Zlomil mi prst. Môžem spor vyhrať ako poškodená?

mamina83
19. dec 2008

Moj problem sa začal vtedy r 2004 ked mi mazel zlomil prst na lavej ruke. neschopna som bola 28 dni.
lekarska sprava 28dni. 3 tyzdne sadra 1 tyzden rehabilitacia.
podala som nanho trestne oznamenie.
bol vydane trestne stihanie, policia pribrala znalca 1. ktory skonstatoval ze neide o zlomeninu ale o pomliazdeninu a do 7 dni trva kym sa mi to uzdravy.
dala som sťažnosť ked vydali uznesenie že neide o trestný čin ale o priestupok. krajska prokuratura v TT sťažnosť zamietla na základe 1. znaleckeho posudku.
Vec bola prejednaná ako priestupok a tam výrok znel.
ublizenie na zdravi z nedbanlivosti
na moje konto a dôkazov som dala vypracovať 2. znalecky posudok ktory tvrdí ze ide o uzatvorenu sikmu zlomeninu a 28 dni doba liečenia.
napísala som stažnosť do TT A na generalnu prokuratúru ako môže vec byť prejednaná ako priestupok ked mám 2. znalecký posudok. na to generalna prokuratúra mi napisala
Tento postup a rozhodnutie však netvorí prekážku rozhodnutej veci a na základe nového znaleckého posudku 2. znalca je možné vo veci opätovne konať a rozhodnúť.“
„ Na základe nových skutočností bola podriadená prokuratúra upravená, aby vo veci bolo znovu konané a rozhodnuté.“
prokuratúra v TT napísala:
prokuratorka ulozila vydať nové uznesenie o zacati trestneho stihania a pribrať 3. znalca. stutočnosť ze vec bola medzičasom prejednaná ako priestupok nebrani dalej vo veci konať podla trestneho zakona a trestneho poriadku.
Bolo potom vydane nove uznesenie a pribraty 3. znalec.
znalec skonstatoval ze naozaj tam bola ta zlomenina ide o lahky uraz a nebola som vo vyraznej miere obmedzena v obvyklom sposobe zivota.
potom prokuratura okresna podala obzalobu podla § 156 ods.1 ods.2 pism a, podla tresneho zakona.
sudca vydal trestny rozkaz:
uznava za vinneho ze inému umyselne ublizil na zdavi a tento čin spáchal na chránenej osobe - blizkej osobe/manželka/ cim spachal precin ublizenia na zdravi podla !§ 156 ods.1ods2 pism. a trestneho zakona s poukazom na § 139 ods.1 pism. c trestneho zakona.
za to sa odsudzuje podla § 49 ods. 1 pism a trest.zakona sa trest podmienečne odklada a podľa § 50 ods. 1 trestneho zakona sa určuje skúšobna doba 2 roky.
nato manzel byvaly dal odvolanie.
nariadilo sa pojednavanie kde sme boli vypočutý aj 3. znalci.
vyniesol tento rozsudok
podla § 285 pism. b trestného poriadku pre precin ublizenia na zdavi podla § 156 ods. 1 ods.2 pism a trestneho zakona spod obzaloby okresnej prokuratury oslobodzuje zo skutku ktory mal spachať.

sudca tvrdi ze tento skutok je len priestupkom za ktory uz obzalovany bol aj postihnuty pokutou.
a mne by mal umyselne ublíziť na zdravi.
prokurator po vyneseni rozsudku podal odvolanie.

OTAZKA. CI MOZEM TOTO VYHRAT AKO POSKODENA?
cely spis je pod jednym cislom, - uzavrete ako priestupok a potom v tomto istom začate znova trestne stihanie.
vsetko ide pod jednym cislom - priestupok aj trestne stihanie.

prosim poradte ako mam postupovat. - kto urobil chybu ze nedali dve znacky - cisla ? ako mozem toto vyhrat ?
prosim surne o pomoc. dakujem.

oceňujem súhlasím Upraviť cituj odpovedať

babulka
19. dec 2008

mamina - tak to je dobry chaos....ako bol odovodneny rozsudok druhostupnoveho sudu? Vyrokovu cast si napisala, je mi jasne, ze odovodnenie je dlhe, ale aspon v skratke....vyhodnotil znalecky posudok prveho znalca ako spravny a nebral do uvahy druhy posudok? A co bolo v tretom znaleckom posudku?

Neviem, preco by mal byt problem v jednom cisle spisu...preco sa ti zda, ze to je nespravne? Ked sa jedna o ten isty skutok?

Pises, ze prokurator sa odvolal, manzel podal odpor proti tretsnemu rozkazu (teda nie odvolanie), rozhodoval v druhom stupni kto?

mamina83
autor
20. dec 2008

dakujem ze ste mi napisala.
teda len teraz bolo - je v priebehu ze prokurator poda odvolanie na krajsku prokuraturu.
este kraj o tom nerozhodovalo.
v sukromnej sprave napisem cely rozsudok ok?

andzi
24. dec 2008

mamina: Nikto nemôže byť dvakrát trestne stíhaný pre ten istý skutok. Bolo potrebné podať návrh na obnovu konania. Odporúčam ti obrátiť sa na právnika, pokiaľ chceš v tejto veci niečo urobiť. Ale vzhľadom k tomu, že sa jednalo len o zlomeninu prsta, ako poškodená čisto teoreticky vysúdiš náhradu škody, ktorá ani zďaleka nebude pokrývať náklady na advokáta, ktorého si zaplatíš. Nič v zlom, ale ja by som to nechala tak.