Zostali by ste doma po dohode s manželom?
Zostali by ste doma po dohode s manželom? Alebo potrebujete k životu chodiť do práce, mať kariéru atď..?
Ja som to skúsila (ostať doma). A zistila som že nie som ten typ. Nevyhovovalo mi to, dosť mi kleslo sebavedomie a bola som dosť frustrovaná, plus stále som si hľadala nejakú prácu/výplň dňa mimo náš byt, akoby som odtiaľ stále utekala. Vyskúšaj a uvidíš. Veď to nie je nič také, čo sa prípadne podľa potreby nedá zmeniť...
v prvom rade, je velmi oslobodzujuce pre zivot byt na tom tak financne, ze ak zena nenastupi do prace hned po RD, nie je z coho zaplatit skolku. moj manzel zarobi vysoko nadstandardne, plus mame € z prenajmu bytov, do prace by som vobec chodit nemusela. bola som rok po rodicaku este doma a mne stacilo. chybal mi kolektiv, kazdy den sa pekne vyobliekat a upravit a hlavne byt v kontakte s ludmi inak ako len na detskom ihrisku. v praci som bola spokojna. teraz som po rokoch opat na materskej, malicka bude mat 6mes.coskoro a zatial si to sakramensky uzivam. zrejme budem doma opat do jej 4 rokov, mozno dlhsie, ale urcite sa do prace vratim.
Ja si to viem predstavit ..
Dom s pozemkom. Pestovanie zeleniny, ovocne stromy, sliepky... Kazdy vecer gurmanska trojchodova vecera. Deti vymazlene slusne s nadstandardnym rozhladom.
Samozrejmostou by bolo venovat sa nejakemu kvalitnemu konicku, vdaka ktoremu by bol aj pocit vclenenia v komunite.
No ideal 👍
Ja by som ostala ženou v domácnosti, napr keby máme viac detí. Starať sa o dom, deti, variť, prať. Manžel zas o záhradu/ťažké veci a do roboty. A spoločný voľný čas si užiť ako rodina.
Pozor na manipulaciu. Manipulator chlap si doslovne nepraje, chce byt on zivitel rodiny a mat zenu pod palcom. Ak chcete pracovat a byt aj v manzelstve samoststna a nie zavisla na muzovi, nedovolte, aby vami manipuloval. A setrite si, ved navyse 🙂 drzim palce. Iba zlatokopky su radi s prachacmi a nic nerobit ☹
PS: este aj dochodok sa vam bude od prijmu odvijat. Donekonecna nebude zarabat...
Jasne ze chodila.
Ja som nedobrovoľne žena v domácnosti ( máme zťp dcérku) a poviem ti keby som mohla idem aj vagóny vykladať len nech nie som doma...
Je tam velke riziko, ze sa raz rozvediete, alebo on zomrie a potom co..? Si dospela, mala by si byt samostatna a sebestacna. Nezostala by som.. ale ak by mi dal peniaze na rozbehnutie niecoho vlastneho, tak by som neodmietla :D. skratka, vzdy by som sa snazila robit nieco, z coho by bol zisk. Aby dom si vazila samu seba a aby si ma vazil moj muz. A aby vedel, ze s nim nie som preto, lebo nemam na vyber ale pretoz lebo chcem.
Najväčšou ľudskou potrebou ( podla Maslowa) je sebarealizacia.
Kedysi som si myslela že nič lepšie ako byť doma nie je,neznášala som svoju prácu,teraz po piatich rokoch s malým doma mi prepína a potrebujem už asi vypadnúť z toho stereotypu,upraviť sa a ísť normálne medzi dospelých ľudí,niečo robiť.uz ma ani tá moja domácnosť nebaví,vkuse len upratovať,starať sa o dieťa.takze ja sa celkom teším keď pôjdem do prace
Ostat doma odkazana na manzela je pasca. Mam jednu dobru kanosku a ona sa do nej dostala. Muz bohaty podnikatel, dedic firiem, fakt robit nemusi, stara sa o dom a deti. Ale postupom casu ju to nenaplna. Stratila sebavedomie , zanestnat sa uz nie je schopna. Muz jej vycita, ze neni na nic suca, pri krize jej vezme kreditku a ona si nemoze ani natankovat benzin do auta. Vecery travi sama pri vine s depresiani, skamana zo zivota.. Navonok ale niet dokonalejsieho paru. Musi hrat jeho hru a s usmevom na tvari ho eprezentovat
@zuzahajdulka nemyslím si, že si väčšina takto predstavuje ženu v domácnosti. Len realita je taká, že vo väčšine prípadov na Slovensku ostávajú doma ženy, ktorým sa do práce ísť nechce, nie ženy rozumné, ktoré nie sú doma preto, aby skákali okolo zadku mužovi a deťom minimálne do 18 rokov, ktoré sa vzdelávajú, majú koníčky, realizujú sa v charite, pracujú na čiastočný úväzok. Ak je to žena jednoduchšia a muž bulo, ktorý je rád, že si našiel lacnú pracovnú silu, ktorá sa postará o deti a domácnosť, táto žena veľmi často končí okolo 40 bez muža, bez majetku, bez pracovných návykov.
@dkethe záhrada, pestovanie zeleniny, sliepky, ja by som sa obesila, pre niekoho ideál.
Ostala, uplne bez problemov, mam x aktivit, planov, len casu nie, takze obavu, ze by som sa nudila nemam. Nepotrebujem superit s manzelom, kto viac zarobi a ma lepsiu karieru, ani to dokazovat okoliu. Je to kazdeho osobna vec. Urcite lepsie, ako sa s vyplazenym jazykom kazdy den nahanat, aby som postihala servis okolo deti, domacnosti po celodennej sichte v prace, kedy fakt nerobis nic poriadne, len sa tvaris, ze robis. Neriesim superhrdinky, co sa tvaria ako to davaju lavou zadnou a stihnu si este pred pracou zabehat, namalovat sa, stastne vedu deti do skoly, skolky, na kruzky, nakupia, navaria, naucia sa s detmi a vecer stihnu romanticky film a obstastnit aj manzela.
Kľudne s radosťou ja mám stále čo robiť doma, okolo domu aj v zahrade 😁
@monkasponka sebarealizacia sa ale nerovna pracovny uvazok. Patri tam vsetko co uz bolo spomenute, cas na deti, knihy, jazyky, konicky, dobrovolnictvo, vzdelavanie, cestovanie, aktivna cinnost v spolkoch a aby to neznelo starosvetsky ako od Stura, tak komunitny zivot - zaujem o ludi okolo, od pomoci starsim, jednorodicom az po budovanie komunitnej zahrady, milion moznosti. A vsetky spadaju do vrchu pyramidy Maslowovej hierarchie potrieb.
Ja kludne, teraz som 6 rokov doma kvoli zdravotnemu problemu maleho a aj tak sa nemam kedy zastavit rano busom do skolky o 12tej po neho prist domov kazdy den oprat vyvesit, z predosleho dna pozehlit nieco uvarit lebo v skolke neje. Trocha sa mu povenovat, sprcha, vecera riad poumyvat ani sa nenazdam a je vecer. Nemam ziadne vychytavky mycku susicku roboticky vysavac. A nakupila som si material na vyrobu bizu tak obcas nieco vyrobim ale ani na to nemam cas. Okrem toho chodime so svokrou na zahradu a som introvert a som doma rada, mne vadi aj hluk 😀 pre mna je praca v domacnosti ako normalna praca neberiem to ze som leniva. Chlap upratovat nevie ( teda nie tak dobre ako ja 😁)ani sa moc ucit s malym, on je skor na varenie. Ked ma cas uvari vacsinou cez vikend. Volakedy boli zeny doma a chlapi pracovali a bolo to uplne normalne. Ak chlap doma nepomaha s nicim tak ma vlastne zena dve sichty a chodi ak vyzmykany vechet. Robila som so zenami a to som ine nepocuvala len ako nestihaju nevladzu a co vsetko musia este doma porobit ked pridu domov a vyzerali unavene zivotom. Len asi to nie je in priznat verejne zeby kludne zostali doma keby mohli.
Nečítam diskusiu, iba úvodnú otázku. Nie, nezostala by som doma. Ani keby ma za to platili. A už vôbec nie zadarmo. Aj na MD som vydržala len 2,5 mesiaca. Ja som ten typ, čo potrebuje pracovať, byť užitočná, rozvíjať sa a kariérne rásť.
Jedine co si treba odsledovat je, aby to bol aj tvoj styl, nielen manzela a mat plan co dochodok a zdravotne poistenie. Plus sme na Slovensku teda pocitaj ze ludia to budu komentovat a reagovat v skratkach. Na to je MK dobry tester🙊teda byt na to pripravena, vediet reagovat a vlastne aj ked sa rozhodnes akokolvek tak stale to vies zmenit a vratit sa do prace✌️
Ja tiež nie,, neviem si prestaviť nič nerobiť len deti a domácnosť riešiť,,, minimálne polovičný úväzok
Nie, neostala... Asi by som si nevážila sama seba
Nie, keby to chcel manžel (Aj keď chlapa nemám cez 9r), určite by som neostala doma. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale toto robia manipulátori. Nechcem ani všetkých hádzať do jedného vreca, keďže presne toto urobil môj otec mojej mame a tá pekne trpela celý život (aj keď si to teraz ako hrdinka neprizná!), lebo musela robiť ako on prstom kýval, obrazne povedané. On ten manipulátor presne toto potrebuje. Dávam to sem hlavne ako výstrahu, oni manipulátori sa vedia neskutočne pretvarovať a hrať iných hercov, nejde to na nich tak ľahko poznať. Mám s nimi bohaté skúsenosti, lebo si privolávam otcovi podobných partnerov. Uff uff uff... bacha na nich
(Nečítala som jediný komentár, len otázku)
@andreabug presne o tomto píšem, som rada, že to tak nevidím sama...