icon

Ako správne písať mená na svadobné obálky?

2. jan 2025

Zdravím, idem si po radu. Ako ste písali adresátov na obálky svadobných oznámení? V niektorých prípadoch sa hodí napr. "rodina Nováková", ale máme hostí, kde by sme chceli osloviť rodiča, ktorý je pozvaný s nevlastným rodičom, prípadne súrodenca s rodinou a podobne. Dávať mená napr. "Janka a Janko" alebo napr. "mama a Jozef", aj napriek tomu, že už majú rovnaké priezvisko? Osloviť takto blízkych ľudí ako "rodina Nováková" mi príde také neosobné, v prípade širšej rodiny (tety, ujovia, bratranci a sesternice...) mi to príde ok...

marsmykkok
2. jan 2025

Ja by som normálne písala meno a priezvisko a meno by som dala aj "familiárne" aby to nebolo také chladné, napríklad Peťo Novák a Janka Nociarová.

anavixy
2. jan 2025

A tie obalky idete odovzdavat osobne?

autor
2. jan 2025

@anavixy áno, ale máme aj oznámenie s pozvánkou a aj bez, všetky budú však vyzerať na vonok rovnako a budú zapečatené, preto to potrebujem rozpísať na obálku, aby sa nestalo nejaké faux pas

miggy
2. jan 2025

My sme mali farebné obálky na pozvánky a obyčajne biele na oznámenie. Nikde sme mena nepísali ;)

anavixy
2. jan 2025

Chapem, ale ak to davate osobne, tak to nepotrebujete nijako uradne a urcite by som pisala napr Mama a Jozef alebo Janko s rodinou, ak su len dvaja tak menami ta a ten atd..

cacianka
3. jan 2025

Neviem ako to presne myslíš, alevja by som na obálku napísala celé nemá, pre koho je platné pozvanie, aby sa nestalo že niekto to nepochopí a príde aj nepozvanec. Napr. Ujo Jožko a teta Jožka Novakovi, aby bolo jasné že ich babka a 3 deti nie sú pozvaní, aj keď bývajú spolu. Ak chces pozvať všetkých 5 ľudí, napíš aj celé meno babky a plus krstné mená detí, aby mali jasno že to platí pre všetkých.ked pozývame kamošku s partnerom/ priateľom, napíš Terka Nováková a Peter haluška.
Stáva sa že rodina má dospelé dieťa, môžeš dať rodine jedno pozvanie, a tomu dieťaťu daj osobitne ako spomínam Terka a Peter. Ak nechceš pozvať jej priateľa, platí moja rada pre 5 ľudí teda mena rodičov a krstné mená detí, aby vedeli že priateľ pozvaný nie je ( nepoznáte ho, sú spolu krátko, alebo kapacita či iný dôvod).
Je však rozdiel či podávaš / posielaš iba svadobné oznámenie, ako oznam že bude svadba, alebo dávaš do ruky svadobné oznámenie spolu s pozvaním na pohostenie, svadobnú veselicu.
Svadobné oznámenie sa posiela komu chces, kedy chceš, je to v podstate formalita, oznam, že si si spomenula a chces sa podeliť so svojím šťastím. Kto môže a chce príde na obrad, zablahoželať, pošle kartu, prípadne darček. Svadobné oznámenie s pozvánkou sa dáva výlučne ľuďom ktorých chces pozvať na pohostenie po obrade a veselicu.
Presné označenie obálky sa trochu lisi od rodiny k rodine a priateľov, podľa počtu ľudí.
Snáď som to napísala zrozumiteľne.
Inak odporúčam stránku mojasvadba.sk, je tam mrte vecí,