icon

Ako riešiť rodinné konflikty pri oslavách narodenín?

5. jún 2024

Ahojte, popisem vam situaciu z mojho okolia, chcem vediet vas pohlad na vec, ci by ste sa tym nejak (ak ano, tak ako) zaoberali na mieste zucastnenych, alebo to vobec neriesili, nechali tak.

Dve dospele sestry maju male deti v priblizne rovnakom veku, dokonca s rozostupom narodenin par dni. Prva rodina narodeninovu oslavu dietatu nerobieva (taku kde by niekoho pozyvali), druha rodina robi dietatu oslavu s blizkou rodinou kazdorocne a samozrejme pozyva aj sestrinu rodinu s detmi.

Tento rok rodina, ktora oslavu dietatu doposial nezvykla robit, chysta narodeninovu oslavu kde pozyva len susedov. Druha rodina tak ako po ine roky oslavu opat robi a pozyva aj ich. Sestrinmu dietatu maju zablahozelat a obdarovat ho na oslave svojho dietata.
Zda sa vam to ok? Okomentovali by ste tuto situaciu nejako na mieste druhej rodiny?

Prepacte za komplikovany popis, snad sa z toho niekto vysomari. Teraz ked to citam, znie to ako nejaka slovna uloha 🤣🤣🤣

Strana
z2
ptvw
5. jún 2024

No co dodať doteraz bez námahy a míňania peňazí mali oslavu pre svoje dieta spolu so všetkou paradou gratulacakmi a vinsovackami a aj darčekmi predpokladám...

vkatush
5. jún 2024

Som z rodiny, kde oslavujeme každú prkotinu a nie je nás málo (obyčajný rodinný obed je nás 15, malá oslava je okolo 30 a nechci vedieť veľké oslavy).

A ak niekto oslavu nerobí, je to úplne okey.
Ak chcem zablahoželať, využijem najbližšiu príležitosť (oslava iného dieťaťa, na ktorej sa stretneme) alebo sa nahlásim na návštevu.

hederamonstera
5. jún 2024

Nam to moze byt jedno, zalezi co na to hovoria usporiadatelia.
Mne by to nevadilo

katariiinkaa
5. jún 2024

Nás je teda v najbližšej rodine takmer 40, takže stretávať sa pri každej takejto príležitosti by bolo veľmi náročné.. Máme však chatu kde sa stále stretneme povedzme raz mesačne a oslávime všetkých, ktorí v tom období majú alebo mali nejaký sviatok. Je to oveľa jednoduchšie keďže každý z rodiny ktorá oslavuje niečo pripraví na občerstvenie (pekne sa to tým pádom rozdelí), zároveň sa všetci vidíme, keďže naozaj stretnúť sa pri každej príležitosti narodenín/menín by bolo inak úplne nereálne.

Možno to teda ani oni nemysleli nijako v zlom, len chceli využiť že sa uvidíte 🙏.

elanor
5. jún 2024

to, ze rodina c. 2 ma potrebu volat pol vlastnej dediny, a este 4 dediny okolo na oslavy, je ich vec. Ak im to vyhovuje, nech si robia ako chcu.
A to, ze rodina c. 1 nema potrebu volat nikoho ineho na oslavu, ani z rodiny, ani cudzieho. Je tiez iba ich vec. Ako im vyhovuje je na nich.
Tak isto je ich vec, ze sa pre zmenu rozhodli spravit veci inak. Ci s rodinou, alebo bez nej.
Mysliet si mozes co chces. Ale hlavne ich rozhodnutie musis respektovat, lebo je to iba na nich.
Tak isto sa rodina c.2 moze rozhodnut, ze skonci s okazalostou a bude veci riesit iba v malom rodinom kruhu = rodicia + deti a hotovo. A ostatnych do toho nic.

autor
5. jún 2024

@elanor prrrr...ziadne okazalosti ☝️ jedna sa o oslavu doma dokopy cca 14 ludi...

barka1
5. jún 2024

Zdá sa mi to v poriadku a nekomentovala by som to. Prečo aj? Zmeni sa tým niečo?
Čím som staršia, tým viac chápem, že keď nejde o život, nejde o nič a dokladne vyberam to, na com mi v živote záleží a co je podstatné.
Oslavy su nepodstatné.

majka36912
5. jún 2024

Sestra si podla mna sestru pozna, takze sa jej moze aj narovinu spytat, co je v tom. Ja by som to brala asi tak, ze naco mame robit dietatu jednu oslavu a pozvat ich, ked za par dni pojdeme zase my k nim na oslavu ich dietata 🤷 Na tejto oslave maju susedov, na druhej bude rodina. Ale ja nie som fanusik oslav, pokial nejde o jubileum, takze by ma ani nenapadlo trapit sa tym.

elanor
5. jún 2024

pozri, prestan chodit okolo horucej kase, a rovno napis co ta serie. Lebo ocividne ta nieco riadne skrie.
Tak naj gule, a sa neschovavaj za omacky...

simona20201309
5. jún 2024

Áno zažila som to. Respektíve zazivam. Ja to nevidím ako dôvod kaziť si vzťahy. Občas ma to štve, budem úprimná. Podľa mňa oni si to neuvedomuju. Odbiju si oslavy a gratulácie u vás a vec je vybavená. Rada si prečítam iné názory a možno dobre rady.

jajanka31
5. jún 2024

Ja to chapem. Mne by vadilo kebyze robim oslavu pre svoje dieta a je to jeho den a bratranec alebo sesternica mu budu brat pozornost. Taka oslava ak ma byt pekna so vsetkym aj nieco stoji.cas pred a po a aj peniaze. A tiez by mi vadilo z druhej strany ze moje dieta ma oslavovat svoju oslavu na inej oslave? To nema ani svoju tortu ani proste priestor a ked sa foti ze mu niekto blahozela tak to u inych doma?..
My sme tiez raz so sestrou zvazovali ze spojime oslavy. A to malo byt stylom ze sa na vsetko zlozime, zabezpecime 2 torty budeme zariadovat obsluhovat obe atd.. nakoniec to bolo tak ze jeden mal v piatok druhy v sobotu..bol to iba jeho den jeho oslava podla jeho predstav a predsrav jeho rodicov a tak to bolo najlepsie.. ja by som povedala sestre ze ked chce aby aj jej dieta u nas oslavovalo nech sa aj podiela na vydajoch a snahe nieco zorganizovat vybavit..

jajanka31
5. jún 2024

@majka36912 ano lenze ta druha oslava nie je oslava jej dietata ale ineho dietata. Teda to nue je ich oslava oni maju len jednu oslavu a to so susedm

jajanka31
5. jún 2024

Predstavte si niekoho kto ma v sobotu svadbu so vsetkym a tam pride bratranec so svojou novovou manzelkou a povie my sme mali svadbu minuly tyzden. Nikoho sme nepozvali..ale dary nam dajte a my sa vsetci zabavime tu a teraz na ich ucet ved aj my sme novomanzelia.. a este sa tak oblecu a budu sa tvarit ze je to v pohode. To uz by asi vadilo vsetkym. Lebo nevesta a zenich je len jeden a tak isto aj oslavenec je len jeden pokial nie je dohodnute dopredu inak a podla toho cele zariadene..

jajanka31
5. jún 2024

@elanor ano nikoho do toho nic a kazdy sa moze rozjodnut robit ako chce a pozvat koho chce. Ale ten co robi oslavu pre svoje dieta sa tiez rozhodol tu oslavu robit pre svoje dieta. Nie pre neter ci synovca. A ten uz ma co do toho povedat kedze je to v jeho dome za jeho peniaze pre jeho dieta. Kludne mu moze vadit ze iny si oslavu privlastnuju. Je otazne do akej miery. Ci len babka medzi dverami mu poda ruku a koniec alebo to druhe dieta ma za to ze to je aj jeho oslava a tak sa aj sprava.. napriklad sfukne sviecky atd...

majka36912
5. jún 2024

@jajanka31 Tak ja som z toho konceptu, co autorka pisala nejako nevycitala, ze by robila prva sestra svojmu dietatu oslavu s rodinou a oni by sa prisli iba zviezt. Ja som to brala tak, ze pridu na navstevu oslavit narodeninky cisto len oslavenca. Ale ze sa stretnu cela rodina, takze im pride zbytocne v priebehu par dni robit 2 oslavy. My mavame oslavy cisto len zakladny rodinny kruh, cize deti, rodicia a max stary rodicia, ak sa im da prijst, a ak nie, tiez v pohode.

zmrzlinka2021
6. jún 2024

Mne by ti nevadilo. Veď to nie sú cudzí ľudia

jajanka31
6. jún 2024

@majka36912 neviem teraz ako to myslite, asi tam mate chybu. Nie je podstatne ktora je prva rodina a ktora druha. Podla mna z toho prispevku je jasne ze jedna sestra oslavu svojmu dietatu robi a druha nie, kazdy rok maju oslavu bez namahy. A ked sa stretnu tak to nie je nahodne stretnutie na ulici. Je to oslava toho jedneho dietata kde boli vsetci pozvany k niekomu domov kto to musel nachystat kupit pripravit. To nie je podla mna rodinne sstretnutie u ich babky ktora sa postara. Mne to zbytocne nepride ani z jedneho pohladu. Ved su 2 osoby, 2 rodiny atd.. my sme robievali oslavy kde su stary rodicia ich deti a ich vnucata. Vacsinou ma niektore vnuca narodeniny.

jajanka31
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 viete si predstavit ze by to mohlo kludne vadit vasmu dietatu? Ze kazdy rok na jeho oslave, kedy ma byt on stredobodom pozornosti mu tu pozornost berie ine dieta.. ? Mne by vadilo dat spravit tortu za 50 eur alebo viac alebo ju upiect a pozerat sa ako niekto iny na nej sfukuje sviecky. Ale nevieme do akej miery zabera jeden oslavenec druhemu oslavencovi priestor.

777januska777
6. jún 2024

Nie nevadilo, práveže by som bola asi rada, že nemusím chodiť ďalší víkend na ďalšiu oslavu. A dieťaťu by som v pohode dala ten darček aj na oslave môjho dieťaťa, ved je to jedno jeho oslava by to predsa nebola, len by som aspoň nemusela chodiť a ďalší deň znovu blahoželat, keby som to už odbila. Neviem podla mňa sa na to pozerá autorka zle, ono to nemusí byť o nejakom využívaní, len jednoducho na oslavy nie sú, unavuju ich a potrebujú vlastný kľud. A to,ze robia teraz oslavu a pozývajú len susedov je asi len kvôli dieťaťu, ktoré to vyžaduje. Neviem ved treba sa o tom reálne porozprávať z tými rodičmi a aj chápať och vysvetlenie, lebo najhoršie co je sa je urážať, lebo niekto robí inak ako mne sa paci.

sweaaa
6. jún 2024

Je to v poriadku.

mamina7070
6. jún 2024

ja by som sa riadila svojim dietatom, my sme robievali spolocne oslavy so sestrou do isteho veku mame rozdiel medzi detmi dva dni ale teda na rozdiel od teba sme si naklady na oslavu delili tj dve torty alebo jednu spolocnu podla poziadavky deti atd ale teda len pre rodinu

za mna by mi toto spravanie co popisujes prislo vychcane a negratulovala by som sestrinmu dietatu na oslave tvojho dietata ale
sa spytala ledy mozeme prist zagratulovat k nim ak by ma odpalkovala tak neriesim dalej

chapem tvoju frustraciu ze vy ich pozyvate zneuziju vasu snahu ze oni organizovat nic nemusia a ked zorganizuju sestru nepozvu smutne

striktne by som teda negratulovala jej dietatu na vasej oslave a oslava je len pre tvoje dieta ved ich uz ma tiez oslavu naplanovanu akurat nie ste pozvani

zmrzlinka2021
6. jún 2024

@jajanka31
Ake sfukovanie sviečok?
Chcela by som vedieť, či vasi muzi také kraviny riesia. Proste na oslave dietata niekto dodatočne zagratuluje inému dietatu a odovzda darcek. Nic viac, nic menej. Dieta, ktore je lubene, vyrovnane (myslim dieta organizatora oslavy) vobec to nebude prezivat ako prisiel o 5 minut pozornosti. Realita je taka, ze co sa tyka pozornosti, tu si aj bez gratulacie a neviem coho moze vydobit aj ine dieta. Staci silnejsi, priebojnejsi jedinec, ktory uputa a proste oslavenec bude "v uzadi".

Zas nerobme z deti "snehove vlocky", ktore sa pri vsetkom rutia. Potom tu vyrastaju cele generacie ludí, ktorí su malými bohhmi.

U nas bezná vec, ze sa vybavuju gratulacie šišmaš a nikto z toho psychicky nekolabuje. Aj u deti.

maryon1
6. jún 2024

Takže ak si to zhrniem: roky predtým gratulovala široká rodina na vašej oslave obom deťom, aj vášmu aj sestrinmu - a vy ste nikdy nič proti tomu nenamietali, až teraz, keď sestra robí oslavu pre susedov a u vás sa chce ako každý rok "zviesť". že čo ťa vlastne štve: to, že každý rok platíš len ty (to si predsa dve dospelé osoby medzi sebou musia vedieť vydiskutovať) alebo to, že sestra robí oslavu susedom, a nie vám? alebo to, že nebola pozornosť upriamená len na tvoje dieťa, to všetko sú veci, na ktoré pomôže len nahlas sa ozvať, a povedať ostatným, čo si praješ/nepraješ.

aj mne sa už stalo, že na našej oslave sa zagratulovalo niekomu inému - väčšinou som to nechala tak, že "pre pokoj v rodine" - a v podstate ako čas plynie a pribúdajú deti a ubúda čas, mi to aj vyhovuje, ak sa oslavy spoja....
ale na poslednej oslave (bola to väčšia rodinná slávnosť môjho dieťaťa, 1. sv. prijímanie, nie každoročné meniny) som vopred upozornila, že na tejto oslave sa nebudú oslavovať žiadne predchádzajúce ani nadchádzajúce meniny či narodeniny niekoho iného. to bol deň mojej dcéry, tak som to chcela - a musím povedať, že ja, lebo napr. dcére nevadilo, ak by babka spolu s ňou oslávila aj jej narodky. takže komunikácia, komunikácia, komunikácia, ak ti niečo vadí, nielen výlev na koníku. tu ťa polovica mamičiek podporí, druhá nie, ale vyriešiť si svoj problém s rodinou musíš sama.

mamina7070
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 mas deti?
aj tym ze detom ukazujeme ako si nastavit hranice voci osatnym, ktori zneuzivaju situaciu ich vychovavame a utvrdzujeme ze na nich zalezi
a ucime ich ze nespravodlivost (lebo to to v realite je) sa neprechadza mlcanim a tichou akceptaciou ale slusnym nastavenim hranic

prasiatko30
6. jún 2024

Tak sa zastavte 1-2 dni pred vasou oslavou oslavou u sestry zagratulujte dietatu aj bez oslavy a mate vybavene - vasa oslava len pre va se dieta

zmrzlinka2021
6. jún 2024

@mamina7070 Mam. My take veci neriesime. Hovorím, ak človek má sebavedomie, vobec to nemusí vnímať ako nespravodlivost. Hovoríme o potrasení ruky a odovzdaní darčeka. Toto sa u nás bezne deje a nikto to neprezíva, ani nevníma ako nespravodlivost.

Ak to tak tazko berá, nech vyjdu von pred dom, a tam podaju ruku druhemu dietatu, odovzdaju darcek, aby sa ten origos oslavenec nezosypal. Nebude to priamo na oslave a bude vybavene.

maciatkolulu
6. jún 2024

Tipujem,že sa jedná o dvoch bratov a tvoju švagrinú,je dosť smiešne,že to tu popisujes ako Pilcher..... Aj tak by ťa v tomto našli. Ak ti niečo vadí,ries to s tými,ktorých sa to týka,každý to máme inak a máme iné hranice,zvuky,toleranciu.

mamina7070
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 ak chceli, aby sa gratulovalo ich dietatu mali gratulantov pozvat na svoju oslavu ktoru robia
to je problem ze robia oslavu na nu nepozyvaju a chcu aby ludia gratulovali na oslave ineho dietata

neviem mam pocit ze deti nemas tak z tvojich prispevkov celkovo ale

tramtada31
6. jún 2024

Nieco tá evidentne hnevá. Môj pohlad je taký, že by som ako neoslavujuca matka navrhla sestre, aby sme spojili oslavy (prerozdelili náklady za obcerstvenie a mali spoločnú oslavu, pripadne by som niečo napiekla). Inak tiež narodeniny svoje neoslavujem (neboli sme z domu na to zvyknutí, že by som si volala kamosky, len som oslavovala s rodicmi s starými rodicmi, takto v úzkom kruhu to robím doteraz, ale keď idem na oslavu, kupujem hodnotné dary, aj napečiem-má to hodnotu, lebo je to aj chutne z kvalitnych surovín, aj je to pekne). Pri detoch som teraz 6r dietatu robila oslavu a nielen, že stala 270 eur (a to bez torty, s tou som sa motala ja, ale aj keď dopadla torta celkom pekne, celu noc som nadavala a vravela si, že nabuduce si radšej zaplatim tých 120 eur, a spojím oslavu pre obe deti, keďže sa im kamaráti prekrývajú, lebo za 2 hodiny oslavy je to veľa, keď ešte robime aj oslavu u rodicov.

zmrzlinka2021
6. jún 2024

@mamina7070 A co teda zakazes tym ludom gratulovat druhemu dietatu?
Z mojho pozorovania - vo vela veciach deti nemaju problem, skor rodicia sa vo veciach zamotavaju, riesia.
Ak to prekaza, treba aby jedna sestra druhej povedala, co je potrebne doniest, resp. jasne sa vymedzila, ze toto bude oslava iba jej dietata. Otazne je, ci zabranis tym druhym ludom gratulovat

Strana
z2