Život invalidnej dôchodkyne
Dobrý deň prajem vytvorila som si nové konto natrafila som na portál na modrykonik.sk.
Rada by som ak by ste mi poradili ako ďalej.
Mám 35 rokov vlastné bývanie žiadne pôžičky hypotéky malú rezervu 3000€.( vyplatila som zvyšok hypotéky ešte pred chorobou )
Stratila som zdravie a spolu s nim aj prácu keďže už sa to nedalo zvládať fyzicky náročná práca chrbtica vypovedala službu. Invalidný dôchodok mám čiastočný 220€ inkaso 120€.
Prosím Vás ženy poraďte mi ako ďalej z toho dôchodku sa nedá živoriť chcem sa naspať zaradiť do pracovného života len neviem čo nepridáva mi to na duchu chorí človek je odkázaný na chudobu ktorý nemá ani na dôstojný život nie luxusný dôstojný.
čo by ste robili na mojom mieste ? poraďte mi ako z tej pasce nedôstojnosti von ?
@katarinaba ďakujem pekne čo znamená pomocný účtovník. všetky účtovníčky čo som oslovila chceli samostatnú účtovníčku
@monika7779 mám takúto kolegyňu. Ni3 je samostatná účtovníčka iba pomocná. Keby moja mama nevlastnila firmu, asi by ju nezamestnali v tomto obore.
Inak je veľa mamičiek, ktoré potrebujú pani na stráženie. Možno by aj toto bola cesta.
Ešte stále je tu možnosť pracovať ako administratívna sila ale ten plat bude malý.
@terry658 Deti mám rada ale vieš deti su dnes všelijaké a nahodou si dieťa ublíži to nie radšej
@monika7779 no veru, v tomto by som bola opatrná. V dnešnej dobe stačí keď sa dieťa trošku oškrie a už je oheň na streche. A čo tak výpomoc v domácnosti - pranie, žehlenie, upratovanie, Neviem ako si na tom s chrbticou, čo môžeš a čo nie.
@zmrzlinka2021 mala som ho na školách len je to dávno od skončenia školy som ho prestala plnohodnotne používať samozrejme viem vystaviť faktúry v programoch spraviť daňové priznanie podľa paušálnych výdavkoch to sa nedá považovať za niečo výnimočne to čo ovládam si myslim je zaklad zakladov
@monika7779 skús na FB pozrieť nejaké skupiny tam u vás a dať tam požiadavku, či niekto niečo pre teba nemá. Nikdy nevieš ...... Ja som na FB v niektorých skupinách a sem-tam sa tam objavia rôzne požiadavky - ubytko, dovolenka, práca - niečo špecifické. Človek si myslí že nemá šancu a v zápätí niekto odpíše, kto hľadá niekoho takého.
@monika7779 skus robit pomocneho/ junior uctovnika z domu. V dnesnej dobe uz je takych ponuk dost. Napriklad:
https://www.profesia.sk/praca/uctovnik/?remote_...
@monika7779 Ale cudujem sa ze na "vypomoc" nehladaju, lebo samostatna uctovnicka sa moze sustredit na tu podstatu a tebe dat ten nevyhnutny "balast" a ty budes ziskavat prax, ucit sa
@monika7779 teraz sa podmienky hry menia celý rok, čiže ak nie je nejaký rekvalifikačný kurz a školenia, ktoré by boli aktuálne tak zamestnať sa v tejto oblasti je priam nemožné.
@terry658 presne tak. tiež mám vyštudované účtovníctvo - ekonomickú ale ako samostatná účtovníčka nepracujem . Robím iba časť roboty. A ani by som to nerobila, pretože neovládam všetku aktuálnu legislatívu. Kolegyňa absolvuje každú chvíľu nejaké školenia, bez nich by bola nepoužiteľná a keď v tej oblasti človek roky nepracuje, stráca prehľad. nie je jednoduché zadnúť za PC a hneď sa zorientovať
@monika7779 to je uctovnik, ktory robi pomocne prace, jednoduche uctovne pripady. Nevolaj uctovnickam. Hladaj vacsie uctovne firmy. Daj do googla uctovnictvo sobrance a vyber si spolocnosti.
@terry658 Tak poradťe ako dalej 12 rokov som fyzicky pracovala a teraz mám byť odkázaná na nedôstojne žitie chcem pracovať chcem sa vzdelavať ale čo ? budem mať všelijake kurzy z úradu prace uplatním ich na trhu práce ? a môžem robiť kurzy cez úrad práce ked som na invalidnom dôchodku? Ak človek stratí zdravie je odpisaní v okoli som pochodila firmy jednoducho odpoved rovanaka momentalne nepotrebujeme. život je krutý učiteľ zo dna na den sa dostane človek na dno
@monika7779 - u Vás v meste je chránená dielňa DOZA, šijú tam tuším prac. odevy. krajčírstvo by pre tvoju chrbticu vhodné nebolo - ale nevyrábajú tam aj niečo iné? U nás v chránenej dielni invalidi lepili darčekové papierové tašky, vyrábali tam i kefy, avšak už to zaniklo. Kníhviazačstvo tam nemáte?
Môžeš si požiadať o dávku v hmotnej núdzi. Neviem na čo všetko máš nárok, skús vygoogliť, alebo sa opýtať na úradoch. Plus nejaká jednoduchá brigáda, alebo práca na doma https://onkoinfo.sk/socialne_zabezpecenie_pomoc...
@monika7779 tak ako prvé je potrebné prestať si zúfať. A druhý krok je neprestať hľadať aj keď to vyzerá beznádejne.
Verim, že nájdete prácu po ktorej túžite.
Skus si pohladat pracu typu nahadzovanie poloziek na eshop, alebo cokolvek z pc. Ak si sikovna skusila by som si aj rekvalifikacny kurz v oblasti IT napr. Su po prace kde robis z domu
@monika7779 skús sa informovat cez úrad prace ohľadom kurzov. Ja som si tak pred 8rokmi spravila 2mesiacny účtovnícky kurz (neviem aké podmienky sú teraz) a doteraz sa účtom živím. Kurz mi dal veľmi malo, musela som si väčšinu veci doštudovať sama doma, z iných zdrojov, ale mala som aspoň papier-certifikát, ktorý mi otvoril dvere k prvej práci a potom s účtovníčkou praxou to už ďalej šlo ľahko 😉
Drz sa! ✊✊
@monika7779 rozumiem ti ale predsa len su prispevky kompenzacie a ine na ktore mas kvoli zdravotnemu stavu narok. to nie je o zobrani
@monika7779 úplne chápem tvoje rozpoloženie, keďže som na tom veľmi podobne ako ty. Výroba šperkov a podobných kravín je blbosť podľa mňa. Skôr by som videla perspektívu v tej účtovníčke. Veľa vecí si vieš naštudovať aj na nete, a fakt len skúšať šťastie. Alebo nejakú inú kancelársku robotu, pre nejaký e-shop, predavačka v nejakom malom obchodíku...
@monika7779 a čo jazyky? Pokiaľ viete nejaký cudzí jazyk to je žiadané. Aj home office sa dá pritom.
@monika7779 skúste si pohľadať nejaké kurzy v minulosti preplácal aj UPSVaR a kurzy boli dobre plnohodnotne, samozrejme,že nedali tolko ako vysoká škola ekonomická,ale zas postupne sa dá účtovníctvo naučiť k tomu poznať aj legislatívu a robiť účtovanie v podvojnom účtovníctve to sú programy na pc alebo mzdové účtovníctvo.Rozposlat životopisy do firmy aj s nejakým sprievodným listom, začať na part time, ja si myslím, že ak ste aj na invalidnom dôchodku zamestnávateľ za vás nebude platiť odvody čiže pre neho by ste sa oplatili, to účtovníctvo je dobrý nápad alebo nejaká admistrativna činnosť.Alebo nejaký kurz zameraný na sluzby masérka, obočie,mihalnice alebo cosi take, len na to treba mat peniaze na štart alebo vybavit na to dotáciu, napr. veľmi ide brazilska depilácia nechce to robiť každý.Na úrade prace by mali mat na toto zamerané odd. a mohli by vás celkom službe nasmerovať.
@monika7779 ak máš vzťah k počítačom aspoň trochu, skús pozrieť organizaciu Ajtyvit, pomáhajú zenam dostat sa do IT sektora, to vies robit z domu

@monika7779 Ale veď to je super, účtovníctvom sa uživíš, peniaze za kurz určite nie sú vyhodené do vzduchu, je to tá najlepšia investícia, ktorú môžeš urobiť. A ktorý si vybrať ? Ponuka je pestrá, popozeraj recenzie na nete, spýtaj sa známych na ich skúsenosti alebo kľudne aj tu na MK - pozerám, že si zo Sobraniec, opýtaj sa vo vašej skupine Sobrance alebo v skupine z nejakého blízkeho väčšieho mesta a uvidíš, že ti ženy poradia s kurzom, ktorý splní tvoje očakávania kvality.