Ako by vyzerala vaša ideálna svadba dnes?
Ahojte,
ak by ste si mohli svadbu urobiť ešte raz, akú by ste ju chceli mať?
Máte predstavu, čo by ste urobili inak?
Ja by som to chcela ako jednu neformálnu garden párty.
Pečené prasiatko, steaky, rebierka, kuracie krídelká, šaláty.
Bez tvrdého alkoholu – skôr pivo čapované, aperol spritz, prosecco, vínko.
Niečo uvoľnené, bez zbytočných formalít, kde sa ľudia cítia dobre, tancujú v teniskách a sedia na dekách pod svetielkami.
Hudba by bola živá, možno len gitara a spev, alebo DJ s playlistom podľa nás.
Žiadne programy, len spoločná pohoda, smiech, západ slnka a dobré jedlo.
Ako to máte vy?
@anonym_autor neviem, ci by to bola ideálna bola pohoda kedze by to boli dve rodiny ktore sa navzajom nepoznaju.... Ale možno aj hej. A znie to relativne lacno takze super.
Naco DJ? Staci hocijaky clovek co vie pustit hudbu z laptopu 😎 ....
Moja rodina kedysi zvykla na letnej opekačke každý rok vytiahnuť husle , basu a starodávny cymbal, strunový, to bola tá správna diskotéka, škoda že dnes to už nerobievame...
Takže taká neformálna sešlosť by bola príjemnejšia rozhodne aj podľa mňa.
(Nechcem druhým diktovať ale iba môj osobný názor - Svadby pekne vyzeraju z pohladu zvonku, ale pritom su to extremne drahy biznys. Jeden den na ktory ide fúra peňazí... Vždy som si myslela, že to musí byť na pláži, na lodi, na zámku...
Dnes si myslím, že tie peniaze by sa mohli radšej minúť napríklad na vzdelanie detí v detských domovoch, aby čím skôr pochopili, že sa netreba ponáhľať do svadby, ani do rodičovstva, a nevytvorili hromady neštastných predčasných bábatok do nepripravených rodín .... A tiež, že manželstvo je vlastne len spojenie dvoch majetkov.
Zábava na záhrade a pohoda znie ideálne.
Ale pre mňa sú také rodinné akcie lepšie, keď to nemusí byť svadba, aspoň teda nie moja... Ja som už postaršia a dnes už mám velký strach z predstavy, že by som bola s niekým zviazaná a mala s ním spoločný účet ... )
Ja by som si vzala ineho muža 😁 v tomto veku (40+) by mi stačil obrad na urade a obed s najblizsimi.
Inak taku svadbu, aku opisujes, som mala práve tu prvu - 13 rokov dozadu. Platili sme si ju sami, tak sme ju urobili podla nás. Rastauracia s velkou terasou a clenitou zahradou, bolo tam vela deti, priatelov, rodina len najblizsia. Zo zvykov sme len zametali a jedli zo spoločneho taniera. Inak neformálna zábava - na jul bolo chladno, tak o siedmej sa už ludia prezliekli a bavili sa v rifliach a mikinach. DJ mal náš playlist, bol to zenichov kámoš. Tvrdy alkohol bol, to by som hostom nediktovala. Po večeri bol teply a studený bufet. A boli aj hry, ale ziadna formalita, skor sa všetci zabavili.
@anonym_autor neviem, ci by to bola ideálna bola pohoda kedze by to boli dve rodiny ktore sa navzajom nepoznaju.... Ale možno aj hej. A znie to relativne lacno takze super.
Naco DJ? Staci hocijaky clovek co vie pustit hudbu z laptopu 😎 ....
Moja rodina kedysi zvykla na letnej opekačke každý rok vytiahnuť husle , basu a starodávny cymbal, strunový, to bola tá správna diskotéka, škoda že dnes to už nerobievame...
Takže taká neformálna sešlosť by bola príjemnejšia rozhodne aj podľa mňa.
(Nechcem druhým diktovať ale iba môj osobný názor - Svadby pekne vyzeraju z pohladu zvonku, ale pritom su to extremne drahy biznys. Jeden den na ktory ide fúra peňazí... Vždy som si myslela, že to musí byť na pláži, na lodi, na zámku...
Dnes si myslím, že tie peniaze by sa mohli radšej minúť napríklad na vzdelanie detí v detských domovoch, aby čím skôr pochopili, že sa netreba ponáhľať do svadby, ani do rodičovstva, a nevytvorili hromady neštastných predčasných bábatok do nepripravených rodín .... A tiež, že manželstvo je vlastne len spojenie dvoch majetkov.
Zábava na záhrade a pohoda znie ideálne.
Ale pre mňa sú také rodinné akcie lepšie, keď to nemusí byť svadba, aspoň teda nie moja... Ja som už postaršia a dnes už mám velký strach z predstavy, že by som bola s niekým zviazaná a mala s ním spoločný účet ... )
@anonym_e021bf Clovek co pusta hudbu len tak z laptopu dostane mastnu pokutu od SOZA . Idu po svatbach. Je to verejne vysielanie a DJ musi platit tantiemy
Nic by som nemenila. Urobila by som ju presne taku, aka bola. Mali sme ju len s najblizsimi, bolo nas tam 15. Nemali sme ziadne zvyky, nebola ziadna odobierka, cepcenie, ziadne priblble hry... urobili sme si ju podla seba, platili sme si ju sami, nikto nam do toho nekecal, kedze nebola na Slovensku. Viem, ze nebola podla predstav rodicov, ale myslim, ze nakoniec boli spokojni aj oni.
V podstate takú istu.. to bola párty! Poslední hostia, vrátane nás, odchádzali po 6.rano..
A keď už, tak by som zmenila len také blbosti ako výzdoba, šaty, účes a zavolala by som si folklórny súbor o polnoci..
Radšej ani nechcem vedieť, koľko by to stálo teraz..
Moja kamarátka mala takú svadbu, že pre mňa je veľká škoda, že všetky svadby nie sú také.
Svadba bola v menšom hoteli, ktorí bol zarezervovaný pre nás a svadba sa konala von. Bol tam aj veľký bazén a oslava svadby skončila aj v ňom. Párty trvala do siedmej rána, potom už pomaly všetci zaľahli do postelí a na druhý deň poobede sa ešte robila garden party s grilovačkou. Tým, že to bolo tak na dlhšie, tak si každý stihol dostatočne užiť nevestu aj ženícha.
Urobila by som svadbu o 2 svedkoch. Ušetrené peniaze by som investovala do bývania.
Mala som veľkú svadbu so 120 hosťami
Ak by som sa vydávala ešte raz, spravím úplne maličkú svadbu len rodičia a svedkovia, obed a potom by sme šli na luxusnu svadobnú cestu
Žiadnu. Obrad a dovidopo. Iba samé starosti, nervy, peniaze
áno, takto nejako by som si to predstavovala TERAZ aj ja. ale VTEDY som mala svadbu podľa toho akú som chcela ☺️
O 3/4 menej ludi
@martinmmartin svadba nie je verejné vysielanie a zvlášť ak by dotyčný za to nedostal honorár alebo bol by na svadbe hosť…
Ja som svadbu nemala, neplanujem ju ale ak by mi raz preskocilo, tak by som tiez chcela garden party ale kludne s tvrdym alkoholom, aj ked nepijem. Zavolala by som si nejakeho country spevaka, maly okruh kamosiek a rodiny, bola by v lete a dufala by som, ze nam vyda pocasie a obloha bude plna hviezd 😅
Nič by som nemenila. Mali sme svadbu presne takú, akú sme chceli. Na zámku, s kamarátmi, veľkú a veselu, vďaka spájaniu tradícií troch rôznych krajín aj trochu tradične netradicnu. Peniaze neľutujem. Investovali sme ich do nášho dňa a zostane nám v spomienkach navždy, určite viac, než o meter steny v dome naviac.
Ja by som zmenila asi len šaty. Obrad aj hostinu sme mali pred 17 rokmi ako garden party na záhrade jedného malého hotela, ľudí sme si pozvali len podľa nášho priania, žiaden nasilu program len zábava. Svadba bola čisto v našej réžii a podarilo sa nám všetko tak, že sme si ju spolu užili a veľa sme sa nasmiali. Obnovenie sľubov plánujeme na 20te výročie na pláži a len my dvaja s deťmi, tak si splním aj tento sen. 🙂
Žiadna by nebola , Max v tichosti o dvoch svedkoch
uz by som sa nevydavala v 35tt :D strasne ma nohy boleli
ja na plaži niekde v cudzine len ja a on, svedok kludne aj neznámy človek.. nikomu by som to nepovedala
@anonym_autor Mestský úrad a dvaja svedkovia, potom chutný obed v lepšej reštaurácií, a fľaša Hubertu 😅 Stačí.
Ja niekde na dovolenke. Len tak.
@anonym_autor nezmenila by som nič. Síce som sa deň predtým nervovo zrútila lebo v reštaurácii si spravili akciu a so všetkými vecami nabalenými v autách nás poslali domov, takže sme zdobili ráno v totálnom zhone medzi líčením a fotením, kvety boli úplne iné než som chcela, na fotenie pršalo, nestíhali sme, ale nemenila by som nič. Odpytovanie som preplakala, obrad v kostole bol krásny a zábava potom úplne nezabudnuteľná. Bol to úžasný deň, ráno všetok stres opadol a všetci si tú svadbu náramne užili.
Menej by som dala na zelanie oboch rodin a nedala by dom sa komandovat od svokry.
Ja by som nerobila žiadnu svadbu. Podpis na úrade, oznámenie rodine a známym až po. Žiadne posedenie, cirkus, nič. Len my dvaja a dvaja svedkovia...
Ja presne taku aku sme mali. So vsetkymi zvykmi, dychovkou pred domom, odobierkou u nas doma, autobusom co zobral vsetkych hosti na svadbu. 😀 Mozno saty by som si vybrala ine.
@anonym_autor oblečenie slávnostné, nevesta klasika dlhé svadobné čaty, závoj, ako som aj mala. Sobáš na MÚ, najbližší príbuzní - rodičia, súrodenci, babky, krstní rodičia, stop. Potom slávnostný obed, torta, káva a finito. Ak by ženích veľmi túžil po tancovačke, tak klasická svadba, aj teda s tetami, kamarátmi, ale max 50 ľudí, ale len tancovanie, prvý tanec mladomanželov a krájanie svadobnej torty, žiadne ďalšie zvyky, hry, kvízy a podobné trapošiny. K tomu samozrejme živá hudba, nie DJ. Píšem o prvej svadbe, druhú som kategoricky odmietala, keby mužovi an nej veľmi záležalo, tak dvaja svedkovia a my, obed, káva so zákuskom a domov
Dokopy nič by som nemenila. Urobili by sme ju taku, aká bola. Snáď by bolo menej stresu , a mužovi by som niekoľko krát prízvukovala nech ani náhodou neprídu o hodinu skôr. A pri zajednaní šály by som spomenula, že v našej rodine na svadbe zábáva až do rána bieleho.
Svadbu sme mali len s najbližšími, bolo nás tam asi 10-15 z oboch strán a svedkovia. Nemali sme žiadne zvyky, čepčenie, žiadne priblblé hry. Urobili sme si ju podľa seba, platili sme si ju sami, nikomu som nedovolila do toho kecať aj keď sa svokra mala pokusy. Ako ekonómka môžem ešte poznamenať, že sme neboli stratový.
Fotograf a kameramanv jednej osobe bol kamarát, hudbu mám spravili bratrancovi kolegovia (manželský pár).
Myslim, že hostia boli spokojní, začínali sme obedom u nás, a domov šli prvý hostia okolo 2-3h po polnoci. My s mužom o už piatej ráno.
Dnes by sa taká už nedala spraviť, lebo viac než desiatka pozvaných už nie je medzi nami.
Osobne si neviem predstaviť generáciu našich pozvaných sedieť na zemi a jesť rukami krídelká a rebierka.
@martinmmartin svadba nie je verejné vysielanie a zvlášť ak by dotyčný za to nedostal honorár alebo bol by na svadbe hosť…
@biba_18 Za svatbu sa plati (aj za pohreb)
Z čoho sa majú platiť poplatky pre SOZA
=====
koncerty
tanečné podujatia
cvičenie a šport – lekcie kondičného cvičenia, napr. aerobik, ale aj verejné súťaže alebo exhibičné podujatie spoločenských tancov a športov ako umelecká gymnastika, krasokorčuľovanie atď.
umelecké, zábavné a športové podujatia – od súťažných podujatí s priebežným podkresovým použitím hudby až po cirkusovú a artistickú produkciu s použitím hudby a taktiež aj striptíz, verejná projekcia filmov ako kino, videokaviareň či reštaurácia
propagačné a reprezentačné podujatia – napríklad propagačná prezentácia produktov s použitím hudby, reklamný stánok, módne, kadernícke a vizážistické prehliadky a súťaže
cirkevný alebo občiansky obrad ako pohreb či svadba atď.
hudba na počúvanie (bez tanca) – v kaviarni, reštaurácii, bare, ale aj v rámci recepcie, banketu, vernisáže, výstavy atď.
hudba na počúvanie reprodukovaná technickým zariadením – prehrávače v kaviarňach či reštauráciách, ale aj v hoteloch či kúpeľoch
k reprodukovanej hudbe sa zaraďuje: hudba vo výťahu, na toaletách, na plavárňach, klziskách, v obchodoch, čerpacích staniciach, múzeách, v dopravných prostriedkoch (autobus, taxi, vlak, lietadlo), v prevádzke služieb (kaderníctvo, kozmetika, sauna…), v mestskom alebo obecnom či školskom rozhlase, pri kolotočoch, strelnici či autodróme
– vrátane estrád, karaoke, promenád či ďalších spoločenských podujatí s hudbou ako napríklad jarmoky, trhy, vinobranie atď.
@martinmmartin ale v príspevku na ktorý si reagoval bol spomenutý niekto kto len tak bude púšťať hudbu - nie platený dj ... a na takých ľudí len preto že si púšťajú hudbu žiadny taký zákon neplatí ... tak ako doma na narodeninách si pustíš hudbu a trsáte - to isté aj na takejto svadbe..
poplatky za svadbu a pohreb - to sa myslí pri obrade - nie čo ty budeš púšťať na svojej besiedke z magnetofonu ...
Podľa zákona o autorskom práve: Použitie hudby na súkromných a nekomerčných podujatiach (napr. svadba, oslava narodenín, rodinné stretnutie) nepodlieha povinnosti platby odmien autorským zväzom, ako je SOZA.
Podmienky: Podujatie nie je verejné (tzn. nie je prístupné pre širokú verejnosť), neplatí sa vstupné, hudba nie je použitá na podnikanie alebo zisk.

Asi by som si už vybrala iné šaty, ale inak by som nemenila nič.
Miesto bolo perfektné, ako sme chceli, ani úrad, ani kostol, ľudí tak akurát, žiadne čepčenia, dj kamarát, fotograf tiež a fotil na paparazzi štýl, po polnoci sme zaľahli, ráno sa stretli na fajnových raňajkách...