icon

Zmení sa narcista liečením?

12. feb 2026

Manžel je agresívny narcista a dosť často konzumuje alkohol . Ja nepijem vôbec a on vie že mi to vadí. Mame dieťa. Bolo veľmi veľa ťažkých chvíľ a milión šancí. Samozrejme za všetko môžem len ja, len ja vždy všetko pokazim. On sa snaží a ja všetko ničím. Urážky nadávky ponižovanie skoro na dennej báze. Som odišla k rodicom a na víkendy sme u svokrovcov aby bol s dcérou ktorej sa venuje len na oko. O všetko sa starám ja či dieťa či domácnosť. Svokrovi mi pomáhajú snažia sa mi pomôcť ale nechápu že takto žiť nechem a keď poviem že s. Chcem rozviesť tak všetci nech dám šancu že sa dá liečiť a mech nezničil rodinu. Ja ju ničím? Už nezvladam tento stres denný. Mám zase cakat roky kým niekto nastaví liečbu ak ju vôbec niekto nastaví ? A veriť že prestane piť a milovať a vážiť sk ma ? Veď tie nadávky urážky už neviem zabudnúť. Nedokážem mu dať ani pusu. Je mi z nebo zle. Je tu niekto taký kto naozaj reálne prešiel týmto a ten dotyčný sa zmenil? Dá sa to vôbec odpustiť ? Mám 26 ale cítim sa ako by som mala 50. Som psychicky strašne unavená, kvôli malej sa držím. Ďakujem za odpovede. Pekný deň všetkým.

angelix
12. feb 2026

@anonym_autor nie, narcista sa nikdy nezmeni, ani kvoli detom.

anonym_4ee3fb
12. feb 2026

Narcizmus je porucha osobnosti a tá je do konca života. Nedá sa vyliečiť.

domkakvet
12. feb 2026

@anonym_autor akurat dnes som citala, ze narcizmus je naucene spravanie, cize napravit by tam mozno nieco islo, ak by islo o manipulatora tak nie, ale v tvojom pripade tomu sancu moc nedavam, ani v jednom pripade, uz to zaslo dost daleko.

anonym_8ddd2c
12. feb 2026

Je to crta povahy. Ako ju chces liecenim zmenit? Proste si dalsia, co si najde chlapa s vyraznymi chybami a mysli si, ze ho potom zmeni. Potom zisti, ze osobnost druheho cloveka nezmenis. Flegmatik zostane flegmatikom, cholerik cholerikom, narcis narcisom,...
Agresivny, narcis, alkoholik,... taka zbierka naraz sa len tak nevidi, to si musela dlho hladat.

anonym_d3cb20
12. feb 2026

Máte dieťa.... Má dieťa klud?vzor rodiny?nevidi nepocuje nadávky agresiu atd atd atd?
Takže,ak máš dieťa rada, čím skôr pories to aby to nemuselo zažívat a ako?no určite nie, že budete robiť fackovacieho panáka alkoholikovi

januska12323
12. feb 2026

Nie on sa nezmení a ty prestaň čakať na zázrak a pošli ho do preč čím skôr.

autor
12. feb 2026

Áno viem je to strašne, stále som dávala šance lebo do mňa dostával pocit že naozaj za všetko môžem ja. Že ja rozbijem rodinu. Extrémy výbuchy zlosti keď poviem že ostávam u rodičoch. Keď sme tam za malou nepríde. Tlači na mňa aby som sa vrátila. Ale ja nechem teraz isto nie. Bojím sa ho ale on to nechápe. Je to ťažké odísť s domova a žiť v jednom ruksaku ale žiaľ. Cez tyzdne som u našich a víkendy aj týždeň u svokrovcov. Takto fungujeme vyše 3mesiacov. Je to hrozne viem ale bojím sa byt s ním sama.

muchotrafka298
12. feb 2026

Takyto clovek sa NIKDY, opakujem NIKDY nezmeni. Lebo on na svojom spravani nevidi nic zle, len stiahne so sebou dole dalsich ludi. Utekaj kym je cas a kym mas kam.

katkazatka
12. feb 2026

A naco mu davas milion sanci? Cakas na co?

mysicka36
12. feb 2026

Mrzí ma čo prežívaš. Ale to, že ťa vydiera a robí z teba vinnú je jasný signál, že on vôbec nechápe, že on je ten problém. Tiež nevidím reálne, že sa táto porucha dá liečiť. Je spúšťač alkohol, alebo aj v triezvom stave má výbuchy? Ako si to vôbec predstavuje? Pôjde niekam do zariadenia, kde sa liečia závislosti? Podľa mňa aj toto čo hovorí "že sa bude liečiť" je len manipulovanie s tebou.

ada_alica
12. feb 2026

@anonym_autor vypocuj si psychológa a pochopíš prečo sa tento človek nikdy nezmení, pretože v skutočnosti nemá rád, chýba mu svedomie, neuvedomuje si svoje správanie a dopady a hlavne on netrpí a nikdy , nikdy si vinu neprizná..... utekaj aj keď som si istá,že si pripútaná takže odídeš až keď dozrie čas....

januska12323
12. feb 2026
@anonym_autor

Áno viem je to strašne, stále som dávala šance lebo do mňa dostával pocit že naozaj za všetko môžem ja. Že ja rozbijem rodinu. Extrémy výbuchy zlosti keď poviem že ostávam u rodičoch. Keď sme tam za malou nepríde. Tlači na mňa aby som sa vrátila. Ale ja nechem teraz isto nie. Bojím sa ho ale on to nechápe. Je to ťažké odísť s domova a žiť v jednom ruksaku ale žiaľ. Cez tyzdne som u našich a víkendy aj týždeň u svokrovcov. Takto fungujeme vyše 3mesiacov. Je to hrozne viem ale bojím sa byt s ním sama.

@anonym_autor napíš kamarátom, choď s nimi pobrať všetky tvoje veci, kľúče mu nechaj na stole, napíš sms kde sa bude dieťa zdržiavať a požiadaj o zverenie do starostlivosti a výživné. Rodičia ti pomôžu. K svokrovcom nechoď, keď chce môžete sa stretnúť vonku alebo u tvojich rodičov.

koniarova
12. feb 2026

Nikdy sa nezmení. Mrháš svojím časom a týraš sa. Ukončila by som to. Ty si myslíš, že dobrovoľne pôjde akože na liečenie? No to určite. On problém podľa neho nemá. Máš ho ty.

sova7
12. feb 2026

Nezmení sa. Porucha osobnosti sa liečiť nedá. Nemá na to zariadenie všetko ľudské mu chýba.

autor
12. feb 2026

Máte pravdu, nikdy sa nezmenilo nič po žiadnej šanci. Len ten tlak že rozbijem rodinu a stále posledná šanca a len od všetkých tlak. Človek je už bezradný.

sova7
12. feb 2026
@anonym_autor

Máte pravdu, nikdy sa nezmenilo nič po žiadnej šanci. Len ten tlak že rozbijem rodinu a stále posledná šanca a len od všetkých tlak. Človek je už bezradný.

@anonym_autor kto s ním žije? Ty či okolie? Keď s toho ochories bude ti to okolie pomáhať? Postarajú sa miesto teba o dieťa? S alkoholikom ktory sa takto k tebe sprava by dieťa žiť nemalo. Co vidi tvoja dcéra? Vieš aké problémy s toho môže mať neskôr vo vzťahoch? Je to tvoje zdravie a život či ich? To v čom žijes nemá s rodinou nič spoločné. Si zodpovedná za seba a svoje funguvanie. Nie za to čo si o tom budú myslieť ľudia ktorý to neziju. Nemáš desať rokov aby si niekomu vysvetľovala svoje rozhodnutia. Rodina si ty a dcera. Tvoj muž sa nikdy nezmení. Môže prestať piť ale ak je tam porucha osobnosti to je nezvratný stav. Každá šanca čo mu dáš je akurát šanca na to aby ti ďalej ublizoval. Ktoru on berie ako samozrejmosť tvoju slabosť ktorú využije aby jemu bolo dobre. Kedy dáš šancu sebe a dcere na slusny život? Predstav si že s toho stresu sa zrútis. Čo bude s dcérou? Chceš aby vyrastala s narušenym alkoholikom? Vieš kto rozbíja rodinu? Tvoj muž. Svojím spravanim a tým že je vo vzťahu s alkoholom dokazuje že mu na tebe a dcere vôbec nezalezi

anonym_df4577
12. feb 2026

Nedaj sa tlacit do nicoho, co nechces. Este sa ho aj bojis. Neviem, co ocakava?, snad nechce zit s "chuderou"?, ved nech zije sam so sebou, ci sa vobec so sebou znesie. Sance si dala, koniec, bodka. Zivot rychlo prefrci a z Teba zostane troska.

autor
12. feb 2026

Stále hovoria že to mám vrat tak že je chorý že to nie je on ale tá choroba.. už mi tieto slova idú na nervy .. myslia si že asi zabudnem na nadávky urážky rozbíjanie veci a hanbu lebo veď vlastne to nebol on len choroba.. nakoniec budem ja tá zla čo to vzdala .. chcem zabojovať kvôli dcére ..Sle preco to odsudzujú ?

sova7
12. feb 2026
@anonym_autor

Stále hovoria že to mám vrat tak že je chorý že to nie je on ale tá choroba.. už mi tieto slova idú na nervy .. myslia si že asi zabudnem na nadávky urážky rozbíjanie veci a hanbu lebo veď vlastne to nebol on len choroba.. nakoniec budem ja tá zla čo to vzdala .. chcem zabojovať kvôli dcére ..Sle preco to odsudzujú ?

@anonym_autor to nie je choroba! Porucha osobnosti je oveľa vážnejšia vec. Nie je liečiteľná a ten človek môže byť ešte keď je pod vplyvom nebezpečný. Alkoholizmus ok choroba dobre ale ak je to agresívny alkoholik ktorý vec riešiť nechce tam je to na dlho. Budeš čakať na čo? Kým ťa zabije napríklad? Dolame? Jeho rodičov nepočúvaj budú chrániť syna. Kvoly dcere treba utekať nie ostávať s magorom preboha on rozbíja rodinu nie ty. O čo chceš zabojovať? Aby mal šancu ti ešte pár rokov ublizovat? Nájdi si ženy ktoré toto prežili a odišli nájdi si podporu nepocuvaj ľudí ktorý ťa motivuju v tom aby si zostala so psychopatom. Komu na tebe skutočne zalezi bude ta podporovat v tom aby si odišla. Detom takyto život tiež ubližuje. Píšem to ako dieťa alkoholika každej žene ktorá necháva deti takto trápiť.

sova7
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty to nejdes vzdať!!! Ty si tomu dala všetko xy šancí skúsila si s ním žiť. Lenže to nejde a musis zachrániť seba a dieťa. A nemusíš to nikomu vysvetľovať. Tu nie je čo zachraňovať iba seba a dceru

sova7
12. feb 2026
autor
12. feb 2026

Teraz sme u svokrovcov, príde z roboty stále sa sťažuje že je unavený.. ja po celom dni s malou ani na 10minut mi ju nevezme.. ľahne si a tvári sa ublížene… malú si nevšíma a keď idem preč vykrika mi že mu ju beriem ..

muchotrafka298
12. feb 2026
@anonym_autor

Teraz sme u svokrovcov, príde z roboty stále sa sťažuje že je unavený.. ja po celom dni s malou ani na 10minut mi ju nevezme.. ľahne si a tvári sa ublížene… malú si nevšíma a keď idem preč vykrika mi že mu ju beriem ..

@anonym_autor ty sa od neho odputaj co najskor. Odid od neho, bez ohladu na to, co hovoria ini. Oni s nim neziju a hlavne rob si po svojom a nesnaz sa cudzim vyhoviet. A mas trpiet, lebo je chory? Nech si ho
Domov oni nastahuju a ziju s alkoholikom a narcistickym hovadom.

nellyuana
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nikdy sa nezmení a jeho rodicia si ho budú vždy obhajovať, ze bude dobre, ze sa polepsi. Ja som si tym prešla od 2019, rozvod rok nato a doteraz sa nic nezmenilo, práveže ešte horšie je jeho chovanie voči mne a detom. Držím palce 🍀

anonym_5a51b0
12. feb 2026

Svokrovci nežijú tvoj život každý si bude obhajovať to svoje dieťa aj keď vedia veeelmi dobre čo je zač .Mám stým skúsenosti.Narcista je našťastie alkohol nie.Ty máš prečo a pre koho žiť tak ho nechaj nech sa zabíja on sám .

autor
13. feb 2026

Vidím že ich ti trápi snažia sa mi pomôcť ale nikam to nevedie. Zhadzuje ma aj pred nimi, oslovuje ma “henta”a je mi z toho smutno. So svokrovcami mame super vzťah. Moja rodina je za rozvod, vidia že sa trápim a nežijem. Alkohol niekde spúšťač, je taký aj keď je triezvy. Jedine čo robi že čosi do roboty. Domácnosť nula bodov, dcéra tak to sa len chvíľku pohra keď ma náladu. Na všetko som sama. Z výplaty platí hypotéku ktorú si zobral na stavbu domu. Od neho nevidím ani cent jedine čo kúpi je raz za mesiac jedno umelé mlieko . Keď pýtam aspoň niečo povie že platí energie a hypo. Nemám z neho nič .

terkaaa248
23. feb 2026

@anonym_autor bohuzial, vyliecit sa to neda, je to porucha osobnosti, ale da sa s tym pracovat. To neznamena ze to mas robit ty, ale on sam musi chciet a uvedomovat si nasledky svojho konania. Za mna je prevalencia velmi nizka, mrzi ma to