Ako riešiť rodinné konflikty pri oslavách narodenín?
Ahojte, popisem vam situaciu z mojho okolia, chcem vediet vas pohlad na vec, ci by ste sa tym nejak (ak ano, tak ako) zaoberali na mieste zucastnenych, alebo to vobec neriesili, nechali tak.
Dve dospele sestry maju male deti v priblizne rovnakom veku, dokonca s rozostupom narodenin par dni. Prva rodina narodeninovu oslavu dietatu nerobieva (taku kde by niekoho pozyvali), druha rodina robi dietatu oslavu s blizkou rodinou kazdorocne a samozrejme pozyva aj sestrinu rodinu s detmi.
Tento rok rodina, ktora oslavu dietatu doposial nezvykla robit, chysta narodeninovu oslavu kde pozyva len susedov. Druha rodina tak ako po ine roky oslavu opat robi a pozyva aj ich. Sestrinmu dietatu maju zablahozelat a obdarovat ho na oslave svojho dietata.
Zda sa vam to ok? Okomentovali by ste tuto situaciu nejako na mieste druhej rodiny?
Prepacte za komplikovany popis, snad sa z toho niekto vysomari. Teraz ked to citam, znie to ako nejaka slovna uloha 🤣🤣🤣
@zmrzlinka2021 zjavne roky znasala naklady na oslavu len jedna sestra a ta druha robi prvy krat oslavu a sestru a jej deti nepozve ? a ano ma to sestra sestre povedat ze samozrejme akceptuje ze ju nepozvala na oslavu ale teda nech aj ona akceptuje ze ide o oslavu len jej dietata, tak ako aj oni robia oslavu len pre to svoje
@mamina7070 Lenze to treba povedat ludom-gratulantom, ktori na tej oslave chcu tomu dietatu gratulovat. Zakazes im zagratulovat druhemu dietatu?
@maciatkolulu ty zjavne necitas s porozumenim, my sme tiez so sestrou robili spolocne oslavy detom (mame rozdiel dva dni) ale sme sa podielali na oslave spolu a nie ze jedna parazituje na druhej roky a ked potom urobi samostatnu oslavu tak este sestru nepozve
@zmrzlinka2021 dopredu ich upozornim napr v ramci skupiny kde spolu komunikujeme ze je to oslava mojho dietata a ak chcu gratulovat sestrinmu dietatu tak na to je urcena jeho oslava
@mamina7070 A musim suhlasit s pohladom @maciatkolulu - deti fakt nemaju s vela vecami problem a neraz my dospeli ich traumatizujeme svojimi predstavami
@mamina7070 Mozes upozornit, ale nezabranis. Clovek moze slobodne potriast rukou, kedy uzna za vhodne. A su ludia, co proste vsetko vybavia "v jednom balicku". Napr. moji svokrovci sa nebudu trepat separatne na kazdy sviatok kazdemu.
hadam mam praco na vlastny nazor a hadam ma clovek pravo na to aby ho to ze jeho a jeho dieta vynechaju ho trapilo
za vas je to mozno smiesne zeby vas vynechala z rodinnej oslavy vlastna sestra (najma po tom co roky organizujete oslavu aj pre jej dieta) a bolo by vam to jedno
mne by to jedno nebolo a vydiskutovala by som si to s nou
len niekotrym je tazko prijat aj iny nazor iny pohlad na situaciu
@maciatkolulu Aj u nás je to normálka. My sme ako rodina porozhadzovaní, takže sa úplne bežné stáva, že keď sa zídeme robí sa oslava aj viacerým naraz a ešte babka alebo tety dajú darček dodatočne mojím deťom, ktorí už narodky mali. Napr. môj je marcový, synovci aprílový, prídeme na Veľkú noc, spraví sa synovcom spoločná oslava a môj krpec ešte dostane darček a gratuláciu. Nesfukuje tortu, nespievajú mu. Alebo mám neter v septembri, my prídeme na oslavu a ešte moja sestra urobí tortu aj mojej a oslavujú, aj keď je medzi nimi 18 rokov rozdiel😀.Oslavy robíme pre malých iba v našej základnej zostave, väčšie už majú kamošky a spolužiačky, tak tam to je už s nimi. Možno tým, že majú deti narodky tak blízko, tak prvá sestra nevidí nevyhnutnosť pozývať rodinu, ktorá sa aj tak o pár dní stretne znova. Alebo ani na to nie je stavaná. Píšeš 14 ľudí, za mňa je to dosť. A ti susedia sú možno 2 páry s deťmi, s ktorými to druhé dieťa kamoší. Ale ak si sestra číslo 2 a vadí ti to, tak to povedz. Každý máme mieru inde.
@zmrzlinka2021 plne súhlasím s tvojimi názormi. Ja keď to tu čítam už sa ani nečudujem že je toľko rodín rozhádaných. U nás sa bežne gratuluje na oslavách aj tomu kto príde ako hosť a mal napr v ten týždeň sviatok. Neviem čo je na tom zlé. Ja som vždy práve aj rada keď sa to tak porieši a nemusím každý víkend chodiť po oslavách, lebo mám aj svoj život.
@autorka Ty si asi tá, ktorá robí oslavu. Čo konkrétne sa ti nepáči? Že sestra robí oslavu len pre susedov a rodinu nepozve alebo že chodí na vaše oslavy a "nevracia" vám to späť tým, že pohostí aj ona vás?
Ak si ty nastavená na robenie osláv a ona nie, asi ju nezmeníš. Chápem, že ťa to v princípe štve. Môžeš jej ale navrhnúť, že do budúcna môžete oslavy spojiť a podeliť si, čo ktorá zaobstará. Ak ťa štve, že ty jej dieťaťu dáš darček a ona ťa nepohostí, ale nechceš vyzerať urazene alebo sklamať jej dieťa, môžeš mu kúpiť iba nejakú drobnosť, niečo aby sa nepovedalo... Tomu, aby sestrinmu dieťaťu ostatná rodina dodatočne gratulovala na vašej oslave asi nezabrániš.
Tvoju sestru nepoznám, ale predpokladám, že jej príde zbytočné robiť 2 oslavy pár dní po sebe, nie tak, že by chcela "ukradnúť" pozornosť vášmu dieťaťu alebo si vymáhať darčeky.
a ty si jedna z tých sestier (ktorá?) alebo tretia sestra či len anonymný pozorovateľ zvonka? Ak si jedna zo zúčastnených sestier, napíš rovno a bez zahmlievania, čo ti vadí, ak si ktokoľvek iný, nestaraj sa, nie je to tvoja vec
Pokiaľ by to bolo o tom, že ja robím oslavu, príde neter/synovec (ktorému rodičia oslavu nerobia), tak buď A) mu potrasiem rukou a dám darček alebo B) o 2 dni sa u sestry zastavím, strčím do ruky darček a idem preč alebo C) darček pošlem poštou. Za praktickejšiu považujem variantu A. Samozrejme ale oslava už bude potom o mojom dieťati, jeho torta, jeho program, výzdoba atď. Ak by si pozornosť nejako násilne vydobíjali, gratulácia druhému by bola až tesne pri odchode. Ak by som bola tá, ktorá oslavu nerobí, tak by som sa druhej strany spýtala, či chcú odovzdať darček môjmu na ich oslave alebo prídu k nám domov (čisto len na skok/kávu, žiadna torta, balóny atď). Moje deti majú narodky pár dní po sebe, oslava s rodinou je vždy spoločná (tento rok si vybrali aj spoločnú tortu), ale aby malo každé dieťa pocit výnimočnosti, tak v deň narodenín upečiem každému mini tortičku, ozdobím obývačku, máme špeciálny program a ten konkrétny deň je plne v réžii oslávenca.
@zmrzlinka2021 vy ste evidentne vobec nepochopili autorku.. tu neide o sfukovanie sviecok ale o celu pripravu a niekto iny si to privlastnuje pokial ten niekto iny ich nezavola ani na kavu
@maciatkolulu jasne ze ma pravo, ak si chce patricne uctit hosti tak aj obcerstvenie nieco stoji, alko, nealko jedlo pre 15 ludi, riad, kolac, kava, nejake ozdoby dekoracie, moja sestra napriklad len za pecene prasa a tortu dala 300eur.. bordel v celom dome...preco by som nemala mat pravo povedat si vo svojom dome co chcem co a co nie..
@jajanka31 Tak, ale to je jej rozhodnutie robiť takú oslavu s takými nákladmi a náročnosťou. Sestru by pozvala tak, či tak. Či by mala dieťa alebo nie, alebo by to dieťa malo narodky úplne iný termín. Tiež by tam prišli, jedli, pili. Ak jej ide iba o gratuláciu, tak nech to povie, že druhému dieťaťu nech ostatní dajú darček inokedy. A zas ja nie som zástanca nejakých osláv na oplátku, keď sa na to niekto necíti. Oslava pre susedov je možno len posedenie pre 2 páry. Napr. švagrovci nerobili rodinnú oslavu jubilea. Ja áno, a jasné, že boli pozvaní. Pretože, to bolo moje rozhodnutie dať čas a peniaze do oslavy. Ak má problém s darčekom a gratuláciou pre dieťa treba to povedať. Alebo sa s ňou dohodnúť, že ak to berie ako navyše dve rodinné oslavy po sebe a dieťaťu tam chcú gratulovať, nech prispeje. Stačí si to vykomunikovať.
@jajanka31 ale jasne,že máš právo,úplne jasne. Len je zvláštne ,že roky by to bolo ok a keď by sa zrazu sestra rozhodla robiť nejaké susedské posedenia,tak to vadí🤷
@jajanka31 Myslím, že autorke nejde o "privlastňovanie" oslavy. Veď roky fungovali tak, že oslavu robili len jedny rodičia a predpokladám, že keď sa už rodina stretla, automaticky zagratulovala aj tomu druhému dieťaťu. A autorka to veľmi neriešila až doteraz, keď zrazu oslavu spravia aj tí druhí rodičia, ale pozvú iba susedov... A myslím, že práve toto autorku štve. Že susedia sú im prednejší ako blízka rodina, ktorá ich vždy pozve a pohostí. Tu ide o princíp - vy nám dáte darček a my vás pohostíme, my vám dáme darček ale vy nepohostíte nás, ale cudzích ľudí.
Inak, nám sa párkrát stalo, že na našej oslave sa okrajovo zablahoželalo a dali darčeky aj niekomu inému. Ale ani mi nenapadlo brať to ako strhávanie pozornosti alebo snahu "zviezť sa" na našej oslave.
@minka201 aaano, presne o ti ide. A to ze sa ,,zvezu" na našej oslave by mi až tak nevadilo, ale prečo by si nemohli užiť zábavu a detskú oslavu aj ako hostia? Pre moju to bol napríklad obrovský zážitok byť na oslave a spomína dodnes.
Mna by mrzelo, ze robia oslavu a pozvu len susedov. Hlavne koli detom, ak spolu dobre vychadzaju a urcite si to uz uvedomuju preco oni boli na oslave a vase deti neboli na ich oslave.
Co tak sa poskladat na spolocnu oslavu? Aj ked sestra nepyta, potesilo by ju urcite, keby sa financne zaangazuju.. 🤔

@mamina7070 ako dobre som sa zasmiala ...toto je top moderné. Čo takto sa dohodnúť ako dospelé bytosti a nevnímať všetko ako "mám právo" a "nespravodlivosť". A bojovať a bojovať za nesmrteľnosť chrusta. A všade vidieť tie práva a nespravodlivosti? Moje deti mávali oslavu narodenín spolu,normálne to prežili. Sú vyrovnané osoby,ver mi. Naopak bola sranda. Takže niekto to môže vnímať ako ty ,útok na osobu a jej práva a niekto úplne bežné. Ja to vidím tak,že pokiaľ to rodič vidí ako ty,tak to dieťa potom celý život hľadá len to svoje a všade vidí nespravodlivosť. Je to také trochu smiešne čo si napísala,teda dosť🙃😉