Zomrela mi babka, lebo mala preležaniny
Píšem tu ja zas a znova čo sa pýtala dávnejšie na prelezaniny a čo mám syna ocka, priateľa, babku a zistili mi nedávno rakovinu. Dneska mi babka zomrela. Bola 3 týždne doma. Volali sme chodili sme ku ados ze ešte ako dlho budeme čakať, keď ma babka prelezaniny v horšom stave a samozrejme my sme doma jej na to mohli len bethadine dať. Ze vraj čakacia doba je 2-3 týždne. 3 týždeň je teraz a do teraz nevolali! Čo je toto za Slovensko? Akých tu máme preboha lekárov ak nevedia len jednu sestričku poslať aby jej to poriadne vyliečila. Zomrela na sepsu otrava krvi. Vieme sa niekde na to sťažovať, že to nechali tak? Dokonca ju z nemocnice po mesiaci prepustili a nič v správe nemala o prelezaninach. Neboli sme ani o tom informovaný co ma pre lepené. Vôbec nič!
@sara07 nezlahcujem. Ale prvu pomoc pri dekubitoch by zvladli. Nikto necaka, ze budu vyrezavat dekubit. Ale dezinfekciu a osetenie zvladnu.
@anonym_f785bc ano prvu pomoc ked začinaju , vieš zvladnut podla navodu z netu , v domacej starostlivosti ..... aj ked spravne by ti to mal niekto ukazat
ale ak ju prepuštali už s preležaninami z nemocnice tak to je o inom už ...
@luteam v lekarni vies vsetko kupit. Uz nie su 80. roky, ze nic na Sk nie je.
@anonym_f785bc to je sice pravda ale na dekubity sa nema davat hala bala hocico ked ma byt liecba efektivna a to ti ani lekarnicka neporadi lebo to nevidela. Je to obsiahla tema tazko sa to vysvetluje narychlo v komentari...kazdopadne mi jr to luto a je nespravne, ze vam nikto nepomohol v starostlivosti o babku. Ja robim v ados tiez mame podstav zamestnancov a kadejako vykryvame ale dekubity sme nikdy neodmietli.
Nechcem sa nikoho dotknut, ale u takeho stareho cloveka je mozno lepsie, ked uz je na druhom svete, ako by sa trapila ako leziaca este niekolko mesiacov. Mojej svokre takto lezi v zariadeni sestra ovela mladsia a kedze ma srdce v poriadku, asi bude este dlho lezat. Svokra nam povedala tisko, ze by bola radsej, keby zomrela. Smrt je pre takychto pacientov vykupenim.
mate pofotene v akom stave ju poslali domov? dala by som to na urad nad zdravotnou starostlivostou :(
@anonym_ffc69e Keď je pacient stabilizovaný, tak ti ho zložia nemobilneho aj pred dvere, ak si ho odmietnes prevziať. Posadia na zem, opru o stenu, zazvonia susedom a pre nich vybavene. Takže toto nepomôže, oni ho jednoducho z tej nemocnice odpracu😢
@anonym_ffc69e Keď je pacient stabilizovaný, tak ti ho zložia nemobilneho aj pred dvere, ak si ho odmietnes prevziať. Posadia na zem, opru o stenu, zazvonia susedom a pre nich vybavene. Takže toto nepomôže, oni ho jednoducho z tej nemocnice odpracu😢
@aurelia2000 neklam, nie je to tak, mame v rodine a nikto ju pred dvere nedoniesol. Ale pocula som ze to robia v tej super slavnej demokratickej Amerike
Bežne na sr
Ja tiež by som o tom mohla rozprávať
Ale nikto to riešiť nebude, tak ako nikto neriešil jej stav
A tak isto viem info, z rodiny robí dss a pacienti čo su ok,tak donesú z nemocnice v horšom stave
Bohužiaľ, všetci mame vystudovat lekarstvo, právny odbor aby človek vedl v kritickej situácii sám konať
Bez šťastia je proste smola
@aurelia2000 neklam, nie je to tak, mame v rodine a nikto ju pred dvere nedoniesol. Ale pocula som ze to robia v tej super slavnej demokratickej Amerike
@anonym_b16f12 by si bola prekvapená ale aj to sa stáva 🙄
Mali ste na babku opatrovnicke? Polohovali ste ako ste mali? Ak to bolo zhorsene, volali ste sanitku? Vsak dajte to na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou. Ale mozu zistit aj pochybenie z vasej strany.
@anonym_9a9f02 preco by nikoho nezaujimali? Urcite to tak nie je. Je ale pravda, ze stari ludia zvladaju ochorenia uplne inak, horsie, maju oslabenu imunitu, vela chronickych ochoreni, ktore tomu vsetkemu len pritazia a maju ovela horsiu sancu na vyliecenie sa ako mladi.
@anonym_423f37 Lebo máme vlastnú skúsenosť. Pochopila? a nie nebol to babka ležiak. Mali sme aj právnika a aj tak nič z toho.
nato aby sa niečo pohlo tak tu musí byť v prvom rade mediálny tlak a mladý človek popr. dieťa. Určite nie človek vo veku 50+.
@lenka150000 my sme tiež nikoho nemohli zohnať, ale nakoniec sme objednali súkromnú ošetrovaciu agentúru, na 3-4 hod denne , polohovali a ošetrovali naučili nás tiež aj polohovať a ošetrovať preležaniny, finančne je to dosť ale stálo to zato, dá sa s nimi dohodnúť na balíčku služieb alebo len úkonoch
V dnešnej dobe internetu by si si určite našla ako ošetrovať preležaniny. Vieš si to pozisťovať aj sama, nájsť vhodné pomôcky v lekárni. Určite by ti v lekárni poradili. A veľmi dôležité je každú hodinu otočiť babku na inú stranu. ADOS za to nemôže, ze nie je personal. Keby ste mali viacej snahy môžte to ošetrovať aj sami doma. Dôležité je, aby sa hýbala. Ako často ste ju polohovali?
@anonym_f785bc každú pol hodinu až hodinu 3 krát za deň sme jej prelezaniny ošetrovali
@anonym_f785bc každú pol hodinu až hodinu 3 krát za deň sme jej prelezaniny ošetrovali
@lenka150000 to ste robili spravne. Je mi luto, ze to tak dopadlo.
@lenka150000 a ked ju prepuštali nik nebol z rodiny pri tom , žeby si prečital spravu a namietal ?
ano tak sa to robi , tu to podpíšte, ešte štekaju že si to chceš prečitat ...
skusit dat stažnost na riaditelstvo, urad dohlad na zd. starostlivost ..
@sara07 práveže keďže bolo aj zákaz návštev veľmi sme ku nej chodiť nemohli ju domov prepustili na sanitke čiže nikto nebol v ten deň v nemocnici
@aurelia2000 zial. ja viem, my sme mali problem umiestnit do hospicu :( a uz sme nestihli.
@anonym_b16f12 Bohužiaľ neklamem, vlastná skúsenosť len pár rokov dozadu.
Mali ste na babku opatrovnicke? Polohovali ste ako ste mali? Ak to bolo zhorsene, volali ste sanitku? Vsak dajte to na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou. Ale mozu zistit aj pochybenie z vasej strany.
@anonym_510140 opatrovanie sme nemali na ňu vybavené ved ani nebolo kedy keďže bola doma necelý mesiac po prepustení. Áno a áno. Ešte pred stavom pred nemocnicou asi aj 10x sme volali to ešte mierne chodila ze nechodí je slabá atď. Odpoveď mi ju nemôžeme zobrať lebo nemá stav na to aby ju do tej nemocnice zobrali 🤦
Je mi ľúto vašej stray. Pokiaľ máte to zdokumenotové, samozrejme, že môžete podať sťažnosť na Urad pre dohľad +na riaditeľstvo nemocnice k to nebolo správne zdokumentované, Treba byť pripravený, že je to beh na dlhé trate, ale netreba sa vzdávať. Minimálne sa musíme ozývať.. Je mi ľúto vašej straty, ale ja mám otázku, prečo všeob, lekárka tvojej babičky, ktorá bol o tom to stave informovaná neprišiel jednak k nej doma ( má to v povinnosti - ak pacient z vážnych zdrav dôvodov sa nemôže k nej dostaviť - ) prípadne vám nedal info ako ďalej postupovať + ak ste videli že to nejde dobrým smerom, prečo ste nevolalai RZP ? Tým nechcem tvrdiť, že by jej skutočne pomohli, lebo toto pri starých ľuďoch je veľmi náročné preliečiť...
@anonym_13cede o sanitke samozrejme vieme 🙂 a viete mi aj povedať čo by jej na to obvodná lekárka dala? 🤔 🤦 keďže u nej som bola aj fotky ukázala mame dat na to bethadine a čakať na ados viac nič 🤷. Bola som osobne tam kde ma z prepustenia papiere na ados mame len čakať a to isté dávať na to bethadine. Nikoho nezaujímalo ze to ma v hroznom stave!
@lenka150000 poslala by ju napr do nemocnice ak to bol hrozny stav??? to bezne prakticky lekari robia.
Uprimnu sustrast, skusit staznosti mozete, najma na to ako posielaju ludi domov = treba nech sa o tom vie a hovori, nie len platy a platby vyssie pytat, ale aj sluzby adekvatne ma to nase zdravotnictvo poskytovat
Je mi ľúto vašej stray. Pokiaľ máte to zdokumenotové, samozrejme, že môžete podať sťažnosť na Urad pre dohľad +na riaditeľstvo nemocnice k to nebolo správne zdokumentované, Treba byť pripravený, že je to beh na dlhé trate, ale netreba sa vzdávať. Minimálne sa musíme ozývať.. Je mi ľúto vašej straty, ale ja mám otázku, prečo všeob, lekárka tvojej babičky, ktorá bol o tom to stave informovaná neprišiel jednak k nej doma ( má to v povinnosti - ak pacient z vážnych zdrav dôvodov sa nemôže k nej dostaviť - ) prípadne vám nedal info ako ďalej postupovať + ak ste videli že to nejde dobrým smerom, prečo ste nevolalai RZP ? Tým nechcem tvrdiť, že by jej skutočne pomohli, lebo toto pri starých ľuďoch je veľmi náročné preliečiť...
@anonym_1422be RZP príde, a buď nezoberie do nemocnice, alebo keby aj zobrala, tam by ju osetrili a vratili hneď naspäť. Všeobecný lekár podobne - buď nepríde vôbec, alebo povie privezte ju do ambulancie (aké jednoduché, však?) Každý článok systému sa z toho úspešne vyzuje. Jednoducho ide o zomierajuceho pacienta a pre takých tu nie je žiadna inštitúcia, ktorá by sa odborne postarala. Mám toho odskakaneho ozaj dosť, takto to funguje.
@anonym_2fdc7e kde akú sme mali hľadať? Všade kde sme volali nás odbili ze dat papiere a čakať! Všade to isté! Tak ako sme my pochibily? To ze nám povedali ze treba čakať lebo majú málo lekárov? Za toto môžme my? Ze sme chodili každý deň kade ľahšie a snažili sa vybaviť ados ale všade ta istá odpoveď bola. Za toto vážne môžme my? No vy ste skvelá 👏 👏
@lenka150000 tak po prvé ! šla do nemocnice už s dekubitmi ? Ak áno
..nestarali ste sa vy !!!! Nepolohovali ste ju ,nechváli v pomocnej plienke...ak nie nepolohovali oni....ale na to musíš mať dokazy..ak prišla do nemocnice s dekubitmi majú dôkazy oni ! Pretože každý dekubit sa fotí a uchováva v zdravotnej dokumentácii...
@sara07 práveže keďže bolo aj zákaz návštev veľmi sme ku nej chodiť nemohli ju domov prepustili na sanitke čiže nikto nebol v ten deň v nemocnici
@lenka150000 a prepuštaciu spravu predpokladam že podpisala ona že .. tak vedeli prečo ju šupli domov😠
Dobre vedeli, prečo nenapísali preležaniny do prepúšťacej správy a prepustili ju do domácej liečby. Chceli sa je zbaviť a zároveň zbaviť obvinení.
Určite ísť za právnikom, povedať mu celý príbeh, ukázať fotky po prepustení z nemocnice, že si sa domáhala lekárskej starostlivosti ktorá bola tvojej mame odopretá...
Nevzdávaj sa, bojuj za svoju nebohú mamu, pomsti jej bolesť...
Drž sa!
@anonym_1422be RZP príde, a buď nezoberie do nemocnice, alebo keby aj zobrala, tam by ju osetrili a vratili hneď naspäť. Všeobecný lekár podobne - buď nepríde vôbec, alebo povie privezte ju do ambulancie (aké jednoduché, však?) Každý článok systému sa z toho úspešne vyzuje. Jednoducho ide o zomierajuceho pacienta a pre takých tu nie je žiadna inštitúcia, ktorá by sa odborne postarala. Mám toho odskakaneho ozaj dosť, takto to funguje.
@aurelia2000 presne tak nechaju ta v tom , pomôž si netom, blbym konikom , yotube ... nechaju ta vyslovene v tom ..
@lenka150000 poslala by ju napr do nemocnice ak to bol hrozny stav??? to bezne prakticky lekari robia.
Uprimnu sustrast, skusit staznosti mozete, najma na to ako posielaju ludi domov = treba nech sa o tom vie a hovori, nie len platy a platby vyssie pytat, ale aj sluzby adekvatne ma to nase zdravotnictvo poskytovat
@simca06022011 však u všeobecnej boli, ukazovala jej fotky , betanid kazala ,, takže všeobecna neposlala ale vedela ....
@lenka150000 tak po prvé ! šla do nemocnice už s dekubitmi ? Ak áno
..nestarali ste sa vy !!!! Nepolohovali ste ju ,nechváli v pomocnej plienke...ak nie nepolohovali oni....ale na to musíš mať dokazy..ak prišla do nemocnice s dekubitmi majú dôkazy oni ! Pretože každý dekubit sa fotí a uchováva v zdravotnej dokumentácii...
@domix147 nie žiadnu prelezaninu pred tým nemala! Lebo ešte pred tým chodila aj na internom keď bola tam z nou chodili. Dali ju na oddelenie dlhodobo chorých a tam z nou prestali cvičiť a ďalšie veci
@simca06022011 však u všeobecnej boli, ukazovala jej fotky , betanid kazala ,, takže všeobecna neposlala ale vedela ....
@sara07 lekári a sestričky držia spolu...každý má na každého niečo.
@domix147 nie žiadnu prelezaninu pred tým nemala! Lebo ešte pred tým chodila aj na internom keď bola tam z nou chodili. Dali ju na oddelenie dlhodobo chorých a tam z nou prestali cvičiť a ďalšie veci
@lenka150000 Kvôli nim trpela! Zažaluj ich, aby nedochádzalo k ďalším zbytočným a mučivým úmrtiam!
@anonym_510140 ježiš to je naivita aby sanitka prišla k preležaninam
@anonym_b16f12 absolutne neviem ako je to v amerike alebo inom štáte
ale viem ako je to na Slovensku, máme podobnu skusenost
však aj minule bol v novinach članok ako nechali pred dverami starčeka v pyžame v zime ...

@anonym_f785bc ale tu ide o to že musiš to vediet ošetrit, nie všetko sa da naučit z yuotube ,
a potom niektore skutočne už patria do ruk odbornikom
prečo to zlahčujete ?
@sara07 nezlahcujem. Ale prvu pomoc pri dekubitoch by zvladli. Nikto necaka, ze budu vyrezavat dekubit. Ale dezinfekciu a osetenie zvladnu.