Ako riešiť drahú svadbu v rodine?
cez víkend sme sa boli gratulovať svokrovi a stretli sa tam všetci manželovi súrodenci. Jeden z bratov - teda jeho žena nám oznámila, že budúci rok v lete sa bude vydávať ich dcéra, aby sme si predbežne na tento dátum nerobili program. Problém vznikol, keď povedala, kde sa svadba bude konať. Ide o veľmi drahý svadobný objekt. Zrazu všetci stíchli, všetci v rodine vieme, že na takú drahú svadbu nemajú. Oni očakávali, že všetci povedia wau, ale nikto nepovedal nič. trápne ticho.
Príjem majú dobrý, ale žijú si nad svoje pomery. okrem hypotéky, pôžičiek majú požičané peniaze od svokry a aj od súrodencov. V podstate by mi to malo byť jedno, svadby sa zúčastníme, ale nemám z toho dobrý pocit. Od nás si ešte nepožičiavali, my tiež platíme hypotéku a ušetrené nemáme veľa. Je mi ľúto budúcej nevesty, nikto v rodine nezdieľa jej radosť. Svadbu budú platiť rodičia, mladomanželia ešte študujú, VŠ budú končiť budúci rok. Keď sme prišli včera večer domov, manželovi volala jedna zo sestier, aby sa stretli a dohovorili, tomu bratovi, že je to zbytočné robiť takú nákladnú svadbu. Podľa mňa je to blbosť, keď už majú rezervácie. Čo by ste robili vy?
Kedze to neplatite vy, nechaj to tak... len s toho blbo vyjdes, ze zavidis a podobne kecy... idete tam len ako hostia, doneste darcek, uzite si to..
To sa uz skoro 1,5 roka dopredu oznamuje termin svadby?
Noa? Veď hostia sa im ma to vyskladajú nie? V každej diskusii tu dávajú dar aspoň 100 euro na osobu. Tak to vāčsinu pokryje.či? 🤭
Oni hlavne asi ocakavaju, ze svadobni hostia im tu svadbu zaplatia.
Keďže je to mužova rodina, ja sa k tomu nevyjadrujem. Keby mali od nás požičané peniaze, asi by som sa k tomu postavila inak.
miesto si museli rezervovať už teraz, dokonca rezervovali už aj kapelu a skupinu na odčepčenie, lebo všetky termíny sú už vybookované.
@anonym_autor nestarajte sa do toho... to skôr rodičia by im mali dohovoriť, ak je to naozaj tak drahe a budú to mať všetko zaplatiť rodičia je mi ich uprimne lúto ...
A už keď sme pri daroch, dala by som iba tolko kolko si možem dovoliť, alebo sa opýtam ich, čo by sa im páčilo do domácnosti napr. kávovar a kúpim im taký, aký bude pre mna finančne vhodný.. nemozu novomanzelia ocakavat ze sa im to vrati
Možno čakajú, že dovtedy nasetria a budú konečne žiť, tak, že čo si môžu dovoliť a hádam aj dlhy dokážu vyrovnať a keď nie, tak zase len pôžička a kolotoč ide ďalej ..nesmiesala by som sa do toho, ale ak by pýtali požičať, tak nie
Noa? Veď hostia sa im ma to vyskladajú nie? V každej diskusii tu dávajú dar aspoň 100 euro na osobu. Tak to vāčsinu pokryje.či? 🤭
@anonym_75b635 niekto aj takto rozmýšľa..ale tak to zase nepokryje šaty, kapelu a všetky ostatné drobnosti a ,,zbytocnosti''
@anonym_autor nestarajte sa do toho... to skôr rodičia by im mali dohovoriť, ak je to naozaj tak drahe a budú to mať všetko zaplatiť rodičia je mi ich uprimne lúto ...
A už keď sme pri daroch, dala by som iba tolko kolko si možem dovoliť, alebo sa opýtam ich, čo by sa im páčilo do domácnosti napr. kávovar a kúpim im taký, aký bude pre mna finančne vhodný.. nemozu novomanzelia ocakavat ze sa im to vrati
@anonym_657c23 tak to radsej peniaze, ako kavovar, ktory podla mna stoji za...🫣. Aj ked 100 a sli by na svadbu 4 osoby. A co? U nas kazdy da, kolko moze, ked sme aj siesti sli na svadbu, viac ako 100 sme nedavali, tak cca 10 rokov spat, tak teraz by sme dali asi 200.
Ked sme sa brali my, nedali sme instrukcie a mnohe dary boli bud lacne a nekvalitne (hrnce tenke akoze nerez s plastovymi ruckami 🫣) alebo sa mi nepacili (pribor, tazke, nemotorne do ruky), jakz takz porcelanova obedova suprava. Ale dost staromodna na moj vkus. Svagrine o dost rokov neskor dali instruktaz, peniaze, kto kolko ai moze dovolit a ziadne torty (u nas bol zvyk, ze kazda rodina dotrepala tortu 🙃). Aj na toto sme zabudli a mali sme co robit to potom spratat a rozdavat vsade po rodine do mrazaku.
Ved to je ich problém kde bude svadba nie vas...mozno vezmu pozicku. Za mna vyhodené peniaze...
Suhlasim. Je to vec iba toho kto to plati. Ak niekto peniaze poziciava ok. Ak vezmu hypoteku. Ok. Ty mozes nadalej kludne spavat. Ak ta pozvu das do daru kolko uznas za vhodne 😉
Manzel nech sa do toho nestara. Az ked bude platit svadbu on 😉
@anonym_autor tak otazne je koľko idú pozývať ľudí.
Lebo ak má drahy priestor, 30 ľudí a šaty z bazáru tak to vôbec nemusí byť dráha svadba.
Nevieš okolností takže by som sa do toho vôbec neplietla.
V prvom rade by mali splatit peniaze rodine, ak chcu “vyhodit” peniaze na dcerinu honosnu svadbu. Ja by som surodencov v tomto podporila. Alebo by som aspon tomu bratovi sukromne dohovorila.
@anonym_autor neriešila by som to nijak. Veď nech si robia svadbu. Ja som hosť, prídem, tam to konci…
@anonym_autor Na vasom mieste by som sa do toho nestarala, oni idu vydavat dceru, nie vy. Neviem co za luxusny objekt to bude a ci vam tym chcu naznacit, ze aj penazne dary by mali byt jaksi stedrejsie ale vy dajte ako uznate za vhodne. Este aby vam neurcili aj pozadovany dress code v urcitej farbe, tak pokial by si im chcela v tomto vyhoviet, tak to su dalsie financie navyse.
Keď si to zoberiem z pohľadu nevesty, tak teda ďakujem pekne aby sa mi ešte ja otcovi súrodenci montovali do svadby 🤦😒
@anonym_autor nijako, veď od vás na to peniaze nikto nepýta, tak prečo by si to mala riešiť? Nech si spravia svadbu akú uznajú za vhodné, vy ste len hostia, absolútne vám neprináleží hodnotiť či môžu to alebo ono. Počkaj si na oficiálnu pozvánku, vyjadri sa len k tomu či prídeš alebo nie, ostatné nie je tvoja starosť.
@anonym_75b635 100 je pod uroven, 500 treba dat som citala 😁 a ty autorka si mysli svoje, ale neplet sa radsej do toho.
poznám prípad kedy novomanželia natŕčali ruky na všetky strany.
vytvorili si 3 veľké krabice na každej z nich bolo napísané : Na novomanželov, na dieťa, na ich domček.
Hostia mali vhadzovať do každej krabice.
známa - hosť svadby , bola z toho poriadne znechutená.
vytvorili si 3 veľké krabice na každej z nich bolo napísané : Na novomanželov, na dieťa, na ich domček.
@anonym_f42502 😄tak toto som nezažila😄
Ja som mala svadbu v hoteli Hilton v centre Košíc, lebo dokopy nás to vyšlo pomaly rovnako, akoby sme ju robili niekde v kultúrnom dome. Na prvý pohľad vysoká cena už nebola taká vysoká, keď sme zistili, že je v nej už prakticky všetko.
Na konci dňa sme boli v pokuse, lebo celá svadba sa pokryla z darov.
Nechápem,.prečo to vôbec riešiš. Človek vás pozve na svadbu, a namiesto radosti, že sa zabavíte, založis diskusiu na MK a začneš ohovárať. Tu svadbu riešia zrejme na polovicu s druhou rodinou, nie?
@anonym_f42502 este mali dat krabicu: na auto a dalsiu krabicu : na svadobnu cestu... 🙈
Nechapem co to s Tebou ma, absolutne nic. Aj keby si svadobni rodicia brali kvoli supersvadbe svojho decka uver na 15 r. Ich hlupota 🤷 co im chces dohovarat...
Koľko za to zaplatia nie je vaša vec, takže by som neriešila nič okrem veci ktoré by sa týkali mňa ako pozvanej osoby -tj. potvrdím účasť, prídem, dám dar, dovidenia. Aj tak sa do 5-10 rokov rozvedú.

Neplietla sa do toho. Vy to platiť nebudete.