icon

Život invalidnej dôchodkyne

monika7779
21. dec 2022

Dobrý deň prajem vytvorila som si nové konto natrafila som na portál na modrykonik.sk.
Rada by som ak by ste mi poradili ako ďalej.
Mám 35 rokov vlastné bývanie žiadne pôžičky hypotéky malú rezervu 3000€.( vyplatila som zvyšok hypotéky ešte pred chorobou )
Stratila som zdravie a spolu s nim aj prácu keďže už sa to nedalo zvládať fyzicky náročná práca chrbtica vypovedala službu. Invalidný dôchodok mám čiastočný 220€ inkaso 120€.

Prosím Vás ženy poraďte mi ako ďalej z toho dôchodku sa nedá živoriť chcem sa naspať zaradiť do pracovného života len neviem čo nepridáva mi to na duchu chorí človek je odkázaný na chudobu ktorý nemá ani na dôstojný život nie luxusný dôstojný.

čo by ste robili na mojom mieste ? poraďte mi ako z tej pasce nedôstojnosti von ?

Strana
z3
0silvia0
21. dec 2022

@monika7779 jedina moznost si je najst primeranu pracu, ktoru mozes napriek zdravotnemu stavu vykonavat. Zijes sama?

loginexistuje
21. dec 2022

mas dost nizky dochodok kolko % mas invaliditu? to ze mas svoje byvanie je super a jedina moznost pre teba je najst si vhodnu pracu

kvetinka75
21. dec 2022

aký veľký máš byt? Čo tak prenajať 1 izbu? Nájsť si primeranú prácu - to áno. Ale v dnešnej dobe je ťažké nájsť si dobrú prácu keď je človek zdravý a každý chce aby zamestnanec makal. Odkiaľ si? Možno tu niekto bude vedieť o niečom ľahšom na pár hodín pre teba.
@monika7779

monika7779
autor
21. dec 2022

Ano sama nemám rodinu mama bola slobodná matka, ver že snažim sa si najsť pracu nateraz sa nedarí

vulka
21. dec 2022

@monika7779 Rozhodne by som šla do roboty. Aké máš vzdelanie? Čo iné ešte ovládaš?

rawmamka
21. dec 2022

@monika7779 Ahoj, zlepšiť situáciu si môžeš viacerými spôsobmi, nepoznám ťa bližšie, preto len tak vo všeobecnosti - 1. prácou - akoukoľvek, ktorú napriek svojmu zdravotnému stavu dokážeš robiť (ak máš problémy s chrbticou, tak napr. duševná činnosť - doučovanie detí, ak ovládaš cudzie jazyky, matematiku a pod.... neviem aké máš schopnosti, niečo cez PC, treba popozerať pracovné portály,... alebo chránené dielne v okolí - tie ti prispôsobia prácu podľa zdr.stavu a pracovať budeš iba toľko, aby to pre teba bolo ok), 2. ak máš vlastnú nehnuteľnosť (neviem, či RD alebo byt, ani výmeru a pod.), tak môžeš uvažovať nad prenajímaním nejakej časti, ale treba to zvážiť, aby to nebolo na úkor tvojej duševnej pohody a pod. 3. pomoc rodiny - možno sa presťahovať naspäť k rodičom, ak by to obom stranám vyhovovalo, pomôžete si navzájom a tvoju nehnuteľnosť môžeš prenajímať ako celok. Spolu s ID to už bude celkom slušná suma na prežitie. Ale zrejme by som najskôr uvažovala o práci, zárobkovej činnosti, ktorá by ti vyhovovala a bavila ťa, poznám viacerých s ID a pracujú na skrátené úväzky, v chránených dielňach, v pohode prežijú a cítia sa navyše užitoční, samostatní, aj chorobu znášajú lepšie. Držím palce, aby si si našla svoj spôsob ako sa uplatniť a žiť plnohodnotný život, nie iba prežívať zo dňa na deň.

monika7779
autor
21. dec 2022

@loginexistuje 60% ja som ochotná sa vzdelávať posunúť sa trochu ovládam učtovníctvo mala som ho na strednej aj VŠ ale žiadna učtovnička ma nechce chcú hotovú osobu ktorá vie pracovať samostatne aspon ja mám takú spätnú väzbu

monika7779
autor
21. dec 2022

@kvetinka75 Sobrance 2 izbový byt

kvetinka75
21. dec 2022

@monika7779 odkiaľ si?

kvetinka75
Autor odpoveď zmazal
elam1234
21. dec 2022

@monika7779 tiež mám zlú chrbticu , naklomene platničky či čo , šialene to bolelo, každý pohyb, ja som si musela nájsť inú prácu... Ten invalidný som sa ani nesnažila vybaviť , z toho sa nedá žiť. Prajem veľa šťastia

juliet86
21. dec 2022

@monika7779 skus na fb napisat pani Klara Dynisova ma skupinu ztp kompenzacie kde si radia na co mas narok ako s pracou atd. nie je hanba ozvat sa aj charitam. napr oz vagus dobry anjel ludialudom a podobne. drzim ti palce

loginexistuje
21. dec 2022

@monika7779 skus oslovit chranene dielne alebo proste hladat oslovit znamych

s ID mozes normalne pracovat aj na pony uvazok nie si nijako obmedzena

nnnuuunnn
21. dec 2022

Vyrábať šperky? Na zivnost?

kvetinka75
21. dec 2022

@monika7779 fúha, ďaleko, u nás by som ti vedela dať tipy na niektoré firmy. Už len skúsiť 1 izbu prenajať. Ak máš niekoho v rodine alebo kámošku, ktorá potrebuje izbu

annamaria4
21. dec 2022

isto by si si mohla najst nejaku tu brigadu, samozrejme v rozmedzi, co ti zdravie dovoli. alebo ak si trocha zrucna, mohla by si skusit nieco vyrabat

vulka
21. dec 2022

@monika7779 A učiť si neskúšala? Dorobíš si pedagogické minimum a môžeš učiť účtovníctvo(v Sobranciach myslím je škola takého zamerania).

kvetinka75
21. dec 2022

akú máš školu? lebo možno aj v škôlke by sa niečo našlo príp. družina škola. Videla som že hľadajú ľudí

monika7779
autor
21. dec 2022

@rawmamka Rodinu nemám Mám VŠ vzdelanie aj som chcela robiť účtovníčku ale bojís sa že zaplatím za kurz ktorý mi v podstate nič nedá respektíve taký ktorý mi umožní stať sa plnohodnotnou účtovníčkou. Ak by niekto taky poznal bola by som rada, chcem uvedomujem si že bez vedomosti skúsenosti nenájdem uplatnenie. Ale keď už zaplatím peniaze čas tak aby to nebolo že mám papier ktorý mi nedovolí uplatniť sa na trhu práce.

monika7779
autor
21. dec 2022

@juliet86 dakujem za pomoc ale ja nechcem ostať v tejto pasci chudoby byť závisla na druhých prosiť je to pošliapanie dôstojnosti chcem dôstojný život kde budem sebestačná chapem ťa kam smeruješ ale nechcem byť žena ktorá naťahuje ruky

monika7779
autor
21. dec 2022

@annamaria4 niečo vyrabať poradťe čo ?

monika7779
autor
21. dec 2022

@vulka pedagogicke minnimum je v Sobranciach ?

masinka
21. dec 2022

@monika7779 skus sa popytat na urade prace ci nejake kurzy neponukaju

vulka
21. dec 2022

@monika7779 Študovala si účtovníctvo a ešte chceš k tomu kurz? Dobre tomu rozumiem?

vulka
21. dec 2022

@monika7779 Nie, v Sobranciach je akási stredná škola. Nenapísala či presne, čo si študovala. Ale asi niečo odborné. To sa dá potom aj učiť. A popri učení si na niektorej VŠ dorobíš pedagogické minimum.

monika7779
autor
21. dec 2022

@nnnuuunnn A predám to ? ja chcem pravidelný príjem na dôstojný život vyrabanie šperkov mi príde také ako pokus omyl ak to nepôjde ostane mi material a začarovaný kruh chudoby

monika7779
autor
21. dec 2022

@vulka Mala som ho na strednej škole a Vysokej no je to dávno 12 rokov dozadu veľa veci som zabudla zakony sa zmenili .... taky kurz ktorý ozaj ma pridanú hodnotu ktorý nie je len aby bol na konci papier certifikať ale za ktorým budu vedomosti vysledky a uplatnie na trhu práce

katarinaba
21. dec 2022

@monika7779 nemusis byt zena, co natahuje ruky. Zacinas od zaciatku, padla si zo standardu, na zaciatok poziadat o pomoc nie je hanba ani natahovanie ruk. Ked sa zapracujes, najdes pracu, bude dobre, mozes to potom "vratit dalej" pomocou niekomu, kto bude v podobnej situacii ako si ty teraz.
K tomu uctovnictvu - pokial si mala ucto na skole, je zbytocne si platit kurz. Treba prax. Hladaj ponuky vhodne pre absolventov bez praxe. Ako samostatnu uctovnicku ta nik nezamestna. Pohladaj rozne uctovne firmy - zasli zivotopis, napis, ze chces zacat pracovat a si ochotna robit aj pracu pre absolventov. Urcite budu niekde potrebovat pomocneho uctovnika. Drzim palec.

kvetinka75
21. dec 2022

@monika7779 na takéto vyrábanie človek musí mať aj cit. Nedá sa to len tak že si zmyslím. Ja by som to nemohla robiť. Niekomu sa povie, vyrábaj doma ale nie každý na to je. A ke´d budeš stále sedieť zhrbená nad niečím chrbtica tiež dostane zabrať.

monika7779
autor
21. dec 2022

@kvetinka75 Presne tak súhlasím s tebou vyrabaj niečo na take veci treba fantaziu cit pre detail... to je akoby som povedal nakreslí nový model auta nemôžeme robiť všetci všetko

Strana
z3