icon

Zmena správania svokry: Ako sa s tým vyrovnať?

3. sep 2026

Ja len taký výlev. Vždy som mala výborný vzťah so svokrou, chodili sme spolu na kávu, do herne s mojou trojročnou dcérou a ročným synom, často sme si volali, chválila ma aká som dobrá nevesta a mama. Zrazu si švagor (mužov brat) našiel novú frajerku, takú... nazvem to "modernú babu." Deti ešte nemá ale jej názor je že keď ich raz bude mať, budú mať opatrovateľku, upratovačku, budú si denne jedlo obednávať a že sa z materstva citujem "neposerie". Ja som ale že úplny opak (teraz nehovorím že to aká som ja, alebo to aká je ona je top). Deťom sa venujem na 100%, nikdy nemali opatrovateľku, denne majú čerstvé jedlo a učím ich poriadku tým že to vidia robiť mňa. Vždy keď sme spolu všetci naraz, rozpráva mi prečo nejdem trochu von, prečo nemám nechty, aká som strhaná, ako môžem tak pre tie deti žiť... atď. A to vám poviem, som normálna mamina, športujem, s mužom mám super vzťah a nijako netrpím. Žijeme, cestujeme, nenudíme sa. Teraz som sa rozhodla nedať malú do škôlky, že ju dám až o rok, 4 ročnú, nakoľko som doma ešte s malým. Švagrova priateľka na mňa pozerala ako na sprostú, chytala sa predomnou za hlavu a povedala niečo v zmysle "každý nemôže byť kariérista, na svete sú aj také puťky domáce ako ty." Hovorím jej že kariéristky ? mám ročné dieťa predsa, do práce sa ešte nechystám. Ona znovu prekrútila očami že teda ona to bude mať inak, ona bude aj matka ale bude aj zarábať a nenechá sa živiť mužom. Pred mesiacom keď ešte švagor túto priateľku nemal som sa o tom bavila so svokrou a ona sa veľmi tešila že som sa tak rozhodla. A tu je ten problém, švagrovu priateľku kašlem, tá mi je ukradnutá. Ale svokra je ako vymenená. Začala do mňa hučať tieto isté veci ako ona a vyhýba sa mi. Keď sme spolu hovorí mi ako bude z dcéry introvert a ako bude na mne celý život visieť lebo som ju nedala do škôlky. Stále mi takým znechuteným tónom hovorí prečo sem tam nezavolám nejakú babu na opatrovanie... Idem sa z toho zblázniť. Čo stým ?

Strana
z2
anonym_b1e962
3. sep 2026

Nič, zi si podla seba a tak ako to vyhovuje vam. Obmedz kontakt so svokrou a bud to pochopi alebo nie

anonym_9f697d
3. sep 2026

Tvoj švagor si našiel peknú že magorku, táto nebude mať deti ani vo svojich 50, facka matematiky ju totiž prekrúti rýchlo😉

letfenixa
3. sep 2026

Švagor má frajerku mesiac a teba trápia jej názory? O mesiac ju mať nemusí. Svokrine reči jedných uchom dnu, druhým von.

anonym_66c21d
3. sep 2026

Čo povedal tvoj muž, keď sa takto vyjadrila na tvoju adresu? Zastaví ju niekto pri takýchto nejapných komentároch?

anonym_e6e9f5
3. sep 2026

Obmedz kontakt, vybavene. Je to len mesacna frajerka. A co na to Tvoj muz, povie vas nazor, zastane sa Ta?

zuzacka16
3. sep 2026

no napíšem to takto..už teraz vás krúti švagrova nová známosť (svokra, švagor a vyzerá že aj ty si ticho), nechcem vedieť ak by nedajbože spolu ostali a mali ešte aj deti (v tom prípade ľutujem švagra, aby ešte on nekmital a nerobil všetky veci, čo sa týka materstva)..a teda ja by som ju rýchlo uzemnila..ticho by som určite nebola a vôbec by ma netrápila nejaká ženská..každý si žije a vychováva deti ako chce..

anonym_0ab9bc
3. sep 2026

Poznate sa mesiac a takto s k tebe dovoľuje ? Drzana poslala by som ju bude kde a není isté že švagor s ňou ostane a ty budeš na jej reči už len spomínať 😁kašli na ňu a rob čo tebe vyhovuje a svokra jedným uchom von druhým dnu🤦

anonym_a9ef12
3. sep 2026

@anonym_autor normálne svokre povedz, či jej nie je trápne takto meniť názory a postoje. A povedala by som jej to obligátne: vy ste si vychovali podľa seba, ja si budem tiež. A ešte by som jej šplechla: nech zberá a šetrí sily, lebo keď nádejná švagriná porodí, tak bude s vrtuľou v zadku behať okolo vnúčika, lebo mamička sa nemieni pokakať okolo decka, tak pokakaná bude svokra od roboty okolo vnuka.
Hentú fiflenu by som neriešila, dnes je frajerka, zajtra sa môže vešať po inom chlapovi

anonym_6a111f
3. sep 2026

@anonym_autor vidím chybu v tvojom prístupe.
Ako je možné, že nejaká " priateľka švagra" si vôbec dovolí komentovať tvoj život, tvoje názory a podobne?
Ako je možné, že svokra si dovolí komentovať tvoje názory a rozhodnutia? Prečo chodíš so svokrou do herniciek? Uf, niekde v tvojom prístupe a nastavení vidím chybu. Už.len to, že sa im zveruješ a že vôbec si dovolia nejaké komentovanie na tvoj život je kardinálna chýba. A potom ešte vôbec to, že riešia ich kecy, alebo nad tým vôbec rozmýšľaš. 🤦

anonym_e6f91c
3. sep 2026

@anonym_autor nikde nevidím napísané,čo si im povedala či tvoj muž? Či ste len tíško šúchali nožičkami?
Môj muž pár krát vyčistil svokre žalúdok, keď sa priveľmi mudrovala a montovala. Čo spravil ten tvoj.
Keď sa inak nedá tak obmedziť kontakt.

anonym_08ac86
3. sep 2026

Milá svokra mám vás rada ale nezaujímajú má vaše názory ktoré máte od Janky. Sú to naše deti a my si budeme robiť ako uznáme za vhodné. Vždy sme my dve mali dobré vzťahy a bola by som rada keby to tak ostane.

Ju by som vôbec neriešila, stretávala by som sa s ňou čo najmenej a ak by na mňa útočila povedala by som jej svoje. .

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
anonym_ea69be
3. sep 2026

@anonym_autor 😂😂😂 slečinka je ešte len mesiac frajerka a na ďalší už nemusí byť. Ty si rodina, manželka, máte dieťa a slečinka má silné reči. Ono v realite by to tak vôbec nemuselo byť ako si to ona predstavuje a čudujem sa svokre že pri nej tak rýchlo zmenila názor, pri mesačnej známosti svojho syna. Jej syn s ňou po založení rodiny možno nebude veľmi spokojný ale kašľala by som na ňu. To sa všetko ukáže potom ako to bude

anonym_7141dd
3. sep 2026

Si zodpovedná len za svoje deti.Rozhodla si sa tak,ako to považuješ za správne a na iných sa vykašli /názory frajerky švagra, ale aj svokry sú nepodstatné/

anonym_9525ff
3. sep 2026

@anonym_autor A ty len ticho sedíš a šúchaš nohami?

negymama
3. sep 2026

rob si po svojom a dockaj casu.
Ked svagrina bude mat svoje deti jej predstavy sa zrejme mozu dost rozchadzat s realitou... Na opatrovatelky a upratovacky a donasky jedla treba spustu penazi, ktore bude musit zarobit svagor, kym sa svagrina bude slachtit. Len aby ta opatrovatelka a donaska jedla nakoniec nebola svokra 😵

Inak z vlastnej skusenosti, ja som tiez nechala dceru doma a do skolky isla od 4,5 roka . V skolke bola nakoniec dost, bola koncom augusta narodena a do skoly isla s odkladom ako 7 rocna.
Jedno samostatne, schopne a socialne zdatne dieta to bolo. uz je dospela vysokoškolačka a skoro ju doma nevidim, co tolko cestuje po svete.
Tolko k detom visiacim na matke, co isli neskor do skolky.

negymama
3. sep 2026

Svokra, aj ked je priatelska, je zrejme lahko ovplyvnitelna.
Normalne by som sa jej opytala, odkial mate tieto nazory, to je z vasej hlavy? Doteraz ste hovorili inak.
Mozno jej trosku tukne , ze len opakuje, co hovori svagrina.

Ja si myslim, ze by si to mala stopnut, lebo inak ta obe zozeru. svagrina bude do svokry hucat, a svokra zas do teba. Nauc sa svagrine pred svokrou odpovedat asertivne a pohotove. Priprav si nejake hlasky a pohotove odpovede. aby ta nezaskocila. Svokra ked uvidi, ze si sebavedoma a pohotova, tak sa bude inak spravat.
Obe vidia ze si to nechas "libit", ze ta to trapi a podla tvojich slov sa "ides zblaznit".

nauc sa vety typu
- Nám to takto vyhovuje.
- Dobre, počkame si, ako to pojde tebe.
- Kazdy mame svoje priority, u niekoho je to kariera, u niekoho rodina a deti.
- Som so svojim zivotom/vyzorom/dietatom spokojna... ty/vy nie?
- Do prace pojdem, ked pride na to cas
- V skolke a skole stravia deti dost rokov 2-3 roky školka, 9 rokov skola, 4 roky stredna0 5 rokov vysoka --- zda sa vam 21 rokov malo na socializáciu?

atd. atd. vymyasli si odpovede podla tvojej situacie.

anonym_c8db6c
3. sep 2026

@anonym_autor daj dieta do skolky
V okoli bola adaptacia dietata starsieho len horsia
Dieta potrebuje kolektiv nie mojkanie matky 24/7
Dieta socializuj

negymama
3. sep 2026

Ja inak milujem tieto bezdetne mudrovania...moje deti budu to , moje deti budu tamto, ja budem robit to a nebudem robit tamto, budem vychovavat takto....hej, aj ja som bola taka naivna, kym neprisiel realny zivot a realne deti.

Ona chce opatrovatelku? mozno bude mat dieta so spec. potrebami, alebo prave kvoli predcasnemu odluceniu bude na nej dieta visiet a neakceptovat ani kolektiv ani cudzie osoby.
Ona chce dovazanu stravu? mozno jej dieta bude mat intolerancie a bude musiet varit spec. stravu a davat pozor co dieta zje v kazdom prostredi.
Ona bude chciet chodit vonku? Mozno bude mat dieta z kategorii narocnych, nadmerne zivych, ktore ju tak vystavi, ze vecer padne do postele, a miesto veernych vyjazdov jej prianie bude par hodin spanku.

anonym_4fab45
3. sep 2026

@anonym_autor Niečo podobné som si zažila, len ja som bola v pozícii dcéry. Keď si brat našiel svoju lenivú ženu, moja matka bola ich kuchárka a opatrovateľka. Roky k nej chodili na večere, obed na druhý deň si niesli v taškách. Ak naĉas nestihla, doniesla im na ďalší deñ, alebo sa brat po to stavil. Toto bolo roky , aj na Vianoce madam nevarila. Ale pozor ja som nedostala pomocnú ruku ani keɗ som mala vysoké teploty, nikdy. Mne sa nepomáhalo. Moje deti od nej nejedli nikdy.
Svokra je falošná striga, len teraz ukázala tvár. Nenechaj sa buzerovať a pre svoj pokoj výrazne obmedz kontakt. Aj tak si myslím, že časom ich budeš musieť odstrihnúť úplne.

negymama
3. sep 2026
@anonym_4fab45

@anonym_autor Niečo podobné som si zažila, len ja som bola v pozícii dcéry. Keď si brat našiel svoju lenivú ženu, moja matka bola ich kuchárka a opatrovateľka. Roky k nej chodili na večere, obed na druhý deň si niesli v taškách. Ak naĉas nestihla, doniesla im na ďalší deñ, alebo sa brat po to stavil. Toto bolo roky , aj na Vianoce madam nevarila. Ale pozor ja som nedostala pomocnú ruku ani keɗ som mala vysoké teploty, nikdy. Mne sa nepomáhalo. Moje deti od nej nejedli nikdy.
Svokra je falošná striga, len teraz ukázala tvár. Nenechaj sa buzerovať a pre svoj pokoj výrazne obmedz kontakt. Aj tak si myslím, že časom ich budeš musieť odstrihnúť úplne.

@anonym_4fab45 hej svagrina si uz u svokry buduje buducu poziciu, ako prvu nevestu vyhodit zo sedla.
tvari sa akoze je strááásne zalezi na dietati, nech chudatko nie je nesocializovane a prilis upnute na matku, bla bla.
to su take kecy.
Poznam dieta z blizkej rodiny, co bolo v domacich jaslickach od 1 roka a je to teraz domased a introvert bez kamaratov. a deti co boli dlhsie doma a adaptovali sa ok. ak sa niektore dieta adaptuje zle, tak kazdy pripad je iny, nie je to len z dovodu ze slo do skolky prineskoro alebo malo prilis vela venovania od matky.
**
Inak. tvoja mama bola hlupa, ze sa dala takto zneuzivat.

anonym_a1973d
3. sep 2026

Autorka a kolko mas deti? Lebo ak ich mas viac a s kazdym si 3 a viac rokov doma, tak mozno sa jej naozaj javi, ze si len leniva ist do práce. Kor teraz, ked si mohla dat dieta do skolky a nedala. Financne vas taha len manzel? Asi aj preto tie narazky na domacu putku. Svagrina je drza opica, a je tam kratko, ale to neznamena, ze nemusi mat pravdu v niektorych veciach.

negymama
3. sep 2026
@anonym_a1973d

Autorka a kolko mas deti? Lebo ak ich mas viac a s kazdym si 3 a viac rokov doma, tak mozno sa jej naozaj javi, ze si len leniva ist do práce. Kor teraz, ked si mohla dat dieta do skolky a nedala. Financne vas taha len manzel? Asi aj preto tie narazky na domacu putku. Svagrina je drza opica, a je tam kratko, ale to neznamena, ze nemusi mat pravdu v niektorych veciach.

@anonym_a1973d autorka spomina dve deti, 3 rocne a 1 rocne s ktorym je na mterskej tak ci tak, takze este chce nechat dceru rok doma.

negymama
3. sep 2026
@anonym_a1973d

@anonym_a1973d v tomto pripade by som pockala aspon rok.
lebo aj keby dala rone a 3 rocne do jasli a skolky. Tak je problem s tak malymi detmi najst zamestnavatela, vhodnu prac dobu atd. A za dalsie, kolko by v tej praci realne bola?

pri tak malych detoch by len tocila ocr-ky, to by jej netolerovali a zakratko by bola prepustena.

anonym_4fab45
3. sep 2026
@negymama

@anonym_4fab45 hej svagrina si uz u svokry buduje buducu poziciu, ako prvu nevestu vyhodit zo sedla.
tvari sa akoze je strááásne zalezi na dietati, nech chudatko nie je nesocializovane a prilis upnute na matku, bla bla.
to su take kecy.
Poznam dieta z blizkej rodiny, co bolo v domacich jaslickach od 1 roka a je to teraz domased a introvert bez kamaratov. a deti co boli dlhsie doma a adaptovali sa ok. ak sa niektore dieta adaptuje zle, tak kazdy pripad je iny, nie je to len z dovodu ze slo do skolky prineskoro alebo malo prilis vela venovania od matky.
**
Inak. tvoja mama bola hlupa, ze sa dala takto zneuzivat.

@negymama Môj brat bol absolútny miláčik a jeho manželka sa zviezla s ním. To čo matka robila bolo jej rozhodnutie a opičia láska.
Čo sa týka budúcej švagrinej, áno prekrúca realitu tak, aby autorku v očiach iných znížila a vlastne seba podáva ako tú jedinú cool. Autorkina sila je, že je dobrá, starajúca, obetavá matka Ona na autorku žiarli. Ona jej vlastne závidí aj jej vlastnosti. Už sa to začalo uberať blbým smerom. Presne poznám ten pocit, keď si vyhodená z hniezda. Teraz budú kŕmiť tú kukučku.

@anonym_autor Celkom opovážlivosť, ako sa po mesiaci randenia správa. Ovplyvni, čo ovplyvniť móžeš. Tá mesačná priateľka je človek, ktorý dokáže v rodine totálne otráviť vzťahy. Úplne odstrihni informácie o tebe.
Ja by som svokre milo povedala, že sa nedá nevšimnúť si, ako zmenila názor. A, že ma úprimne mrzí, že sa zmenila a čo cìtiš z jej správania. Že si bola rada za to, že máte dobrý vzťah. Viac sa urobiť nedá. Frajerku by som vôbec nespomínala.
Voči frajerke len minimálny kontakt a použiť metódu šedej skaly. Nenechaj sa rozhodiť, neobhajuj svoje materske schopnosti, žiadne emocionálne reakcie
Dávaj neutralne odpovede, ako: to je tvoj názor, ja mám iný, nám to takto vyhovuje a sme takto spokojní, mne to takto vyhovuje,...

anonym_4e1033
3. sep 2026

Frajerku mozes odbit so slovami … najskor porod a potom uvidime. Co sa tyka tvojej svokry - ona nie je tvoj socialny zivot … tu si sa sekla ty. Ona je matka tvojho muza a babka tvojich deti. Na kavicku a do herniciek chod so svojou vekovou kategoriou a mamickami .. ty si ju omrzela a vymenila ta za momentalne nieco zaujmavejsie … ked frajerka zmizne, mozno nebude mat lepsiu zabavi a pride za tebou …. Ty mas svoj zivot, ty a tvoj manzel nejak fungujete a to je fajn …. So svokrou maj korektne vztahy, kazdy ma ale svoj nazor a svoj sposob zivota … ale tam to konci. Nie je to tvoja kamaratka, tie si hladaj inde.

autor
3. sep 2026
@anonym_a1973d

@anonym_a1973d a čo nevieš čítať ? :D píšem, dve deti... trojročné a ročné

autor
3. sep 2026
@letfenixa

Švagor má frajerku mesiac a teba trápia jej názory? O mesiac ju mať nemusí. Svokrine reči jedných uchom dnu, druhým von.

@letfenixa netrápia, ako som napísala 🙂 trápi ma ako sa svokra hneď otočila

autor
3. sep 2026
@anonym_e6e9f5

Obmedz kontakt, vybavene. Je to len mesacna frajerka. A co na to Tvoj muz, povie vas nazor, zastane sa Ta?

@anonym_e6e9f5 jasné, zastane 🙂 tam problém nemáme

autor
3. sep 2026
@anonym_c8db6c

@anonym_autor daj dieta do skolky
V okoli bola adaptacia dietata starsieho len horsia
Dieta potrebuje kolektiv nie mojkanie matky 24/7
Dieta socializuj

@anonym_c8db6c dieťa socializujem, denne sme v herniach či na ihriskách, chodí na 2 krúžky, bývame na dome a na ulici má veľa veľa kamošiek s ktorými sa pravidelne stretávame 🙂

Strana
z2