icon

Zvládanie napätých rodinných osláv

10. sep 2025

Ahojte, rada by som sa s Vami podelila o našich "zvláštnych rodinných oslavách - neoslavách". Tento týždeň som mala narodeniny a svokra so švagrinou už vyzvedali kedy bude oslava a čo dobré idem chystať... OK ale problém je v tom že svokra keď oslavuje vyberie korbáčiky alebo nakrája klobásku a to je všetko...(nejde o to že nemá financie). Švagrina pre istotu oslavu ani neurobí... švagor mal meniny aj narodeniny a nič... žiadna oslava žiadne pozvanie, mne to bolo blbé tak sme mu s mužom gratulovali keď prišiel na oslavu k svokre, darček prijal a že on nemá kedy robiť oslavy a vysedávať. Ako by ste sa zachovali? Mám chuť všetkým povedať že ani u nás už oslavy nebudú, keďže oni oslavy nerobia ale k nám sa hneď hrnú. Zlatý kliniec nastal keď mal syn 15 rokov a na ten víkend sme na oslavu nikoho nepozvali lebo sme chceli tráviť čas inak, ale svokra so švagrinou aj švagrom prišli zazvonili posadali na gauč a čakali... ja som bola vybitá ako poistka, nakoľko som nemala nič nachystané... Muž mi hovorí že nemám byť vzťahovačná a že by som narušila rodinné vzťahy, keby sme ich nevolali k nám. Ale mňa to prestáva baviť ja vždy pečiem , chystám (baví ma to a nemám problém) ale oni nič... Inak vzťahy máme také nijaké svokra so švagrinou ma len ohovárajú, ako všetko zle robím vo výchove... Takže keď sa aj stretneme je to také napäté celé z mojej strany, keďže viem že do očí sú milé a poza chrbát ma majú v zuboch.

viestta
10. sep 2025

@anonym_autor vsak kludne povedz, ze oslava nebude. Nie je povinnost oslavovat ani nie je predpisany zoznam ludi, ktorych treba pozvat. Oslavte s muzom a detmi a vybavene.

autor
10. sep 2025
@anonym_b1a6ac

Aj mňa baví pripravovať jedlo a pohostenie. Ale baví ma to robiť pre ľudí, ktorých mám rada a rada s nimi trávim čas. Keby som so svokrou nevychádzala, tak sa veru pretrhnúť nepôjdem. V Tvojom prípade by som buď povedala, že proste oslavu nerobíš, lebo si svoje narodeniny predstavuješ inak alebo by som to vzala po vzore svokry. Nejaký syr, klobáska a koniec. Alebo ešte katastrofickejšia možnosť. Výpis čipsy v sáčku 😬 ale to už by som ja nedala.

@anonym_b1a6ac No bohužiaľ už sme mali aj čipsy zo sáčku ... len aby ma tu zase niekto neobvinil že ohováram :D

anonym_b1a6ac
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_b1a6ac No bohužiaľ už sme mali aj čipsy zo sáčku ... len aby ma tu zase niekto neobvinil že ohováram :D

@anonym_autor tak by som im uvarila kávu a k tomu dala na podšálku dva Marína keksy a išla žehliť. Netráv čas s ľuďmi, s ktorými nechceš. Manželovi to vysveli, že jednoducho sa Ti to nepáči a škrie Ťa to. Alebo choďte v ten deň z domu preč.

moze
10. sep 2025

Fuuuu, ale tu na teba vyleteli ako take osy. Chapem, ze ta to trapi a chapem, ze clovek nevie vzdy spravne reagovat hned. Ja by som tu tvoju oslavu nechala "vyhnit". Nespominat to a dufat, ze sa na to zabudne. Ak sa nezabudne a budu sa pytat znova, tak povedz, ze ziadnu oslavu nemas v plane. A ak pride neohlasena oslava, bud ich otocim, ked mam iny program, alebo pustim dnu a spravim kavu a ponuknem vodu/mineralku, ked nemam nic ine. U nas tiez nikdy nic nemame, max v ten den a den po, ked pride kurier s jedlom, lebo deti vzdy vsetko zjedia.

nikushka8
10. sep 2025

Nelamala by som si s tym hlavu a jednoducho im povedala, ze neplanujes oslavovat, ze vy ste si napr objednali sushi ako rodina a hotovo 🙂 Ak manzel bude nastojit na oslavach (svojej/deti), tak nech nachysta on alebo sa proste prisposob a sprav kavu a vysyp balicek cipsov. Zbytocne sa tym zatazujes, toto ma najjednoduchsie riesenie.
My sme tak kedysi robili oslavy s kamosmi, doslova hody a nas nikto nikdy nepozval. Tak som to casom utala, nema zmysel robit taketo oslavy, ze k nas sa doslova prisli nazrat a nas ani na kavu nezavolali. Kazdy rok sa vsak najde niekto, kto sa nezabudne opytat kedy bude oslava 🙂 na čo vzdy odpovedam, ze takyto vek sa uz neoslavuje 😂 a mam pokoj.

januska12323
10. sep 2025

Jednoducho povedz, že oslavu nerobíš a ak chce muž pozvať rodinu nech sa o jedlo postará, prečo by si to mala robiť ty?

martul
10. sep 2025

@anonym_autor sme na tom tak ako vy, nerobím z toho žiadny problém, nachystáme ako vždy, deti sa tešia, že príde rodina
To ako oni riešia, neriešia oslavy neriešim ja. Mám sa znížiť na ich úroveň a vyratovať sa kto čo nespravil? Mám iné problémy a nie toto.

domak2
10. sep 2025

Druhý krát za 2 dni čítam ze je niekto vybitý ako poistka, uz som to roky nepočula 😅

tykat
10. sep 2025

@anonym_autor "...prišli zazvonili posadali na gauč a čakali...." dostali by to co necakana navsteva, kavu (ak mas) alebo caj, vodu a keby som mala doma nejake slane tycinky alebo keksy. Hotovo 😃

"...ja vždy pečiem , chystám (baví ma to a nemám problém) ale oni nič...." tak oni cakaju lebo vidia ze to robis, ze ta to bavi. Ich to nebavi tak oslavy nerobia. Tj.ak ta to uz nebavi tak to nerob. 🙂

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
lucky_k
Autor odpoveď zmazal
anonym_e6414b
10. sep 2025

No bože, moja svokra tiež nič extra nechystá, je sama , my to nezjeme,pozve nás na obed. my chodíme kvôli tomu aby sme jej zagratulovali. My robíme veľké oslavy, kde sa zídeme moja aj mužova rodina, peciem, robíme guláš alebo grilujeme, v zime misy chlebíčky kadečo a nikdy mi nenapadlo riešiť kto mi čo dá alebo čo mi zje, ešte im aj domov nabalím. Nechodím sa na návštevy najesť

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
biba_18
10. sep 2025
@anonym_autor

@baldinka Ja som myslela že si s tým nerobí hlavu čo nachystať... ale mňa sa pýta čo ja idem robiť aký koláč či budú chlebíky..

@anonym_autor odpoveď: žiadne. nemám čas teraz vypekať a vyvárať…

martul
10. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k tak ja som obed nerobila, obložená misa, chlebíčky, klobásky, jednohubky, obed ani ja nie

zmrzlinka2021
10. sep 2025

@anonym_autor

Prepac, ale strasne dramatizujes.

Kupis par kolacikov, otvori popcor, kofola a mozeme kecat. Nepotrebujes nic extra chystat, vypekat, vyvarat.

Netreba hladat vo vsetkom zadrapky. Kto chce, pripravi obcerstvenie, kto nie - nepripravi.

tetapetra
10. sep 2025

@anonym_autor netráp sa. Ak došli sprav kávu ako píše tykat a stačí.

vilma7
10. sep 2025

Počuj, keď chcem tak pozvem, lebo chcem ja...A nie preto, či to niekto očakáva alebo spôsobom ked oni nič, tak ja dupľom nič. Buď niekoho pozvať chcem alebo nechcem.

minenkaa
10. sep 2025

@anonym_autor

bielasovicka
10. sep 2025

@anonym_autor keď ste ich nepozvali, a oni sa napriek tomu dotrepali, tak nemali čo očakávať od teba, žiadne pohostenie. A svagra by som sa opýtala, ako je možné že na svoju oslavu čas nemá, ale inde ísť čas má , aj vysedávať. To je ako možné? A ty prestaň vypekat a vyvárať, rob to, co robia ostatní. Káva, čaj, čipsy, voda, a basta.

sanssa
10. sep 2025

Za mna je riesenie nerobit oslavy a neriesit inych. Poslednu dobu si hovorim, ze das pokoj, mas pokoj a je to fakt, enriesim kto co chce, povie alebo neviem co. Nech si kazdy zije svoj zivot.

prasiatko30
10. sep 2025

Prisli a zablahozelali - vsak vytiahnem nejake keksy a urobim kavu a hotovo. Zase ak oni nerobia oslavy a ty si uz unavena z robenia oslav tak jednoducha matematika. A bud si zajdete vy ako rodina niekde do restiky alebo navaris slavnostnejsi obed len pre vas 3 ako rodinu. Co to este rozoberas? A ze sa cudovali - no prvy krat sa cudovali a na dalsi si zvyknu.

anonym_369a8e
10. sep 2025

@anonym_autor unas to bolo tiez takto podobne. A nakoniec som s tym sekla a mam pokoj. U žiadne oslavy u nas.

rorino
10. sep 2025

@anonym_autor tento rok sa nám stalo niečo podobné.Oslava ojruhlin a dostali sme otázku ,že prečo sme nepozvali sesternicu s rodinou,že čakali pozvánku.Odpovedali sme,že oni nás nepozvali,tak sme ani my.No ale,že oni nikdy oslavy nerobia.Tak nemôžu čakať,že ich pozveme.A vybavené.

meg91
Autor odpoveď zmazal
anonym_818dea
10. sep 2025
@baldinka

Wau,tak korbaciky a klobasa je na Slovensku lacna zalezitost! To som nevedela.

@baldinka určite to myslela tak,že ich má asi bežné doma a vie,že ich len vytiahla z chladničky a šupka na tacku +klobása niekto si ju doma robí sám vyjde cenovo lacnejšie 🥰 a robievaju ju a majú poruke keď niekto príde a ju to urazila,že dá na tacku to xo ma bežné doma.Ze si nedá námahu niečo dokúpiť k tomu..proste lenivý lakomci sa im hovorí..! Chlebíčky?? Bože chráň alebo kolac ??? Och len kvôli synovi a neveste ??

anonym_263fb5
10. sep 2025

Z časti ťa chapem.Toto robieva aj moja švagriná.Ak má niekto z nás narodeniny,vopred píše aká bude torta,čo chystám a kedy je oslava,kedy majú prísť. Ak má narodeniny ona,ona neoslavuje. Čaká že jej zablahoželáme a dáme darček u nás
Neriešim to nejak,ale stále si pomyslím svoje.

bambulka224
11. sep 2025

@anonym_autor keď nerobia oslavy, nemusiš ani Ty.
Keď ona korbáčiky. Aj Ty korbaciky. Keď to ľúbia, nech papaju.
A švagrinej kľudne milo povedz, že si si všimla, že nemá rada oslavy, tak ju nechceš zaťažovať.... Neznášam takých, čo nerobia oslavy a Teba sa vypytuje, kedy majú prísť....
Ja keď vidím, že ma niekde hostia, tiež sa snažím. A keď mi niekde spravia kávu a otvoria keksy, presne tak ich aj ja pohostim.

jizanka
11. sep 2025

Chápu, že tě to štve. U nás to bylo podobné. Já ještě musela nachystat pohoštění i když měli narozeniny švagrová a její rodina. Přijeli a muselo se jim popřát a udělat oslava. To jsme bývali u tchýně. Jinak by bylo peklo a dusno. Teď už bydlíme sami a máme klid.

bielasovicka
11. sep 2025
@jizanka

Chápu, že tě to štve. U nás to bylo podobné. Já ještě musela nachystat pohoštění i když měli narozeniny švagrová a její rodina. Přijeli a muselo se jim popřát a udělat oslava. To jsme bývali u tchýně. Jinak by bylo peklo a dusno. Teď už bydlíme sami a máme klid.

@jizanka čože? To fakt? A teraz keď tam už nebyvate im kto robí pohostenie?