icon

Zvládanie napätých rodinných osláv

10. sep 2025

Ahojte, rada by som sa s Vami podelila o našich "zvláštnych rodinných oslavách - neoslavách". Tento týždeň som mala narodeniny a svokra so švagrinou už vyzvedali kedy bude oslava a čo dobré idem chystať... OK ale problém je v tom že svokra keď oslavuje vyberie korbáčiky alebo nakrája klobásku a to je všetko...(nejde o to že nemá financie). Švagrina pre istotu oslavu ani neurobí... švagor mal meniny aj narodeniny a nič... žiadna oslava žiadne pozvanie, mne to bolo blbé tak sme mu s mužom gratulovali keď prišiel na oslavu k svokre, darček prijal a že on nemá kedy robiť oslavy a vysedávať. Ako by ste sa zachovali? Mám chuť všetkým povedať že ani u nás už oslavy nebudú, keďže oni oslavy nerobia ale k nám sa hneď hrnú. Zlatý kliniec nastal keď mal syn 15 rokov a na ten víkend sme na oslavu nikoho nepozvali lebo sme chceli tráviť čas inak, ale svokra so švagrinou aj švagrom prišli zazvonili posadali na gauč a čakali... ja som bola vybitá ako poistka, nakoľko som nemala nič nachystané... Muž mi hovorí že nemám byť vzťahovačná a že by som narušila rodinné vzťahy, keby sme ich nevolali k nám. Ale mňa to prestáva baviť ja vždy pečiem , chystám (baví ma to a nemám problém) ale oni nič... Inak vzťahy máme také nijaké svokra so švagrinou ma len ohovárajú, ako všetko zle robím vo výchove... Takže keď sa aj stretneme je to také napäté celé z mojej strany, keďže viem že do očí sú milé a poza chrbát ma majú v zuboch.

Strana
z4
dominikak4
15. sep 2025

@anonym_autor a ja som to mala podobne, robím oslavy deteťom s tortou a pohostením a pozývala som ľudí z rodiny, ktorí mňa a moju rodinu na svoje oslavy nevolali, vraj syn robí bordel a kazil by to tam.Celkovo k nim domov sme nemali dvere otvorene. Tak som tento rok dcére spravila oslavu a pozvala len svojich rodičov (svokrovci nežijú ). Nikoho iného som nevolala a dobre bolo, pohoda a kľud. A už to inak ani robiť nebudem. Ak ti niečo vadí, tak to nerob.

evansova
16. sep 2025

U nás oslavy narodenín a meniny akosi samé zakapali. Aktuálne nás je dvadsať členov stvorgeneracnej rodiny, žijeme v troch štátoch, tak ani nie je ako.
Celá rodina sa stretne u nás na prvý sviatok vianočný, to sú tu aj ti zahraniční a okrem toho sa všetci stretneme v lete na rodinnej chatovacke, v nejakej prenajatej chate strávime spolu predĺžený víkend, manžel a ja sme pozvaní, zvyčajne upečiem veľkú tortu, o ostatné sa postará zvyšok rodiny. Funguje to perfektne.
Samozrejme, kedykoľvek prídu ti čo žijú v zahraničí, prídu aj k nám, zvyčajne niečo upečiem, ale aj tak pečiem často, takže bežný život.
Takto nám to vyhovuje, sme spokojní, ale iste rolu zohráva i to, že sa navzájom milujeme, nikde žiadne narušené vzťahy, tak sa tešíme zo vzájomnej prítomnosti.

viera012345
18. sep 2025
@anonym_autor

@viera012345 Ďakujem za príspevok. Možno to aj blbo vyznelo ale samozrejme keď prišli nečakane , ponúkla som im kávu, minerálku a keksy , tyčinky čo máme doma bežne. Mne to bolo trápne že som nemala nič na čo sú zvyknutí ale predsa som ich vtedy nepozvala 🙂 Už si pripadám ako blbec pri niektorých komentároch ale nie pri Vašom 🙂

@anonym_autor Vy sa cítite trápne? Nemáte dôvod.Kazdy súdny človek vie,že keď niekam príde nepozvany,tak nemôže čakať pohostenie s ohýbajúcimi sa stolmi

margotka17
18. sep 2025

@anonym_autor veď nechystaj veľkú oslavu, urob zopár chlebickov, upec bábovku či bublaninu, zelej im kávičku a hotovo. Nerob si z toho ťažkú hlavu, veď nejde o život. My sa stretávame často aj bez toho, aby niekto niečo oslavoval, ale je síce pravda, že nikto nikoho neohovara, skôr si prajeme, tešíme sa z úspechu toho druhého. Skôr by ste mali upraviť vzťahy a aj tie oslavy by potom boli vrucnejsie. Skús ich nejako motivovať, držím ti palceky 👍

Strana
z4