icon

Život ďaleko od rodiny. Priateľ už nechce na Slovensko

carolynka
24. aug 2011

Ahojte,

uz niekolko rokov byvam v zahranici, nasla som si tu aj priatela. Sme spolu 4 roky. Cely cas sme planovali zivot na Slovensku (od nie je Slovak) ale nedavno zmenil nazor. Nechce tam byvat, bude to mat daleko domov (1200 km, ziadny letecky spoj). Kompromis je usadit sa niekde v strede, takze domov to budem mat minimalne 7 hodin jazdy autom.
Odkedy byvam mimo Slovenska, uvedomila som si ako velmi mi chyba moja rodina a tesila som sa, ze si niekde blizko postavime dom. Hladali sme uz aj pozemky na zapadnom Slovensku, len ja som dlho vahala, necitila som sa na hypoteku. Medzitym priatel zmenil nazor.
Kazdopadne, mozno to bude niektorym pripadat banalne, pretoze laska hory prenasa a je jedno, kde byvam, dolezite je s kym som, ale ja sa uz par mesiacov neviem vyrovnat s tou vzdialenostou. Uz styri roky som prec a predstava, ze nikdy nebudem moct skocit len tak p opraci domov na kavu alebo na skok sa zastavit u sestry, strasne boli.
Ja viem, ze od priatela nemozem ziadat ist byvat tak daleko. Vidim vsetko cierne. Desi ma, ze rodinu uvidim par raz za rok. Uz teraz sa to stava neznesitelne. Planovala som odist z domu len na par rokov a teraz sa zda, ze sa tam uz nikdy nevratim. Zivot je taky kratky a ja ho nechcem prezit stovky kilometrov od rodicov a sestry, zakial ich este mam. A takisto chcem byt blizko rodicov, ked ma budu v starobe potrebovat. Nie preto, ze by ma nejako manipulovali, jednoducho ich mam rada. Ja viem, to iste citi moj priatel a zivot je o kompromisoch. Ale velmi to boli.
Mohli by ste mi pomoct pozriet sa na to optimistickejsie, pripadne ak mate s tym skusenosti, podelit sa s nimi?

cmulinko
25. aug 2011

@vivien10 jej..krasny datum narodenia ma.ja som mojho Simonka dostala na meniny...volam sa totiz Magdalena a meniny mam 22.7 🙂

vivien10
25. aug 2011

aj naša krstná mama je Magduška takže som jej ju dala ako darček k meninám 🙂

cmulinko
25. aug 2011

@snopkulka len ticho zavidim....musi to byt dobry pocit,ked clovek zrazu vie definitivne co chce. 🙂

snopkulka
25. aug 2011

@cmulinko je to úžasný pocit, ale úplne dokonalé to bude, keď budeme na SVK všetci traja, manžel zatiaľ ostáva v zahraničí ☹ a bude si na diaľku hľadať prácu... bude to ťažké, ale zvládneme 😉

cmulinko
25. aug 2011

@snopkulka ja som presne teraz prechadzala ponuky prace na profesii,ale veru je to tam bieda a to co som robila na slovensku by som uz nevedela asi robit....zabudla som uz milion veci,ale praca ma strasne bavila....no musela by som sa prehrabat znova v knihach ci v zositoch....to je tak,ked clovek v zahranici nerobi to za co je vystudovany....u mna uz 7 rokov pauza v odbore....to je zleee ☹ vedomosti mam,ale prax by som nezvladla tak akoby som bola prec len na dovolenke.

simi251
25. aug 2011

Ahojte. Je super ze je tu takato tema. nieco take mi chybalo. Precitala som si niektore vase prispevky a niektore z vas mi hovorite z duse. Som rada, ze som tu nasla zeny, ktore maju podobne pocity a problemy ako ja. Lebo casto sa stretavam so slovakmi, ktori su v zahranici uplne spokojni a ked som povedala ze mi chyba rodina a priatelia, pozerali na mna ako na cudnu.

My sme v zahranici priblizne 2000 km od domova uz pomaly 10 rokov. Moj manzel je sice slovak ale nie je to o nic lahsie ako keby bol cudzinec. Ked je manzel cudzinec a je doma tam kde zijete, da la lepsie zapadnut do spolocosti. Ale ked sme cela rodina slovaci, nie je to lahke. Vzdy sa na nas budu pozerat ako na ,,inych,,.
My sme to mali este ztazene tym, ze sme uz v tretom meste a vzdy sa zacina od nuly co sa tyka vztahov. Moj manzel je totiz sportovec takze ako sa meni zostava muzstva, tak aj priatelia prichadzaju a odchadzaju. Takze fakt bolo tazke vytvorit si nejake trvale pevne priatelstva.
Mame jedneho 6 a pol rocneho syna teraz uz pomaly skolaka, a druhe by sa malo narodit v decembri. Takze ako ste tu uz pisali, rozhodnutie o navrate nie je lahke. Zvlast ked moj manzel nechce. Moj syn chce ist na SK. Je povahou po mne a rodina mu velmi chyba.
Lenze po tych rokoch uz fakt clovek nie je doma ani na SK ani v zahranici. ☹ aspon tak to citim ja.

Teraz sme boli doma skoro 2 mesiace. Velmi tazko sa nam odchadzalo. Ae rovnako tazko mi je pri pomysleni, ze by som zrazu vsetko tu zbalila a ostala definitivne na SK.

Je to tazke...kazdopadne som rada ze tu tato tema je a mozeme sa navzajom vyzalovat.

vivien10
25. aug 2011

@simi251 Ahoj presne viem o čom píšeš.My sme odišli do zahraničia pred 7 rokmi v tedy mala naša malá 2 roky.Chodila tam do škôlky a aj prvý pol rok do školy.Mne tam bolo veľmi ťažko bez rodiny,priateľov a ešte jazyk.No žiadna sláva .Domov som chodila tak často ako sa len dalo no ked je robota nie je to lahké sa zbaliť a ísť.Muž je horolezec takže prostredie kde žijeme je preňho rajom a domov sa zatiaľ nezberá.Ja som potom odišla na Slovensko a tam mala pokračovala v školskej dochádzke a ja som si vychutnávala materskú s druhou dcérkou.No manžel ostal tam a ja som zase chodila hore dole .Doma som nebola ani tam ani na SK to bolo na tom najhoršie.A teraz po dvoch rokoch odlúčenia som sa rozhodla znovu odsťahovať za manželom lebo som nechcela takto fungovať.On nemal nič s nás a deťom velmi chýbal samozrejme aj my trpeli sme navzájom.Tak sme sa presťahovali našli sme nové bývanie a ideme začať ako od znovu aj v inom meste iná škola spolužiaci uvidíme ako to budeme zvládať.Dcera sa aj bojí aj teší .No ťažko sa nám odchádzalo a najhoršie to znášajú starý rodičia.Nečakala som až takú reakciu na náš odchod.Deti im velmi chýbajú a aj oni deťom.Neviem ako dlho tam pobudneme a ako to bude dalej.Len som rada,že sme ako rodina spolu a je nám super.Neriešim prvý krát budúcnosť ako bude tak bude no nastálo viem,že tam ostať nechcem.No tak isto muž by ostal rád on tam zapadol úplne.Takže asi tak. Som rada,že som to konečne dala von zo seba... 🙂

snopkulka
25. aug 2011

@cmulinko čítaš mi z duše, tohto sa obávam aj ja 😒 som v zahraničí 4 roky, čiže 4 roky mimo praxe + ďalšie 2-3, čo mi ostáva do konca materskej... budem to mať ťažké... Manžel robí v obore, v zahraničí si zvýšil kvalifikáciu, robí si odborné kurzy, školenia + skvelá angličtina, tak veríme, že to nebude taký veľký problém s jeho robotkou 😔 😉

carolynka
autor
25. aug 2011

momentalne nemam moznost reagovat na vase otazky, ozvem sa asi az po vikende. ale citam vsetko

carolynka
autor
25. aug 2011

momentalne nemam moznost detailnejsie reagovat, mam vela prace, takze sa ozvem asi az cez vikend. ale citam vsetko.

zuan
25. aug 2011

ahojte
som velmi rada, ze tu nachadzam podobne nazory a pocity ako mam ja, lebo uz som si pomaly tiez pripadala cudna, ked sa ma vsetci pytali, preco sa chcem vratit na Slovensko, co tu budem robit atd.
s manzelom Slovakom sme zili v zahranici asi dva roky, potm sa nam narodil syn a ked mal tri mesiace, tak sme odisli opat prec, teraz na tri roky. bola som na materskej, takze som sa nenudila, na vsetko som bola sama, kedze rodina bola daleko. v lete a v zime som chodila na SK nadlhsie, na par tyzdnov. ale rodina mi veeeelmi chybala. hlavne, ked sme uz mali maleho a videla som, ako ma strasne rad obe babky a dedkov a ako rad by s nimi bol dlhsie. a to nekonecne cestovanie a balenie, potom obiehanie celej rodiny po navstevach, no, velmi som si tu neoddychla.
moj manzel by najradsej zostal v zahranici, kvoli praci, perspektive, moznostiam pre deti. ja to uplne chapem, hlavne ked vidim, co sa deje na slovensku, ako tu vela veci (ne)funguje. ale, je tu to velke ALE - rodina, ktora mi velmi chyba. napriek vsetkym vyhodam, ktore zahranicie ponuka, chcem zit na SK. tu som doma. chcem, aby si moji rodicia uzili vnucat, kym nechodia do skoly, ked mozu u nich zostat dlhsie, nez len na vikend a pod.
a "milujem" reci typu - co ste tam neostali, naco ste sa vracali - od ludi, co nikdy v zahranici, daleko od rodiny a priatelov nezili 😠
tak som velmi rada, ze som tu nasla podobne zienky, co to prezivaju rovnako. drzim vam vsetkym palce, aby ste to zvladli. 🙂

snopkulka
25. aug 2011

@zuan Ja som tiež rada, že sa tu objavila táto téma 😉 akurát som prekvapená, že väčšiny ľudí žijúcich v zahraničí sa ľudia žijúci doma nechápavo pýtajú, prečo sa chcú vrátiť a podobne.. Mne vždy napadne ako sa ma moja teta pri každej návšteve spýta: "Tak čo, kedy sa z tej prdele konečne vrátite domov?" 😀 😀 A nie je jediná, kto nám dáva rovnakú otázku v rôznych obmenách... ja mám teda opačný "problém"... čo sa mi však páči na celej tejto téme a príspevkoch je to, že RODINA je pre nás všetkých stále na prvom mieste, nech už sme kdekoľvek 🙂

zuan
25. aug 2011

@snopkulka ano, niektori sa pytaju, kedy sa uz vratite? a niektori naco ste sa vracali? 😀
tiez mam rodinu pred peniazmi v rebricku. a radosti maleho, ked moze ist s dedom na chalupu majstrovat sa nevyrovnaju ziadne vyhody zivota niekde daleko na zapade 🙂

simi251
26. aug 2011

@zuan
@snopkulka No presne aj mna rozculuje ako si stale ludia na SK myslia, ze v zahranici je nieco ine, nejaky lepsi svet nejaky doslova raj na zemi. Teda hlavne ti co nikde neboli si myslia ze inde je lahsi zivot. No neviem... Ja som zila pol roka v USA a teraz 10 rokov vo FR a stale kazdemu hovorim, ze su veci ktore funguju na SK lepsie ako v zahranici. A robit treba predsa vsade aby clovek mohhol zit. Ale stale sa najdu ludia, co si myslia naprilad, ze tu vo FR je iny tovar v obchodoch alebo ze neviem co... Jedine co je tu vo FR lepsie je starostlivost statu o ludi. Ale napriklad banky na SK funguju rychlejsie a aj vsetky ostatne urady.

A najradsej mam poznamky od jedneho znameho, ktory nas kazde leto privita slovami...No co milionari, ako sa mate? Uz ste kupili nove auto alebo dom?... Raz ma uz tak nastval ze som mu pekne zratala nase prijmy, a prijmy jeho rodiny a prisli sme na to ze je te na tom v podstate on lepsie. Oni boli vtedy bezdetni a robili obaja za dobre platy a ja na materskej takze sme zili z jedneho platu traja. Tak potom sklapol a uz prestal ratat nase peniaze.

A takisto nasi zadubeni susedia na SK...vsetkych trapi jedna vec, ze ako si my dovolime platit cely rok nas 3 izbovy byt ktory je v podstate 10 mesiacov v roku prazdny. Ale oni nechapu ze to je nas domov a nam to za tych 140 eur mesacne stoji aby sme mali svoje miesto aj na SK a taku malu istotu ze keby sa tu vo FR cokolvek stalo tak sa zbalime a ideme domov do nasho bytiku.

A takychto prikladov nepochoppenia od slovakov by bolo milion. No co uz. Kazdy pochopi asi len to, cim si v skutocnosti prejde. Mozno by som bola rovnako postihnuta, keby som zila cely cas len na SK.

@zuan a to s rodinou to mas uplnu pravdu...je mi strasne luto ze si nemozu uzit moje deticky, teda vnucatka. Moja mama zije sama, ja dokonca nemam ani surodencov. To mi uplne trha srdce ked odchadzame ze ju nechavam samu. Manzelovi rodicia su aspon dvaja a manzel ma aj brata. To je ine. A tohto roku ked som videla ako moj syn place este hodinu v aute, ked sme odchadzali zo SK, bolo z toho velmi zle. Plakala som s nim. Teraz v decembri sa nam ma narodit druhy chlapcek, moja mamina nastastie je sikovna a moze sem prist za nami, ale moji svokrovci, uz nie su v takej kondicii a mozno by sa aj cestou stratili 🙂 Uvidia svojho vnucika az ked bude mat pol roka. ☹

Nech zije internet a telefon.

simi251
26. aug 2011

@vivien10 Ano viem o com pises. Aj my sme mali take obdobie v roku 2008. Manzel odisiel zaciatkom oktobra sam do FR a my sme ostali s mojim syncekom na SK az do noveho roku. Na jednej strane som bola stastna ze konecne normalny zivot. Andrejko chodil do skolky na pol dna, vtedy mal 3 a pol roka, ja som mohla zbehnut ku kamaratke na kavu, k mamine alebo svokrovcom a pomalicky som sa chystala na Vianoce a bolo mi super. Bola som DOMA. Ale strasne nam chybal nas ocko...Andrejko tym trpel, to bolo vidno. Nevedeli sme sa dockat Vianoc, ked sa nam ocko vrati. Potom sme znovu odisli vsetci spolu do FR.

A tak ako som pisala vyssie, tiez velmi trpime tym ze tu nie je babka a druha babka s dedkom. Nas Andrejko je z toho velmi smutny.

Je dobre vo vasom pripade, ze tvoj muz je stastny tam kde je a ze zapadol. u nas je to trosku ine. MM ma 38 rokov a vie ze tohto roku je to jeho posledna sportova sezona, chce si najst normalnu pracu a zostat tu vo FR. Ale to vobec nie je lahke. Takze je trosku nervozny ze co bude dalej. V podstate bude zacinat od nuly.
Celkovo co sa tyka prace, je tu velmi tazko nieco najst. Tu to nefunguje ako napr. V Nemecku ci Anglicku, Irsku a pod. Tu cudzincovi nikto len tak robotu neda. A nezaujimaju ich ani nase slovenske univerzitne diplomy. Ale to by bolo na dlhe pisanie, mozno niekedy inokedy. Takze z tych 10 rokov co som tu som robila v roku 2010 par mesiacov v hoteli. Inak som doma co mi tiez na nalade nepridava. Citim sa taka zbytocna a vsetci na SK na mna pozeraju ako na jednu lenivu zensku ktoru zivi chudacik manzel.

Ozaj a vy ste v akom state? Ty pracujes?

tortelinka
26. aug 2011

@simi251 uplne chapem o com hovoris, zili sme s muzom vo FR a presne viem ako tazko sa tam pretlka, ked si cudzinec, mozes mat hociake skoly, diplomy...

jahodka11
26. aug 2011

ahojte, tak nas to tiez caka...manzel odchadza oktobri do nemecka a ked nam tam "pripravi domov", pojdeme za nim....uprimne, nechce sa mi...brzdit ho ale nebudem, bola to ponuka, ktora sa neodmieta... 😒
som zvedava, ako s zvyknem, hlavne maly....po nemecky neviem, len anglicky, tak bude asi sranda 😝

aaale co sa tyka rodiny,nam moc chybat nebude....nema kto..mamina mi zomrela,otec si nasiel priatelku a svokrovci - no comment, viem , smutne, zial realita..... 😖 na vsetko sme sami aj t v ba, tak tohto jedineho sa nebojim, uvidime, ake to bude.. 🙂 odchadzame na neurcito..... 🙂

cmulinko
26. aug 2011

@snopkulka kazdy mysli na svoju rodinu a mozno ja sa na to pozrem troska z inej strany a bude to zniet troska sebecky,ale nasa rodina na slovensku nie je az taka sudrzna....okrem toho,ze sme s nimi minimum v kontakte...i ked skype funguje,tak moja svokra dcerku videla iba 1 na par minut....extra zaujem nie je....max si piseme na narodky ci meniny....myslim si,ze my prezivame akurat situaciu...zijde z oci zijde z mysle 😔 .samozrejme,ked sme doma,tak mame tie iste otazky....od tych,ktorym naozaj chybame.....od ostatnych sme tuto otazku ani raz nepoculi.niekedy velmi zalezi aj na tom do akej rodiny sa nam chce ci nechce vratit....komu naozaj chybame nechybame....a to cast krat zistime az v zahranici.....ze dokonca i rodic si zvykne na to,ze dieta nema doma a nie je schopny zavolat ani an narodeniny syna 😔 moja osobna skusenost s rodinou na slovensku,ktorej chybame,chybaju moje deti je velmi chudobna....na jednej ruke mozem spocitat pocet osob,ktorym naozaj ja a moja rodina chyba......zvysok uz povazujem za rodinu len oficialne,ale nie emocionalne 😔

simi251
26. aug 2011

@cmulinko Krasne si to napisala, ze si odisla do Irska za stastim. Ja to niekde v kutiku duse pocitujem rovnako. Moj manzel je najlepsi manzel na svete aj ked ma svoje chyby. V podstate som ,,obetovala svoju karieru, priatelov aj rodinu, aby on mohol robit to, co ho bavi. Niekedy mam take chvilky ze rozmyslam ake by to bolo, keby som pred tymi 10 rokmi bola povedala, ze CHOD SAM. Mozno by som bola ostala na SK a robila vlastnu karieru, mozno by som bola v inom state MOZNO... Len jednym som si ista...Neboli by sme uz spolu.

Teraz sice cakame babatko takze robit nemozem ale pocas tych rokov predtym (okrem materskej s prvym synom) som mala najvacsie depky z toho, zenemozem pracovat a citila som sa strasne zbytocna. Tak ako som pisala vyssie, tu vo FR slovaka do prace len tak nikto nezoberie ak nie si odbornik na nieco konkkretne. Poznam kocky co sa celkom pekne uchytili ale ja som asi malo priebojna. Najst robotu tu vo FR bolo asi moje najvacsie zelanie. Hned by sa tu zilo lahsie.

Ty si tiez pisala, ze si nerobila 7 rokov vo svojom odbore. Takze ma urcite chapes. 🙂 🙂 🙂

simi251
26. aug 2011

@tortelinka Juj super ze je tu niekto, kto pozna zivot vo FR. A kde ste zili?

vivien10
26. aug 2011

Ahoj my sme v Taliansku 1000km od Slovenska.Ja som pracovala 3 sezóny v hoteli a jednu som bola doma.Muž robil a živil nás.Ako niekto múdri hovorí 🙂 ked o tom vie veľké g....é.Ved sme rodina jedna kasa tak neviem čo druhých trápi to je skôr závisť.A už druhý rok si užívam materskú Teraz mám robotu na pár hodín no len ako brigádu.Ešte rok budem s malou doma a potom si budem hladať robotu v hoteli.Tam nieje problém je tam toho vela.A mám referencie tak je to lahkšie no zase neviem dobre jazyk no dohovorím sa.Je tam nemčina. Staršia dcera tam teraz nastúpi do 4 ročníka tak uvidíme ako to bude.Lebo nemecky vie chodila tam do škôlky no gramatiku nevie tak hádam to zvládneme.Mám obavu stoho no viem,že mám oporu u muža a on vie super reč tak sa task utešujem,že to pôjde.Ked som bola doma sama všetci sa pýtali kde mám muža ,ako je fain ked robí v zahraničí a posiela domov peniaze,že mám aspon pokoj.Nech sa im páči som im povedala môže si to každý jeden vyskúšať ako to je.Nie je všetko o peniazoch.Hlavne v tedy ked to v manželstve funguje a my sme spolu ako jedno telo jedna duša.Takže to bolo ťažké odlúčenie a moja trucovitosť odísť na SK a trošku som dúfala,že príde Tatinko za nami no som rada,že sa tak nestalo a ja som išla za ním.

tortelinka
26. aug 2011

@simi251 v Parizi,viem co to bolo, aj ked to nelutujem, bola to dobra skusenost, ta administrativa, urady aj sprosta banka, trva im to vsetko neskutocne dlho

cmulinko
26. aug 2011

@simi251 doteraz nerobim vo svojom odbore...ja som doma skoncila zdravotnu skolu a potom som este isla na 3 roky urobit si diplom z radiologickej asistencie....pracovala som v bratislave na onkologickom ustave a i ked som ozarovala same neprijemne rakoviny...praca s ludmi ma nesmierne naplnala...tu som nikto....pracujem vo firme,kde je 3 smenna prevadzka a maka sa tu od nevidim do nevidim....mimochodom je to francuzka firma Essilor-vyrabame organicke sklicka do okuliarov a inych optickych zariadeni....manzel pracuje na vyrobe a ja na vystupnej kontrole....takze aj ked sa niekedy vratime na slovensko....ja si mozem znova precitat manual linearneho urychlovaca,aby som bedela nastavit pacienta podla orarovacieho planu...a samozrejme prestudovat si ozarovacie techniky podla umiestnenia nadoru.....to vsetko je uz na polovicnej ceste prec z mojich vedomosti 😔

simi251
26. aug 2011

@tortelinka V Parizi som sice nezila ale viem si predstavit. Inak ja som si vzdy myslela, ze v Parizi musi byt slovakovi lahsie ako inde. Ale asi som sa mylila, ze? My sme zili v Tours, potom v Montpellier a teraz sme v Nantes. A vsade je to to iste. Skor nieco dosiahne arab a cernoch ako clovek z vychodnej europy. Francuzi vedia kde je Alzir, Tunis, Maroko ale netusia vobec ze existuje nejake Slovensko.

tortelinka
26. aug 2011

@simi251 pozname 😠

cmulinko
26. aug 2011

@simi251 nemam nic proti ziadnemu narodu...ale nasa firma je francuzka a poviem ti,ze jediny mily a simpaticky clovek francuz tam nie je....vedia dokonale dat najavo,ze mozeme byt stastny za to,ze dreme ako kone non stop a ze nam davaju 3 krat 5 min prestavku....a nemaju problem ti stat za chrbtom aj celu smenu a pytat sa ta ci tam rad pracujes 🤐

simi251
26. aug 2011

@cmulinko Tak to je sila. To ti nezavidim. Oni naozaj niektori vedia byt taki. Nastastie tu priamo vo FR je zopar aj takych, o ktorych mozem povedat ze su fajn ale spocitala by som ich asi na prstoch jednej ruky za tie roky co tu zijem.

Inak vseobecne francuzi su strasne mili, zdvorili vsetko ti naslubuju, ze pomozu, ze maju zaujem ale po 5 minutach uz zabudnu na teba. Ale cest vynimkam.

susichkeit
26. aug 2011

ahojte,pripajam sa do tejto temy...ja mam za manzela Slovaka a zijeme v DE.je velmi tazke tu byt bez rodiny,najmä ked ma niekto deticky(my este nemame).clovek sa musi spolahnut sam na seba.nemoze len tak odlozit dieta babke,sestre ci tete...a casom i tie vztahy nie su tak pevne ako kedysi...
mna najviac hneva,ze vzdy ked prideme na SK,vsetci na nas pozeraju ako na milionarov.pocuvame to zo vsetkych stran(najsmutnejsie je ze to vravi nasa rodina-ujovia,tety...atd.)no nevidia,kolko mame uctov,kolko tu stoji poistenie,lekar,kolko platime za prenajom ci auto...vidia len zarobok.su neprajni a zavistlivi.a povedia mi to rovno do oci a to boli.naposledy som sa skoro rozplakala na jednom rodinnom stretnuti...uz i na Sk sa citim ako cudzinka.
a tu v DE sme stale vnimany ako cudzinci...tak kde som doma?sama neviem ☹ 😢

cmulinko
26. aug 2011

@susichkeit pocitujem to iste....v kruhu rodiny sme tiez zazobanci a v kruhu kolegov sme len pristahovalci z postkomunistickej krajiny.....ale v nemecku aspon vedia kde je slovensko 😉 i ked mozno ten nazor o slovakoch maju ten isty ako hocikde inde ☹ ak by bola krajina blizsie ku slovensku,kde sa hovori po anglicky,tak by sme sa asi prestahovali tam...zial v rakusku ci v nemecku anglictina nestoji za nic a po nemecky neviem ani ceknut.nemci su velmi alergicky an anglictinu....aj teraz nedavno velvyslanec nemecka na slovensku reagoval na rozhodnutie skolstva o povinnom anglickom jazyku na slovenskych skolach a jasne vyhlasil,ze nemecke firmy a zavody na slovensku budu vyzadovat vyssiu uroven nemeckeho jazyka od zamestnancov....akoby naschval 😒

susichkeit
26. aug 2011

@cmulinko no ono mi to je tak vemi luto ☹ stale to pocuvat...niekedy uz nemam chut ist na Sk...ale je to rodina a tu si nenavyberame...
ja som sa stretla tu s ludmi ktori praveze nemaju paru o Slovensku...bud si mylia so Slovinskom alebo pocuvame otazky typu: to je este stale u vas vojna?, aha Czechoslowakei,to poznam(ani len netusia ze sme rozdeleni)...a tak...
naozaj s tymi jazykmi na Sk je to osemetne,cele naopak...
nastastie tu kde my byvame sa da dohovorit i anglicky,aspon na zaciatok 🙂 ,kym sa clovek nedostane do nemciny 😉