icon

Ako riešiť krst dieťaťa, keď nemáme krstných?

14. apr 2025

Ahojte. Máme 4 mesačné dieťa a ešte necítim, že by som ho chcela krstiť. Staršie deti máme pokrstené. Nemáme však koho dať ani za krstného. Krstný prvého dietata je môj bratranec. Žiadny záujem. Druhému mužov brat svokra chcela aby bol on ale dopadlo to rovnako. Ja nemám súrodencov. Kamarátka, ktorú som chcela odmietla. Ako to riešiť ? Keď ste nekrstili nemali ste neskôr výčitky ? Do kostola nechodíme. Svadbu máme ale v kostole.

Strana
z2
vikafial
14. apr 2025

Veď keď sa na to necítiš tak načo na to tlačíš?

autor
14. apr 2025

Ja sama neviem či áno alebo nie. Či už potom krstiť, keď bude dieťa väčšie. Keby som nemala predošlé dve asi by som nad krstom už nerozmýšľala. Ale takto sa neviem rozhodnúť.

belllinka
14. apr 2025

a prečo chceš krstiť, keď do kostola ani nechodíte? Nejako mi uniuká pointa. Vieš vôbec o čom je krst a krstní rodičia?

autor
14. apr 2025

@belllinka len neviem ako to vysvetlím jej raz, že ona neni pokrstená a staršie sú ?

mandzula
14. apr 2025

Nechodite do kostola alebo nie ste veriaci? Vychovavate deti vo viere alebo ste krstili, lebo "sa patri"?

belllinka
14. apr 2025

A prečo by si jej to mala hovoriť? Tie prvé 2 deti to vôbec vedia? Asi nie, keď do kostola nechodíte a ani krstný rodič ich nevedie k viere 🙂

autor
14. apr 2025

@mandzula krstili sme lebo sa patrí ale najstaršia už má prijímanie a mladšia ide tento rok. Síce sme tam my neboli ani raz ani na nácvikoch. Chodili s dedom. Do kostola chodime len keď bol krst alebo keď ma niekto niečo z rodiny. Inak nie ani ich nevedieme vo viere. Nechodíme ani na spoveď ani nič podobné.

colsami
14. apr 2025

Za prve, krstny rodic nie je podmienkou ku krstu. Dnes uz sa bezne krsti bez krstneho rodica (ked nie je koho dat, je to cim dalej castejsie).

A k druhej veci, to uz je Tvoja vec a presvedcenie, krst je jedna zo sviatosti takze ak "v to" veris, krstit daj. Ak v tom vyznam nevidis a robis to iba "lebo sa patri" - tak toto fakt nie je pointa ani motivacia ku krstu. Este sa tam aj slubuje, ze budes dieta vychovavat vo viere, tj odpovedas ze ano, si si vedoma tejto povinnosti, kedze Ty ako rodic ziadas pre dieta krst. Co asi vies, kedze uz ste krstili... 🙃

Ja proste iba nerozumiem, naco rodicia robia detom sviatosti ak si o tom myslia ze je to v podstate "nanic". Fakt vacsina asi kvoli rodinnej oslave, alebo neviem 🤷

ivik4
14. apr 2025

Nie nekrstila by som
A aj som syna odhlasila po 2 rokoch v skole z nabozenstva , zbytocne

bielasovicka
14. apr 2025

A ten mužov brat už nechce byť krstný? Véd to už máte jedno, môže byť zase on.

autor
14. apr 2025

@colsami nie nevedela som, že sa dá aj bez krstného rodiča. Nerobia s tým kňazi problémy ?

colsami
14. apr 2025

Preco by s tym knaz mal robit problem? Knaz tu nie je na to, aby Ti robil problem. To su zakonitosti krstu. A ano "knaz robi problem" ked by si napriklad chcela krstneho, co zije v hriechu. Kedze taky krstny by byt nemal. Ale to nie je o tom, ci to knaz chce alebo nechce a ze on robi problem, ale o tom, ze ludia nie su ochotni dodrzat tych par pravidiel.

Takze nie ziaden knaz Ti nema preco "robit problemy", ako som povedala, dnes sa bezne krsti bez krstneho rodica (bud nikto, alebo byvaju len tzv svedkovia krstu). Ved si nieco o tom precitaj na internete alebo vygoogli, ak nemas cas radit sa priamo na fare, je toho vsade plno....

mandzula
14. apr 2025

Autorka, tak potom naozaj nerozumiem tomu, prečo chcete krstiť.

hederamonstera
14. apr 2025

Daj pokrstit s krstnym ktoreho uz maju tvoje deti. Budu ho tak aspon vsetky rovnako oslovovat, ci jeden bude moct hovorit krstny a druhy bude hovorit ujo/stryko?
Ja teda nepochopim toto krstenie lebo sa patri, nemas svoj rozum? Ako ovecky.

januska12323
14. apr 2025

Nechápeme ani prečo sú staršie krstene a ešte aj majú prijímanie. Vyberáte si z viery len čo vám vyhovuje? Vedia tie deti vôbec o čo ide?

autor
14. apr 2025

@januska12323 chodili na náuky taktiež na náboženstvo ale tým to aj končí. Staršia po prijímaní už viac do kostola nešla už to pre nich nebolo podstatne hlavne, že boli tie ceremónie. Preto už to zasa takto nechcem.

misa1308
14. apr 2025

A načo chcete potom krstiť dieťa? Nechápem , lebo sa to patrí ? Viete , o čo vlastne ide ? Asi nie ..

deti95060810
14. apr 2025

daj okrstiť , krstného hoc koho čo majú predch. deti a máš kľud. aspoň ja by som to tak spravila...
nie je povinnosť vysedávať v kostole, dôležité sú skutky. 😉

miriamzba
14. apr 2025

Ani my sme najmladsiu ešte nekrstili, boli iné starosti, ale plánujeme krst v jej 22mes. Krst nikam neutecie.

sense
14. apr 2025

Vysvetliť jej to tak že si chcela nechať toto rozhodnutie na nu

cacianka
14. apr 2025

@sense naj odpoveď. Vysvetliť dieťaťu, keď už niekedy príde k takej otázke, že po skúsenostiach s jeho staršími súrodencami, si nechala voľbu na dieťa,. Či to chce a kedy. Satan sa z neho nestane, a v dospelosti sa samo rozhodne.
Myslím že taká otázka dllllhi nepadne, a keď tak len nahuckana a po vysvetlení sa opäť zabudne.

sense
14. apr 2025

@cacianka príde mi to ako naj riešenie, ako katolíci nežijú, do kostola nechodia, tak načo krstiť, len aby bolo.
Ja mám všetky sviatosti, napriek tomu dieťa pokrstený nemám.

natalka13
14. apr 2025

a kto povedal ze sa TO patri?
cela rodina mate krestanstvo nula cela nula vztahovo🙈
a co povie dcera? akoze bude starsim zavidiet krst??? tak sa da pokrstit v 14, 20,30 rokoch, aspon to bude dobrovolne.

danielittar
14. apr 2025

Lebo sa to patrí 😂 takých máme v rodine, čo nás tlačili do krstu z tohto dôvodu. My ale nie sme veriaci, dcéru sme nedali pokrstiť a nebude chodiť ani na žiadne náboženstvo v škole. Toľké pokrytectvo 🙂

gov
Odpoveď bola odstránená
nevenka
14. apr 2025

Hlavne to svate prijimanie je uz naco, prosim Ta? Ja toto nepochopim, fakt nie. A to som veriaca. Takze pre mna to vyznam ma a zalezi mi na tom, uz aj 4 rocny sa pomaly vie modlit s nami Vyznanie viery, lebo sa doma modlime kazdy den. Ja neviem, na co tie frasky robite vlastne, ked neverite? Viete, co sa slubuje na tom krste? Vy slubujete spolu s krstnymi, ze budete detom prvymi svedkami viery a budete ho vychovavat vo viere, takze nieco slubujete zivemu Bohu pred Oltarom, a vlastne klamete? Akoze dobre 🙈.

nevenka
14. apr 2025

Vzdy lepsi uprimny ateista ako takyto veriaci, prepac.

hederamonstera
14. apr 2025

@gov tak pre uprimnych veriacich to ma zmysel. Maju pocit, ze to babo ochrani pred zlymi vecami, aspon taky pocit som z toho mala, ked mi o tom hovorili, ked som odmietla kratit svoje deti

@nevenka suhlasim, nas ked sa snazili dotlacit do krstu, tak som povedala, ze ja nebudem klamat, ze ci im to nie je blbe, ze vidia, ze s tym nesuhlasim ani nebudem viest k viere, aj tak to silou mocou chcu…to bolo hrozne obdobie

gov
Odpoveď bola odstránená
taktotedanie
14. apr 2025

A kde je napisane, ze ked ma dieta krsneho automaticky musi javit zaujem? Ide o samotny akt krstu nie o to ci krstny rodic bude kupovat darceky a davat peniaze na narodeniny

Strana
z2