Život v zmiešanej rodine

elly11
14. okt 2023

Ahojte všetci!
Ahojte všetci, ktorí ste tu (a nie je o vás počuť) a žijete v zmiešaných rodinách tzv patchworkovych.
Čo ste robili, keď k vám nechcelo dieťa prísť? Akceptovali ste to? Alebo ste ho motivovali a "donútili" prísť? Nechali ste ho tak? Alebo prehovarali?
Máte niekto skúsenosti s týmto?

hendikep
14. okt 2023

@elly11 nemam skusenost ale nutenim dosiahnes opak … nechaj mu priestor a mozno pride samo - a mozno aj nie 🤷🏼‍♀️

deti95060810
14. okt 2023

len aby si nepremrhal dôležitý čas.... po istom čase vzťahy poriadne dokážu ochladnúť.

majlo1234
14. okt 2023

Mam skusenost ako nova manzelka, muzovho syna som nikdy nevidela, odmieta sa stretavat s otcom v podstate od rozvodu. Bol v tom case tesne pred pubertou, asi aj to zavazilo, ale najviac manipulacia zo strany matky. Neviem, o ake stare deti ide, ale taketo starsie proste nedonutis, neviem si to ani predstavit. Mladsia dcera k nam chodi rada, zatial.

deti95060810
14. okt 2023

@majlo1234 tak asi ten syn videl niečo čo nie je v prospech otca... rozvody bývajú aj divoké...

elly11
autor
14. okt 2023

@majlo1234 ide o 8 ročne dieťa. Maju 5 rokov po rozvode. My sme začali spolu bývať. A oni ho nechávajú rozhodnúť samého. Je to také diskutabilné co robiť. Ci nechať. Ci nútiť..

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimikarol
14. okt 2023

Určite nenutit. Mám 8 ročnú dcéru a tiež by som ju nechala nech sa sama rozhodne

miriam11
14. okt 2023

@elly11 nenut...v žiadnom prípade. Spôsobis už úplnú averziu...

elly11
autor
14. okt 2023

@miriam11 ja nie. Nie je moje dieťa. Partnerovo

elly11
autor
14. okt 2023

@monsterablue to je možné. Ale je to len dieťa. Momentálne nevie co je dedičstvo 😁

luccija
14. okt 2023

@elly11 nenútit..nech sa s ním stretáva sám.Predstav si, že by to bolo naopak a tvoj syn nechce chodiť k macoche a ex by ho nútil.Casom sa môžete stretnúť vonku, na výlete a možno sa ľady prelomia a možno nie.
@monsterablue a čo je na tom?každé dieťa chce kompletnú rodinu a nie si zvykať na novú mamu, súrodencov, inú rodinu, izbičku...

lujza123
14. okt 2023

Ja som občas dceru “nútila” . Rozišli sme sa pred 13 timi rokmi, k otcovi chodí úplne odzaciatku. Áno, od 1 roka

Za tu dobu bolo veľa rôznych období, niektoré bol obľúbenejší otec, niektoré ja mama. Niekedy sa tešila, niekedy nie. Hlavne teraz ako je v puberte sa jej k tatovi moc nechce, on je prísnejší a sú veľmi podobne povahy s dcérou takze sa vďaka tomu viac hádajú. Ale stale sa majú radi

Som presvedčená že toto ma v rukách ten rodič ktorý je s dieťaťom častejšie. Pokiaľ sa mu otec naozaj venuje tak nieje dôvod aby tam nechodilo.
Je veľmi dôležité aby malo dieta aj mamu aj otca. Sú to pre neho dve nenahraditeľné najbližšie osoby
Lenže toto si bohužiaľ ľudia vôbec neuvedomujú, pre mnohých je to len prázdne heslo v diskusiách o registrovaných partnerstvách

V tejto situácii si @elly11 moc nepomôžete. Ten rodič čo je s dieťaťom menej je vo veľkej nevýhode. Prečítaj si komenty niektorých žien a pochopíš prečo. Veď to je priam trauma byt s vlastným otcom a jeho novou ženou, kým nový partner matky je v pohode toho dieťa musí milovať a akceptovať, macochu by malo nenávidieť a vyhýbať sa jej

thoughtfulweirdo
14. okt 2023

Zistiť, prečo nechce. To musí samozrejme jeho otec, v ideálnom prípade v spolupráci s matkou, ak sú schopní pre dobro detí spolu decentne vychádzať. A nech s ním trávi otec čas inde. Tak sme to riešili u nás, keď mala chvíľu problém manželova dcéra, takisto po začatí spoločného bývania. Nechodila k nám prespať, trávili spolu čas mimo našej domácnosti, občas aj so mnou a postupne to odznelo.

elly11
autor
14. okt 2023

@thoughtfulweirdo año, viem kde je problém. Môj syn a to ze si robia zle, a to ze jeho otec už nebýva sam a on by chcel.
Takže tu zatiaľ nespava, su spolu sami, ak sa to dá. Ale malý sem nechce.
Možno časom.

majlo1234
14. okt 2023

@deti95060810 to je na dlhu debatu, ja mozem usudzovat lwn z toho, co mi hovori muz a okolie
Ale pokial verim muzovi, a z sms a telefonatov, co pocujem, si predstavujem, ako to tam asi vyzera.

@elly11 z tvojej strany sa neda robit nic, a partner asi rovnako nema ziadne paky, pokial nechce robit dietatu dalsie traumy, hadat sa, pripadne volat policiu(akoze branenie styku).

elly11
autor
15. okt 2023

@lujza123
Ooo, más dobrú skúsenosť teda.
My sme len na začiatku bývania.
Odkedy sa poznáme, tak ja si s jeho synom nejak moc nerozumiem (a to už 15r učím deti v jeho veku). Od začiatku neprejavil žiadnu emóciu co sa mňa týka. Slušne odpovedal, sem tam niečo povedal, inak nič.
Vždy vzhliadal k otcovi. Aj keď som sa ja zapojila do ich sporov, vždy len k nemu. A tak je to aj u nás v novom domove.
Spoločne sme obom deťom (aj môjmu, aj jemu) stanovili a napísali pravidlá. Co môžu co musia robiť a pod.
Okrem toho si s mojim synom robia neustále napriek. Provokujú sa a hádajú sa.
Čiže jeho syn sa ocitol v novom prostredí, s nami všetkými, zrazu, z pravidlami. Kde sa musí deliť o otca a jeho pozornosť.
Z jeho vyjadrení je známe ze dôvody sú ze nežije už sám a ze je tam môj syn ktorý mu robí zle.
Každopádne, nechce sem ísť a nechcel sa vidieť ani s otcom dokonca.
Chce to len čas asi.
Ja si tiež neviem prestaviť ze by môj syn nechcel ísť ku mne a ex by ho nútil a on by tu bol si mnou nasilu. Así by som to nechcela tak..

lujza123
16. okt 2023

@elly11 “ Ja si tiež neviem prestaviť ze by môj syn nechcel ísť ku mne a ex by ho nútil a on by tu bol si mnou nasilu. Así by som to nechcela tak..”

Deti sú hrozne ovplyvniteľné a ano, ziarlia. Predstav si tu istú situáciu len s inými členmi rodiny, napríklad že by dieťa odmietalo ísť k starým rodičom lebo je tam neobľúbený bratranec. Absolútne nikto by toto neriešil, šlo by sa a hotovo.

Len tu ide o otca/ex partnera a to už je iná káva. Dieťa povie že nechce a už ho všetci berú vážne, zrejme jeho mame to tak trochu aj vyhovuje.

Podobnú situáciu sme zažili. A tiez dcéra nebola nadšená keď si otec našiel priateľku, tiez sa sťažovala na všetko možné, dovtedy bola zvyknutá že ma celú jeho pozornosť zrazu sa o ňu musela deliť.
Len my sme sa o tom veľa, veľa rozprávali, vysvetľovali. Tak ako treba s deťmi prebrať narodenie nového súrodenca tak isto sa treba rozprávať o každej novej životnej situácii.
Viem aký veľmi dôležitý je postoj rodiča ktorý je s dieťaťom viac.