majú deti začne byt tlak spolocnosti a okolia veľmi silny a aj ked sú s tým samotní partneri v pohode často ich okolie nie.

Moja mama je veľmi úspešná žena a veľkú zásluhu ma tom ma môj otec. On sam seba považuje za feministu, vzdy ju vo všetkom podporoval a bol to on kto ostával viac s detmi doma na OČR, kto prišiel skôr z prace a uvaril večeru. Ked sa mame začalo dariť začalo im to okolie dávať dost najavo ze sú divní, ved co je to za chlapa ktorý nezabezpečí svoju rodinu a slovne spojenie matka karieristka je pomaly vulgarizmus.
V tomto mali práveže výhodu ze sú obidvaja VS vzdelaní, pochádzajú z podobnych rodín a majú im podobnych priateľov.
Niesom si istá či by to dali keby je otec taký jednoduchší typ a pochádza z nejakého macho prostredia, podľa mňa chlapi sú citlivejší na svoje ego, jesitnejsi a keby nimi cele ich okolie, rodina, priatelia pohŕda koli úspešnejšej žene tak ich to dosť nalomí.

libertz
2. jan 2024

mas to len vsugerovane od povrchnej ludskej spolocnosti. Treba si nastavit iny mindset. Ci vztah funguje alebo nie naozaj neni o tomto ale o tom jak si dvaja sadnu. Simple as that. Nie o penazoch, statuse, majetkoch, VS, kariere a podobnych umelych blbostiach v ludskej spolocnosti. Skus sa nato pozerat hlbsie... ja mam tiez VS ale nikdy by ma ani len nenapadlo sa pozerat podriadene na niekoho kdo robi casnika alebo co. Skor ich uznavam zato ze to vedia.

pupavka234
2. jan 2024

Zalezi od toho co je pre teba dolezite. Samozrejme nie je problem ak ma chlap nizsie vzdelanie alebo nizsi plat, nie je problem ani ked je o 30 rokov mladsi alebo o pol metra nizsi… zavisi ale, co chces ty. Ked je pre teba dolezite aby bol partner vzdelany a budes s tym bojovat a nebudes si ho vazit, tak do vztahu nechod. Kazdemu zalezi na niecom inom, ked to pre teba nie je muz snov a budes nim pohrdat tak radsej zist z kratsej cesty. Su zeny, ktorym velmi zalezi na tom, aby sa o nich partner vedel postarat atd. Potom su zeny, ktorym to je jedno. Zavisi od toho co chces ty, lebo chlap snov pre jednu zenu, moze byt nocna mora pre druhu. Porozmyslaj co su pre teba vo vztahu priority a al je priorita vzdelany muz tak zid z kratsej cesty a vo vztahu nepokracuj

sss777
2. jan 2024

@lujza123
Tvoj otec musí byť skvelý človek a určite aj silná osobnosť.

lavender94
2. jan 2024

Tiež mám muža bez vš, dokonca ani gramatiku neovláda dokonale, ale hlúpy nie je. Ja som dobrá z hľadiska mojej odbornosti, viem lepšie riešiť financie, úrady atď, ale on je zas zdatnejší v praktických veciach, v ktorých ja som úplne poleno. My sa pekne dopĺňame, tiež mi vyhovuje že nie je príliš ambiciózny lebo mi necháva priestor sa popri rodine realizovať v kariére. Niekomu by taky muž nevyhovoval, mne áno. V práci som jediná, ktorá nemá VŠ vzdelaného muža ale pokým som od ľudí nezistila, že toto je vlastne niečo divne, mne to ani nedošlo, že som sa asi podľa niekto uspokojila s niečím horším. Nikdy moji rodičia toto neriešili, takže mi to nemal kto vsugerovať. Ak si rozumiete, chod do toto, rozísť sa môžete vždy.

medda_beda
2. jan 2024

@sss777 Áno samozrejme 🙂.
Tak podstatné je to, že každý môže niečo dokázať a s VŠ je väčšinou väčšia pravdepodobnosť to je pravda ak človek vie čo chce a bez VŠ by to robiť nemohol.Ale vzťah má byť o niečom inom.Vzťah nie je pracovisko a každý má vedomosti zo svojho odboru a nie o celosvetovej problematike, kedže som mala už niekoľkokrát tú česť vidieť, že všeobecný rozhľad človek nemal a spoločnú tému by sme nikdy nenašli napriek tomu, že bol vzdelaný vo svojom odbore pretože rozprávať sa o práci nie je všeobecný rozhľad.A to isté platí aj pri ľuďoch so SŠ alebo bez maturity.

Teraz som tu prečítala, že lekárka si väčšinou nájde lekára.V rodine máme lekárku a Itčkara.
A kopec ďalších mixov poznám vo vzťahoch kde jeden má buď VŠ a VŠ pozíciu a druhý s VŠ robí na SŠ pozícií alebo jeden VŠ má a druhý nie.
Čo ich zaujíma je skôr to aby vedeli žiť slušne a mať slušný príjem.

Takže nejde o vzdelanie, ale o to čo človek chce.Ja doma nechcem mať kariéristu, prežila som si to ako dieťa kariéristu aj ako partnerka.
Môj manžel by bol rovnaký s maturitou aj s ďalšou školou takže by som ho prijala vždy aj keby tú VŠ nemal.

medda_beda
2. jan 2024

@sss777 Môj muž neovláda pravopis ani tak ako ja a to ten môj je katastrofa.Tak si to predstav čo to musí byť keď si spolu píšu s kamarátom ktorý je absolvent VŠ a tak isto ho neovláda :D
Ale na VŠ zvládol genetiku, anatómiu atď, takže si nemyslím, že by sme nemali čo odovzdať naším deťom.Ja som tiež mala na jednom vzdelávaní skúšky z pedagogiky, biológie...
Veľa ľudí s pravopisom by z jeho školy letelo po prvom semestri takže zase posudzovať ľudí na základe niečoho.
Nevzdelaný človek pôsobí nevzdelane celkovo si myslím.

Máme strašné predsudky ako ľudia

taynee
Odpoveď bola odstránená
sss777
2. jan 2024

@medda_beda
Verím tomu, že mnoho ľudí by nezvládlo skúšku z anatómie/genetiky/pedagogiky/biológie napriek dobrému pravopisu. Ale dá sa to aj otočiť - že tie školy prešli mnohí ľudia ľavou zadnou a ovládajú plus k tomu aj ten pravopis.
Je úplne v poriadku, že pre teba pravopis nebol dôležitý, ja si sama uvedomujem, že som mala veľmi vysoké nároky na muža a považujem za zázrak, že som stretla presne takého akého som si vysnívala.
Zdá sa, že si šťastná a spokojná so svojím výberom, ja som tiež a to je to jediné, čo je dôležité.
Nech vám to aj naďalej funguje!

medda_beda
2. jan 2024

@sss777 Tak tak.Bolo by lepšie ovládať všetko, ale keď sa človek o to nezaujíma tak to ani nezlepší a môj muž si to uvedomuje, že toto je jeho slabá stránka.
Moje nároky sa splnili takže som spokojná.
Podstatné je aby bol človek so svojím partnerom spokojný tak ako píšeš nech má nároky akékoľvek.

espeo
2. jan 2024

Ja mam známu šéfku velmi uspesnej spoločnosti. Jej muž robí niečo v nejakej spedicke. Sú spolu od strednej, možno uz aj 20 r. Maju spolu dieťa. Je radosť na nich pozerať. Keď tak kariérne postupne stúpala, nemyslela som, že im to vydrží. A drží stále. Tak pekne o ňom rozpráva.

kittykat22
2. jan 2024

Nezalezi ci je tvoj partner casnik alebo skladnik. Zalezi, ci si ho dokazes vazit takeho aky je. Pokial mas pocit, ze ta to hryzie, tak sa na to vykasli. Ked pride na deti a to, ze ty budes doma s dietatom a mizernou materskou a on v praci kde platia v porovnani s tvojou poziciou mizerne, tak to budete mat doma asi veselo.
Najdi si muza ktory ti podla vlastneho meritka bude rovny. Vobec zalezi na tom, ako to maju ine zeny doma.

domkakvet
2. jan 2024

Ak sa riesi vo vztahu zamestnanie nie je to dobre.

vilma7
3. jan 2024

Ja mam titul, manžel nie..., zarábam viac ako manžel ale manželstvo je úplne o niečom inom.. Nechápem aký význam má to, ze ti rodiča tlačia do hlavy, aby si mala vzdelaného muža...
Voľakedy bola VS ozaj ťažká, dnes si ju na Slovensku môže spraviť hocikto... Asi len toľko k titulom. Síce na skúšky som sa učil poctivo, ale aj tí čo to kaslali majú titul presne ako ja. Ťažké s inteligenciou to nemá nič spoločné.

Ťažko.vam.len bude, ak ty s tým budeš. Mat problém a budeš ho tlačiť do niečoho, čo on nechce... Sama si sa vyjadrila, že neplánuje v najbližšom roku-och nič meniť. A mal by, keď je spokojný a takto šťastny?

espeo
3. jan 2024

@vilma7 tak rodicia tlacia do hlavy deťom to, čo si myslia, že bude pre deti najlepšie. Napríklad mne tlačila mama do hlavy, že si mám nájsť niekoho, kto nefajčí, nepije, má vysokú školu, a byť a auto. Ja mojim deťom tlačím do hlavy, že si majú nájsť partnerov, s ktorými si budú rozumieť, budú mať spoločne názory na život, budú mať spoločne koníčky. Nech si nájdu niekoho, o ktorého sa s láskou postarajú, ale aby zároveň cítili, že to isté spraví ich partner pre nich. Nech im ti partneri vonaju.... Tak asi toľko k tomu tlačeniu do hlavy 🙂

iva120793
15. aug 2025

@anonym_autor nehnevaj sa ale to že máš VŠ ti inteligenciu nedá. Ten koho si stretla, je možno čašník preto, lebo ho to baví. Ja mám manžela, ktorý je úspešný v práci, má dobre rozbehnutú kariéru, slušný príjem, začal pred pár rokmi chodiť na VŠ ale skončil po prvom roku. Chodil do Prahy na VŠ a zistil, že to až tak nepotrebuje a škola mu dala za ten prvý rok len to, čo už aj tak vedel a taktiež sa mu nechcelo dochádzať každý druhý týždeň cez víkend. Takže nemá VŠ. Ja som taktiež chcela ísť na VŠ pred XY rokmi na medicínu ale keďže vtedy sa tam dostali len vyvolení, nedostala som sa tam. Takže ani jeden z nás nemá VŠ. Napriek tomu ja podnikám a zarobím viac ako môj manžel. Môj manžel je veľmi rád, že sa mi darí lebo peniaze prinášame obidvaja do domácnosti a spoločnej kasy. Doprajeme si viac a máme sa dobre. Takže nemaj predsudky, muž ktorého si stretla môže byť ten pravý pre teba.

Strana
z3