Zvláštna kamarátka
Ahojte ženy, pred pár mesiacmi som tu v dedine spoznala jednu mamičku, má dve dcéry (5 a 3 ročnú) ja mám dcéru (5) a synčeka (1,5). Jej a moja dcéra sú vlastne spolužiačky v škôlke. Ja som taká skôr introvertná, táto kamarátka je taká, že s každým sa baví, zoznámi, porozpráva, nemá s tým problém. A teraz k veci. Celkom fajn sme si vždy pokecali, zo začiatku... Ale postupom času som si všimla, že stále sa debaty točia len okolo peňazí, čo ona všetko má, čo si idú kúpiť, kam idú na dovolenku a pod. V prvom rade, nezávidím, máme všetko čo treba, môžeme si tiež dovoliť, ale s ňou a už aj s jej mužom sa fakt už nedá rozprávať, furt len prachy, prachy, prachy. Dokonca by som povedala, že jej muž je doslova posadnutý, keď rozpráva o majetku čo má, napríklad kúpil som gauč stál 8 000, kuchyňa nás vyšla so všetkým na 25 000, ideme na dovolenku, dal som za ňu 6 000...A do toho aj tie ich dcéry, len čo ich stretneme, tak už sa jedna cez druhú prekrikujú, čo majú nové, od hračiek, oblečenia, cez neviem čo všetko a lezie mi to na nervy, lebo my takto k takému mamonárstvu deti nevedieme...a vlastne ani neviem ako už reagovať. Aj som skúšala zmeniť témy, aj som dievčatám hovorila sarkasticky, že neuveriteľné ako oni furt niečo nové majú, že možno pochopia dospelí, ale ako keby som hrach o stenu hádzala. Tak neviem či sa mám menej s nimi stretávať alebo ako...alebo povedať na rovinu, že mi debaty o peniazoch vadia.. bojím sa, že budem divná a bude ma ohovárať... A ja tu fakt nemám veľa kamošiek. Ešte dve susedy, ale obe už pracujú, vidíme sa už len občas...táto nepracuje, ešte je s mladšou doma, ale možno ani nepôjde. A nechcem aby ich dcéry mali zlý vplyv na moje deti, lebo aj teraz v piatok sa stretli a jej malá bola u nás na dvore a školila moju, že ona má nový tablet a prečo moja nemá a ja to potom musím všetko malej vysvetľovať...
@dankanka presne, ja neviem kam v tejto spoločnosti spejeme, deťom kradneme detstvo, keď si spomeniem na to moje... Zbytočne im dávame toho veľa a potom im chýba skromnosť, empatia, vďačnosť...a ešte sa tvária poniektorí, že je to normálne
Nu ...pre nieco ste sa len dali do reci a ostali v celkom blizkom priatelskom vztahu,nie? Skor by som toto riesila a budovala...nech sa zaoberala tymto..
Možno dlho nič nemali tak teraz sa chvália a doprajú aj .úplne im rozumiem .nech len povedia .divná si tak ty keď ohovaras
Nemas ju vobec rada tak naco pises ze kamoska ? Vobec ti tym neublizuje. Keby si bola ok stym co mas a bola spokojna so svojimi hodnotami tak nemas problem . Moja ked mala 4-5r tak nahrdelnik z AliExpress za $2 ukazovala kade sla ludom Lebo sa jej velmi pacil. Je zvyknuta na 5hviezdickove hoteli typ ritz Carlton no pacilo sa jej vsade aj v mini chatke na zlatych ci v 3hviezdovom v bulharsku hoci je zvyknuta na karibik. Tesit sa vie z kazdej blbosti z cukriku . Najradsej mà darcek-knihy. Hoci by aj chcela novy tablet mà jeden je starsi ako ona a uz ani nove appky nejdu stiahnut. Phone by chcela no nema lebo ho nepotrebuje. To rodicia nastavia pravidla ty sa bojis ze tvoje deti budu ako kamosky chciet a pytat veci ktore ty neuznavas.. Ved by som sa len zasmiala ze ok oni nech maju my take nepotrebujeme. Vzdy je Niekto co mà viac ako my. Nech maju . Mam znamu ktorej pool house mà krajsiu vacsiu kuchynu ako mam Ja v dome . No a ? Nech mà. ( a v dome mà kuchynu obrovsku a mega velky ostrov ) nemusi hovorit o tom co mà nove to Proste vidis ze vsetko je tam nove. A drahe .. doprajem jej . Mojim detom sa tam najviac paci ze maju psa a bazen . Co my nemame a co teraz ? Nic zivot ide dalej . Mozno raz budeme mat psa alebo bazen. Proste tvoje deti nebudu zit v bubline tvojho sveta. Musis ich len naucit ze kazdy sa prikryva takou perinou na aku mà . Ze kazdy minie svoje $ na ine veci. Skromnost a vdacnost nie je vysada tych co ziju striedmo alebo vyslovene nemaju $. Kazdy by mal byt stastny a vdacny za to co mà . A dopriat aj druhym nech maju co len chcu. Nemas ju rada tak naco sa akoze kamaratis ?
Ako mozes mat kamosku ak sa na nu a celu jej rodinu pozeras cez prsty a pohrdas nou? To nie je kamaratstvo. Ty ju chces preonacit aby ste mohli byt kamaratky. To sa urcite nestane. Ten tvoj postoj je tak trochu sebecky... hej ty, potrebujem ta, budes moja kamaratka lebo ine nemam ale zmen na sebe toto a hento. Bud ju chces za kamaratku a vtedy toleruj jej chyby alebo sa kamaratit prestante.
Nechcela by som aby moje dieta malo takeho kamarata, lebo je to na deti privela odolavat sustavnemu tlaku a porovnavaniu, ale nebala by som sa ze mojmu dietatu pokazia moralne zasady.
Bojis sa ze ta bude ohovarat? No bude, asi takto:... Jana si mysli ze moje decka maju skazenu moralku a nakazia nou tie jej dokonale, uvedomele deticky.
Pozri, aka je sanca ze jej niekto uveri? Ak by bola naozaj taka super otravna ohladom penazi, liezla by na nervy kazdemu a kazdy by dal za pravdu tebe. Ale mozno si o tebe ludia myslia ze si povysenecka a zavistliva a tak ti jej reci mozu sposobit na dedine dost neprijemne dusno.
Zahraj to do stratena a postupne sa prestante kamaratit a neries moralku jej deti ale svojich.
Tak toto z duse nenasam a par "kamosiek"som uz kvoli tomu odstrihla zo zivota,len cca 2 nastastie😀.je to svojim spôsobom asi diagnoza,resp mozno riesi nejaky problem tymto sposobom ze si stale nieco pred tebou dokazuje ,kryje svoje komplexy,neviem..naopak,mam take kamosky,ktorym sa dari v zivote nadpriemerne ale vobec to nemaju potrebu zverejnovat pri kazdej prilezitosti.s takymi je to fajn.
Vsak ale nejde o to, ze maju peniaze minaju ich na drahe dary a veci, ale kto to ma v kuse počuvat.Pochvalila sa, ze idu k moru fajn, vsetko bude pekne, ukaže apartman a zas dalšiu polhodinu ody na seba počuvat? To by ani mňa nebavilo..Asi ta kamaratka potrebuje obdivovatelov, čo jej budu zavidiet a toto chce docielit..A medzi nami, ked niekto potrebuje nonstop o peniazoch rozpravat, asi tiez nebude celkom v poriadku..ako sa hovori, samochvala smrdi
Všetko s mierou
@kittykat22 keď chce mať kamarátky, musí ich brat také, aké sú?!? 😀 Nie, nemusí! Môže si nájsť kamarátku, ktorá jej bude vyhovovať, ktorá bude mať rovnaké, alebo podobné hodnoty a záujmy. Stýkať sa s niekým len preto, aby som nebola sama a pritom mi ten človek vadí, nevyhovuje... No ďakujem pekne za také "kamarátky". Píšeš, že sa nečudujem, že je sama- prečo ju urážaš? Autorka sa považuje za introverta a tí nepotrebujú kvantum kamarátov, stačí jedna- dve skutočné kamošky, nie povrchné osoby, ktoré sa radi vystatujú. A ďalšia vec, osočuješ ju, že závidí - že ju nezaujímajú prázdne bláboly o tom, čo si zas kúpili, alebo plánujú kúpiť - vieš, niekto sa radšej baví o hlbších témach, ako také reči o ničom..... Asi trafená hus zagágala 😉
@danielllka presne tak.zavist a pocuvanie samochval nie je to iste😀
@kittykat22 keby mala kamarátka problém s čímkoľvek (aj s nejakou závislosťou), snažím sa jej v prvom rade pomôcť a nie, že s ňou nechcem nič mať. Ak opakovane pomoc odmieta a ešte k tomu to negatívne ovplyvňuje mňa, či dokonca spôsobí problémy aj mne... až v takom prípade od nej bočím. Mňa kamarátstvo musí napĺňať a tá osoba mi musí byť blízka, no kamarátiť sa s niekým len preto, aby som nebola sama a pritom mi nevyhovuje, necítim sa s ňou dobre, nemáme si čo povedať, vadia mi jej reči.. Načo? Je xy iných ľudí, s ktorými sa môžem baviť a tešiť sa z ich prítomnosti. Autorkina "kamarátka" narúša jej pohodu, čiže také kamarátstvo je skôr na škodu, ako na úžitok...
Ty rada odsudzujes ludi. Ked mala kittykat iny nazor ako ty tak hnet ze vrans k vrane sada. Kazdy mà nieco na kazdej kamoske si mozes najst njeco co ti moze vadit alebo ta otravovat., Ale ked ju mas rada a neublizuje ti nijak . Mne jedna kamoska kazdy den posielala hlasovky o tom co cely den robila co ako upratala a co este planuje doma urobit. Islo mi to na nervy strata casu ..kolko kuskou kolaca zabalila svokre. Ale mam ju rada a po roku s tym prestala nemala uz cas alebo chut dookola opisovat domace prace. Ty si si casom vsimla ze casto hovori o tom co si kupili kam pojdu na dovcu. Takze najprv ti to nevadilo . Mozno len mà take obdobie alebo je taka ze zdiela hovori o veciach ktore ta nezaujimaju. Keby si ju mala uprimne rada tak neriesis . Nemas ju rada a stretavas sa s nou z nudze Lebo nemas ine kamosky. To ze kazda mate iny zivotny styl je uplne v poriadku ale zas moralizovat ze tvoj styl je lepsi? Bud k sebe upromna nie ste kamosky nemas ju rada to uplne staci ked chces s niekym ukoncit kontakt.
Ďakujem za všetky odpovede a názory, týmto diskusiu ukončujem a každopádne mám nad čím premýšľať, nielen o nich, ale aj nad sebou. Pekný nedeľný večer.
Ja ťa chápem, úplne. Svoje deti učím, aby sa vedeli tešiť hlavne z maličkostí, pretože sú to iba deti, ak tuto schopnosť stratia, aj v budúcnosti bude potom problém pre ne samotné, aby hľadali radost vo veciach každodenných, lebo to je z môjho pohladu kľúč k šťastnému žitiu. Pretože život prináša rôzne situácie a raz môžeme byť hore, inokedy dole. Muža už neraz krotím, nech to nepreháňa, pretože jednou dobou na co si staršia dcérka ukázala, to sa kúpilo, až som sa ho opýtala či k 18-tke plánuje kúpiť vrtuľník takýmto tempom. Sám si všimol, hlavne cez Vianoce, ze keď je dieťa doslova zahltené veľa darčekmi, nedokáže sa uz tak radovať ako keď dostane jeden - dva, ktoré chcelo. Takýto mám postoj k výchove a hodnotám a s našou finančnou stránkou to nemá nič. Byť tebou skôr pouvažujem či tvoja kamaratka skôr nepotrebuje niekoho, kto by jej chválenkárske reči neustále počúval, vdaka čomu by si dokazovala svoju sebahodnotu. Preto ako je to neustále a pri každom stretnutí aj niekoľko krát, tak tam z jej strany možno ani tak nejde o kamaratstvo ako o to, aby sa sama neustále uistovala aká je top, dôležitá a niekto ju počúval. Ja by som takú kamosku neriešila, za chvíľu pôjdeš do prace, tam budeš v kolektíve.
Mne by to ani nevadilo clovek mà aspon lepsi prehlad o cenach . Mne vadilo ked som mala frflavu kamosku vzdy ked dosla k nam mi ofrflala aspon 3 veci na dome. Farby stien ze mame vela okien a take blbosti. Ofrflala aj moje obrazy ze sa jej nepaci Moj styl ale Sranda potom ked som bola u nich jej mama chcela aby som jej nieco zadarmo namalovala. Ale najviac mi vadilo ze si zo mna urobila plan B. Pozvala ma aj s muzom k nim a ked uz sme boli obleceni ze ideme tak to zrusila ze nejaka kamoska ju berie niekde kapelu kuknut bla bla . Ja nemam rada toto ked sa s niekym dohodnem pozvem tak to nezrusim lebo zrazu mam sancu na nieco lepsie . Vdaka nej uz mm nedostanem k nejakym novym znamostiam 🤪on nema rad ludi ked tak starych znamych svojich. A tri x uz nikomu nebudem robit jojo . Mam kamosku co sa mi zvykne pochvalit aj presne cislo ked jej muz zarobi extra viac alebo mà nieco nove v byte povie mi vzdy co to stalo - mà stolara co jej to robi na mieru. Neberiem to ze sa stym machruje ale ze sa vytesuje. Vy ste ale Asi nikdy neboli blizke kamosky ked mas pocit ze o inom nehovori. Poznam jednu matku z detskeho centra co tam vzdy keca o niecom co bola a bolo to drahe.. minule tam rozpravala ze bola u kadernicky bolo to Strasne drahe ale super jej to urobila 😄Mne to bolo vtipne Lebo mà muza z Tunisu a satky nosi ze jej jeden vlas nevidno . Ale tiez ma Asi nemusi 😁Lebo som jej vravela ze som bola v Tunise davno pred rokmi a pamatam si ze v kartagu zvykli obetovat prvorodene deti 😢aby mali prosperitu, naslo sa niekolko stoviek kostriciek. Niekolko mesacne babatka .😡
@miadi To je ono... autoka prilis moralizuje ze jej zivotny styl je lepsi ako tej kamosky. To je to co mi a nej vadilo.
@andreatytler Hej to ze jej vlastne nic zle nerobi tym ako zije na co minie $ ci detom kupi prve posledne to je uz jej vec . Problem by som mala Keby ta kamoska do nej rypala ze - ty si lakoma nedoprajes svojim detom bla bla . Ved mate vsetkeho dost tak preco im aj ty nekupis toto ? Ze ona jej svoj zivotny styl nevnucuje nech zije ako ona. Ved kamaratky nemusia byt ako dvojicky rovnake vsetko. Styl hodnoty povahy atd. Ked sa kamosia dve šetrne uplne sa chapu ale zeby im to nejak rozsirilo obzori ? Niekedy si prave protipoly mozu robit zivot pestrejsi.
@sickynickyobsadene to podľa čoho usudzujes?
Ja by som sa s takymi ludmi nechcela stretavat, jednak by mi lizlu na nervy rodicia a jednak presne ako pises, nechcela by som aby to moje deti videli/poculi a nebodaj si mysleli, ze v novom tablete su toe spravne hodnoty. My zariadujeme teraz novy byt ale ani by ma nenapadlo vesak ludom na nos, ze ach kupila som si obklad do kupelne za 6 tisic a kuchynsku dosku za 7 🙈😂 ak sa niekto opyta, lebo napriklad tiez zariaduje alebo sa chysta, tak poviem, ale je mi to vzdy skor neprijemne sa bavit s ludmi kt pozname o peniazoch a kolko zarabame/miname, kolko stala dovolenka atd. Nechapem ludi, co sa tymto potrebuju chvalit. Naozaj bohati a inteligentni ludia nepotrebuju toto robit.
@miadi
@andreatyler
Ale veď to je normálne, ze kamoška kamosku pochváli, aj sa jedna druhej pochváli, čo nové. Raz za čas, kto čo kupi, kde sa čo oplatí. Ja skôr chápem autorku v tom, že jej kamoška jej v kuse iba tým uši píli, aj niekoľko krát za deň a vtedy to už je otravné. Keď si kúpim nový kávovar, napríklad si neviem predstaviť všetkých okolo informovať a takto pri každej jednej novej veci. Neviem si predstaviť, ze pri každej jednej veci, ktorú kúpim, by som to utekala zvestovať svojmu okoliu. Tiež by som bola za otravnú. Je rozdiel raz za čas, normálne, medzi rečou prehodiť a rozdiel, keď každú blbosť musím oznámiť.
ako neviem, su to proste reci a ak si stastna v pohode s tym, ako zijete, tak by ta to nemalo nejak ranit alebo ti vadit. ludia su rozny a proste sa asi rada pochvali, no take reci idu jednym uchom dnu a druhym von. detom to za zle mat nemozes, su to deti, ktore sa chvalia este radsej
@katkami123 mam problem tomu uverit . Tak ako to opisuje to sa ani neda . Skor mi pride ze ona Hlavne to vnimala. Cloveku ked nieco vadi mà pocit ze je to non stop. Moze to byt subjektivne. A ona moze len tak kecat aby rec nestala. Ked autorka je ticha introvertka co tam len ticho sedi a v duchu ju odsudzuje. Ten priklad s detmi ze mala sa pochvalila s unicorn 🦄 poduskou a to druhe dieta to nezaujimalo.. to su Proste deti nema kazde rado rovnake veci . Nema kazde dieta rado 🦄 to uz moze byt zaujatost autorky voci dietatu koli pocitom ktore mà k matke. Nech je to uz akokolvek. Kamoskam doprajem nech maju vsetko co len chcu. Takze take reci by som nevnimala.
@katkami123 Ja chapem. Zacne sa s nikym kamaratit a po case sa ukaze ze jej ich reci vadia. No tak nech sa kamaratit prestane. Ved ju nikto nenuti. Ale ona namiesto toho ide do sveta a rozprava o tej kamoske aka je taka a onaka. Boji sa ze ju bude ohovarat ak sa kamaratit prestane... to je dalsia kritika na stranu tej kamosky... vravi ze je zakerna a ohovara.
Tento problem ma tak jednoduche riesenie ale ona sa namiesto toho stazuje a chce aby sa kamoska zmenila.
@milanemila tvoje deti vidia a pocuju take deti v skole skolke. Jej dcera snou chodi do skolky. Davno pradavno som bola na praxi na zske .. a druhacik mi tam hovoril kde vsade chodi na dovce co vsetko mà a ze jeho otec zaraba viac ako ucitelka .ze ucitelka je nula.. Jeho otec vela cestuje je kaskader.. ked som sa ho opytala ci mà otca rad .. povedal Neviem . Moc snim nie som. Nehra sa somnou. On bol vlastne velmi smutny maly chlapcek. Na prvy pohlad sa zdal az arogantny drzy. Vzdy budu okolo tvojich deti ine vplyvy nemozes ich drzat v bubline. Tvoj job je tie hodnoty do nich vstepit nezavisle na okoli. Ze to vobec nevadi co vsetko maju iny a ja to nemam. Ze spokojnost stastie je stav mysle nezavisly na tom co vlastnim ci nevlastnim. A teraz sa ta nikto nepytal co mas nove a co to stalo no aj tak si sa “ pochvalila” . A vobec si to nebrala ako chvalenie sa len ako priklad. Ked to robia druhi Tak je to zle ked to iste robime my tak to je uz ina vec. Ja som tu tiez spomenula urcity standard na ktory su moje deti zvyknute - Niekto by to mohol brat ako chvalenie sa Ja to beriem ako obycajny fakt. Rovnako jej kamoska to moze brat uplne bezne ako fakt nie ako chvalenie sa ci vyvysovanie sa. Ona si mysli ze ked sa prestane snou stretavat tak ju bude ohovarat. A ta extrovertna kamoska si Mozno ani nevsimne ked jej autorka nenapadne zmizne zo zivota. Jedine ze jej este na rozlucku povie “ si taka a taka mam ta plne zuby.” Len to neviem aky by malo zmysel ?
@miadi kebyze sa ma normalne niekto pyta, co mam nove tak poviem bez tych sum kt som tu anonymne spomenula ako zdoraznenie, to je ten rozdiel 🤷🏼♀️ Tu anonymne by som teoreticky nemala problem povedat aj kolko zarabam, kdezto v realnom zivote to vie tak max moj manzel. Jasne suhlasim s tym co pises, ze dieta neudrzis v bubline a stretne v zivote hocijakych ludi, ani by som deti v bubline nechcela drzat. Takze ano potom jej vysvetlujeme, ale urcite nebudem aktivne alebo vedome vyhladavat kontakt s takymi ludmi a travit s nimi cas. Cize v pripade autorky, ok dievcata chodia spolu do skolky comu sa neda vyhnut, ale nestretavala by som sa nevyhnutne s nimi aj mimo toho casu ak sa jej nepaci ich spravanie a neciti sa v tej spolocnosti dobre a davaju jej dcere zly priklad. Nie je to tak, ze by sme nespominali pred dcerou peniaze, vysvetlujeme jej ze chodime do prace, aby nam za to zaplatili a aby sme si mohli kupit za to co potrebujeme a mohli chodit na vylety alebo ze veci maju svpju hodnotu, tak treba na ne davat pozor atd. Dovolenkmi je aj nasa mala rozmaznana 🙈 a hovori o nich aj o vyletoch, ale nie v kontexte chvalenia sa, aby niekoho ineho ponizila, len proste ze ma rada more a ked sme boli tam, bolo tam to a ake videla zvieratka a najvacsia fascinacia naposledy, ze vsetci tam mali kozu ako cokoladka 🙂

@dskjhfdlkdjhl áno, presne