icon

Ako vaše deti odhalili Ježiška?

16. dec 2025

Ako vaše deti odhalili Ježiška? Ako ste im to vysvetlili? :D

Strana
z2
anonym_ecd46d
16. dec 2025

@anonym_autor Vysvetlila som to dieťaťu už daaaavno predtým (4-5r), keď videl ježiška v Betleheme a udivene sa spýtal “ako môže babatko nosiť darčeky, ked nevie chodiť?” Povedala som mu, že si dávame darčeky z lásky, len je zaužívané používať, že je to od ježiška, lebo veta “čo si želáš ako darček z lásky” je dlhá veta. Nie sme veriaci ale zvyšok rodiny je, preto sa k nemu dostal ježiško + škôlka. Súčasne som mu povedala, nech to nehovorí iným deťom ale do dnes nerozumie ako sa dostanú hračky pod strom🙂. Mladšie dieťa v tom má bordel a nevie ani kto čo nosi. Jeden deň je to Mikuláš, potom Santa, minule vianočný škriatok a ja nemám silu to vysvetľovať, počkám kým vyrastie.

ivik4
16. dec 2025

V skole mu spoluziacky povedali tesne pred vianocami.Normalne som povedala ze je to pravda, kupujeme si darceky navzajom. On bol velmi rad, aj nam hned darceky kupil 🥰

vilma7
16. dec 2025

Manžel im povedal a nenasledovali žiadne otázky, nič. Ani sklamanie.

anonym_00a60c
16. dec 2025

my sme po jedných Vianociach povedali, že teda darčeky nenosí Ježiško. Dieťa nám povedalo, že to tušilo, lebo sa o tom rozprávali v škole a že vždy mu bolo divné, že jedne z nás ostáva ešte chvíľu v dome a nejde vyzerať Ježiška. Ale to už malo cca 9 rokov. Ale napr, keď malo 7 a dostalo bicykel, tak povedalo, že to musel byť Ježiško, lebo rodičia nemajú toľko peniažkov, aby mu to kúpili. 🙂 Tak to bolo tak milé 🙂 A nebolo tam žiadne sklamanie, nič. Proste to zobralo ako fakt.
Ale to čaro Vianoc ostalo ďalej. 🙂

mia_von_prag
16. dec 2025

Nikdy sme im netvrdili ,že darčeky nosí ježiško. Normálne sme sa bavili, čo donesieme babke dedkovi na Vianoce a boli sme spolu vybrať darčeky

biba_18
16. dec 2025

ja som nášmu povedala keď sme sa presťahovali a stromček bol hneď vedľa jedálenského stola. ten rok chcel strašne nejaké lego na narodeniny a nedalo sa objednať na slovensko. tak keď som mu to povedala, o tom ježiškovi, tak spustil plač až som sa zľakla. plakal lebo že keď nevedel zohnať ocko na narodeniny tak myslel že aby mu mohol doniesť ježiško. a keď ježiško neexistuje, tak asi nie je šanca aby to lego získal … 😢
kúpil si ho potom sám až niekoľko rokov neskôr… dodnes ho má postavené a vystavené na poličke

marusia674
16. dec 2025

U nás Ježiško posiela peniaze a my si za ne kupime, co chceme. Malá (5rocna) si povedala sama co si prosi na vianoce a spolu sme pockali na peniažky od Ježiška (rozumej na vyplatu) :D a potom sme spolu tie veci objednali, boli vyzdvihnut v boxe a zabalili do papiera s tym, ze si to otvori pod stromcekom. Som vacsinu casu s nou sama, nemam kapacitu schovavat darceky a tvarit sa ze to nosi niekto iny a hlavne nie je hlupa, pocuje ked sa rozpravam s druhymi. Tak som to vyriesila takto

sara07
16. dec 2025

nijak, povedala som im pravdu hned na začiatku, že ježiško neexistuje a nedava darčeky , ked boli väčší vysvetlila viac
darčeky si vieme dat kedykolvek, len tak nepotrebujeme na to vianoce

sara07
16. dec 2025
@anonym_00a60c

my sme po jedných Vianociach povedali, že teda darčeky nenosí Ježiško. Dieťa nám povedalo, že to tušilo, lebo sa o tom rozprávali v škole a že vždy mu bolo divné, že jedne z nás ostáva ešte chvíľu v dome a nejde vyzerať Ježiška. Ale to už malo cca 9 rokov. Ale napr, keď malo 7 a dostalo bicykel, tak povedalo, že to musel byť Ježiško, lebo rodičia nemajú toľko peniažkov, aby mu to kúpili. 🙂 Tak to bolo tak milé 🙂 A nebolo tam žiadne sklamanie, nič. Proste to zobralo ako fakt.
Ale to čaro Vianoc ostalo ďalej. 🙂

@anonym_00a60c to by mi ostalo smutno keby to takto povedalo dieta,

anonym_d62052
16. dec 2025

@anonym_autor Spoluziaci v skole povedali.
Druha vec, nechapem preco ateisti slavia narodenie Jezisa, ked neveria, ze existuje. Ved si stojim za nazorom a ziadne Vianoce nebudu.

anonym_ca6c28
16. dec 2025

Presne tak,bud spoluziaci ale to,ze jeden z rodicov neni s nimi a tym im to dopne aj samym.

anonym_00a60c
16. dec 2025
@sara07

@anonym_00a60c to by mi ostalo smutno keby to takto povedalo dieta,

@sara07 čo? Že rodičia nemajú toľko peniažkov, aby mu kúpilo bicykel? Prečo? Veď bicykel nestojí 50E. Je to dosť veľa E. Nie, nebolo to smutné. Je to realita a nás to potešilo, že si myslelo, že to bol Ježiško.

jablkovastrudla
16. dec 2025

Zatial este veri, teda aspon sa tvari 🙂 ma 7,5
Ale cakam ze mu to v skole povedia spoluziaci (skoro vsetci z triedy este veria)

anonym_50e8a9
16. dec 2025

My sme veriaci a teda u nás darčeky nosil Ježiško. O tom, že to nie je Ježiško sa deti dozvedeli vo veku ešte v škôlke alebo hneď po nástupe na ZŠ, buď našli darčeky, alebo im to povedali iné kamaráti v škole alebo nás prichytili, keď sme darčeky balili alebo niesli pod stromček. Rovnako nerozumiem tomu, že keď je niekto neveriaci, prečo používa termín, že Ježiškop nosí darčeky, keď na neho vlastne neveria a povie deťom, že neexistuje.

sashabb
16. dec 2025
@anonym_d62052

Druha vec, nechapem preco ateisti slavia narodenie Jezisa, ked neveria, ze existuje. Ved si stojim za nazorom a ziadne Vianoce nebudu.

@anonym_d62052 takáto odpoveď tu býva každý jeden rok. Tak si to trošku teda doštuduj, o čom tie vianoce sú. 🙊

sara07
16. dec 2025
@anonym_00a60c

@sara07 čo? Že rodičia nemajú toľko peniažkov, aby mu kúpilo bicykel? Prečo? Veď bicykel nestojí 50E. Je to dosť veľa E. Nie, nebolo to smutné. Je to realita a nás to potešilo, že si myslelo, že to bol Ježiško.

@anonym_00a60c že rodičia našetrili a šetrili dlho aby mal bicykel
načo sa schovat za ježiška
za mna je to smutne že si dieta mysli že rodičia nechcu , nebudu šetrit lebo je drahy

anonym_00a60c
16. dec 2025
@anonym_50e8a9

My sme veriaci a teda u nás darčeky nosil Ježiško. O tom, že to nie je Ježiško sa deti dozvedeli vo veku ešte v škôlke alebo hneď po nástupe na ZŠ, buď našli darčeky, alebo im to povedali iné kamaráti v škole alebo nás prichytili, keď sme darčeky balili alebo niesli pod stromček. Rovnako nerozumiem tomu, že keď je niekto neveriaci, prečo používa termín, že Ježiškop nosí darčeky, keď na neho vlastne neveria a povie deťom, že neexistuje.

@anonym_50e8a9 možno preto povie, že je to tradícia. Nemusíme byť veriaci, aby sme verili na darčeky od Ježiška, Darčeky predsa na Vianoce na Slovensku vždy nosil Ježiško. 🙂
Slovensko, Nemecko, Rakúsko: Ježiško (Christkind).
USA, Kanada: Santa Claus (svätý Mikuláš).
Rusko: Ded Moroz (Dedo Mráz) so Snehulienkou.
Spojené kráľovstvo: Father Christmas (podobný Santovi, len s dlhším kabátom).
Španielsko (Katalánsko): Traja králi (6. Januára).
Taliansko: Babbo Natale (25. Decembra) a čarodejnica Befana (6. Januára).
Grécko: Aghios Vassilis (Svätý Vasil) na Nový rok.
Fínsko: Joulupukki (Jultomten).
Rumunsko: Mos Craciun.
Dôležité je posolstvo
Nezáleží na tom, kto presne darčeky prináša, ale na tradícii štedrosti a lásky, ktorá spája rodiny a komunity, či už ide o Ježiška, Santa Clausa, alebo iné postavy.

anonym_00a60c
16. dec 2025
@sara07

@anonym_00a60c že rodičia našetrili a šetrili dlho aby mal bicykel
načo sa schovat za ježiška
za mna je to smutne že si dieta mysli že rodičia nechcu , nebudu šetrit lebo je drahy

@sara07 nie že nechcú, nebudú. Kúpili sme. Nie každý tu zarába 2500 v čistom. Podľa nás to bolo milé, je jedno čo si o tom myslíš ty.

anonym_286b7f
16. dec 2025

@anonym_autor My o tomto neklameme, tak ani nemáme čo riešiť.

beronsche
16. dec 2025

@anonym_autor nijako. Deti to vedia od nás.
O čaro vianoc nik neprišiel.

biba_18
16. dec 2025

@anonym_d62052 ateisti slávia slnovrat, presne ako slávili pred kresťanstvom

anonym_50e8a9
16. dec 2025
@anonym_00a60c

@anonym_50e8a9 možno preto povie, že je to tradícia. Nemusíme byť veriaci, aby sme verili na darčeky od Ježiška, Darčeky predsa na Vianoce na Slovensku vždy nosil Ježiško. 🙂
Slovensko, Nemecko, Rakúsko: Ježiško (Christkind).
USA, Kanada: Santa Claus (svätý Mikuláš).
Rusko: Ded Moroz (Dedo Mráz) so Snehulienkou.
Spojené kráľovstvo: Father Christmas (podobný Santovi, len s dlhším kabátom).
Španielsko (Katalánsko): Traja králi (6. Januára).
Taliansko: Babbo Natale (25. Decembra) a čarodejnica Befana (6. Januára).
Grécko: Aghios Vassilis (Svätý Vasil) na Nový rok.
Fínsko: Joulupukki (Jultomten).
Rumunsko: Mos Craciun.
Dôležité je posolstvo
Nezáleží na tom, kto presne darčeky prináša, ale na tradícii štedrosti a lásky, ktorá spája rodiny a komunity, či už ide o Ježiška, Santa Clausa, alebo iné postavy.

@anonym_00a60c čiže Ježiško nosí fiktívna imaginárna vymyslená postava? A keď sa deti pýtajú, kto je ten Ježiško, čo im povieš?

3petka
16. dec 2025

@anonym_autor Keď sme cítili že je to správne povedať mu pravdu v 5 rokoch. Vysvetlili sme mu že za Ježiška preberáme prácu my rodičia, a teraz keď je už starší tak sa ho pýtame či vie že sme to vždy nosili mi, že sme mu síce klamali ale nie v zlom.

sisska96
16. dec 2025
@anonym_d62052

@anonym_d62052 och bože........

papver12
16. dec 2025

Nikdy som ich k tomu neviedla a nebalamutila im hlavy nejakým Ježiškom či Mikulášom. Rovno som im povedala, že žiadny Ježiško darčeky nenosí. Keď som bola ja malá, tak som ani nikdy nechápala ako ten Ježiško vyzerá, keďže poznala som ukrižovaného Ježiša a potom malého Ježiška narodeného v jasliach a ani jedna verzia mi neprišla, že by bola schopná tie darčeky nosiť.

sara07
16. dec 2025
@anonym_00a60c

@sara07 nie že nechcú, nebudú. Kúpili sme. Nie každý tu zarába 2500 v čistom. Podľa nás to bolo milé, je jedno čo si o tom myslíš ty.

@anonym_00a60c vôbec si nepochopila na čo poukazujem
ale totálne nie
tu nejde o to kolko zarabate tu ide o postoj dietata jeho pochopenie, vnimanie vás ako rodičov
ježiškovi stoji za to aby mal bicykel ale rodičovi nie

btus
Autor odpoveď zmazal
anonym_00a60c
16. dec 2025
@sara07

ale totálne nie
tu nejde o to kolko zarabate tu ide o postoj dietata jeho pochopenie, vnimanie vás ako rodičov

@sara07 @sara07 tak toto vôbec naše dieťa tak nevnímalo. Vníma lásku od nás a bicykel od Ježiška bolo niečo navyše. To ty si nepochopila, prečo nosí darčeky Ježiško. 🙂. Lebo - čaro Vianoc. Prajem Ti krásne, požehnané Vianoce. Plné lásky, pokoja a porozumenia. 🙂

btus
16. dec 2025
@sara07

ale totálne nie

@sara07 nechcela som odpovedať na toto, ale na niečo iné 🙂

btus
16. dec 2025

bóže, ako jedna otázka rozprúdila krv v žilách niektorých maminiek. Podľa mňa, nech si každá rodina robí ako chce, ako uzná za vhodné. Otázka znela: "Ako vaše deti odhalili Ježiška?" Stačilo odpovedať: tak a tak. A nie sa tu jedna obúva do druhej za jej názor. Ale klasika MK. Ženy sa asi rady hádajú. ☹. Žienky, aspoň teraz by sme mohli byť k sebe ohľaduplné a rešpektovať názory iných.

Strana
z2