Zvládanie napätých rodinných osláv
Ahojte, rada by som sa s Vami podelila o našich "zvláštnych rodinných oslavách - neoslavách". Tento týždeň som mala narodeniny a svokra so švagrinou už vyzvedali kedy bude oslava a čo dobré idem chystať... OK ale problém je v tom že svokra keď oslavuje vyberie korbáčiky alebo nakrája klobásku a to je všetko...(nejde o to že nemá financie). Švagrina pre istotu oslavu ani neurobí... švagor mal meniny aj narodeniny a nič... žiadna oslava žiadne pozvanie, mne to bolo blbé tak sme mu s mužom gratulovali keď prišiel na oslavu k svokre, darček prijal a že on nemá kedy robiť oslavy a vysedávať. Ako by ste sa zachovali? Mám chuť všetkým povedať že ani u nás už oslavy nebudú, keďže oni oslavy nerobia ale k nám sa hneď hrnú. Zlatý kliniec nastal keď mal syn 15 rokov a na ten víkend sme na oslavu nikoho nepozvali lebo sme chceli tráviť čas inak, ale svokra so švagrinou aj švagrom prišli zazvonili posadali na gauč a čakali... ja som bola vybitá ako poistka, nakoľko som nemala nič nachystané... Muž mi hovorí že nemám byť vzťahovačná a že by som narušila rodinné vzťahy, keby sme ich nevolali k nám. Ale mňa to prestáva baviť ja vždy pečiem , chystám (baví ma to a nemám problém) ale oni nič... Inak vzťahy máme také nijaké svokra so švagrinou ma len ohovárajú, ako všetko zle robím vo výchove... Takže keď sa aj stretneme je to také napäté celé z mojej strany, keďže viem že do očí sú milé a poza chrbát ma majú v zuboch.
Ja ti neviem, ale toto su pre mna uplne umelo vytvorene problemy. Sak ked nechces oslavu, tak nerob oslavu. Mozno prave preto k vam chodia, lebo vedia, ze nachystas. Tak ked dojdu, nechystaj nic a prestanu k vam chodit. Alebo ked zvonia, otvor a povedz, ze ste prave na odchode. Zopakuj niekolkokrat a prestane ich to bavit.
Btw, ved ty ich tiez ohovaras. Nemate si absolutne co vzajomne vycitat.
@diewcatqoo Neviem prečo reaguješ na umelo vytvorené problém ... tak prečítaj a nechaj a neohováram nikoho
Wau,tak korbaciky a klobasa je na Slovensku lacna zalezitost! To som nevedela.
reaguj rovnako... nakrajaj klobasku, vyloz syrove nite, nejaky hrncekovy kolac a hotovo... voilaaaa, oslava
@diewcatqoo Neviem prečo reaguješ na umelo vytvorené problém ... tak prečítaj a nechaj a neohováram nikoho
@anonym_autor myslela som to tak, ze to ty sama si vytvaras z toho problem. Zmen svoj postoj voci tomu a problem pominie.
A ty naco robis oslavy... lebo chces. Nik Ti nekaze.
Rovnako ako je ich rozhodnutie nerobit ci nechystat
Ja neviem ale ja robim oslavu lebo ja chcem a mam to rada a obsluzim ludi aj pecenym prasatom, aj ked oni ziadnu oslavu nerobia alebo by dali len cipsy na stol.
Uz nebudte vsetci taki “oko za oko, zub za zub”. Budte lepsi (ked chcete)
Wau,tak korbaciky a klobasa je na Slovensku lacna zalezitost! To som nevedela.
@baldinka Ja som myslela že si s tým nerobí hlavu čo nachystať... ale mňa sa pýta čo ja idem robiť aký koláč či budú chlebíky..
Ja neviem ale ja robim oslavu lebo ja chcem a mam to rada a obsluzim ludi aj pecenym prasatom, aj ked oni ziadnu oslavu nerobia alebo by dali len cipsy na stol.
Uz nebudte vsetci taki “oko za oko, zub za zub”. Budte lepsi (ked chcete)
@hederamonstera toto nie je oko za oko.... veď práve ja chystám zavolám a oni nič tak asi majú oni problém so mnou
@anonym_autor myslela som to tak, ze to ty sama si vytvaras z toho problem. Zmen svoj postoj voci tomu a problem pominie.
@diewcatqoo áno prepáč ja som myslela že už sa útočí tak ako sa ostatné do mňa pustili ... áno zmena môjho postoja by bola dobrá
Mala si reagovať vtedy, keď sa pýtali. Asi v tom zmysle, ze ved svagrovci nerobia oslavu, babka tiež len takú menšiu, nuž ste sa prispôsobili. Ved niečo malé ponuknes a vypekat nebudeš.
@anonym_autor všetky mudrlantky tu opäť z teba autorka robia tu pokazenu. Halooo zobudíme sa už je pred obedom ľudia.
K téme. Si medzi 2 kameňmi tvoj muž a ty. Nie oni. Najskôr to musíš doma vykomunikovať s mužom - celé tak ako si to napísala tu. Máme to doma rovnako aj horšie ako píšeš ale teda ja žiadne oslavy nerobím ani sa netrham keď niekto príde... Proste si si ich ty naučila že prídu a majú hody. Proste to utni ako ti písali hore - vyloz niečo slane, kávu a toť vsio. Alebo povedz že ste na odchode. A keďže ťa trápi muzovanpoznamka že kazis vzťahy tak nie nekazis. A povedz mu to jasné a rázne. Proste s ním musíš byť za jedno až potom konaj v zmysle nerobiť oslavy atď.
@anonym_autor všetky mudrlantky tu opäť z teba autorka robia tu pokazenu. Halooo zobudíme sa už je pred obedom ľudia.
K téme. Si medzi 2 kameňmi tvoj muž a ty. Nie oni. Najskôr to musíš doma vykomunikovať s mužom - celé tak ako si to napísala tu. Máme to doma rovnako aj horšie ako píšeš ale teda ja žiadne oslavy nerobím ani sa netrham keď niekto príde... Proste si si ich ty naučila že prídu a majú hody. Proste to utni ako ti písali hore - vyloz niečo slane, kávu a toť vsio. Alebo povedz že ste na odchode. A keďže ťa trápi muzovanpoznamka že kazis vzťahy tak nie nekazis. A povedz mu to jasné a rázne. Proste s ním musíš byť za jedno až potom konaj v zmysle nerobiť oslavy atď.
@anonym_e345c0 Ďakujem toto som potrebovala prečítať 🙂
@diewcatqoo áno prepáč ja som myslela že už sa útočí tak ako sa ostatné do mňa pustili ... áno zmena môjho postoja by bola dobrá
@anonym_autor v pohode. Pozri, mala by si prestat riesit, co ti kto ponukol a prestan mat nutkavu potrebu pohostit vsetkych. Ak nechces oslavu, nerob oslavu. Ak sa niekto urazi, je to ich vizitka, nie tvoja. Mas 15 rocne dieta, takze prepokladam, ze uz mas dost cez 30. Uz je najvyssi cas zacat mat rada samu seba a prestat robit veci, ktore robit nechces, len preto, aby si sa zavdacila inym. Ja som oslavy zrusila a mam pokoj.
My roky robievame oslavy a pozyvame celu rodinu k nam (12-15 ludi), svokor a moja mama robievaju oslavy tiez ale napriklad moj brat, otec a svagrine a ich deti neoslavuju nikdy. Vobec by ma nenapadlo, ze kvoli tomu prestaneme robit oslavy a nebudeme sa stretavat. Ved to je kazdeho vec ci oslavuje ci nie. Mna to tesi ich pozvat, stretnut sa, pokecat, pohostit. Nikdy som nerozmyslala nad tym tak, ze teraz ma musia pozvat oni.
My roky robievame oslavy a pozyvame celu rodinu k nam (12-15 ludi), svokor a moja mama robievaju oslavy tiez ale napriklad moj brat, otec a svagrine a ich deti neoslavuju nikdy. Vobec by ma nenapadlo, ze kvoli tomu prestaneme robit oslavy a nebudeme sa stretavat. Ved to je kazdeho vec ci oslavuje ci nie. Mna to tesi ich pozvat, stretnut sa, pokecat, pohostit. Nikdy som nerozmyslala nad tym tak, ze teraz ma musia pozvat oni.
@lauriik ďakujem toto je zase iný pohľad na vec. Možno to mám ja spojené s tým že nevychádzame najlepšie a ja robím oslavy iba z takej povinnosti.
@anonym_e345c0 Ďakujem toto som potrebovala prečítať 🙂
@anonym_autor viete každý sme iná povaha. Niekto je citlivejší a niekto nie. Hlavne keď tu začnú písať ľudia že je to tvoj problém v hlave tak to sú ľudia čo to buď nezažili alebo majú život úplne na salame a neriešia že absolútne nic.
Aj mňa ohovára svokra s budúcou švagrinou. Pár rokov som sa tvárila že nič. Ale stačilo. Nech si hovoria , ohovaraju to mi je jedno. Ale nech sa potom na mňa neusmievaju ako na bestie alebo nech nečakajú že ja sa budem tváriť že nič. Nech si žijú svoje životy. Ale usmievať sa tu na mňa nebudú. Jedného dňa som im proste skočila do úsmevu a stačilo. Ale muža mám na svojej strane lebo sám uznal a videl že ich chovanie bolo cez 80 hrubých čiar ale to už je iný príbeh. Nie si sama v Tom autorka je tu tucet žien. Oslavy sú neni tvoj problém ani korbáčiky. Ale vzťahy ktoré sú nastrbene a to že muž asi stojí za mamičkou.
Nerob oslavy.
@lauriik áno máte úplne super postoj ale autorka má naštrbené vzťahy a to je problém. Oslava je už len vedľajší produkt tých vzťahov a keď ma niekto ohovára za chrbtom no neviem kto by s úsmevom mal chuť takému človeku vyvárať celý deň. A to s úctou píšem.
@anonym_autor viete každý sme iná povaha. Niekto je citlivejší a niekto nie. Hlavne keď tu začnú písať ľudia že je to tvoj problém v hlave tak to sú ľudia čo to buď nezažili alebo majú život úplne na salame a neriešia že absolútne nic.
Aj mňa ohovára svokra s budúcou švagrinou. Pár rokov som sa tvárila že nič. Ale stačilo. Nech si hovoria , ohovaraju to mi je jedno. Ale nech sa potom na mňa neusmievaju ako na bestie alebo nech nečakajú že ja sa budem tváriť že nič. Nech si žijú svoje životy. Ale usmievať sa tu na mňa nebudú. Jedného dňa som im proste skočila do úsmevu a stačilo. Ale muža mám na svojej strane lebo sám uznal a videl že ich chovanie bolo cez 80 hrubých čiar ale to už je iný príbeh. Nie si sama v Tom autorka je tu tucet žien. Oslavy sú neni tvoj problém ani korbáčiky. Ale vzťahy ktoré sú nastrbene a to že muž asi stojí za mamičkou.
@anonym_e345c0 áno ja som od prírody dobrák čo prepočuje pichľavú poznámku, skloní hlavu len aby nebolo zle... a áno muž je medzi mnou aj svokrou, chce aby bolo dobre na oboch stranách. Len na mňa je to už veľa a možno som sa potrebovala len vypísať a načerpať iné skúsenosti zobrať si niečo z toho a ísť ďalej. Viem že vzťahy sú komplikované a toto je len môj malý problém. A áno je pre mňa ťažké sedieť oproti švagrine a svokre keď viem... a tváriť sa že nič... ďakujem za tvoje slová
@anonym_autor nemam problem, vyrobim si problem 🙂
tvoj eralny prblem je, ze nevies normalne komunikovat.
ked ta to bavi - ries taketo nezmyselne "problemy"
@anonym_autor nemam problem, vyrobim si problem 🙂
tvoj eralny prblem je, ze nevies normalne komunikovat.
ked ta to bavi - ries taketo nezmyselne "problemy"
@nyusika áno neviem, chodím aj k psychologičke nakoľko by som najradšej všetkým vyhovela, ale ty si ma vyliečila hneď
Ked sa dotrepali na synovu 15 tku a nebolo nic, lebo ste ich nepozvali, mala si sa spytat muza, preco nic nepripravil a rovno pred nimi … je to aj jeho syn … len peoblem je, ze tvoj muz je zvyknuty, ze osetris vsetko … tak ked sa nabuduce dotrepu opytaj sa, ci si doniesli proviant, lebo syn nic nepripravil. Uz wi stara na to, aby si sklanala hlavu, dieta mas pomaly dospele, stareho frasa (manzela) treba upratat tiez … Oslavu nerob a ak sa spytaju, tak im povedz, ze si prajes ich na tvoje narodeny ich nevidiet … snad pochopia
Ked sa dotrepali na synovu 15 tku a nebolo nic, lebo ste ich nepozvali, mala si sa spytat muza, preco nic nepripravil a rovno pred nimi … je to aj jeho syn … len peoblem je, ze tvoj muz je zvyknuty, ze osetris vsetko … tak ked sa nabuduce dotrepu opytaj sa, ci si doniesli proviant, lebo syn nic nepripravil. Uz wi stara na to, aby si sklanala hlavu, dieta mas pomaly dospele, stareho frasa (manzela) treba upratat tiez … Oslavu nerob a ak sa spytaju, tak im povedz, ze si prajes ich na tvoje narodeny ich nevidiet … snad pochopia
@halford89
@anonym_38b4fa super komentáre 👍
@anonym_38b4fa ďakujem budem si brať z vás príklad, máte pravdu
Úplne jednoducho... ak Ťa to baví a robíš to rada ( ako píšeš ), tak to rob ďalej - bez ohľadu na to, či to tak robia ostatní a ak to už u Teba presiahlo určitú hranicu a nechceš ďalej hostiť polku rodiny, keďže nie je žiadna spätná väzba, jednoducho to ukonči. Hotovo, vybavené,.
Aj mňa baví pripravovať jedlo a pohostenie. Ale baví ma to robiť pre ľudí, ktorých mám rada a rada s nimi trávim čas. Keby som so svokrou nevychádzala, tak sa veru pretrhnúť nepôjdem. V Tvojom prípade by som buď povedala, že proste oslavu nerobíš, lebo si svoje narodeniny predstavuješ inak alebo by som to vzala po vzore svokry. Nejaký syr, klobáska a koniec. Alebo ešte katastrofickejšia možnosť. Výpis čipsy v sáčku 😬 ale to už by som ja nedala.

Ja ti neviem, ale toto su pre mna uplne umelo vytvorene problemy. Sak ked nechces oslavu, tak nerob oslavu. Mozno prave preto k vam chodia, lebo vedia, ze nachystas. Tak ked dojdu, nechystaj nic a prestanu k vam chodit. Alebo ked zvonia, otvor a povedz, ze ste prave na odchode. Zopakuj niekolkokrat a prestane ich to bavit.
Btw, ved ty ich tiez ohovaras. Nemate si absolutne co vzajomne vycitat.