icon

Život bez televízora

16. jan 2022

Ahojte, ako vnímate život bez TV? Respektíve výchovu dieťaťa bez prítomnosti televízora?

pribinak
16. jan 2022

@vilma7 mam jedného syna, nemá súrodenca na prehratie sa

nevenka
16. jan 2022

No nam Jezisko doniesol novu telku, ale my to mame ako "zobrazovadlo", OLED, pohodlne si sadneme na gauc a pozerame tak. Kamoska nemala este telku a mali vsetci covid a malemu uz pustala zo zufalstva youtube na starom notebooku, no hrbi sa pri tom, skuli do toho. Ale oni sa len nedavno prestahovali, este telku nemali.
Za mna - keby som nemala telku, tak 2 deti kratko po sebe nedam. Aby sa mi starsi nezabil, kym som riesila malej koliky a kojila, tak na kratke chvile to bol dobry pomocnik. Alebo sedenie na nocniku a bezal Krtko 😆. Inak mi z nocnika utekal. Za mna telka ano, ale s pravidlami.
Nasi si aj sami vypytaju, ze nechcu rozpravky, ale dokumenty, zvierata, dinosaury, ako sa veci vyrabaju, syn auta...

marca12
16. jan 2022

Dietatu nechyba to,co nepozna. Zivot bez tv je skvely. Ale myslim bez klasickych tv programov. Bez filmov by som nevydrzala,ved to spada do kultury a je na nas,co si pustime a ako sa nechame ovplyvnovat. Ale je to kazdeho vec. Neviem,preco je potreba sa pozastavovat nad ludmi,ktori vobec nepozeraju nic. Maju vela casu a vyuziju na nieco,co ich bavi.

mamamoni
16. jan 2022

My sme roky nemali televízor....nechcela som aby sme zbytočne strácali čas sledovaním reklám a reality prkotín....mali sme ale videoprehrávač (vtedy ešte internet nebol) a množstvo videokaziet,plus sme si požičiavali od priateľov, z videopožičovni.....Neskôr sme kúpili pc, internet,to už som mala deti,a začali sme si vyberať čo si pozrieme...Rozprávky,filmy sme pozerali veľmi často,často sme boli aj v kine, takže sme mali prehľad o novinkách vo svete animákov, akurát sme sa uchránili pred spravodajstvom v telke, reality reláciámi a rôznymi hlúposťami kde sa diváci zabávali na účet nejakého chudáka (Martinka z Turca,Tonko z mama ožeň ma.....) toto ja nemusím....Teraz telku máme,už cca 7rokov...ale stále radšej sedíme pri pc kde si pozrieme nejakú dobrú komédiu,horor (ja zbožňujem) alebo rozprávku.....dokonca aj videoprehrávač ešte mám 😁.....my bez telky fungujeme úplne v pohode....

lasoli
16. jan 2022

myalim si ze obmedzene je tv fajn,ka sama si rada pozriem dobru komediu alebo film.Taktiez rozpravky obmedzene,naucne pre deti,preco nie.My sme doma mali tv stale ako deti,sice vtedy sla rozpravka raz za tyzden,postupom casu samozrejme viacej ale nemam pocit ze som zavisla od tv,si tyzdne kedy tv nezapnem.Cize teoria ze deti budu zavisle od tv mintiez nepride moc pravdiva.Skor pc hry by som detom do urciteho veku neukazovala a potom obmedzovala.

sasitimi17
16. jan 2022

Mám v rodine takých, majú tri deti a keď prídu k nám alebo k starkým ihneď si prosia zapnúť televízor a chcú pozerať rozprávky o ktorých sa bavia ich kamaráti v škôlke 🤷🏼‍♀️ Podľa mna niekto chce byt strašne in, ale ja nevidím na telke nič zlé😀

panelacikova
16. jan 2022

@elizabet173 ako som písala vyššie, radšej nechám dcéru pozerať veľkú obrazovku, ako sliepňať na malú 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
sssss123
16. jan 2022

tiež si neviem predstaviť existovať bez TV, ale nemám dieťa, ak by som mala tak by som mu ho určite nezakazovala, ale určite by nepozeralo všetko od rána do večera

a stupídne reality show a seriály typu Horná Dolná a Hranica sa predsa dajú prepnúť

jaga18
17. jan 2022

Ahoj, my nemáme TV. Ale deti (21, 17, 13) majú možnosť sledovať filmy ci seriály na počítači, či tablete. Keď boli menší, pustili sme im rozprávku cez počítač a pozerali spolu, vždy sa dohodlo dopredu, ktorý bude vyberať a vždy len 1 denne šla. Vedeli sa zabaviť aj inak, smart telefóny ani tablety vtedy ešte neboli, veľa sme boli vonku, čítali sme, skladali lego celá rodina spolu...

babulkomale
17. jan 2022

My nemame TV odkedy sme sa vzali, cca 12 rokov, bol len v nasich povodnych rodinach a to ja som ho nepozerala roky, nic ma tam nevedelo zaujat, radsej som citala a chodila vela von.
Deti si pozru rozpravky a dokumenty cez internet BEZ REKLAM, z tych ma chyta hysak. Neustale pozerat na mykozy, plesne a vlozky 🤮
TV planujeme kupit kvoli pozeraniu dokumentov, koncertov na vacsom, ale bude bez prijmu beznych komercnych stanic.
Nechcem aby z mojich deti vyrastli Farma socky napriklad 😃
(Pre chytacov za slovicka, nie, nemyslim si ze z kazdeho divaka tychto hluposti vyrastie socka).

vilma7
17. jan 2022

Ja sama som TV nemala na ubytovni asi 9 rokov, ale vôbec mi nechýbalo.
Keď som chcela, pozrela som si cez PC film.
V práci máme TV, xy programov ale keď klientom hľadám niečo vhodné na pozeranie, takmer nič zaujímavé v ňom nie je a pustíme im nejaký film na DVD.

Doma máme TV odkedy som sa vydala (6 rokov), ale ide len vredy, ak si deti na ňom idú niečo pozrieť. Ja s manželom nepozeráme vôbec. My sa stále hráme alebo sme vonku, alebo akurát jeme 🤣🤣🤣.

mariinak
17. jan 2022

Televízia nie je nepriateľ,dá sa vypnúť.😄 Skoro 2 roky sme telku mali iba na anténu,asi 4programy a v pohode,koľkokrát ju ani nezapnem jaký dlhý je deň. A takisto dajú sa pozerať aj zaujímavejšie,náučné programy než tie Rodinné prípady a spol.

rmm
17. jan 2022

Nemáme. Zabávame sa s deťmi inak.

elizabet173
17. jan 2022

@panelacikova s tým súhlasím

andrea_ff
17. jan 2022

@cimage presne tak aj my...asi 4 roky bez telky. Mame pc, mobil....kukame, citame co chceme.
Ked deti podrastu, tak mozno potom....

lasoli
17. jan 2022

@andrea_ff ako mate pc,mobil,ved to je to iste ako telka ale iny format.

kittykat22
17. jan 2022

my sme nikdy nemali TV a koli dietatu sme zadovazili v jeho 4 rokoch. Mal oneskorenu rec a problem s porozumenim. Telka pomohla.

tianna
17. jan 2022

Za mňa nie.. nevidím dôvod odtrhnúť deti od niečoho čo je v dnešnej dobe úplne prirodzené.. to ale neznamená že pozerajú do telky denne alebo niekoľko hodín. 1,5 ročného drobca ňou zvyknem zabaviť keď vymýšľa pri prebaľovani (max. 3 minúty, vylúčne stanica Duck TV), staršie deti (7 a 9 rokov) si môžu pozrieť 1 rozprávku, filmovú rozprávku ak niečo vhodné dávajú. Ja osobne som TV nepozerala už rok, nechýba mi.

jana_eyre_2
17. jan 2022

Nie úplne k téme, ale mne sa ráta keď niekto povie že deťom tv nepúšťa a pozerajú cez PC.. 😅 veď je to úplne to isté...

Tak či tak.. my tv máme.. púšťam deťom len to čo uznam za vhodné a iba tolko koľko uznam za vhodné.. čiže jeden diel seriálu cez týždeň a dve dlhé rozprávky cez víkend, žiadne televízne vysielanie, ale normálne stiahnuté kvalitné rozprávky.. nevidím na tom nič zle, tak isto cez víkend už môžu hrať hodinu hry terazna pohybovom xboxe.. technológie s našimi deťmi sú, existujú, nemyslím že je vhodné ich od nich uplne odtrhnúť.. Regulovať? Samozrejme že ANO.. ale úplne odstrániť mi príde extrém.. vo všetkom má byť zlatá stredná cesta.. na rozprávke čo je vhodná k veku a je poučná nie je nič zle.. televízor nie je len hlúpa hnojka (tu som napr.ja nevidela asi 6rokov už) ale kopa poucnych a dobrých filmov.. podľa mňa treba vychovávať aj k vhodnosti filmového zamerania, aby aj deti získali dobrý vkus a neuspokojili sa v budúcnosti s panelákom či susedmi (bez urazky kto to pozerá rád ja to nikdy nepochopim), ale aby mali aj v tejto oblasti kritické myslenie a vedeli si vybrať kvalitu.. jednoducho ako treba vedieť "chodiť" na nete, tak treba vedieť "chodiť" aj v tom čo si človek pusti v telke.. a keď deťom zakážeme úplne filmy, tak vkus nebudú mať kde získať.. samozrejme nepíšem o maličkých detoch, ale o takých čo im už televízor vie čosi do života priniesť..

To je len taka moja vsuvka, samozrejme nikomu neberiem právo žiť úplne bez televízora, mobilu, tabletu a čohokoľvek.. ale píšeme si práve na nete a aj tie deti sa k tomu raz dostanú.. a je našou úlohou ich pripraviť na to aby s tým čo nájdu v tv, inetrnete či kdekoľvek inde vedeli dobre spracovať.. na to je dobre úplne to nevylúčit zo života, LEN obmedziť..

calin
17. jan 2022

Pamatam si ako dieťa sme nemali rok televízor 😍 clovek sa v tej dobre ( 90roky ) za to az hanbil 🤣.. chodievali sme do susedov pozerať telenovelu - Jednoducho Maria.. a teda podľa môjho názoru nám nič neutieklo. Zrak som si stihla uz pokaziť predtým.. a co sa dnešnej doby týka - extrém to podľa mňa nie je..a ked maju ľudia "bohatý spoločenský život" ani im televízor nechýba. U nas sa zapne len z nudy.. klasické programy ci uz tunajšie nemecke ani slovenské nemáme...mame starší televízor- cize ide cez notebook 🙂 ale považujem to za stratu času...je to len na výplň "odpocinku" ..

monaona
17. jan 2022

Telku máme, je zapnutá občas. Určite je vhodné to regulovať a to nie len deťom, ale všeobecne. Mám dcéru, 6.r., miluje rozprávky. Či už pozerať, počúvať keď čítam, sama si ich vymýšľa pred spaním. Ak nejakú pozerá, počúva, potom sa celé hodiny na to hrá, alebo kreslí čo videla, je to úžasné sledovať. Neviem si fakt predstaviť, že by nepoznala Elsu, Mášu, Lapkovú patrolu,.... Celé dni sa v škôlke hrajú aj na tie rozprávky čo videli. Neviem si ani predstaviť aby som jej na Vianoce nepredstavila Popolušku, Pyšnú princeznú,... a iné české filmové skvosty. Jasné od rána do večera určite nie, a tiež je veľmi dôležité zvážiť čo tomu dieťaťu pustiť, ale neuškodí si spolu sadnúť, túliť sa, dať si teplé kakao,...

gab
17. jan 2022

@jana_eyre_2 " Nie úplne k téme, ale mne sa ráta keď niekto povie že deťom tv nepúšťa a pozerajú cez PC.. 😅 veď je to úplne to isté... "
presne tak. rozdiel v tom nevidim, jedine ze telka ma krasne velke rozlisenie a pc ma uhlopriecku 17 " ..🙉 a tablet este mensiu 🙉

jana_eyre_2
17. jan 2022

@gab asi tak..

laila22
18. jan 2022

Zvládla by som.. rskoncila mi zmluva so Skylink 3mesiace som mala čas.. potom som dala iného operátora a skoro ďalší mesiac som nemala potrebu ho zapnúť.. 🙂

travelllerka
18. jan 2022

Žili sme zopár rokov bez televízie dobrovoľne. Teda najskôr bez detí, potom aj s dieťaťom. Od kedy máme telku, nejak si to príliš často ulahcujem rozprávkami 🙂 nemyslím, že by deti o niečo prišli, keď nemajú tv. Teda moje deti majú len 4 a 2r, staršie neviem posúdiť.

elizita
18. jan 2022

@zmrzlinka2021 my si vyberame aj v tv co budeme kukat. Pozerame filmy a relacie len z archivu,cize co chcem a kedy chcem a bez reklam..

zuzki1
18. jan 2022

Mame tv a deťom púšťam rozprávky z externého disku . Vadia mi reklamy , sú aj na detských kanáloch . Keď pustime náhodou jojka syn hltá aj reklamy .
Pozeranie tv obmedzujeme , niekedy telka nejde vôbec, cely deň (ani mobil ani PC), keď sme chorí pozerá syn viac .
Nepoznám nikoho kto by deťom vôbec nepúšťal rozprávky , ale mám pár kamarátok aj kolegynu ktorí doma nemajú tv, ale púšťajú rozprávky cez tablet , alebo mobil .
Myslím že deti nie sú niako závislé , sú dni keď sme stále vonku alebo príde sa hrať kamarát a tv nikto ani nespomenie . V zime keď je skoro tma a chorobe keď sa nedá ísť von je to dobrý pomocník , mladšia dcérka pozerá Spievankovo alebo fihu tralala občas a chytá tam aj slovnú zásobu ,aj spolu síce spievame , čítame , recitujeme ale pomáhajú aj tieto rozprávky .

ailiba
18. jan 2022

My sme v bývalom byte nemali TV a nechýbala nám... V novom už máme. Podľa mňa je to čiste o zvyku.

yoxinka
18. jan 2022

Ja mám tri deti a televízor ako markíza, joj, stv nemáme. Zrušili sme to, nás to nikto nepozerá, my správy čítame na nete, telka u nás ako pozadie nefunguje vôbec. Máme HBO, to nám bohato stačí. Pre mňa super vec, všetko som začala sledovať po anglicky s anglickými titulkami, dosť mi to pomohlo s anglinou, starší syn to isté ako ja. Mladšie baby tiež kukajú všetko anglicky, lebo muž doma hovorí len anglicky a stredná dcéra už anglicky plynule hovorí. Deti môžu tv pozerať len cez prázdniny alebo cez víkendy. Cez týždeň po večeroch čítame knihy, hráme sa, v lete von. Rozprávky keď pozeráme, dohodneme sa všetci, akú, to je dosť dobré na trénovanie prispôsobenia sa a hľadanie kompromisu pre deti. Máme aj nejaké hry doma, ale toto muž dosť sleduje a kuká recenzie a hrá sa so synom hry, ktoré sú fakt pekné, rozumné atď. tiež len cez víkendy a prázdniny. Syn môže sa hrať po splnení všetkých povinností minecraft 30minút. Chalan má 10rokov a dosť trpel v škole tým, že bol úplne mimo, lebo ostatní chalani vkuse v počítačoch doma a drtia. On sa s nimi nemal o čom baviť … a postupne ho začali vyčleňovať, tak sme zasiahli a hľadali kompromis. Ono, osdtrihnúť decko ÚPLNE od obrazoviek v dnešnej dobe je, podľa mňa, veľká blbosť. Treba to prijať ako súčasť života a hľadať kompromisy a učiť s tým deti pracovať, nie tváriť aa, že to neexistuje a keď s tým prídu do kontaktu, lebo raz prídu, tak koniec.