Život s partnerom s hraničnou poruchou osobnosti: Skúsenosti a rady
Ahojte ženy, ak máte niektorá skúsenosť so životom s mužom ktorý má HPO bola by som rada keby ste sa somnou podelili o to ako to u vás funguje a ako sa to prejavuje v každodennom živote a ako to ovplyvnňuje váš vzťah a rodinu aj z dlhodobého hľadiska. Ako sa správa k vám? Dá sa v takomto manželstve roky fungovať a absolútne sa nezosypať? Poprípade dá sa to dostať pod kontrolu až do takej miery že sa s takýmto človekom žije normálne? Ďakujem budem rada za každú skúsenosť
@fairestofthemall u deti rodicov s narcisistickou poruchou je pomerne vysoky vyskyt HPO. To samozrejme neospravedlnuje jeho spravanie a pristup k zivotu. Ale v tomto jednom ta zrejme neklamal, rodicia s narcisitickou poruchou mozu byt voci detom chladni a aj kruti a to okrem traum na psychike dietata moze vyvolat aj zmeny bo vyvine mozgu.
@kaktusik007
pre Krista pána prečo si s ním ostala s detmi??
@svetlonos neostala, 13 rokov som od neho a na kazdy pokus o vratenie sa som mu povedala jasnie nie...
len je rodic - cize komunikacii s nim sa nedalo vyhnut, aj ked teraz uz ako su synovia starsi uz s nim komunikuju iba oni a ja mam klud.
@kaktusik007
no aspom ze tak 🤎 Hraničiarov vedia byť uzasni, hlboko milujuci, mat veľmi hlboký vztah. Ale bude si v nebi akebo v obale, tam fakt nič medzi tým neexistuje. A to je ten pruser, ktorý ta psychicky nici. Pretoze človek sa vie zariadit, pokial ma pri sebe bud kretena akebo dobreho laskaveho partnera/kamosa/tetu atd. Ale toto 2v1 je hrozné. Tu ti vyzna lasku, pozera ma teba ako na Bozskost samu a za par sekund ta kludne nazve k...ou - samozrejme bez divodu realneho. Ze on si vymysli k tomu cely scenar je jasne!
Ale city oni majú skutočne, nie nau ene. Pokial to ten tvoj mal inak, zrejme k tomu mal ešte nejaký "bonus"
Ja som práve odisla po jeho odpovedi na otázku, ako by zvládol v jeho akútnom stave starostlivosť o dieťa. Myslela som jeho fyzicky stav, on však jeho psychicky... Odpoved: "zamkol by som ich rafsej do izby aby som im neublížil v tom stave". V tej chvíli by sa mi asi aj krv stihla v žilách!
Ja som z tvojho napísaného práve pochopila, že až keď deti budú plnoletosti, tak odídeš.

@nikki3028 Rozumiem, co hovoris, a nepopieram tvoje tazke trapenie. Dovolim si nesuhlasit len s jednou vecou. Ludia s HPO totiz maju emocie. Su casto prehnane, ale maju celu skalu emocii, najsilnejsi je strach z opustenia, pocit prazdnoty, zly seobraz a pocity viny. Niektori maju znizenu alebo absentujucu schopnost sucitu s inymi, ale zdaleka nie vsetci. Pri HPO su caste komorbidity s depresiou, uzkostou, OCD, poruchami prijmu potravy ale aj inymi poruchami osobnosti. Az 40% ludi s HPO ma narcisististicku poruchu osobnosti. Prave pri nej enpatia prakticky absentuje - a da sa ju len "naucit", teda rozpoznať, kedy je na mieste ju prejavovať, hoci to sam clovek nepocituje.