Život v Kanade alebo návrat na Slovensko
Ja vazne neviem. Zijeme uz treti rok v Kanade. Mame sa tu dobre. Kanada je super. Krpcovi sa tu velmi páči. Ale s muzom iba pracujeme (obaja z domu) a riesime veci okolo domácnosti. Zijeme velmi stereotypny zivot, kazdy den je rovnaky. Začína nas to nudit. Nemame tu ziadnu rodinu a ziadnych kamaratov. Na Slovensko lietame 2-3x ročne, plus rodicia za nami raz rocne, ale je to vyčerpávajúce...
Fantazirujeme, ze v Europe by sa nam mozno žilo lepsie, ze by sme viac zili a menej prezivali... Castejsie sa vidiet s rodinou. S kamaratmi. Viac by sme cestovali (výlety autom, lety po Európe.. v Kanade je vsetko neuveriteľne ďaleko od seba..) ak sa vrátiť na Slovensko, kde nás čaká nas prázdny dom.. tak ušetrené výdavky co platime za podnajom... A možnosť dat krpca k babke na stráženie kedykoľvek.. žijeme pár ulic od seba. Čiže možnosť vybehnúť občas do kina atd... Co teraz vobec neprichadza do uvahy, lebo 5 ročného krpca nemame kam dať.
Ale asi to je len taky retrospektivny optimizmus... Celý život som snivala zo Slovenska odísť... No teraz mi je luto byt prec od rodiny.
Veľa veci na Slovensku sa mi vlastne nepáči.. politika sa mi nepaci... Hneva ma tam toho vcelku dost. Plus nechcem aby krpec prisiel o anglictinu ktoru ma teraz na nerozoznanie od kanadana. Ale stoji to za to?
Co by ste si vybrali vy? A ako casto sa vidite s rodinou a ako blizko k nim žijete?
Tak problém je len to, že sa cielene izolujete od spoločnosti, nájdite si prácu kde aj pôjdete fyzicky, nie len HO.
A kde na Sk by ste bývali? Ak niekde v zapadakove, tak to tiež.nebude žiadna výhra. Záleží aj kam. A najlepšie pracovať naďalej HO pre Kanadu ;)
@bubuska rodinu áno, ale kamošov? Žiješ predsa pre svoju rodinu a kamošov si vieš nájsť všade, aj v zahraničí, len treba vyjsť z domu, sú slovenské komunity v zahraničí, rôzne stretnutia ...
Mne príde, že oni nechcú vyjsť z domu, a tým pádom to bude rovnaké hocikde inde ..
@marcellka32 Áno ale tie priateľstva z detstva, z mladosti, zo školy sú iné. Vieš si vytvoriť pekne priateľstva aj neskôr, ale podľa môže to byt povrchnejšie. A myslím že sú na to aj výskumy.
Poznam vela rodin, ktore sa vratili zo zahranicia na Slovensko a nikto ani po rokoch nelutuje. Ked budes ignorovat dezolatov, da sa tu z dovodov, ktore si sama menovala, celkom decentne zit.
@strawberry0797 za decentné žitie považuješ čo?? Kolabujuce zdravotníctvo,kde čakáš na operáciu aj rok?? Nedokončené diaľnice a celkovo cesty v hroznom stave? Slabé školstvo a nedostatok učiteľov? Upadajúcu životnú úroveň Slovákov?? Toto považuješ za decentné žitie?? A vysvetlis mi,kto je to dezolat? Ďakujem
@marcellka32 Áno ale tie priateľstva z detstva, z mladosti, zo školy sú iné. Vieš si vytvoriť pekne priateľstva aj neskôr, ale podľa môže to byt povrchnejšie. A myslím že sú na to aj výskumy.
@bubuska stretnutie s kamarátmj je chvíľkové, raz za čas, autorka sa musí naučiť žiť s mužom a dieťatom a užívať si to ..
Nie je dôležité kde si, ale s kým si
🙂 necital som vsetky odpovede - za mna, ked to na mna pride, idem na 2 tyzdne na dovolenku na slovensko a neviem sa dockat, kedy sa vratim domov. Mam slovensko rad, ale ludom uz nerozumiem. Mozno nejaka ina Europska krajina, blizsie k Slovensku?
@strawberry0797 za decentné žitie považuješ čo?? Kolabujuce zdravotníctvo,kde čakáš na operáciu aj rok?? Nedokončené diaľnice a celkovo cesty v hroznom stave? Slabé školstvo a nedostatok učiteľov? Upadajúcu životnú úroveň Slovákov?? Toto považuješ za decentné žitie?? A vysvetlis mi,kto je to dezolat? Ďakujem
@7miriam77 v Kanade je zdravotníctvo ovela horšie ako na Slovensku. Je tu nedostatok lekarov, vyslovene obrovské percentá ľudí nemaju ani len všeobecného lekara, lebo si ziadneho nevedia najst. Nikto ich nezoberie. Na obyčajný ultrazvuk sa čaká aj pol roka. Na pohotovosti? Menej ako 6-10hod necakas.
Školstvo je v Kanade oveľa lepsie, to ano. Školstvo sa mi velmi páči.
Ale upadajuca zivotna uroven? Slovensku sa ani nesniva o takom mnozstve bezdomovcov ake je bezne tu. Kanadania si nevedia dovolit zakladne zivotne potreby, tak koncia na ulici. So zlym mentalnym zdravim.
Uz dvakrat som za tento čas co tu žijem bola na Slovensku operovana, dvakrát podozrenie na rakovinu. Pretože zdravotníctvo na Slovensku je oveľa dostupnejšie a rýchlejšie. (Hovorim vsak iba o Bratislave, nie o nejakej dedine na vychode). Toto si ale slovaci neuvedomuju. Iba by default naň nadávajú.
Cesty v Kanade.. bola som prekvapena ked som sem prišla, ake su hlavne dialnice do a z Toronta porozbijane. Sama diera. Na Slovensku cesty tiež nie su ideálne, ale v okolí Bratislavy nie su take derave.
Mala si voľakedy nick elementisa?bola tu kocka čo rozmýšľala ísť do Kanady s menším dieťaťom.Ja zase opačne ja by som sa vrátila viete AJ, vyskúšali ste si to, prácu si tu nájdete.Ale zase stereotyp a hlavne, keď robíte z domu budeš mať všade.
@luccija nie, ale pamatam si elementissu. Mali sme dieťa v rovnaký čas. Ona to tu stale ospevovala o tom ako pojdu do kanady. Stale ju tu romantizovala. Ale ked som naposledy checkla, co my uz sme boli tu... Tak do tej Kanady nesli. S kanadou to nie je take ze dnes si poviem, zajtra idem. Treba prejst imigračným procesom, ktory nedava ziadne zaruky a je čím ďalej tým náročnejší.
🙂 necital som vsetky odpovede - za mna, ked to na mna pride, idem na 2 tyzdne na dovolenku na slovensko a neviem sa dockat, kedy sa vratim domov. Mam slovensko rad, ale ludom uz nerozumiem. Mozno nejaka ina Europska krajina, blizsie k Slovensku?
@wade toto je pravda..... Ze ked som na Slovensku mesiac, hovorim si uz ako sa tesim naspat do Kanady... 😂
Pôjdem proti prúdu. Rodinu a kamošov Ti nikto nenahradí. Ak tu máte dom bez hypoa viete mať dobrú prácu, tak by som tomu návratu dala šancu. A poprípade ak to začne byt fakt zle tak vy som sa presunula v rámci Európy keďže Kanada očividne nie že pre vás. Raz počúvala jedného Kanaďana čo žije v Cechach a povedal, že ľudia si tu Kanadu strašne idealizoju ale tam sú len tisíce kilometrov ihličnatého lesa. Nevravim že mesta nemôžu byt super ale niečo na tom bude.
@bubuska kanada len tisice km ihlicnateho lesa? To je taky blud . Ja tu siroko daleko nemam les 😁aj kanadan moze mat odveci nazor . To je taky stereotype ako Mexico je len pust kaktuse a oslik ( pre toho co videl film Mexican s Brat Pitt ) a co som zila v mexiku a cestovala rozne som oslika ani tu pust nenasla . A na Svk dr sa ma pytal ci tam maju internet 🙈
Asi zijes v inej kanade ako Ja nikdy som necakala mesiace na ultrazvuk dr mam family a ked zavolam vidi ma hnet aj v ten den ak treba najde si pre mna cas . V cakarni cakam 5 min. Robili mi mamogram a o tyzden ho zopakovali a par dni na to mi robili biopsy . Na pohotovost idem sanitkou - ked nechces cakat tak sanitkou ta prijmu hnet . Do toronta som nesla rok ale cesty boli uplne fajn no Neviem ci sa to zmenilo no si uvedom ze tu v zime ked je -25 tak sa skor pokazi cesta ako na Svk kde je zima mierna . Homeless som u nas nevidela zijem v malom meste ludia su fajn . Homeless mas v kazdom velkomeste sveta. Dialnica z Ba do Kosic je uz hotova ? Isla som pred 3r a bolo to horsie ako let cez Atlantic .
Rodila som tu 3x a bola s malym
V nemocnici zdravotnictvo fantasticke . Totalne mam inu skusenost ako ty .
Asi zijes v inej kanade ako Ja nikdy som necakala mesiace na ultrazvuk dr mam family a ked zavolam vidi ma hnet aj v ten den ak treba najde si pre mna cas . V cakarni cakam 5 min. Robili mi mamogram a o tyzden ho zopakovali a par dni na to mi robili biopsy . Na pohotovost idem sanitkou - ked nechces cakat tak sanitkou ta prijmu hnet . Do toronta som nesla rok ale cesty boli uplne fajn no Neviem ci sa to zmenilo no si uvedom ze tu v zime ked je -25 tak sa skor pokazi cesta ako na Svk kde je zima mierna . Homeless som u nas nevidela zijem v malom meste ludia su fajn . Homeless mas v kazdom velkomeste sveta. Dialnica z Ba do Kosic je uz hotova ? Isla som pred 3r a bolo to horsie ako let cez Atlantic .
@miadi tiež sa mi autorka tohto príspevku nezdá...dáko veľa vecí nesedí 🤔.
Ako nič v zlom, no Slovensko upadá úplne vo všetkom. Ja som tiež scestovana a tak mám s čím porovnávať. 18 rokov som žila v zahraničí na 5 kontinentoch a teda tu sme riadne pozadu vo všetkom
Ja napisem za seba. Zili sme skoro 8 rokov v at. Bolo to na skok na sk, za 3 hod som bola doma. Ked sme tam zili, tak sme sa s kamoskami na sk pravidelne aspon raz do mesiaca stretli. V tej dobe som mala pocit, ze skor nejaky spolocensky zivot mam na sk, nie v at. Muz ma presvedcil, aby sme sa vratili, ze rodina aj kamarati su tu. Sme doma a vies ako to dopadlo? Nikto nema cas. Uz ma ani nebavi pisat kamoškam, lebo kazda len vyhovorky, ako nemaju cas, lebo deti skola, kruzky. Rodicia ano, postrazia ked treba, ale byvaju 30 km od nas a nie velmi sa im casto chce. Co aj chapem, su uz na dochodku chcu mat pokoj. Ja popravde lutujem, ze sme sa vratili.
Ako nič v zlom, no Slovensko upadá úplne vo všetkom. Ja som tiež scestovana a tak mám s čím porovnávať. 18 rokov som žila v zahraničí na 5 kontinentoch a teda tu sme riadne pozadu vo všetkom
@7miriam77 nic v zlom, iba sa mi autorka nezda :D tak dik.. ak je niekto iny, hned sa ti nezda a akoze to slusne nazves a ospravedlnis: "nic v zlom".. pohoda, sak sme len na internetoch...
@7miriam77 Hej 3x za rok letiet na Svk z Kanady nie je bezne. To mohli mat 50k down payment a mohli kupit dom na uver. + tema ked je anonymna casto byva troll . Ale Mozno je to len clovek co nie je nikde spokojny a trava je vzdy zelenejsia inde.
Tak ako sorry, ale opísať Kanadu takým štýlom? Veď tomu neuveri ani človek, čo nevystrcil nos zo Slovenska. A v komentároch sa ti hlási kočka, čo tam žije roky a má úplne inú skúsenosť vo všetkom,čo píšeš ty. A aj tie tvoje operácie na Slovensku ma zaujímajú. Ty si tu poistená, keď ťa tu dva krát operovali a to stihli práve v čase,keď si bola na Slovensku?? No teda, tomu sa naozaj ťažko verí. Môj ocino teraz čaká v bolestiach na operáciu už 5 mesiacov a je objednaný až na 30.6. a nie ,nebyvam na východe, no v MT,kde je aj univerzitna nemocnica
Tak ako sorry, ale opísať Kanadu takým štýlom? Veď tomu neuveri ani človek, čo nevystrcil nos zo Slovenska. A v komentároch sa ti hlási kočka, čo tam žije roky a má úplne inú skúsenosť vo všetkom,čo píšeš ty. A aj tie tvoje operácie na Slovensku ma zaujímajú. Ty si tu poistená, keď ťa tu dva krát operovali a to stihli práve v čase,keď si bola na Slovensku?? No teda, tomu sa naozaj ťažko verí. Môj ocino teraz čaká v bolestiach na operáciu už 5 mesiacov a je objednaný až na 30.6. a nie ,nebyvam na východe, no v MT,kde je aj univerzitna nemocnica
@7miriam77 presne, Kanada je 10. najvyspelejsia krajina sveta, ale su to len same ihlicnate lesy 🙂, pane boze som sa normalne schuti zasmiala.
@7miriam77 ten nemocnicny turizmus mi pride neuveritelny este by sa dalo chapat Keby to bolo v ramci eu ze stiha rekonvalescenciu a nevie jazyk a nema zdrabotne poistenie v zahranici . Take veci robia ludia co sa boja lekarov v zahranici .
@7miriam77 Hej 3x za rok letiet na Svk z Kanady nie je bezne. To mohli mat 50k down payment a mohli kupit dom na uver. + tema ked je anonymna casto byva troll . Ale Mozno je to len clovek co nie je nikde spokojny a trava je vzdy zelenejsia inde.
Ja žijem v Kanade vyše 20 rokov a i keď sa tu mnohé veci zhoršili, mám podobné skúsenosti ako @miadi. Rodinného lekára, ktorý keď ma nemôže zobrať, keď potrebujem, tak mi vždy ponúknu termín u jej kolegov, ak mi nevyhovujú môžem ísť do Medicentra a sadnúť si do čakárne ako je to na Slovensku a nechať sa vyšetriť iným lekárom, tieto centrá sú otvorené až
do večera. Bývam vo veľkomeste a čakacie doby na pohotovosti môžu byť dlhé, ale čaká sa podľa toho o aký stav ide. Keď som mala nežiadúce účinky z liekov a mala srdcovú arytmiu, tak ako som prešla triažou hneď mi robili EKG… Na ultrazvuk som nikdy nečakala mesiace, tiež záleží od závažnosti, ale ak je niečo akútne tak do pár dní sa dá zohnať termín a ponuknu napríklad na opačnom konci mesta. Zdravotnictvo je stále v oveľa lepšom stave, aj čo sa týka vyšetrení, aj liečby, pobytu v nemocnici a zvlášť prístupu lekárov v porovnani so Slovenskom.
V zdravotníctve robím a viem, o čom píšem.
Niektoré cesty majú výmole, ale treba myslieť na to, koľko áut na nich jazdí, aké sú tu v zime teploty a aké sú tu výkyvy teplôt.
Slovensko je mini krajina, doteraz tam nie je urobená diaľnica, ktorá by spájala západ s východom, staré cesty, ktoré neboli stavané na súčasný počet áut sú tak preplnené, že človek ani nemá chuť niekde cestovať, lebo ostane trčať niekde pri Strečne v zápche, alebo pri Ružomberku smerom na Žilinu. Katastrófa.
Autorka - ak sa ti nepáči Toronto, treba ísť do menšieho mestečka, alebo viac na západ.
Tie tisíce km lesov ma dostali. Keby ten Kanaďan povedal tisíce km prérie, tak to ešte beriem, ale ten opis sedí tak na Britskú Kolumbiu, nie na celú Kanadu.
Tak ale Kanaďania nie sú nejakí veľkí cestovatelia, mnohí ani nemajú cestovné pasy a po vlastnej krajine tiež moc necestujú, nanajvýš idú niekde s camperom kúsok od domu a vybavené, takže ten človek pravdepodobne nikdy nebol mimo svojej provincie a preto má takú predstavu o Kanade. Skoro ako Američania, chýbajú mi tam už len ľadové medvede a iglu.
Tie tisíce km lesov ma dostali. Keby ten Kanaďan povedal tisíce km prérie, tak to ešte beriem, ale ten opis sedí tak na Britskú Kolumbiu, nie na celú Kanadu.
Tak ale Kanaďania nie sú nejakí veľkí cestovatelia, mnohí ani nemajú cestovné pasy a po vlastnej krajine tiež moc necestujú, nanajvýš idú niekde s camperom kúsok od domu a vybavené, takže ten človek pravdepodobne nikdy nebol mimo svojej provincie a preto má takú predstavu o Kanade. Skoro ako Američania, chýbajú mi tam už len ľadové medvede a iglu.
@sisaka Raz som pisala clanok pre Svk casopis o zdravotnictve a porodoch tu moje skusenosti a dala fotky prirody Ontario a pani redakorka pouzila fotky z netu lesy hory a plesa 🤣
@bubuska kanada len tisice km ihlicnateho lesa? To je taky blud . Ja tu siroko daleko nemam les 😁aj kanadan moze mat odveci nazor . To je taky stereotype ako Mexico je len pust kaktuse a oslik ( pre toho co videl film Mexican s Brat Pitt ) a co som zila v mexiku a cestovala rozne som oslika ani tu pust nenasla . A na Svk dr sa ma pytal ci tam maju internet 🙈
@miadi Ale veď toto je predsa fakt a nie blud. Kanada je tretia najlesnatejsia krajina sveta po Rusku a Brazílii. Stačí pozrieť dáta na google/wiki. Polovicu Kanady pokrýva ihličnatý les a na severná polovica je tundra. Ja Ti nevyhováram že Ty v Kanade les nemáš v svojej blízkosti ale prečo píšeš tak odmietavo o veciach, ktoré sa dajú ľahko skontrolovať? A ten Kanaďan ešte povedal v tom rozhovore (okrem toho ze Kanada je len ten ihlicnaty les a veľké vzdialenosti všade ) ze my si v Európe ani neuvedomujeme aké to tu mame úžasne, prejdeme pár kilometrov, mame stredoveký hrad, potom skanzen, hned turistika kúsok od domu, prechádzky vo vinohradoch alebo lúkach, neskutočná kultúrna rozmanitosť Európy.
@miadi Ale veď toto je predsa fakt a nie blud. Kanada je tretia najlesnatejsia krajina sveta po Rusku a Brazílii. Stačí pozrieť dáta na google/wiki. Polovicu Kanady pokrýva ihličnatý les a na severná polovica je tundra. Ja Ti nevyhováram že Ty v Kanade les nemáš v svojej blízkosti ale prečo píšeš tak odmietavo o veciach, ktoré sa dajú ľahko skontrolovať? A ten Kanaďan ešte povedal v tom rozhovore (okrem toho ze Kanada je len ten ihlicnaty les a veľké vzdialenosti všade ) ze my si v Európe ani neuvedomujeme aké to tu mame úžasne, prejdeme pár kilometrov, mame stredoveký hrad, potom skanzen, hned turistika kúsok od domu, prechádzky vo vinohradoch alebo lúkach, neskutočná kultúrna rozmanitosť Európy.
@bubuska si napisala ze Kanada su len lesy ihlicnate co je blud . Je to druha najvacsia krajina sveta tak Jasne ze tych lesov bude top 3 ale to slovo “ len “ je tak znevazujuce a ty sa budes este rozculovat ?
@bubuska napísala si, že Kanada sú LEN lesy a teraz sama napíšeš, že polovica. 🤷♀️
Však to ti píšeme, že Kanada rozhodne nie sú len lesy
@sisaka Ja som odcitovala Kanaďana žijúceho v Cechach. Samozrejme “len” lesy je nadsázka reflektujúce na fakt ze polovicu územia pokrýva ihlicnaty les a často prejdes monotónnou ihlicnatou krajinou stovky kilometrov a nemáš šancu vidieť nič také rôznorodé ako v Európe. Keď nájdem ten článok, tak ho sem dám alebo skopirujem

Poznam vela rodin, ktore sa vratili zo zahranicia na Slovensko a nikto ani po rokoch nelutuje. Ked budes ignorovat dezolatov, da sa tu z dovodov, ktore si sama menovala, celkom decentne zit.