Zúfalosť z mamy: Dlh, klamstvo a osamelé deti
Dobry den, potrebujem poradit ohladnd velmi chulostovej temy. Zo sestrami si uz nevieme dat rady. Ide o mamu, pred par rokmi zobrala uver ktory nesplaca vobec, ma dlhy, dlho to tajila pred otcom. My sme boli samozrejme vtedy male a nevedeli sme o tom. Lenze sa to prejavilo ked jej zacali chodit posty od exekutora. Nasledne sme to povedali otcovi, ten nebol nadseny. Prscoval v nemecku a jasne ze sa to nemal odkial dozvediet, tak sme mu to my povedali. Ona mu stale klamala s niecim. Ale ako isli roky, zacala byt totalne mimo. Zacala si vypisovat s cudzimi muzmi, s podvodnikmi a zacala im posielat peniaze a zamilovane sprsvy. Zacala kradnut otcovi peniaze. Rodinne pridavky na detie tiez. Preslo par mesiacov cca od toho a otcovi zistili rakovinu. Ten zial pred mesiacom umrel. Ale aj ked lezal vedla nej v bolestiach tak si tam vypisovala s nimi, jeho tazko zarobene peniaze kradla. Na pohreb sme ledva mali a aj tak im poslala peniaze. A jedle ani nehovorim. Vcera mala ist s nou sestra do mesta kvoli umrtnemu listu, ale ona rychlo sama sadla na autobud a povedala jej ze nemusi chodit. Toto sa stalo uz po druhy krat. Vobec nas nepocuva. Nevieme co s nou mame robit. Raz ked sme jej nasli peniaze co ukradla tak sa rozplakala ze aj ona chce mat peniaze. Uz sme fakt zufale z nej. Telefon pred nami schovava, idemw okolo jej telefonu tak ho rychlo zoberie.
Jednou z možností je nechať ju zo sestrami vyhlásiť za nesvojprávnu no to môže byť ťažký a dlhý boj aby sa to preukázalo. Druhou je odísť a nezdieľať s ňou domácnosť aby ste sa vyhli tomu že dlhy ktoré narobila/ môže ešte narobiť potom padnú na vás.
Ako sa hovorí komu niet rady tomu niet pomoci a bohužiaľ niekedy sa nedá pomôcť ani najbližšiemu človeku ak to sám nechce a odmieta.
@jblheart neviem ci by s tym suhlasila keby ju chceme dat ako nesvojpravnu. Hovorili sme jej dokonca nech ide k psychoatrovi uz, ale ona je umlne mimo, pozera po nas jak vyorana mys. Jej veta je ze je dospela a nemusi sa nam spovedat. Aj keby sme odisli od nej, vobec by ju to netrapilo. Takto je normalna, pracuje. Len tento problem je velmi velky. Odkedy to vieme, vzdy sa s nou pohadame kvoli tomu. Tvari sa akoby nic. Akoby aj zabudla ze volakedysi mala muza. A to neni ani davno co zomrel.
@jblheart neviem ci by s tym suhlasila keby ju chceme dat ako nesvojpravnu. Hovorili sme jej dokonca nech ide k psychoatrovi uz, ale ona je umlne mimo, pozera po nas jak vyorana mys. Jej veta je ze je dospela a nemusi sa nam spovedat. Aj keby sme odisli od nej, vobec by ju to netrapilo. Takto je normalna, pracuje. Len tento problem je velmi velky. Odkedy to vieme, vzdy sa s nou pohadame kvoli tomu. Tvari sa akoby nic. Akoby aj zabudla ze volakedysi mala muza. A to neni ani davno co zomrel.
@veronika342948 Však na zbavenie svojprávnosti nepotrebujete aby súhlasila ona to by potom takáto vec bola zbytočná nie ? Kto by súhlasil s tým že je nesvojprávny ? Musíte ako sestry spoločne podať podnet na súd kde odôvodníte prečo si to myslíte a aké sú na to dôvody a tam môžete popísať toto všetko ako sa chová, ako si narobila dlhy, ako sa zachovala k nebohému bývalému manželovi a všetko ďalšie a súd to preverí a rozhodne či to odmietne alebo ju zbaví svojprávnosti čiastočne - na nejaké úkony (napríklad nebude môcť brať úver v banke) alebo ju zbaví svojprávnosti úplne na všetko.. (Tam potom bude treba osobu, najskôr jednu z vás ktorá bude zodpovedať za ňu.) To či sa potom o ňu budete starať doma, dáte ju do ústavu už potom bude záležať na vás keďže ona bude nesvojprávna.
Ahoj aj mojej matke preplo. Zacal jej pred rokom vypisovať akoze vojak . Nasluboval jej dom auto a kade co písal bez sklonovania. Upozornila som mamu ze je to podvod. Tak nam zacala zatajivat.nabrala si pozicky poslala mu je uplne mimo len on ma pravdu mi nie. Povedala mu xe sme povedali ze je podvodník tak jej začal trepať ze ked za ňou pride tak pôjde za nami a bludy jedno cez druhé ze ho na letisku zavreli uz 5x msl prísť zanou a nic . Stale mu verí a z nas urobila debilov. Este nas zacala ohovárať vsade a robin mam zle. Asi on ju neviedol aby mal volnu cestu. Tak sme si povedali stop! Komu niet rady tmu niet pomoci a uz od septembra niesme v kontakte. Neviem kdectoto az zajde ma 60 rokov a tak sa zblázniť do pekný sprav
Jednou z možností je nechať ju zo sestrami vyhlásiť za nesvojprávnu no to môže byť ťažký a dlhý boj aby sa to preukázalo. Druhou je odísť a nezdieľať s ňou domácnosť aby ste sa vyhli tomu že dlhy ktoré narobila/ môže ešte narobiť potom padnú na vás.
Ako sa hovorí komu niet rady tomu niet pomoci a bohužiaľ niekedy sa nedá pomôcť ani najbližšiemu človeku ak to sám nechce a odmieta.
@jblheart @veronika342948 zbavenie svojpravnosti neexistuje, da sa len obmedzit sposobilost na pravne ukony. A hlavne - musi to byt na zaklade niecoho, napr psychickeho ochorenia a nie ze pani si vypisuje s cudzimi muzmi 🤷♀️ jasne, je to blba situacia, ale nemate s tym velmi co urobit.
Nemáte moc co s tým urobiť, keďže nechce riešiť problém
A na nesvojpravnost to nieje len tak, takže to neriešte
Ako povedala je dospelá a vy ju musíte prijať tak ako je
@veronika342948 Toto sú prípady, keď sa treba od rodiča úplne odstrihnúť a zabudnúť, že žije. Ona skončí zle, ale vy aspoň budete mať pokoj a neprídete o svoje nervy a peniaze.
Nechala by som ju tak, nech si žije svoj život a myslím, že týmto štýlom života riadne padne na hubu a potom sa možno spamätá. Bohužiaľ by s tým nemáte čo spraviť, keď si nechce dať poradiť
Riešili sme veľmi podobný prípad. Z ambulancie u psychiatra mi utiekla a dr mi poradil zavolať policajtov a vymyslieť si že si chcela ublížiť, zabiť sa, nechala plyn pustený a oni jej súdom nariadia liečenie ...
myslim ze sme realne zabudli na jeden fakt. mama je dospela. tak ako by sa vam nepacilo keby ona diktuje s kym si mate pisat a ako mate minat peniaze, nepaci sa ani jej opacne garde aby jej deti diktovali. niekedy najlepsia cesta je ustupit a nechat padnut na hubu
myslim ze sme realne zabudli na jeden fakt. mama je dospela. tak ako by sa vam nepacilo keby ona diktuje s kym si mate pisat a ako mate minat peniaze, nepaci sa ani jej opacne garde aby jej deti diktovali. niekedy najlepsia cesta je ustupit a nechat padnut na hubu
@amonet exekútor im pre mamine dlhy zoberie dom/byt deti ostanú na ulici
@veronika342948 a tvoja mamina si uzivala kym otec makal v nemecku, mrzi ma to aj za teba.
@jblheart Na SK sa nikto nedá vyhlásiť za nesvojpravneho, píšeš jej hlúposti. Max sa dá obmedziť na právne úkony a je to na roky snaženia dokazovania.
@jblheart možnosť vyhladiť ju za nesvojprávnu už pár rokov neexistuje
Koľko má mama rokov? Toto môže byt aj nejaká dgn.
Riešili sme veľmi podobný prípad. Z ambulancie u psychiatra mi utiekla a dr mi poradil zavolať policajtov a vymyslieť si že si chcela ublížiť, zabiť sa, nechala plyn pustený a oni jej súdom nariadia liečenie ...
Ja by som isla na to cez city. Prefikane. Najskor by som zabezpecila nehnutelnost. Teda, skusila ju dajak prepisat na seba. Vymysliet si proste nieco. Pohrat jej na city - ze sa chcete zoznamit s jej ctitelom a bla bla, pochvalit jej jeho fotky. Ked tato faza bude za vami, dala by som ju zavriet na psychiatriu.
@anonym_3dfe49 a riesila by som to, ako navrhla. Robila by som to cisto kvoli jej ochrane. Nehnutelnost sa moze neskor predat, dozije do dochodku.
Alebo sa potom uplne odstrihnut.
kolko maju rokov jej deti? zijete s nou slci samostatne?
tu sa treba hlavne chranit, a prerusit kontakt nech padne mama na dno
Ahoj aj mojej matke preplo. Zacal jej pred rokom vypisovať akoze vojak . Nasluboval jej dom auto a kade co písal bez sklonovania. Upozornila som mamu ze je to podvod. Tak nam zacala zatajivat.nabrala si pozicky poslala mu je uplne mimo len on ma pravdu mi nie. Povedala mu xe sme povedali ze je podvodník tak jej začal trepať ze ked za ňou pride tak pôjde za nami a bludy jedno cez druhé ze ho na letisku zavreli uz 5x msl prísť zanou a nic . Stale mu verí a z nas urobila debilov. Este nas zacala ohovárať vsade a robin mam zle. Asi on ju neviedol aby mal volnu cestu. Tak sme si povedali stop! Komu niet rady tmu niet pomoci a uz od septembra niesme v kontakte. Neviem kdectoto az zajde ma 60 rokov a tak sa zblázniť do pekný sprav
@januska2 ked zomrel otec vymazala si whatsapp. Hovorila si ze si s nimi nepise uz lebo sme ju hresili ze pri nom v akom stave bol toto dokaze robit. No aj tak nas oklamala a stale to robi. Chvilku bolo ticho. Ze jej sa s nimi dobre pise. Chceme ju zobrat k psychiatrovi. Lebo uz fakt by bolo riesenie tiez sa na nu vykaslat a prestat s nou udrziavat kontakt. Raz ked sestry boli na prechadzke tak sa videli z dialky. A ona ako ich uvidela sa rozutekala prec pred nimi. Strasne je v tomto prefikana.
@januska2 ked zomrel otec vymazala si whatsapp. Hovorila si ze si s nimi nepise uz lebo sme ju hresili ze pri nom v akom stave bol toto dokaze robit. No aj tak nas oklamala a stale to robi. Chvilku bolo ticho. Ze jej sa s nimi dobre pise. Chceme ju zobrat k psychiatrovi. Lebo uz fakt by bolo riesenie tiez sa na nu vykaslat a prestat s nou udrziavat kontakt. Raz ked sestry boli na prechadzke tak sa videli z dialky. A ona ako ich uvidela sa rozutekala prec pred nimi. Strasne je v tomto prefikana.
@veronika342948 ale toto by som za prefíkanosť neoznacila. Mne to príde ako úzkostné správanie
@amonet je dospela, ale ked ma rozum ako dieta. Namiesto svojich dlhov ktore by mohla splacat tak ich radsej posle nejakym muzom. Tu ide napriklad v sume 50-100€. A potom ani nema niekedy z coho jest.
@veronika342948 Ahoj a tvoja mama nepracuje? Preco sa nezamestna? Ano precitala som si aj zvysok,ze je nezodpovedna. Ale ked plakala,ze chce peniaze, tak ste jej nepovedali, aby isla pracovat? To som akosi nenasla v clanku, ze by pracovala.
@amonet exekútor im pre mamine dlhy zoberie dom/byt deti ostanú na ulici
@anonym_bb066a nastastie byvame v podnajme. To co zdedila po svojej mame jej uz zobrali. Hovorili sme nech to prepise na nas, ale ani ju nehlo.
Ja by som isla na to cez city. Prefikane. Najskor by som zabezpecila nehnutelnost. Teda, skusila ju dajak prepisat na seba. Vymysliet si proste nieco. Pohrat jej na city - ze sa chcete zoznamit s jej ctitelom a bla bla, pochvalit jej jeho fotky. Ked tato faza bude za vami, dala by som ju zavriet na psychiatriu.
@anonym_3dfe49 a riesila by som to, ako navrhla. Robila by som to cisto kvoli jej ochrane. Nehnutelnost sa moze neskor predat, dozije do dochodku.
Alebo sa potom uplne odstrihnut.
@anonym_3bf293 uz sme vsetko skusali. Ci city, ci rozpravanie. Chceme ju zobrat k psychiatrovi aby sa s nou porozpraval ze takto cesta nevedie.
@veronika342948 Ahoj a tvoja mama nepracuje? Preco sa nezamestna? Ano precitala som si aj zvysok,ze je nezodpovedna. Ale ked plakala,ze chce peniaze, tak ste jej nepovedali, aby isla pracovat? To som akosi nenasla v clanku, ze by pracovala.
@motylik2559 ano pracuje, vyplati veci, zostane jej nieco na jedlo, ale tych 50-100€ posle tym muzom. A potom uz je zle na tom. Hovori ze si potrebuje kupit veci, no nikdy si nic nekupi. Len chodi pozerat do obchodov. Stretava sa aj s kolegynami, idu na kavu, zakusok.
@veronika342948 ale toto by som za prefíkanosť neoznacila. Mne to príde ako úzkostné správanie
@pribinak myslela som to prefikanie na to ako nas oklamat aby sme nic nezistili o tom jej pisani si s muzmi
@pribinak myslela som to prefikanie na to ako nas oklamat aby sme nic nezistili o tom jej pisani si s muzmi
@veronika342948 a vy dcery ste dospele a chodite tiez do prace, ci este studujete? Byvate vsetky s nou v podnajme?
@anonym_bb066a pochopila som ze deti su dospele, tak nech sa zacnu o seba starat
@amonet my sa starame o seba. Sestra najmladsia bude len teraz maturovat. Ja som vacsinu casu u priatela, sestra dalsie tiez momentalne, a jedna este byva doma. Pracujeme, samozrejme okrem tej najmladsej.
@amonet my sa starame o seba. Sestra najmladsia bude len teraz maturovat. Ja som vacsinu casu u priatela, sestra dalsie tiez momentalne, a jedna este byva doma. Pracujeme, samozrejme okrem tej najmladsej.
@motylik2559 ano pracuje, vyplati veci, zostane jej nieco na jedlo, ale tych 50-100€ posle tym muzom. A potom uz je zle na tom. Hovori ze si potrebuje kupit veci, no nikdy si nic nekupi. Len chodi pozerat do obchodov. Stretava sa aj s kolegynami, idu na kavu, zakusok.
@veronika342948 A ty a sestry ste uz dospele?
No nebolo by odveci, aby niekto na mamu pozrel po odbornej stranke, avsak ci vobec bude chciet s vami na sedenie ist? Je dospela a zatial stale svojpravna a ked vam to odmietne, tak ju tam nedotlacite ani buldozerom, zvlast ked na nu nic neplati. Pytam sa preto,ci ste vsetky dospele, ze mozno by stalo za zvazenie osamostatnit sa a tak nejak mame pomoct, lebo ked sa osamostatnite, vytvorite si k tomu väcsi nadhlad. Skuste tu odbornu pomoc mame ponuknut, uvidite ako zareaguje, ale mam pochyby,ze bude chciet. Ju by bolo najlepsie odpojit od internetu, aby nemala dostupnost k vypisovackam a naslednemu dotovaniu tych muzov🙈