Žijeme v Rakúsku a som nešťastná. Ako ďalej?
Zijeme v Rakusku3 roky obidvaja z manzelom tu pracujeme.Deti mame vo veku 6 a 4.Som tu absolutne nestastna pracu robim o nieco horsiu ako doma lepsia praca v nedohladne obid
vaja mame vysoku skolu a ovladame 2 jazyky.No vratila by somsa domov len sa bojim aby som to neolutovala v buducnosti ze detom som nedala sancu na lepsi zivot.Nie sme zadlzeny co je plus. nikoho tu nemame sme na deti sami
Nečítala som všetko, ale poviem jedno otrepané klišé - môžeš mať peniaze, skvelú prácu, materiálne zabezpečenie, uznanie,...ak tam kde žiješ necítiš DOMOV, máš hovno....a je úplne jedno, či to budeš cítiť na Slovensku, v Rakúsku, alebo v indiánskej rezervácii.
Čo je lepší život?? Ak budú naše deti vidieť nešťastných rodičov, tak sa nám vykašlú na dobré univerzity a ten náš lepší život. Ak ich pripravíš do života ako schopných ľudí, tak si ten "lepší" život urobia aj samé.
@doty1, toto je svata pravda, ale co s nou, ked po navrate zistis, ze v Rakusku si sice nemala pracu podla svojich predstav a chybala ti rodina, ale po navrate za pracu snov dostanes sumu, z ktorej zaplatis akurat tak elektrinu a rodina ocakava, ze si sa vratila ako milionarka... Proste ten zidealizovany navrat moze (a nemusi) byt aj paradne zaucho. To za a proti si jednoducho treba velmi, velmi dobre rozmysliet. Lebo to, ze nikde nie si doma, suvisi s vlastnou spokojnostou ci nespokojnostou a len okrajovo s miestom pobytu.
No viem syn chodi terax do skoly tu ..rozhodnutie je na nas ..
Velmi zaujimava debata 🙂 Moja teta sa vratila z USA (NYC) po 14tich rokoch, bratranec mal 17 a bol uplne zdrveny z toho, ako to tu na SK chodi. Prislo mu to strasne zaostale a nenavidel to tu, rok skoro nevychadzal z izby. Dnes je to uplne v pohode chalan, paci sa mu tu a nazad by sa uz nevratil ani za nic, napriek vsetkemu tvrdi, ze tu sa mu zije lepsie... zvlastne, neviem od coho sa odvijaju take presvedcenia 🙂 Asi sa fakt da zit vsade
Prestahovat sa ci nie..myslim, ze treba zvazit vsetky ano a nie a uvedomit si, ze clovek nieco strati ale zaroven sa otvoria aj nove prilezitosti. A realisticky, problemy sa nevyriesia odchodom, nastanu nove. Ked som zila v Anglicku, najstastnejsia som bola, ked som mala dobru pracu, decentneho priatela, zila som v prestiznej stvrti. Potom stacilo tak malo - rozchod, strata prace. Napriek vybornym referenciam som si nedokazala dlho najst pracu a ked som nasla jednu, bolo to za pasom balit mrazene jedla do krabic (predtym som robila ako laborantka). Sukromny zivot tiez na nule, jediny zaujem o mna bol od pakistanca, ktory mal asi 24 rokov a od jedneho 50 rocneho utecenca so Zimbabwe, ktori robili v tej fabrike (moj byvaly je anglicky advokat). Necitila som, ze by som tam mala viac nejaku buducnost. Snad ako kazda nestastna zena som objavila Eat Pray Love od Elizabeth Gilbert a odisla som do Talianska. Robila som si tu kurzy, nasla som si tu priatela (velmi pekny Talian v mojom veku, s vysokoskolskym vzdelanim), cakam dieta. Zijem na velmi peknom, pokojnom mieste. Ale zaroven je to tu velmi tazke sa zamestnat, prestahovanie ma stalo velmi vela penazi. Nelutujem, ze som odisla. Ale co lutujem je to, ze som ten odchod nebrala viac realisticky (ja som to brala ako take romanticke dobrodruzstvo) a nebola som pripravena na tvrdu realitu. Na jednej strane som ziskala nove kvalifikacie (ako cukrarka, potom som vyhrala miesta na kurzy robenia pizze a osetrovatelstva, ktore stali niekolko tisic eur ale som ich mala moznost urobit zdarma). Mozno treba rozlisit ci sa jedna o depresiu ci nespokojnost so situaciou, alebo naozaj nastal cast odist domov. Nebala by som sa, ze v zahranici je lepsi zivot a ze deti nieco stratia. Aj v zahranici sa moze zit velmi zle. A mnoho ludi naberie skusenosti vonku a potom sa vratia. Prajem ti vela stastia 🙂
Dakujem.Depresia to nie je boli sme z manzelom aj v Anglicku tri roky myslim si ze v Uk bol lepsi zivot ako tu.Vyhoda je ze nemame dlhy a svoj byt na sk
To, ze mate byt na Slovensku je obrovska vyhoda. Praca, nasla by si si lahko v tvojom odbore? Manzel a deti, chcu ostat v Rakusku, alebo by sa chceli vratit? A na Slovensku mas dobre zazemie, ako rodinu, dobre kamaratky? Mozno to treba zvazit. Som zvedava, aky je zivot v Rakusku? V com je odlisny od Anglicka?
Pridam aj ja moju skusenost: cez studium a po nom som bola v Anglicku, potom ma okolnosti donutili byt na SR, vydrzala som to skoro 5 rokov v KE...a velmi ma to deprimovalo ze s VS po piatich rokoch zarobim 580 Eur ( to bol moj vystupny plat, nastupny bol asi polovicny!). Tak sme s manzelom odisli do Nemecka. Uz sme tu takmer 6 rokov a nemenila by som, skor ked pridem domov mi vsetko pripada take zvlastne, aj ludia, zdravotnictvo=hotova katastrofa, prazdne obchody, neochota predavacov obsluzit zakaznika a pod (cest vynimkam). Preto si neviem celkom predstavit co Tebe v Rakusku nevyhovuje..mne sa tu kde sme teraz v porovnani s Anglickom napr.paci to podnebie, potraviny su podobne ako doma, nekradne sa tu tak...uprimne si neviem predstavit ze by som sa vratila domov, kde vladne take malomestiactvo a kazdy kazdeho okukuje, napodobnuje a riesi co nema..tu sme toho usetreni 😉 nik sa do nikoho nestara!
Necitam moc diskusiu, tak len tolko - nemam pocit, ze tym, ze som sa napr.ja s mojim muzom rozhodla mat deti na slovensku, ze som tym zmarila nasim detom sancu na lepsi zivot.. V rakuskubje urcite mnoho veci dobrych a lepsich ako tu, to ale neznamena, ze ludia co ziju na slovensku ziju len zle..
Osobne si myslim, ze je uplne jedno kde clovek zije, potrebuje byt len obkopeny spravnymi ludmi..
@crystalline prosim ta to kde si byvala na sk ,v dedine s 200 obyv....a v obchodoch neochota ,priklad zo vcera ,kde v obchode som trikrat musela povedat ,ze pomoc pri vybere tovaru nepotrebujem a dakujem a predstav si na sk a nie je ti nic neobvykle vidiet stebotave usmiate predavacky ...k zdr.sa nejdem vyjadrovat ,kedze v nemecku s tymy pakistancami upada a je v dlhoch ....takze je podla mna lepsie napisat ,ze si si odvykla od sk od domova a nie osierat sk len na zaklade skusenosti z nejskej obce hornej dolnej a krivdy zo zivota ....preco to pisem ,aj mne dost znamych a pribuznych zilo v zahranici ,z pribuznych okrem jednej ,ktora si tam zalozila s cudzincom rodinu sa vratili vsetci po 10tich .rokoch domov a veru znamy tiez ....takze ako pise nick hore ,pokial nemas pocit zazemia mozes byvat hocikde na svete ,nebudes spokojna ,ty si ho nemala v tej hornej dolnej ,mozno si nemala v rodine to zazemie v okoli ....ale za to zvysok sk nemoze ...
Ty si nešťastná kvôli manželstvu, len si to nechceš ani sebe priznať. Je totálne jedno, kde žiješ, ale keď si šťastná s manželom, všetko je OK. Určite nie Rakúsko je na vine, že si "absolútne nešťastná".
@tanulik16 Hodis nieco do plena, nic konkretne nenapises, vyhody-nevyhody ake mate v Rakusku-na Slovensku. Ako my mame vediet, o co ti vlastne ide...? Odkial my mozme vediet, nakolko lepsi zivot mozete detom zabezpecit v Rakusku....? A inak....ak mas VS, ovladas 2 jazyky (ja ich ovladam 5), tak by si mohla vediet, ze nominativ, pridavne meno, mnozne cislo je vzdy makke "i"
Poznám to veľmi dobre. Každý sa chváli, že ovláda neviem koľko veľa jazykov ALE keď sa už treba ozvať v danom cudzom jazyku, ledva sa vedia ozvať! Zažila som to veľmi veľakrát. Sranda !
@aristka kazdy ma pravo na svoj nazor a moze su vybrat miesto na zivot, ja som sa snazila opisat svoju skusenost na porovnanie, nic viac. Mne to doma nevyhovovalo, tak som to riesila, ked to tebe vyhovuje, je to tvoja volba. A som z mesta, kde som prezila vacsinu svojho zivota, potom sme sa prestahovali na dedinu, ale Horna Dolna nieje len o pocte obyvatelov. Jednu vec ale nepochopim a to ked niekto, co nikde inde nezil sa bude vyjadrovat k tomu, ako je tam a tam zle a ako to uz nikde nieje take ruzove a prave v Nemecku koli utecencom (Pakistanci nie su tu ale v Anglicku). Ale to by si musela zazit, aby si pochopila o com hovorim..ja som prispela preto, ze som sa pozastavila nad tym, ze autorka sa v Rakusku neciti dobre. Ja by som sa snazila byt stastna kde som, na SR sa mi to nepodarilo aj napriek dobrym priatelom a vybornemu rodinnemu zazemiu 😉
@crystalline na dedinach je to vsade tak ,ci na sk alebo v zahranici a to som nepovedala ja ,ale reprodukujem skusenosti zo zahranicia ,pakistancov tam nemate len utecencov ,ale lekarov v spitaloch a dovolim si povedat ,ze aj s afganistanu ....nikde na svete to nie je idealne a malokto si vie predstavit zivot bez pribuznych mamy otca ,bratov sestier a vidiet ich raz za rok ,ja ich vidim casto do mesiaca ...o tom to je ,preto sa ti ludia vracaju ,nezvykli si na mentalitu ,chyba rodina ,chyba slovencina ,pocuta kazdy deň...takze ja zadavatelku chapem ....ale nechapem tie fantasmagory o sk ,ktore tu dokazete vyplut ...chod aj v nemecku byvat do dediny a uvidis ,ze je to ina komunita ako v meste ...
@vroni
suhlasims tebou, je to o vlastnej spokojnosti ci nespokojnosti. My sme sa prestahovali naspat na SVK po styroch rokoch v Nemecku. Zili sme tam s tromi detmi, vsetko bolo zabehnute ale nemala som ten pocit domova. Tak sme tu a nemam pocit domova tiez. ☹ Mamiesto toho obrovska depka, ze sme spravili zle rozhodnutie a ze tu vlastne asi nechcem zit. Vlastne tu asi zostavam len kvoli rodine.
No uvidime, dame si nejaky cas a ak to nepojde, tak budeme znovu nieco vymyslat. Mozno rakusko, aby sme to nemali tak daleko za rodiou ako z Nemecka. Len mi je luto deti, pretoze si musia vzdy hladat novych kamaratov a zvykat na novu skolu. ☹
@bluka2 Moj koment sa netyka cisto temy, ale myslim si, ze nemcinou na SK stale ohuris. Najmä plynulou a bezproblemovou nemcinou. Hovorim plynule anglicky a nemecky a dostavam pracovne ponuky na SK ostošesto 🙂 Nemeckych firiem su tony a ďalšie tony s Nemeckom obchoduju. To len na margo tvojej poznamky, že s "AJ a NJ neohuris, ale s AJ a FJ ano."
@tanulik16 Na margo ostatných komentárov, že na SK nie je dobrý život atď., si treba uvedomiť, že situácia na Slovensku sa za ostatné obdobie dosť podstatne zlepšila a nie je to ako si to mnohí pamätáme z obdobia pred 10-15 rokmi. Povedala by som, že životná úroveň v BA sa doťahuje aj na mnohé západné krajiny (ľudia majú dosť vysoké platy, vlastné bývanie a často ich jediný problém je, kam ísť na dovolenku). A to hovorím ako niekto, kto žil už všelikde.
@alex666 Zaujimavy komentar, dakujem. Ja tiez hovorim plynulo a bezprovlemovo Aj ,nj aj spanielsky, pricom jazyky mam popri specializacii na nieco ine, ale ponuka naposledy z prahy bola v takej platovej kategorii, ze sa o tom neoplatilo dalej uvazovat. Fakt su take moznosti, ze by sa povedzme cloveku co zarobi medzi 2000-3000 eur, 14x do roka v cistom v rakusku oplatilo ist (aj za nizsi plat, ale nie 3x nizsi) na Slovensko? Asi hej, ale skor velmi zriedkavo, nie?
@alex666 Dalsie veci, co (pre mna) definuju "dobry zivot" su: 1. Skolky a ich otvaracie hodiny, pricom ako tu citam, na SK je to o dost menej flexibilne ako v AT; 2. Stav sudnictva, uz na SK nefunguju vo velkom praktiky ako podplacanie atd., ked clovek pripadne bude musiet nieco riesit? Ide o taky pocit bezpecnosti, ze sa clovek docka spravodlivosti, ak by to bolo treba - nikdy nevies
@bluka2 Záleží na tom, akú špecializáciu máš, myslím, že pri zaujímavých a žiadaných skúsenostiach sa ten plat do 2000 EUR (v hrubom) získať dá. 3000 je už suma, ktorá na riadiacich pozíciách alebo pre IT-ľudí (najmä platy v IT sa už veľakrát približujú rakúskym). Je to individuálne, nedá sa povedať, kde je lepšie a kde horšie. Avšak pracujem v personalistke, tak viem, že niekedy sa ľudia hrnú do zahraničia, ale keď si potom porovnajú pomer plat/životné náklady, tak často zistia, že sú takmer na tom istom a pre pár stoviek mesačne navyše sa im odchádzať neoplatí. Kde však dokážem pochopiť odchod do zahraničia sú ľudia vykonávajúci manuálne práce (robotníci vo fabrikách, časníci atď) - tí majú na SK stále tak nízke platy, že tam to naozaj pochopiteľná voľba (týmto sa nesnažím nikoho uraziť, samozrejme, je to proste fakt).
@lucky7
Krásny príbeh, ja som zažila niečo podobné. Odsťahovala som sa z Sk kvoli zahraničnému priateľovi, rozhodla som sa zo dňa na deň po tom, čo som už bola strašne vyhorená z môjho predošlého (síce dobrého a dobre plateného) zamestnania. Bolo to veľké rozhodnutie, ale tiež som mala trochu ružové okuliare a začiatky boli ako zlý sen. Teraz je to už ok, nakoniec som v sebe objavila iné schopnosti a začala som robiť niečo, na čo by som inak nenabrala odvahu. Ale chcela som povedať len toľko, že na takéto veci sa treba pozerať viac realisticky a nemať veľké očakávania.
@bluka2 no skolky su vobec flexibilne tu u nas kde som ja v rakusku,otvaraju az 7.30 h ked uz z domu musim byt prec o 6 h a dieta uz stepuje pred domom 12.45 h a pracovna doba prinajlespom ze som doma o 17 h mozno raz do mesiaca inak smeny do 20 h,este balit desiaty z domu ,jedalen skolka nema ,cize cakat doma z obedom,logistika s dietatom je teda o drzku ked tu nemame nikoho na opatrovanie,vela krat sis mm menime lien smenuale aj dieta v robote,bud rano to uz maly musi vstavat o 5 h,alebo vecer o 20 h v robote,dojdeme az o 21 h
:D My sme sa vrátili domov, lebo môj partner chcel mať pocit domova. Má pocit domova a nič na účte. Si predstav ako teraz ospevuje ako nám bolo super a môžeme srať na celý pocit domova.
@bluka2 No ja suhlasim s @alex666 . Tiez sme boli s muzom vonku (na severe), obaja sme programatori a nam sa to neoplatilo absolutne. Zarabali sme sice rovnako ako domaci programatori, teda dost cez 3000e, ale s tymi nakladmi, danami, vysokymi cenami za najom, potraviny, sluzby, vsetko, nas to stalo tolko, ze sme radsej zbalili svestky a vratili sa domov, tu vieme usetrit neporovnatelne viac a netreba sa desit hoci aj obycajneho uctu od zubara ci veterinara. Aj tu na Slovensku v tomto fachu nie je vynimkou, ze clovek zarobi cez 2000e, ak je sikovny aj o dost viac a naklady - to sa neda ani porovnavat.
Ale kebyze som clovek s manualnou pracou a tak, ani nevaham a bezim prec, zivotna uroven urcite vonku stupne v porovnani so SK.

ja k tomu len tolko - koho chlieb ješ, toho piesen spievaj