Zostali by ste doma po dohode s manželom?
Zostali by ste doma po dohode s manželom? Alebo potrebujete k životu chodiť do práce, mať kariéru atď..?
Čiastočne by som zostala, ale na 100% nie. Realizovať sa treba aj mimo, ak aj nie kvôli financiám, tak kvôli psycho hygiene. Zase netreba "ostanie" doma hnat do extremov. Kopa zien nechodi doma vo vytahanych tričkách atd. Druhy extrem su upachtene zeny co ledva stihaju po praci doma nieco robiť, deti vidia 2-3h a o volnom case a spokojnosti mozu snívať. Ale hlavne ze sa realizujú. Ani jeden extrem sa mi nepáči.
V tvojom prípade je riešením áno aj čiastočný úväzok alebo práca formou home office. Je lepšie nevypadnut z pracovného prostredia a mať aj svoje financie. Aj keď muž tvrdí že nie....raz ti niečo vytkne ohľadom peňazí.
Mate deti?ci to je len kvoli tomu, ze si introvert a nesedeli Ti kolegovia?zalezi aj aky je dovod zostat doma...nebyt v praci neznamena byt usmudlana zena vo vytahanom tricku, az do dochodku.Co je zle na tom zostat doma rok, dva ved nikto netvrdi, ze zostavas doma do smrti.Viem si to predstavit chodila by som cvicit, na kurzy, mam milion veci ktorym by som sa venovala.Ale len v tom pripade, ze mam nasetrene a nemusim cakat, kym by mi niekto dal.Aj tak Ta to dlho nebude bavit a aspon na pol uvazok ci brigadne by si niekam casom chodila
Ako neviem preco si tu kazdy mysli, ze zena v domacnosti kmita len prachovkou a stoji pri sporaku a okolo deti....to akoze neexistuje nic ine na svete okrem tychto dvoch aktivit???
A ano, zostala som po dohode s muzom doma, zabezpecit rodinu zabezpecil a ja sa venujem aj svojim konickom. Len si to par musi aj financne uistit, kto co ako do buducnosti (ziadne pytanie si vreckoveho, co zgrlenie z rodicovskeho prispevku a podobne perlicky z fora..) a takisto v pripade rozchodu mat "zadne dvierka"...
@adaale nie lazda zena co ostane doma, beha vo vytahanych trickach a je porodmi strhana. Proste len chlap zarobi tolko ze zena nemusi. Cez den robi rozvoz detom, venuje sa konickom a vecer je milujucou usmiatou manzelkou a nie strhanou unavenou zenou kt po sichte v praci, ma sichtu doma a posledne na co ma vecer chut je travit cas aj s manzelom
Tak ja mam 4 a pol rocnu a 11 mesacneho a taham na plny uvazok. Necele dva mesiace a aj ked manzel je uplne plnohodnotny rodic a clen domacnosti, teda sa starame o vsetko spolu, padam na hubu. Kedze maly chce v noci len mna. Ked sa k nemu zobudi muz, neskutocne vyvadza. Takze aspon do doby, kedy podrastie by som bola rada doma. Ale neda sa. Financne by sme nevysli. Ale od tych 3 rokov do 10 by som rada pracovala aspon na polovicny uvazok. Manzel rozbieha novu vec a ak bude uspesna, tak buduci rok prejdem na ten skrateny uvazok. Na jednej strane je fajn byt doma, ale na druhej mne chyba ten pracovny socialny kontakt. Plus teda treba mysliet aj na dochodok, ak sa manzelovi nieco stane, ak ma opusti, ja jeho..mat pracovne navyky, nieco v CV. Nie 15 rocnu dieru.
@vevesh presne, ja to tu citam, ze by zenam doma preplo, nechapem...to maju taky prazdny vnutorny zivot?ja by som bola taka stastnaaaaaaa keby mozem zostat doma, ale zial, musime obaja zarabat.ja mam svoju pracu rada, ale prezila by som doma.ja rada travim cas so sebou😃uplne bez nahanaciek by som udrzuavala dom, zahradu, chodila by som so psom do lesa, citala by som knihy, mohla by som sa rozvijat po vsegkych smeroch...mala by som cas na vsetkych kamaratov, ah ani nejdem dalej snivat..vyskusala som si byt doma 3 roky a po case dalsie 3 na rodicovskej ale raz som bola doma 4 mesiace na PN a to som sa absolutne nestihla nudit, bolo to super
Rozmýšľam, kolke z vás by to dobrovoľníctvo skutočne upokojovalo. Bez nejakého rypania ci ironie. Podľa mňa práve toľko, koľko by upokojovalo byt ženou v domácnosti. Nejaký rok, dva zrejme áno. Ale ako dlhodobý ci životný plán - no, neviem.... Ja osobne potrebujem pocit, že je moja práca ohodnotená aj nejako hmatateľne, nielen potlapkanim po pleci.
V mojom okoli mam 3 pripady, kedy sa zeny po MD do prace nevratili a zostali sa venovat rodine a ako neplatena sila manzelovmu biznisu. Ani v jednom pripade to pre tu zenu nedopadlo dobre. Z viacerych dovodov.
Jediny pripad, ktory poznam, ked si manzelia taketo usporiadania obaja chvalili, je, ze chlap budoval firmu a robil od nevidim do nevidim, zena nechala pracu a starala sa o dve male deti a dohliadala na stavbu domu. Po 4 rokoch, ked dom stal a deti boli na ZS sa do prace vratila.
Inak zaujimave, ako si niektore predstavuju zenu v domacnosti - neupravenu chudobnu chuderu bez zaujmov, respektu a radosti v zivote. Ale presne tak zije a vyzera plno zamestnanych zien. Ludia, nemate ziadne zaujmove aktivity, nejake radosti, nieco co vas bavi, talent na nieco, okruh zaujmovych priatelov, socialne citenie, spolocensku angazovanost? Smutne ak niekoho zivot nepresahuje dalej ako po robotu a domacnost. Ani sa necudujem, ze vacsina dochodcov odumiera zaziva pred telenovelami.
Autorka: Nezostala by som doma resp. ak doma tak by som bud robila HO alebo by som studovala dalsiu VŠ, podnikala... Byt len doma, starat sa iba o potreby inych a bez vlastnej sebarealizacie by ma nenaplnalo. Ale kazda sme ina.
Nechcela by som byt odkazana na manzela a sebecky hodit vsetko nanho, nech sa stara. O chvilu nastupujem na MD a pracovat planujem cele tri roky, co budem doma. Nevypadnem z kolotoca, budeme mat viac penazi a nezabudnem cudzi jazyk.
@17alexis Ale tu nejde o to, že sebecky všetko na neho hodím. Ide o rodinu, kde muž je pracovne vyťažený, práca ho baví a teda už mu na iné nezostáva čas, nemá čas ísť na nákup, zaviezť/priviesť deti zo škôlky, domácnosť atď detto. Ide o vzájomnú dohodu, kde sa obaja dohodli a sú obaja s tým stotožnení, že nejaký čas tá žena bude doma, väčšinou kým sú deti malé.
Keď si s tým stotoznena a pre vás ako rodinu prevažujú výhody tohto rozhodnutia nad nevýhodami, tak ostaň doma. Potom ta nemusí zaujímať ci by sme my ostali alebo nie. Ale keď sa na to pýtaš, zrejme máš o tom pochybnosti. Zober veľký papier a na jednu stranu spis výhody, na druhú nevýhody. Daj tomu čas, postupne dopĺňa co ti napadne a o týždeň si to všetko zosumarizuj a zvaz ako sa rozhodnes
@adaale prave si opisala kopec zien, ktore su akurat tak iba na RD. Ale minimum zien v domacnosti (rozumnych a nelenivych) to ma takto nastavene🙄 vobec nezdgrlosim, nezijem z RD, nemusim si pytat od muza ani vreckove, ani peniaze. Ten moj sa so mnou rozide, len ak zomrie (individualne dovody, ktore tu vesat nebudem), ale mame dohodnute, co bude "potom" a zabezpecil mna a deti, viac nepotrebujem. A ja sa mozem vnutorne podla lubovole naplnat, venovat konickom, nie som strhana. Venujem sa sebavzdelavaniu a sebe v "mojom volnom case". Tiez som pocuvala, akoby nevydrzali zeny doma...a kazda 10-15 rokov pred dochodkom odratava mesiace a roky, kedy uz konecne bude v dochodku, lebo toho maju plne zuby a nestihaju zvolnit....
Určite nie. Aj keď si introvert potrebuješ nejakú sebarealizáciu, spoločnosť, nejaké vnemy a zážitky. Z pulirovania domácnosti, okopkavania zemiakov v záhrade a inej monotónne cinnosti si akurát zakonzervujes mozog.
Druha vec je ze treba byť realistkou, dnešné manželstva už niesu na celý život. Poznám zopár žien co sa úplne odovzdali manželovi a domácnosti a keď po rokoch ostali samé (a to je jedno kto ten vzťah ukončil) tak boli bezradne ako vyorane myši. Netušili koľko sa platí plyn, koľko hypotéka, ako hospodáriť s peniazmi, kde do servisu s autom, ako zapnúť kosačku. Po reťazových materských ci rokoch doma sa nevedeli zaradiť späť do pracovného procesu.
Ja naozaj neviem kde beriete, že žena v domácnosti nerobí nič iné len upratuje a varí.
Ja by som určite skúsila zostať doma a venovala sa záhradke, pripadne sebe, cvičenie, zdravá strava. Aj keď asi by mi bolo lepšie mať popri tom nejakú brigádu, kde by som sa mohla realizovať a stykat s ľuďmi. Možno nejaká recepčná vo fitku 🙂 mne sa už nechce vracať do kancelárie po rodicaku. Hlavne keď si ešte predstavím, koľko toho bude na prácu okolo deti, do školy sa musia voziť, krúžky, atď. Ja asi nie som typ, čo by som to nadšene zvládala popri praci fulltime, nedokážem si to zatiaľ ani predstavit
Ja som zrejme divná, ale áno. Ale to preto, že som to tak zažívala od detstva. Boli sme tri deti, mamina zostala s nami doma a starala sa o nás, o domácnosť, dom… otec nosil peniaze. A bola pre mňa v určitom zmysle vzorom. Ja som si spravila dve vysoké školy, teraz som na RD a popravde, do roboty sa nechystám. Nie som hlúpa, ani lenivá, máme spolu s mužom 3 deti a napĺňa ma to byť ženou v domácnosti. Nemám pocit, že by mi chýbal kontakt s ľuďmi, alebo niečo také. Možno sa to časom zmení a budem nútená ísť do práce, ale zatiaľ sa nechystám.
Zalezi od povahy muza, niektori manzelia sa dohodnu ze muz pracovne vytazeny bude zarabat a budovat karieru a zena bude zastavat starostlivost o deti, kruzky, varenie, nakupy atd, viem ze cez tyzden je toho naozaj dost a ked sa obcas nazbieraju choroby deti, navstevy lekara apod. Tak sa zena doma ani nudit nestihne. Ak si ju muz po rokoch v domacnosti vazi a chce aby bola doma, peniaze im nechybaju a doma je pohoda, tak je vsetko ok. Moj muz je zial z tych, co je presvedceny, ze zena musi chodit do prace, aj ked ma 4 deti,aj ked iba ciastoc.uvazok, ale ze sq musi snazit aj ona aspon uplne minimalne prispiet do rozpoctu. Ale aky model je pra vase manzelstvo ten pravy musite urcit vy...kazdemu vyhovuje nieco ine, aby rodina dobre fungovala. Ale to ze je niekto introvert, nie je prekazka v praci, to by som sem nepisala...
Muž ma vôbec nevydeľuje, nemusím žobrať o peniaze, máme spoločný účet a dve karty, máme sporenia. Samozrejme by som si platila poistenie a odvody, ako povinné - zdravotná, tak aj nepovinné - sociálne. Takto budem mať nárok aj na prípadnú ďalšiu materskú aj na PN, dôchodok.
keď v tom máš tak jasno, si s tým stotožnená, načo táto diskusia?
Bud rada, ze mas na vyber.Zostan doma a, ked Ta to nebude naplnat budes rozmyslat co dalej.Kazda, ktora zostala doma v mojom okoli a boli aj take co boli doma 10 r sa uz klasicky do prace nevratili a mali aj VS, ale uz neboli ochotne tolko casu travit v praci jedna zacala predcvicovat jogu, spravila si kurzy, dalsia kurz pedikury a ma zivnost.Niekedy clovek potrebuje aj klud a premysliet co dalej nie hned po RD nastupit na nekonecny kolotoc deti, praca, kruzky...
Inak ked pises,ze muz je s tym stotozneny a suhlasi s tym, tak neviem co riesis...snad je jedno, co si ostatni myslia, ked tebe, muzovi a rodine to tak vyhovuje? Ci znami maju nemiestne otazky? Ci niekto iny ti vsugeroval myslienku, ze si leniva a mala by si ist do prace?
@17alexis este nekric...nevies ake budes mat dieta.Mozno mas pracu, ktora sa bude dat robit popri dietati, ale ja si myslim, ze nejaky cas si to dieta zasluzi mat mamu iba pre seba.A, ked uz... on nehodi na teba sebecky dieta a pracu?🙂zeny sa uz potrebuju vyrovnat chlapom zvlastne....