icon

Ako uctiť zosnulých rodičov na svadbe?

12. mar 2025

Plánujeme svadbu a priatel už nemá rodičov.. k stolu kde budeme my ako novomanželia plus rodicia by sme chceli dat na ich miesto niečo takéto 🩷 z úcty, mate prosím nápad na nejaké pekné slovenské alternatívy? Pre baby co nevedia anglicky sa tam píše niečo v zmysle ze su s nami v nebi 🩷

Ako uctiť zosnulých rodičov na svadbe?
Strana
z3
gab1sol
12. mar 2025

Myšlienka veľmi pekná. ❤️ Ale skúste niečo vlastné, skúste im napísať list od srdca. Ten by som dala na stoličku s nejakou ružičkou, alebo iným obľúbeným kvietkom.

malamimi6
12. mar 2025

Môj otec zomrel keď som bola malá a babka mi zomrela dva mesiace pred svadbou. Mali sme zapálenú sviečku v svietniku a rámik s textom: "vieme, že by ste tu dnes s nami boli, keby bolo nebo bližšie"

kristie571
12. mar 2025

Chcela som tak nechat stolicku pri nas pri stole pre otca, nakoniec som si to rozmyslela, bala som sa ze tam sadne len tak hocikto 🤦‍♀️, kto pride ku nam ku stolu.. nemala by som prave v den svadby energiu na upozornovanie aby si tam nesadali. Nakoniec sme sedeli za hlavnym stolom len my dvaja, a len som zapalila spomienkovu sviecku s popiskom ako vyssie spomenuty, za vsetkych blizkych zosnulych. Plne mi to stacilo. 😊

autor
12. mar 2025

@malamimi6 to je nádherné 🥹🩷

malamimi6
12. mar 2025

Ďakujem ❤️ kvety boli z Lidla, zeleň zo záhrady, sviečka a rámik z pepca za pár šupiek 🙂 aranžovala som s maminou 🙃

kristie571
12. mar 2025

A este.. mala som taku ‘ nástenku ‘ kde v strede bol citat z Biblie, ‘ my milujeme pretoze On prvy miloval nás ‘ a po bokoch som mala fotky zo svadby rodicov a starych rodicov, bol tam na fotke aj tatino tak som mala aj taku spomienku na nho na svojej svadbe 😊

zuzudrnda
12. mar 2025

Videla som na svadbe spoločne fotografie už nezijucich príbuzných, pekne v ramikoch. Nepamätám si už text k nim. Ale vyzeralo to na stolíku pri jedalenskych stoloch príjemne.

kitycat
12. mar 2025

Ja by som to za vrch stola teda nedavala, este vzdy sa jedna o vasu svadbu a nie kar. K stolu nech si z zenichovej strany sadnu ti, co su mu najblizsi po rodicoch a rodicom by som dala sviecku niekde nedaleko toho stolu.
Alebo aj ty usad rodicov so zvyskom rodiny a za vrch stola majte svedkov s vami.

Co som videla, ale to teda mali nevesty na kytici medailon s fotografiou zosnuleho rodica, take decentne.

petulda333
12. mar 2025

My sme rodicov mali,ale moha milovana babka uz nezila. Ja som si dala fotky do srdiecok a na kyticu. Miesto zvlast by som nerobila,ani ten ramcek a sviecku,pride mi to take smutne

mariska1989
12. mar 2025

Za mňa keby som mala mať takto a chápem správne že to chceš napríklad v sále atď tak cez tanier by som dala bielu ružu a dala niekde urobiť že. Aj keď tu nie ste / si , tak ste tu s nami. Ste/ si v našich srdciach ak chceš na úrade či v kostole tak tam by som použila to isté možno by som to dala dokopy s fotkou kde sú spoločné a ten istý tex alebo napr ste tu s nami a tak tiež k tomu ružičku

terezka1947
12. mar 2025

Nemali sme nič špeciálne v sale,ale boli sme tesne pred obradom na cintoríne.
Je to aj na videu a musím povedať,že aj po rokoch keď to vidím,je to silný moment.
Bol to pre nás s manželom citlivý a dojemný moment a chceli sme,aby bol iba náš súkromný.

janka1011
12. mar 2025

Zvyčajne sa to robí tak, že v deň svadby ide nevesta so ženíchom odniesť kvety na hrob. Podľa mňa to úplne stačí. Tie návrhy tu mi prídu dosť divné, uctiť si treba v srdci a nie robiť divadlo pre hostí.

aandrea9
12. mar 2025

@janka1011 tiež som to takto počula. Súhlasím s tebou.

tetapetra
12. mar 2025

@janka1011 toto je hrozný zvyk. Nevesta v bielom na cintoríne 🤦🏻‍♀️. Zažila som to 2x.
My sme nechali pri svokre voľnú stoličku. Keď odchádzali,tak svokra spomenula,že v aute mali sviečku,že za svokra. Príde mi to fakt cez.

terezka1947
12. mar 2025

@tetapetra prečo hrozný zvyk?to nie je zvyk....to človek,kt.otec,či mama zomrel berie normálne,že chce ísť za tým rodičom a aspoň takto s ním byť v ten veľký deň. Je nepodstatné,čo si o Tom kto myslí.

tetapetra
12. mar 2025

@terezka1947 príde mi to morbídne. Môžeš ísť na hrob pred svadbou, po svadbe.

terezka1947
12. mar 2025

@tetapetra je to tvoj názor.
Byť so svojím otcom a manžel s mamou -chcela som byť v ten najkrajší deň aspoň takto chvíľu. Bolo to dojemné a krásne.
Prečo morbídne?veď to boli naši najbližší.

tetapetra
12. mar 2025

@terezka1947 to je tvoj názor.

terezka1947
12. mar 2025

@tetapetra samozrejme,veď som ho aj napísala. Kto rodiča nestratil,nechápe🤷

tetapetra
12. mar 2025

@terezka1947 veď ja ti to neberiem. Mám svoj názor a tvoj nevyvraciam.

terezka1947
12. mar 2025

@autorka,urob to tak,ako to ty cítiš,že urobiť chces....je nepodstatné aký je zvyk,móda,či názor niekoho.

17alexis
12. mar 2025

Manzel nema otca a my sme dali na hlavny stol jeho fotku s ciernou paskou. A normalne prazdnu stolicku. Jeho surodenci za mnou chodili a dakovali mi, ze som mala takuto myslienku. Naopak, svagrina povedala, ze to vyzera pohrebne a mali sme tam usadit svokrinu sestru. 🙄

andreatytler
13. mar 2025

Ja som kupila velku kyticku maminych oblubeych kvetov - zltych ruzi a ta bola vystavena vo vaze v kostole pocas obradu a potom sme ju preniesli do saly. Farar na zaciatku vsetkych privytal a vysvetlil ze kytica je tam pre moju zomorelu mamu. Bola to spomienka a zaroven dekoracia.

veronika_sk000
13. mar 2025

moj manzel si zelal mat otcovu fotku na svadbe, mali sme kusok od nas postaveny stolik, kde sme dali fotku, kvety a sviecku, nebolo to nijak smutocne dekorovane s ciernou paskou, ani nejakymi pohrebnymi kvetmi, sviecka a kvety boli rovnake ako na svadobnej tabuli

janka1011
13. mar 2025

@tetapetra čo je morbídne na tom, že nevesta ide položiť mame/otcovi kyticu na hrob v deň svadby? Absolútne nechápem. Práveže je to pekné, nemôže tam s ňou byť v ten deň, tak aspoň takto.

tetapetra
13. mar 2025

@janka1011 to je tvoj názor a môj je taký. Samozrejme, že rozumiem ak na cintorín ide pred alebo po svadbe. Ale v deň svadby, v bielych svadobných šatách je pre mňa cez.

janka1011
13. mar 2025

@tetapetra niekto chodí aj pred, hlavne z časových dôvodov. No práveže veľa ľudí si to necháva práve na ten deň. Nič "cez" na tom nie je.

tetapetra
13. mar 2025

@janka1011 ok, pre mňa je to cez je. Keď si spomeniem ako na cintorín (už sa stmievalo)ťahala švagrinú (nevesta)druhá švagriná mám dosť.

heln
13. mar 2025

mozno by to uplne stacilo takto - fotka, kvety na prazdnej stolicke.
pred par dnami mi vyskocilo take video, ze zenich s nevestou otvorili krabicku a boli tam motyle, za vsetkych zosnulych, ktori im chybaju na svadbe, niektore motyle sa prichytili neveste na zavoj, takze tie moznosti su rozne.

janka1011
13. mar 2025

@tetapetra nie každý má fóbiu z cintorína ako ty. Pre väčšinu ľudí je to normálne miesto, ktoré často navštevujú. Zbytočne si z toho robíš strašiaka. Všetci tam raz skončíme.

Strana
z3