Ako správne písať mená na svadobné obálky?
Zdravím, idem si po radu. Ako ste písali adresátov na obálky svadobných oznámení? V niektorých prípadoch sa hodí napr. "rodina Nováková", ale máme hostí, kde by sme chceli osloviť rodiča, ktorý je pozvaný s nevlastným rodičom, prípadne súrodenca s rodinou a podobne. Dávať mená napr. "Janka a Janko" alebo napr. "mama a Jozef", aj napriek tomu, že už majú rovnaké priezvisko? Osloviť takto blízkych ľudí ako "rodina Nováková" mi príde také neosobné, v prípade širšej rodiny (tety, ujovia, bratranci a sesternice...) mi to príde ok...
A tie obalky idete odovzdavat osobne?
@anavixy áno, ale máme aj oznámenie s pozvánkou a aj bez, všetky budú však vyzerať na vonok rovnako a budú zapečatené, preto to potrebujem rozpísať na obálku, aby sa nestalo nejaké faux pas
My sme mali farebné obálky na pozvánky a obyčajne biele na oznámenie. Nikde sme mena nepísali ;)
Chapem, ale ak to davate osobne, tak to nepotrebujete nijako uradne a urcite by som pisala napr Mama a Jozef alebo Janko s rodinou, ak su len dvaja tak menami ta a ten atd..
Neviem ako to presne myslíš, alevja by som na obálku napísala celé nemá, pre koho je platné pozvanie, aby sa nestalo že niekto to nepochopí a príde aj nepozvanec. Napr. Ujo Jožko a teta Jožka Novakovi, aby bolo jasné že ich babka a 3 deti nie sú pozvaní, aj keď bývajú spolu. Ak chces pozvať všetkých 5 ľudí, napíš aj celé meno babky a plus krstné mená detí, aby mali jasno že to platí pre všetkých.ked pozývame kamošku s partnerom/ priateľom, napíš Terka Nováková a Peter haluška.
Stáva sa že rodina má dospelé dieťa, môžeš dať rodine jedno pozvanie, a tomu dieťaťu daj osobitne ako spomínam Terka a Peter. Ak nechceš pozvať jej priateľa, platí moja rada pre 5 ľudí teda mena rodičov a krstné mená detí, aby vedeli že priateľ pozvaný nie je ( nepoznáte ho, sú spolu krátko, alebo kapacita či iný dôvod).
Je však rozdiel či podávaš / posielaš iba svadobné oznámenie, ako oznam že bude svadba, alebo dávaš do ruky svadobné oznámenie spolu s pozvaním na pohostenie, svadobnú veselicu.
Svadobné oznámenie sa posiela komu chces, kedy chceš, je to v podstate formalita, oznam, že si si spomenula a chces sa podeliť so svojím šťastím. Kto môže a chce príde na obrad, zablahoželať, pošle kartu, prípadne darček. Svadobné oznámenie s pozvánkou sa dáva výlučne ľuďom ktorých chces pozvať na pohostenie po obrade a veselicu.
Presné označenie obálky sa trochu lisi od rodiny k rodine a priateľov, podľa počtu ľudí.
Snáď som to napísala zrozumiteľne.
Inak odporúčam stránku mojasvadba.sk, je tam mrte vecí,

Ja by som normálne písala meno a priezvisko a meno by som dala aj "familiárne" aby to nebolo také chladné, napríklad Peťo Novák a Janka Nociarová.