Život a práca v zahraničí s rodinou
Oplati sa podla vas dnes robit resp. zit v zahranici? Podla mna ak zarabas slusne v sr tak sa to neoplati. Ked nechcem samorejme spat na ubytovni s 5 neznamymi ludmi a jest konzervy. Tak ako by som zarobil rovnakou pracou viac by rastli pri normalnom zivote aj naklady - byvanie, skoly, poistky etc. Nehovorim ze zarabat tam a rodina v sr. Vsetci tam. Zaklad bezpecie a pokoj. Hlavne s rodinou to je podla mna drahe. A je jedno ci nemecko svajciarsko taliansko svedsko alebo usaDakujem za vase vyjadrenia.
@anonym_autor zavisi od toho kde v zahranici - to je dost siroky pojem a aky druh prace...
@haley7897 kdekolvek. Rovnaka praca ako v sr.
Este uvediem. Ziadne nepokoje. Ziadne nasilie. Ziaden terorizmus. Ziadne tornada. Ziadne kalamity. Pokojny relax zivot. Este poviem oplati = aspon 50% lepsie. Nie 5% ked uz odist.
@anonym_autor a vies sa aj vyjadrit v akej oblasti by si sa chcel pracovne pohybovat? Ak nie, tak nie, neoplati, nechod...
V prvom rade musíš nat potvrdenú pracu v zahranici a zmluvu - kolko by s tam zarobil? Vzali by ta vôbec?
Pokoal zarobíš ta, aby si uzivil rodinu, chod do toho. Teda ta predpokladu, ze zena súhlasi a vie si tam poradut aj bez teba = jazyk.
Samozrejme že sa oplatí. Oveľa viac ako na SR. Jasne, keď ideš za robotou, tak chceš čo najmenej míňať na ostatné výdavky. Takže bývaš v nejakej bunke či izbe. A potom sa vrátiš s plnou peňaženkou. Áno. Toto sa oplatí. A žiť tam? Jasné, oplatí sa, zaleží aj že kde, za aký plat. Tam máš drahé iba ubytko a služby. Potraviny oproti platu sú lacné. Takže pokial nepotrebuješ služby, a nájdeš si ubytko za prijatelnu sumu. Pohoda.
@anonym_autor za mna to nie je len o tom, kolko a za co zarobis, ale aj o celkovej urovni tej ktorej krajiny. Ako tam funguje zdravotnictvo, skolstvo, socialny system, ake je danove a odvodove zatazenie, ako vlada tej krajiny s tymi danami naraba, ako si vies vyriesit byvanie, ako vies zvladnut jazyk atd. Lebo pozerat len na to, ze ja slusne zarabam tak som spokojny, je velmi kratkozrake.
Zalezi od prace. Ja pracujem ako IT analytik v zahranici. Ist naspat na SK vnimam ako krok spat. No viem, ze ti sikovni dokazu zarobit aj na SK dost vela. Takze mozno v buducnosti... ale zatial neuvazujem sa vratit.
Oplati. My sme len v CR. Za tu istu pracu, ako robim tu, by som mala na SK menej. To iste manzel. On pracuje v IT a ja v oblasti financno-pravnej. Ani na Slovensku by sme netreli biedu, ale nam viac vyhovuje CR. Nezijeme na ubytovni, mame vlastnu nehnutelnost (zo zaciatku sme boli v podnajme, ziadna ubytovna nikdy), mame deti, ktore su tu v instituciach, sme plne integrovani v spolocnosti. Ak nam to tu prestane z nejakeho dovodu vyhovovat, nemame problem presunut sa dalej. Na Slovensko sa vratit neplanujeme.
Ja žijem s.rodinou va zahraničí.
Všetko na lepšej úrovni ako na Sk. Ale.ze všetko.
Takze za.mna, áno určite oplatí.
A nebývam 5 pokope a nejdeme len konzervy!!!
Ja žijem s.rodinou va zahraničí.
Všetko na lepšej úrovni ako na Sk. Ale.ze všetko.
Takze za.mna, áno určite oplatí.
A nebývam 5 pokope a nejdeme len konzervy!!!
@anonym_93b60c no. Ved pisem ze komplet uroven vratane bezpecia. To ze je vsetko vsade na super urovni je asi diskutabilne. Mozno mas stastie. Lebo ludia chodia napr naspat do sr k doktorovi. Alebo je komplikovane nieco vybavit lebo siesta. Alebo auto maju radsej rreg tu. Etc. Takze asi zalezi konkretne.
@anonym_93b60c no. Ved pisem ze komplet uroven vratane bezpecia. To ze je vsetko vsade na super urovni je asi diskutabilne. Mozno mas stastie. Lebo ludia chodia napr naspat do sr k doktorovi. Alebo je komplikovane nieco vybavit lebo siesta. Alebo auto maju radsej rreg tu. Etc. Takze asi zalezi konkretne.
@anonym_autor pýtaš sa priveľmi všeobecne..
Máš v zahraničí čo ponúknuť, ide o odbornú prácu? vieš tam vybudovať zazemie pre rodinu?
Tak potom áno.
My byvame nedaleko sk. Mam manazersku pozicou ale v hotelierstve, cize plat nic moc. Z mojej vyplaty viem zaplatit vsetko ale nazvys nemám. Netusim ako zarabaju ludia na sk na takejto pozicii. Ale podľa modreho konika mam pocit, že na sk sa zaraba viac ako tu kde byvam. No co už. Ale aj tak by som sa nevratila, pretoze mi tu je 100x lepsie.
V minulosti som krátko žila na viacerých miestach, napríklad v New Yorku a na Islande. Všade bolo dobre, finančne aj ľudsky. V zime sme sa vrátili po vyše 2 rokoch zo Stockholmu, mohli sme tam ostať, ale chceli sme sa vrátiť domov. Veľa cestujeme, máme bývanie aj pri mori, ale domov je pre nás Slovensko. Nechceme trvalo žiť inde. Ideálne by bolo, keby zo Slovenska odišli všetky trúbky, hoaxeri, nerozumní ľudia, ktorí nevidia tú politickú mafiu, ktorá tu rozoberá Slovensko. Žiaľ, odchádzajú hlavne rozumní ľudia a tým pádom ti, ktorí by Slovensku mohli pomôcť.
otazne je- co vies ponuknut ty statu kam chces ist, si ochotnya schopny vzdat sa rodiny a podpory rodiny-nemyslim manzelku ale surodencov starych rodicov etc.. budete len 2ja na vsetko a ponorkova choroba iste pride.. co sa tyka financii -ak zarobis na sk dobre tak nie tam to rozdiel nebude-lebo sice zarobis viac,ale aj naklady mas vacsie... stale budes len imigrant a kym sa naucis jazyk a ako funguje system budes musiet bojovat ... az prekonas vsetky prekazky zabyvas sa deti v skole vy v praci tak az vedy zistis ze ci si na tom lepsie alebo nie.. zahranicie nie vzdy je tak ruzove ako je opispvane.. mnohe veci su daleko vpred -hlavne urady a tak, ale pocitaj aj s mnozstvom imigrantov-kedze nielen ty by si mal skvely napad odist . ludi je uz vsade strasne moc a prace menej a menej.. vsade su dobry aj zly ludia a aj ty co proste su rasisti pripadne nahnevany,ze ichkrajinu berie dakto iny ..a aj s tym sa budete musiet vysporiadat ... mozes mat stastie odist do mensieho mesta a zapadnut..ale aj nemusis ... ja osobne ak by som mala na sk zazemie, byvanie a dobre peniaze neodisla by som
My byvame nedaleko sk. Mam manazersku pozicou ale v hotelierstve, cize plat nic moc. Z mojej vyplaty viem zaplatit vsetko ale nazvys nemám. Netusim ako zarabaju ludia na sk na takejto pozicii. Ale podľa modreho konika mam pocit, že na sk sa zaraba viac ako tu kde byvam. No co už. Ale aj tak by som sa nevratila, pretoze mi tu je 100x lepsie.
@anonym_30000d podľa modrého koná sa neorientuj..
Nejakým zázrakom sa tu stretli ženy nadštandardné zarábajúce.. 😉
@anonym_autor ano, vacsinou sa oplati, ak sa tak s manzelkou nastavis, ale zabudni, ze z jedneho obycajneho platu uzivis aj manzelku a deti. Treba, aby ste pracovali obaja, a treba vela veci obetovat. Zaciatky su vzdy tazke, ale ak vytrvate, bude to po case lepsie....
@anonym_autor Oplati, ale musia byt na to nastaveni obaja. Nemozu to byt ludia, co su najradsej doma mamke za suknou, co sa neodputali od povodnej rodiny, a co budu smutit za starymi kamosmi na pive.
Ist zit do zahranicia (schvalne nepisem robit, ale zit) nie je len o tom, kolko sa tam zarobi a usetri, ale aj o tom, ci ti tam zivot vyhovuje.
V kazdej pre nas relativne lahko dostupnej krajine je zivot lepsi ako teraz na slovensku: skolstvo, kupna sila, zdravotnictvo, pravny stat. Ale to este neznamena, ze ti to tam sadne, ze sa tam budes citit doma.
Mnoho ludi berie zivot v zahranici ako nutne zlo, namiesto toho aby objavovali co zivot inde ako na slovensku pridava. Rozhladenost, skusenosti s inym zivotom ako tu, stret s cudzincami, inou kulturou, iny jazyk, vo vsetko su nevycislitelne vyhody pre zivot, ak sa ich rozhodnes uchopit.
Oplati sa pokial mate obidvaja kvalifikovanu pracu, ovladate miestny jazyk. Idealne zabezpecene cez pracu pomoc s byvanim. Sam pokial nemas velmi nadstandardny plat rodinu neuzivis a nebudes zit ale zivorit. V dnesnej dobe je lepsie ist ako expat. Neorientuj sa podla ludi ktori odisli pred 10+ rokmi … svet sa poriadne zmenil. Ani podla turnusakov … maju zahranicny plat ale rodinu na Svk … to co je pre nich super, su pre celu rodizijucu napr v DE mozno fixne naklady + 300-400€ co ostane
Este uvediem. Ziadne nepokoje. Ziadne nasilie. Ziaden terorizmus. Ziadne tornada. Ziadne kalamity. Pokojny relax zivot. Este poviem oplati = aspon 50% lepsie. Nie 5% ked uz odist.
@anonym_autor smerovanie Slovenska s hranolom a vývoj v krajine je relax život? Asi jedine pre toho, kto nechápe, čo sa tu deje. Zobudenie bude kruté.
@anonym_autor smerovanie Slovenska s hranolom a vývoj v krajine je relax život? Asi jedine pre toho, kto nechápe, čo sa tu deje. Zobudenie bude kruté.
@lauricka áno je to ešte relax život oproti západným krajinám ktoré sa zobúdzajú zo svojho migračného šialenstva. Absolútny základ je bezpečný a pokojný domov, ísť večer po ulici a neposrať sa od strachu že ta niekto zabije , umláti a znásilní . Na druhom mieste je relatívne stabilná klíma, dostatok vody ! a stále úrodná pôda. Všetko ostatné je až POTOM . A to že je tu aj takto je aj vďaka Ficovi ktorý bol zásadne proti migrácii a dlhodobo upozorňoval spolu s Poľskom a Maďarskom na problémy migrácie, zmenu kultúry atď. A nie , nie som ani volička Smeru ani Hlasu , ale beriem fakty ako sú .
Migrácia západným štátom prerastá cez hlavu , rastúce dávky budú vyčerpávať štátny rozpočet, úroveň vzdelania bude prudko klesať do pár rokov. Pre život budú v horizonte 20-30 najlepšie krajiny východnej Európy .
@anonym_autor nepíšem že na Super úrovni, ale na lepšej ako na Slovensku.
Neviem ci poznáš konkrétne rodiny, ktoré robia to co opisuješ- to podľa mna robia len jedinci ktorí išli von kvôli zárobku ale žijú na Slovensku. A to je veľký rozdiel.
Poznám tu veľmi veľa rodon, ale ani jedna nebeží na Slovensko ku Dr. Ani jedna nejazdí na Svk značkách...A hlavne tieto reči, že by si musel mať nadštandardný plat aby si uživil rodinu...je mimo reality.
My z jedného (vobec nie nadštandardného platu ani nie pri plnom úväzku (80%) žijeme a druhý si v pohode odložíme.
Tie kriteria su na hladanie novej planety, vsade mas riziko kalamity. A neviem kde daju neviem ake peniaze. Zijem roky rokuce v AT, nie je tu zle, ale nikde nebude 200% super, trosku by som dala realisticke ocakavania od toho celeho.
@lauricka áno je to ešte relax život oproti západným krajinám ktoré sa zobúdzajú zo svojho migračného šialenstva. Absolútny základ je bezpečný a pokojný domov, ísť večer po ulici a neposrať sa od strachu že ta niekto zabije , umláti a znásilní . Na druhom mieste je relatívne stabilná klíma, dostatok vody ! a stále úrodná pôda. Všetko ostatné je až POTOM . A to že je tu aj takto je aj vďaka Ficovi ktorý bol zásadne proti migrácii a dlhodobo upozorňoval spolu s Poľskom a Maďarskom na problémy migrácie, zmenu kultúry atď. A nie , nie som ani volička Smeru ani Hlasu , ale beriem fakty ako sú .
Migrácia západným štátom prerastá cez hlavu , rastúce dávky budú vyčerpávať štátny rozpočet, úroveň vzdelania bude prudko klesať do pár rokov. Pre život budú v horizonte 20-30 najlepšie krajiny východnej Európy .
@subartic fakt? Staci ked zapad stopne rozne socialne davky. Co aj zacali robit a ti ludia pojdu sami. Steiermark osekava pomoc pre rodiny s viac ako 3 detmi na minimum a dalsie veci. Podobne to bude v KTN ( nakolko nam ide Kickl do Landeshauptrat), v Steier je myslim Kunasek. Lebo s 300 eur sa vyzit dat nebude. Ist na vychod je pre niekoho, co ma v AT napr 20 rokov odrobene nezmysel.
Ja velmi dobre viem co pisem. JA OSOBNE poznam ludi co ziju v de alebo uk ci dokonca dalej. Ale ku doktorom a zubarom alebo dokonca kvoli liekom tu prilietaju. Mna sa nepytaj preco. Asi to tam nie je najlacnejsie ked to robia. Ad ta bezpecnost. Napriek tomu ze tu ludia nadavaju tak tento rok bolo slovensko v ramci top 15 krajin na svete v ramci bezpecnosti. V oficialnych statistikach je pravidelne na vrchu. A okrem nizkeho rizika zapichnutia su tu akurat povodne aj to mierne. Takze relativne safe a mna osobne ako rovnako safe miesto napada akurat V4 a to CR a aj POL a potom Switz. Ale radsej by som juh europy len tam nie je robota.
Ja velmi dobre viem co pisem. JA OSOBNE poznam ludi co ziju v de alebo uk ci dokonca dalej. Ale ku doktorom a zubarom alebo dokonca kvoli liekom tu prilietaju. Mna sa nepytaj preco. Asi to tam nie je najlacnejsie ked to robia. Ad ta bezpecnost. Napriek tomu ze tu ludia nadavaju tak tento rok bolo slovensko v ramci top 15 krajin na svete v ramci bezpecnosti. V oficialnych statistikach je pravidelne na vrchu. A okrem nizkeho rizika zapichnutia su tu akurat povodne aj to mierne. Takze relativne safe a mna osobne ako rovnako safe miesto napada akurat V4 a to CR a aj POL a potom Switz. Ale radsej by som juh europy len tam nie je robota.
@anonym_autor aké Slováci nechodia nakupovať do Rakúska, Poľska, Maďarska atď? Oni sú to veci , ktoré ozaj v odchode do zahraničia nehrajú absolútne žiadnu rolu. Alebo?
Ak vieš jazyk, máš vzdelanie s ktorým sa v zahraničí uzivíš, tak choď. Ak nechceš, nechoď.
Nie každému vyhovuje to Multi kulti čo tu máme, ja som zas tomu rada, deti majú kamarátov pomaly z celého sveta, a ja tiež...od Nepál po Argentínu.
A nažívame si tu ozaj spokojne.
Ale ak by si mal robiť niekde za minimálnu mzdu a trápiť sa tu, ostan radšej doma.
@subartic fakt? Staci ked zapad stopne rozne socialne davky. Co aj zacali robit a ti ludia pojdu sami. Steiermark osekava pomoc pre rodiny s viac ako 3 detmi na minimum a dalsie veci. Podobne to bude v KTN ( nakolko nam ide Kickl do Landeshauptrat), v Steier je myslim Kunasek. Lebo s 300 eur sa vyzit dat nebude. Ist na vychod je pre niekoho, co ma v AT napr 20 rokov odrobene nezmysel.
@kiki68 štátny rozpočet západných krajín sa časom zrúti , pôvodné obyvateľstvo to jednoducho neutiahne . A dávky budú vždy , tie sa ukončiť a stopnúť nebudú dať , lebo nastane rabovanie, vykrádanie , budú sa zapaľovať autá rozbíjať výklady . Jednoducho nastane ťažké sociálne pnutie v západných krajinách. Až raz naozaj nebude z čoho , bude tu pracujúce obyvateľstvo ( pôvodné a aj malá časť zodpovedných pracujúcich migrantov ) proti narastajúcej lenivej čvarge čo zas bude tvoriť malá časť pôvodných povaľovačov a veľká časť neprispôsobivých migrantov , ktorí si navyše budú pred sebou tlačiť náboženstvo ktoré nie je kompatibilné s europskymi hodnotami . Ako pracujúci Slovák budeš kašľat na 20 rokov odpracovaných v Rakúsku , keď sa budeš báť vyjsť na ulicu a do školy budeš svoje deti voziť, príde k ešte väčšej segregácii pôvodných občanov západných krajín ,veď už teraz sa to deje a zrýchli sa to. Ja som presvedčená že do 30-50 rokov nastane opačná migrácia a to pôvodného obyvateľstva EU do východných krajín ktoré budú homogénne a stabilné . Západné krajiny sa zničili samé svojou toleranciou voči nekontrolovanej migrácii , toleranciou voči nekompatibilnému náboženstvu, štedrými sociálnymi dávkami , ktoré aj keď sa budú znižovať tak rozvrat už nezastavia , obzvlášť nie Francúzko , Nemecko a Anglicko . Ja osobne sa domnievam že v daných krajinách nastane občianska vojna kde proti sebe bude stáť pôvodný občania a národné strany a na druhej strane extrémna ľavica a migranti hlavne moslimského pôvodu . Myslím že tento mesiac to odštartoval .
@kiki68 štátny rozpočet západných krajín sa časom zrúti , pôvodné obyvateľstvo to jednoducho neutiahne . A dávky budú vždy , tie sa ukončiť a stopnúť nebudú dať , lebo nastane rabovanie, vykrádanie , budú sa zapaľovať autá rozbíjať výklady . Jednoducho nastane ťažké sociálne pnutie v západných krajinách. Až raz naozaj nebude z čoho , bude tu pracujúce obyvateľstvo ( pôvodné a aj malá časť zodpovedných pracujúcich migrantov ) proti narastajúcej lenivej čvarge čo zas bude tvoriť malá časť pôvodných povaľovačov a veľká časť neprispôsobivých migrantov , ktorí si navyše budú pred sebou tlačiť náboženstvo ktoré nie je kompatibilné s europskymi hodnotami . Ako pracujúci Slovák budeš kašľat na 20 rokov odpracovaných v Rakúsku , keď sa budeš báť vyjsť na ulicu a do školy budeš svoje deti voziť, príde k ešte väčšej segregácii pôvodných občanov západných krajín ,veď už teraz sa to deje a zrýchli sa to. Ja som presvedčená že do 30-50 rokov nastane opačná migrácia a to pôvodného obyvateľstva EU do východných krajín ktoré budú homogénne a stabilné . Západné krajiny sa zničili samé svojou toleranciou voči nekontrolovanej migrácii , toleranciou voči nekompatibilnému náboženstvu, štedrými sociálnymi dávkami , ktoré aj keď sa budú znižovať tak rozvrat už nezastavia , obzvlášť nie Francúzko , Nemecko a Anglicko . Ja osobne sa domnievam že v daných krajinách nastane občianska vojna kde proti sebe bude stáť pôvodný občania a národné strany a na druhej strane extrémna ľavica a migranti hlavne moslimského pôvodu . Myslím že tento mesiac to odštartoval .
@subartic a kde mam ist s celou rakuskou rodinou? Hmm? Co budu robit na Slovensku? Nevedia po slovensky . Cize pre mna to nie je moznost. Tak zase Vieden je nieco ine ako napr Tirol, KTN, Steier. Tam by si zazila trosku inu mentalitu. A tuto KTN a Steier ide prave obmedzovat tie davky. Ako tito o ktorych hovoris sa drzia Hlavne v okoli Wien, neviem co by totiz niekde na vidieku v KTN robili. Rakusko je tak, ze kazdy Bundesland ma svoje zakony, tie mozu byt velmi odlisne. Tu je regionalna politika velmi silna a podla toho aj tito musia uvazovat.
@subartic a kde mam ist s celou rakuskou rodinou? Hmm? Co budu robit na Slovensku? Nevedia po slovensky . Cize pre mna to nie je moznost. Tak zase Vieden je nieco ine ako napr Tirol, KTN, Steier. Tam by si zazila trosku inu mentalitu. A tuto KTN a Steier ide prave obmedzovat tie davky. Ako tito o ktorych hovoris sa drzia Hlavne v okoli Wien, neviem co by totiz niekde na vidieku v KTN robili. Rakusko je tak, ze kazdy Bundesland ma svoje zakony, tie mozu byt velmi odlisne. Tu je regionalna politika velmi silna a podla toho aj tito musia uvazovat.
@kiki68 ja neviem kam máš ísť s celou rodinou . Myslím že toto sa ani nebude týkať teba , skôr tvojich detí ak Rakúsko nepovie stop a nenastaví jasné pravidlá . Ale myslím že konkrétne Rakúsko ich aj nastavuje , ako v materských školkách a školách , zatváraním radikalizovaných mešít . No a Viedeň ? Nuž bola som tento rok s deťmi v zoologickej a jedna katastrofa , veľa , veľa moslimov. Nechcela by som tam žiť. Bohužiaľ mesto sa mení . Pred 10 rokmi som bola 6 týždňov s mužom v Portugalsku , prešli sme asi 10 významných miesť Portugalska , vrátana Lisabonu . Na jednej ruke by som spočítala koľko som tam videla migrantov moslimského vyznania. Boli tam ľudia tmavej pleti ale všetci čo som videla tak pracovali na rybárskych trhoch . Dnes po 10 rokoch zavádza Portugalsko prísnu migračnú politiku a kašle na nejakú EU a jej pakt o migrácii . takže za 10 rokov počet prisťahovalcov inej kultúry tak výrazne vzrástol , že musel byť prijatý nový zákon . Grécko sa začína výrazne brániť a je mu úplne jedno čo si o tom myslí EU . Ale hlavne štáty V4 sú kritizované za odmietanie migrácie , snahy o sankcionizovanie týchto štátov . Pracujem s moslimami , sú to moji klienti , hlavne Turci ale aj Uzbeci a oni mi jasne hovoria že sem migruje hlavne ( nie vždy samozrejme ) moslimská spodina , ktorú ešte aj kŕmime a dotujeme dávkami . Nepracovali tam a nebudú ani tu v Europe.
@kiki68 ja neviem kam máš ísť s celou rodinou . Myslím že toto sa ani nebude týkať teba , skôr tvojich detí ak Rakúsko nepovie stop a nenastaví jasné pravidlá . Ale myslím že konkrétne Rakúsko ich aj nastavuje , ako v materských školkách a školách , zatváraním radikalizovaných mešít . No a Viedeň ? Nuž bola som tento rok s deťmi v zoologickej a jedna katastrofa , veľa , veľa moslimov. Nechcela by som tam žiť. Bohužiaľ mesto sa mení . Pred 10 rokmi som bola 6 týždňov s mužom v Portugalsku , prešli sme asi 10 významných miesť Portugalska , vrátana Lisabonu . Na jednej ruke by som spočítala koľko som tam videla migrantov moslimského vyznania. Boli tam ľudia tmavej pleti ale všetci čo som videla tak pracovali na rybárskych trhoch . Dnes po 10 rokoch zavádza Portugalsko prísnu migračnú politiku a kašle na nejakú EU a jej pakt o migrácii . takže za 10 rokov počet prisťahovalcov inej kultúry tak výrazne vzrástol , že musel byť prijatý nový zákon . Grécko sa začína výrazne brániť a je mu úplne jedno čo si o tom myslí EU . Ale hlavne štáty V4 sú kritizované za odmietanie migrácie , snahy o sankcionizovanie týchto štátov . Pracujem s moslimami , sú to moji klienti , hlavne Turci ale aj Uzbeci a oni mi jasne hovoria že sem migruje hlavne ( nie vždy samozrejme ) moslimská spodina , ktorú ešte aj kŕmime a dotujeme dávkami . Nepracovali tam a nebudú ani tu v Europe.
@subartic podobne by si videla kolko je moslimov niekde na vidieku ich nestretnes. Oni tam funguju velmi komunitne, tu keby je jedna rodina sa musi prisposobit dalsim 1500 Rakusanom. Cize preto sa drzia v meste a okolo. Oni tu zavadzaju take veci, ze sa im tu neoplati byt. Ale v principe ja urcite nemienim ist niekam do Wien a ani prec z krajiny. Ved tu boli na fare nejake rodiny migrantov a vsetci zahadne zmizli. Vraj museli prec a jedna rodina nejak zostala ( ti boli krestania)

@anonym_autor zavisi od toho kde v zahranici - to je dost siroky pojem a aky druh prace...