icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

terezka1947
17. máj 2016

@mysga i ja sa divim,ze snad nie je diskusia na MK,ze by panovala taka vzacna zhoda

bebe91
autor
17. máj 2016

@janka258 a ty si akoze vazne myslis ze moja komunisticka svokra co ani telefon nema tak sa to ku nej dostane? A aby som ti zakon predniesla je zakonom dane ze od matky je trestne odobrat dieta len pre info. Tak by sa dali vytlacit aj milionkrat nic by to nedokazovalo.

mysga
17. máj 2016

@bebe91 Tvoja svokra je zrejme ukážková mater, lebo má svojho starého syna furt na krku. Takže moc si na ňu ústa neotváraj lebo by ten tvoj chlap bol s holou riťou pod mostom.

guinevre
17. máj 2016

@bebe91 To ze patris priatelovi a dieta k nej si mozem predstavit, ze povedala zo srandy, ked sa mojakla s vnuckou? Kazdopadne, robis z komara somara co sa toho tyka. Podstatne je to, ze ty stale myslis, ze ty mas NAROK byvat u nej, a narokovat si v jej dome na...co? Aby si bola kralovnou? :D Hovori ti nieco slovko OSAMOSTATNENIE? Obavam sa ze nie, uz ti tu baby povedali, mas otrasny, nekulturny slovnik, ako tu pises babam, ze su kravy, kto vie ako sa chovas ku svokre. Vobec sa necudujem, ze si ta tvoja priatelova matka zrejme nenecha skakat po hlave.

bebe91
autor
17. máj 2016

@mysga nemam blok mam alergiu na svokru

bellahc
17. máj 2016

@bebe91 tak sa zbal aj s malou a chod do p u c e e e e e e e!
Naco ti je materin cecok, lenivy darmozrac a neschopny lajdak?!!!!!!

alex49
17. máj 2016

@bebe91 "neviem odist lebo nemam kde" tak drž hubu a krok a bud rada, že máš kde bývať 😔

tamisi
17. máj 2016

@mysga veru nikto ju tu nenapadol a každá jej tu pekne písala a správne dohovárala... len a len v dobrom...nuž sme nepochopené... škoda času... idem s havkom von😀 a mladá nech radšej o malinkú Bibu pečuje a nie tu sedieť...

natalym
17. máj 2016

Mňa by aj tak zaujímalo čo na to hovorí on a svokra.

sense
17. máj 2016

@bebe91 do 31 rokiv nemal ziadnu zenu teraz ma 34. A polrocne dieta ked sa k tomu prirata 9mes tehu plus 1.5 roka snazenia tai ste v podstate hned od zoznamenia pracovali na dietati...cize ste sa vobec nepoznali....

bebe91
autor
17. máj 2016

@guinevre absolutne nie boli sme v aute a ani za boha ma nenechala sadnut si vedla svojho dietata uz priatel krical na nu tak ju ochranuj dufam ze jedneho dna to zazijes. Slovnik mam taky akym sa ku mne vyjadrili damy.

janka258
17. máj 2016

@bebe91 skoda ti radit, si najmudrejsia tak nech sa paci.Hocikto jej to moze doniest a je rozdiel obobrat dieta a je rozdiel zverit ho do starostlivosti otca.Ale uz ty vies co robis.Uz je kazda rada aj v dobrom marna.By si bola prekvapena ake naroky maju aj otcovia v dnesnej dobe, tak si tie zakony vytlac a nastuduj.Vedela by som ti o tom napisat aj esej.

bebe91
autor
17. máj 2016

@sense ano dobre si vyratala a vies co? S nim som prisla aj o panenstvo. Kokso ze riesite aaaaabsolutne ine co som napisala. Ano uz odvtedy sme sa snazili obaja sme boli dospely

marcela305
17. máj 2016

paneboze toto je co?? viem ze teraz je v mode ze 30nici byvaju s rodicmi aj s ich detmi a retriverom ale uprimne povedane nechapem to . Ved aj my mame dve deti a nemame prijem miliony ale dokazali sme si zobrat hypo a byvat od zaciatku ako sme chceli spolu zit sami a nie u rodicov pre boha 😎 😎 mozno keby tvoj muz nie je pohodlny a mamickar tak by aj mame vedel povedat ze chce byvat sam pretoze nikdy nie je dobre ked byvaju vsetci na kope a to moze byt svokra neviem ako super napr ta moja je fakt fajn a aj nevesta ked je genialna ked byvaju spolu je jasne ze si lezu na nervy ... mne to pride ako ze mas vela vyhovoriek ako sa nicneda a vsetci starajte sa ... co keby si sa zacala starat ty ked si si chcela dokoncit skolu mala si ale nerobit si dieta lebo oboje ocividne nezvladas a to ti pomaha svokra-.....

m.i.r.i
17. máj 2016

a toto si vychovava nas stat socialnymi davkami a mamicky zavisle od svojich deti, ktore ani v 34 rokoch nevykopnu z domu aby sa starali o vlastnu rodinu....a potom mladi ludia takto natahuju ruky ci uz k statu alebo k rodine....a cakaju pomoc od druhych, len JA nespravim nic lebo sa NEDA...normalne zasnem ze takto dokazu zmyslat mladi ludia s VS vzdelanim.....sama sa niekedy zamyslam cim toto je, ci este prezitkami zo sociku, ked kazdy vsetko mal a nic nemusel, ci sa to prenasa este na dalsie generacie, alebo je to tymto zriadenim teraz, ze rozdavajme davky, solidarne pristupujme a podporujme darmozracov....ale mne naozaj zacina byt ten svokry luto...akokolvek chapem ze to byva so svokrami tazke, ze sa staraju do vychovy, mudruju, nevedia prerusit pupocne snury hlavne so synmi...vedia robit peklo v zivote, to je nespochybnitelne..a proste 2 generacie a hlavne 2 zeny v jednej domacnosti -- to chce obrovsku davku trpezlivosti a kompromisov a to je malokto schopny..kazdopadne v takychto pripadoch, kde by som sa ja pod zem prepadla takto zit, ze nemam absolutne nic, ani usetrene, ani nezarabam, ani strecha nad hlavou a mne niekto poskytne aspon docasne byvanie, starostlivost a pomoc s dietatom, este mi aj navari, uprace...a ja budem nadavat a hladat tie zle veci -- uf...to chce uz charakter.....niekde to v nasej spolocnosti zlyhava ked mame stale takto zmyslajucich mladych ludi....lebo zakladatelke stale unika zakladna pointa -- nevie sa postarat sama o seba, nepravost ktoru citi riesi cigaretami, ked poziada o radu ako riesit situaciu a rad dostane pozehnane, tak nic sa NEDA.....

bratislavcankanm
17. máj 2016

@bebe91 ahoj, nezvyknem na MK niekomu nalozit, beriem, ze kazda zena, ktora tu pise, ma problem, co ju trapi a netreba ju tu zacat hned kritizovat... ale u teba, ach jaaj... prepisat dieta na mamu ???? preboha !!! no dufam, ze to bol len nejaky vykrik zo zufalstva, a ze si to nemyslela vazne...

no ano, okres Lucenec - verim, ze to znamena nizsie platy, ale aj nizsie ceny bytov... pozrela som narychlo inzeraty, lucenec, 2izbove byty okolo 60m2, cize dost velky byt, 20-25 tisic EUR (v BA je to pri tej rozlohe minimalne stvornasobok).

Tiez neviem, co chces riesit na tej rodinnej porade.. chces si pytat peniaze, aby ste si mohli kupit byt ?? Ak ano, tak to nie je spravne, aj ked mam pocit, ze ste obaja jedinacikovia (mozno sa mylim), takze teoreticky by vasi rodicia mohli nieco prispiet, ale naozaj len MOHLI, nie je to ich povinnost...

Moja rada - riesit to v prvom rade s priatelom... je viac moznosti, jedna z nich je odist niekde, kde sa lepsie zaraba, kde si najde pracu v odbore (ked uz teda vystudoval tu financnu matematiku ci co)... je na vas dvoch vyriesit svoje osamostatnenie... so svokrou mozes riesit jedine jej vztah ku tebe a k malej pocas obdobia, ked s nou zijete v spolocnej domacnosti.

Ja zijem v BA...a tiez to dlho vyzeralo beznadejne, co sa tyka samostatneho byvania, prvy byt, 1i, 35 m2, som kupila ako 34 rocna po 10 rokoch praxe v odbore, ktory som studovala (btw, ten minibytik v BA ma vtedy stal vyse 60 000 v prepocte na EUR 🙂, uroky na hypo boli 5nasobne oproti sucasnosti )... nikdy som sa nevzdala, ani nepytala od rodicov peniaze, neustale som si hladala lepsie platenu pracu, robila som nadcasy, ucila som sa po veceroch cudzi jazyk, dokonca som si kupila stare auto (lebo vo vela inzeratoch bola podmienka aktivneho soferovania), setrila som a to som samozrejme musela predtym platit prenajom... najprv to vyzeralo tak, ze 1izbak budem splacat 15 rokov, s odretymi usami, nakoniec som ho splatila za necelych 5 rokov, zo svojho prijmu ( a to som ku koncu, posledne dva roky, uz bola na materskej). Takze ide to... tvoj priatel by mal zacat budovat karieru, aby mu aj plat rastol...idealne v odbore, ale kludne aj inde

Priatel sa musi zacat spravat ako dospeli...a ty tiez... a svokra mu nemoze zakazat odist, pokial nie je nesvojpravny... co pises vyssie -"odisla by som hoci aj ku starke ale svokra si taj oblubila malu ze ju ledva pusti von z domu. A o svojom synovi abi nevravim." - hlupost, ak sarozhodnete odist, tak odidete, nemozne, ze by vas svokra nepustila, ani keby ste odisli 500km od nej

m.i.r.i
17. máj 2016

a tak ma napadlo -- skusim teda najst riesenie --- posli svokru byvat k svojej babke a vam ostane dom...a problem vyrieseny...vlastne, ved to je jej povinnost svojmu jedinemu synovi nechat dom....kto iny by vam ho dal...cela hnusna rodina sa nevie postarat o vas aby ste mali kde byvat..fuj..takze svokru prec k tvojej babke, alebo do podnajmu -- iste ma dobry dochodok a nasetrene..a tu mozes byt KRALOVNOU...

petkovadanuska23
17. máj 2016

@bebe91 Aco ti dala Tvoja matka??Ani vychovu poriadnu nie...

mysga
17. máj 2016

Cele to mohlo byť inak. Keby tvoj chlap nemá pred 40tkou, keby máte 16 až 19 rokov a tvojmu chlapovi do teba šprtne. Keby sa snažíte zo všetkých síl byť samostatní a život vám hádže polená pod nohy, všetci by reagovali trochu inak.

Ale vy ste sa rok a pol snažili o dieťa. ROK A POL!!!! A medzitým tvoj starý mládenec furt sedel mame pri sukni a ty si neviem čo robila. Nepripravovali ste sa na život a dieťa. Žijete u svokry ale zvažovali ste ešte aj život u babky. Nemáte istú robotu. Nemáte nič našetrené. Nemáte kde žiť. Nemáte žiadne návyky ani jeden. Študuješ niečo v čom sa nikdy neuplatníš. Tvoj chlap má možno viac než polku života za sebou a nič nemá. Ty nemáš za sebou ešte nič a už teraz všetci vieme, že nič mať nebudeš. Lebo sa stále len spoliehaš na PREDOSLU GENERACIU KTORA VAS MA UZIVIT - toto ma uplne zabilo.

Ja keby svokre u ktorej by som žila poviem, že Počúvaj, Maca, podla tradície mi máš kúpiť byť. Tak mi takú švihne, že by som preletela cez tri steny a bola by som spokojná.

bellahc
17. máj 2016

@tamisi je tam zima, my sme uz boli. 🙂

bebe91
autor
17. máj 2016

@janka258 ja viem z prava mam bakalarku cize pravnicka tema a aj diplomovku mam taku tenu tak velmi dobre poznam obcianske prava. A mimochodom tu asi 10x odoznela odpoved ktora bola slusna a normalna ostatne len kydali vlastne preco? Lebo nemaju ani sajmu do akej temy pisali a ked maju na mna zly nazor tak nech ale kym neziju moj zivot zatial nepotrebujem aby ma cudzia zena odsudzovala za nieco o com ani nevie ako je. To vy sa spravate ako pubertacky lepsie je zdrbat biekoho abt ste mali lepsi den. Tak pekne

mimcurik
17. máj 2016

@bebe91 snivaj dalej svoj sen ,ze ostatni su zodpovedn za tvoj zivot !

guinevre
17. máj 2016

@bebe91 Neverim, ze zazijem, lebo zrejme zijem v trosku inom prostredi.

suve99
17. máj 2016

@bebe91 - čítam to tu od včera, a fakt neviem, či mám plakať, alebo sa rehotať.... PREPÁČ...ale vážne, toto sa nedá. Chceli ste bábo, máte ho, raduj sa, že dcéra je krásna a zdravá. Uvedom si, že spolužitie, už čo len dvoch ľudí prináša každodenné problémy. Každý z nás je iný, inak znáša stres, inak radosť, či bolesť. Ja mám svokru tiež, a môžem Ti povedať, že zo začiatku to bolo všelijaké..občas mi i teraz po rokoch spraví "nervy", ale kedy môžem, tak jej pomôžem, napriek jej chybám...pretože chyby mám i ja , po rokoch musím povedať, že sa jedna druhú máme radi a tolerujeme svoje "odlišnosti"...a som jej vďačná zato, že vychovala môjho manžela tak, ako ho spolu so svokrom vychovala. Napriek finančným problémom, ktoré máme /a sú ver oveľa väčšie ako Tvoje/ sa stále máme radi, vieme sa spolu smiať i pohádať...žijeme v podnájme, lebo som odmietla žiť pod jednou strechou so svokrou už pred rokmi..život plynie, užívame si svojich 3 pubertiakov, ale sme napriek všetkému "zlému" spolu s manželom šťastní a ja svokre volám skoro každý deň ! Deti sú zdravé, my ešte dýchame, nebývame pod mostom, tak nič nám nechýba.... 😉 Skús zmeniť pohľad na svet, postoj, zmeň najskôr seba, potom možno ani svokra nebude taká "mrcha" 🙂
P.s. otec mi zomrel ako pubiške, mama nás vychovala 3 - sama 😉

guinevre
17. máj 2016

@bebe91 Vsak vieme presne aka je situacia - zijes v cudzom dome, a kydas na majitela ako ti nedopraje sukromie... ja neviem, ake odpoveda a hladkanie ega si ocakavala?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bebe91
autor
17. máj 2016

@mysga praveze studujem zato aby som mala pracu. Sef u mami mi slubil ze ak dokoncim mgr. tak ma tam zoberie do prace ale kym nemam titul zatial sa pohnut neviem. Vsade ked zistia ze mam dieta ma nezoberu tak naco komentare typu choj pracovat teraz hned? Ja som si vedoma v com som ale ja som chcela len obycajnu diskusiu nie to aby sa tu na mba nahrnuli baby a vynadali aj za to copravda nie je

bellahc
17. máj 2016

@bebe91 tento tvoj posledny prispevok mi prisambohu pripada v duchu "vsetci su blazni, iba ja som lietadlo".

tamisi
17. máj 2016

@bellahc no veru zima je... Lili iba vycikaná... a už veget na sedačke☺

alex49
17. máj 2016

no vidíš, tak vydrž kým dokončíš školu, našetríš z práce nejaké peniaza a šup do podnájmu