icon

Ako zvládať stres a nervozitu zo sviatkov?

18. apr 2025

Neviem, možno som jediná, ale ja mám neskutočneé stresy zo sviatkov,vrátane osláv!
Priam ich nenávidím, ohľadom všetkého dookola.
Samotné sviatky ako také mi vôbec nevedia. Rada sa stretávam s rodinou (najviac na svete).
Dokonca rada pripravujem rôzne jedlá,vymýšľam, ale ako náhle mám kopec iného na starosti, nejde ni to podľa predstáv.
Mám rada aj po duchovnej stránke vianoce aj veľkú noc.
Len tá príprava ma posledné roky stresuje a ubíja! Neviem to tak presne definovať. Od upratovania,jarné veľké upratovanie, nákupy, varenie, pečenie. Stále mám pocit, že nestíham, že nič nie je ako má byť.
Stále som cez voľný čas v kuchyni!
Na všetko sama .Každý len na hotové. Sto krát riady ,varenie, nákupy a podstatné čo potrebujem po nociach.
Vždy si poviem,že nebudem to prežívať, veď ak tak nik taký nechodí, ale rodičia ma tak naučili.
Predtým som to tak nemala kým boli deti menšie až tak,ale posledné cca 2 roky mám až hrôzu, aby bolo všetko ako má.
Mám pocit, že si nikdy neoddýchnem cez sviatky a oslavy len makám. Máme v rodine takých čo si všímajú všetko aj detaily a okomentujú občas.
Proste bezdertný a nóbl.
Nie doma mi pomáhať nechcú, vraj to je ženská práca! Vlastne oni nič nevidia.
Niekedy si vravím ako je dobre po niektorým..idú k rodičom ,alebo na chaty, lyžovačky, výlety a od vsetkého sú odbremeneny.
Ja veľmi rada peciem ,varim, ale nech je sviatok nejaký, alebo oslava jednoducho mi to nejde podľa plánu a zo stresu.
Ako to vnímate vy?
Teda aspoň taký čo sa už s tým v živote stretli.

Strana
z3
biba_18
18. apr 2025

tak si toho dávaš na seba veľa - a dobrovolne…
ak nebude všetko pripravené stne čo? no presne tak - nič…

elia9
18. apr 2025

Ja ti vlastne aj rozumiem...ale my ženy máme taký jeden problém, sme prehnané perfekcionistky, kladieme si na seba úplne zbytočne nároky..ja už sa snažím tak voľnejšie.. upracem len koľko stihnem, upečiem len jeden chutný koláč, nie 10 druhov..a usilujem sa, aby deti spomínali na pekné zážitky, maľovanie vajíčok atď a nie na krik a zhon.. nakúpi manžel, treba si to prerozdeliť 🙂

deedol
18. apr 2025

ahoj, dufam, ze moj prispevok nepochopis v zlom, vobec nie je tak mysleny a takto isto by som to povedala aj kamaratke, ale - robis si to sama. je to v tvojej hlave. musis sa nastavit, ze je ti to jedno. proste nebudu umyte okna a nebude napecenych x druhov a mozno bude aj neumyty riad v dreze! no a? mozno vyzniem kruto, ale nikdy nevies, kolko tych sviatkov mas este pred sebou, musis sa na to pozriet s odstupom a povedat si, co je podstatne. poriadok, alebo atmosfera? z textu vyplyva, ze mas vacsie deti, tak sa venuj/te im, chodte niekam na vylet. ak ti zalezi na sviatkoch, tak jasne, urob aspon nieco - salat, rezne, jeden kolac, ale negruntuj cely byt. zapoj aj ostatnych v ramci moznosti, ved to je prijemne straveny cas. napr. moj muz ma hrozne rad zemiakovy salat, ale robime ho len 2x do roka (vianoce a velka noc) a robime ho vzdy spolu, ked syn zaspi. pre mna je to normalne relax, viem, ze budeme mat spolocnu cinnost, pri ktorej sa da porozpravat (na rozdiel od napr. pozerania filmu), on je hlavny cistic a krajac a ja som miesac a dochucovac a potom sa vzdy tesime, ako nam ten salat dobre vysiel. poriadok? prach som neutierala asi tyzden, chcela som dnes, ale sli sme von a poobede som si pospala. ak ta stresuju navstevy, ak ich nevolaj, alebo sa obrn pred ich recami. alebo uprac obyvacku, kuchynu a kupelnu, prebehni vysavacom. nikto ta nenuti prat zaclony. (iba ak ty sama🙂)

zobaka
18. apr 2025

ja to nepoznam, my sme isli na par dni podovolenkovat, cize ziadne upratovanie, varenie, som v druhej skupine, ktora sa nenici

autor
18. apr 2025

@deedol Veľmi dobre si mi napísala! Ono presne takto si to vravím aj ja! Úplne rovnako. A rovnako to chcem aj aplikovať.Len akosi vždy potom naposlednú chvíľu doháňam všetko na poslednú chvíľu, lebo mi to nedá.
A práveže už dávno nie som perfekcionalistka.Kdeeežee..!
Skôr moji blízky sú a ja nechcem byť iná ako sestry ,švagriná,svokra. Mama vždy bazírovala čo sa patrí a takého a ja nechcem byť tá čo nemá poriadok a je nebodaj darebná.
Na výlety práveže chodíme ,aj film kukneme s deťmi aj sa rozprávame a trávime čas spolu
a vždy potom prídu stresy ,že nestíham. Tento rok som vynechala aj okná ,len jedno som umyla (umyjem inokedy aj tak nie su špinavé až tak haha).Ale práve tým, ze vsetko budem robiť len nie to co treba a na poslednú chvíľu ma potom mrzí, že ešte to a to a potom akoby mi hlava odišla.
Nepečiem veľa druhov, ale zato všetkým raňajky, obed,,večeru,riady a všetko ma,zdrží..nie nechcú mi pomáhať. Sú už veľké deti a ani muž absolútne. Maximálne raz za čas riad umyje keď už naozaj nerobím poriadky.
Oni sa venujú iba svojím koníčkom .

autor
18. apr 2025

@zobaka V dobrom závidím. Ja musím kvôli rodine. Oni si potrpia na návštevy a mama aj svokra nás čakajú každý rok.

vler
18. apr 2025

Taketo nastavenie je tiez problem. Nic nemusis.

januska12323
18. apr 2025

Robíš si to sama. Nič nemusíš len to čo chceš ty. Deti a muž nič nespravia a cítia sa za to vinní? Nie, tak prečo sa tak cítiš ty? Každému rozdaj úlohy a keď nespravia nebude urobené. Načo robíš všetkým raňajky, obedy aj večere? Nemajú ruky?

autor
18. apr 2025

@biba_18 Áno máš pravdu. Ale moji v rodine sú všetci taký pedanti všetko luxujú,pečú,varia,kostol stíhajú a ja nechcem byť tá darebná,lenivá...asi tak..

zobaka
18. apr 2025

autorka - rozumiem, moja mama velku noc neslavi a svokru uz nemam, ale aj tak ti chcem napisat, ze si skvela a absolutne sa nemas nad cim trapit, skus na buduci rok ubrat, tvoja hodnota je inde ako byt dokonala gazdina💐

deedol
18. apr 2025

@zobaka presne toto som isla napisat.
tvoja hodnota je inde. ono to suvisi asi aj s vychovou, zrejme rodicia od teba ocakavali, ze budes to dobre mile poslusne sikovne usporiadane dievcatko, proste stelesnena dokonalost. (poznam to z domu v miernejsej forme, ale ja takto zit nechcem.) ano, tiez som si vypocula od nasich, ze aky mam bordel. no a? parkrat som sa vyrevala, ale potom som si povedala, co je pre mna dolezite? ano, mam ich najradsej na svete, ale moja spokojnost a moja psychicka pohoda je proste dolezitejsia. a odkedy mam dieta, tak na to duplom dbam, lebo moj syn je citlivy a vsetky moje nalady na mne hned vidi. takze aj keby som nechcela, musim sa postarat aj o "svoje blaho" 🙂 ucime sa cely zivot a nikdy nie je neskoro zacat, tak to kludne skus 🙂

autor
18. apr 2025

@vler Veru je...lebo ja mám pocit! že keď som doma čaká ma nonstop dačo.Kopec prádla buď v koši!,alebo na sušiaku,dookola pranie,žehlenie,
kuchyňa, varenie (traja pubertiaci a muž ) a keď som celý drn v práci tak sa mi kopí a zbiera. Vlastne mám pokoj iba na výletoch občas .Vtedy vypnem .Bežné dni v pohode! ale keď prídu sviatky a tieto každodenné povinnosti ešte tak stresy ma normálne ničia.

autor
18. apr 2025

@januska12323 Áno správne! Ale, keď ja tu mám dve ženy ktoré majú stále názor,že domácnosť je vizitka ženy .Tak ja sa mám hanbiť? Ja to aj poviem! že neurobím, ale mme to NIKDY nedá. Mne aj povie muž,že načo robím zbytočnosti..ale nikdy nevezme vysavač do ruky.

zobaka
18. apr 2025

@deedol ano a prave takto vychovavane zeny si vyberu bud cestu dokonalej gazdinej, alebo maju naopak uplne v pazi 😏😂 ale kazda vacsinou do isteho veku, alebo okamihu trpi (me) stihomanom a perfekcionizmom v nejakej oblasti

deedol
18. apr 2025

@zobaka urcite, u mna to tiez prichadza postupne a vekom, hladam si svoj system, niektore veci neriesim, ine urobim, ale aspon ich robim pre seba a neriesim, "co by povedali druhi". a snazim sa na to mysliet aj pri vychove syna, nech nema pocit, ze mama sa ide doma roztrhat a on s tatom nemusia nic. nechcem, aby to potom ocakaval od partnerky. a keby som mala dceru, tiez by som jej nechcela davat taky vzor. potom sa totiz tie vzory v spolocnosti len donekonecna reprodukuju a nikam sa neposuvame 🙂 alebo len velmi pomaly.

januska12323
18. apr 2025

Dobre ti muž vraví a ako prvé zbytočnosti vyraď chystanie jedál na celý deň, pranie ich vecí a umývanie riadu, to zvládnu traja pubertiaci s mužom na čele.

letfenixa
18. apr 2025

Robiš si to sama. Je to len v tvojej hlave, čo všetko musíš. Bola som vychovávaná rovnako a nerobím to. Mala moja mama komentáre? Áno. Bolo mi to jedno? Áno. Už aj prestala. Dokonca sme tento rok prvýkrát počas Veľkej noci na dovolenke, aj bez veľkého upratovania. V pondelok budeme doma, lebo syn sa teší na šibačku a babky sa tešia naňho, tak ani tie neumyte okná ich nezaujímajú.

autor
18. apr 2025

@deedol Mám to tak trochu podobne. Aj keď ja naoko poriadok mám vždy a mama naopak! že som pedant mi hovorí!Ale ze vsetko odkladám to nevidí..a tak ako u nás vedieť prach a mošuliny hneď to mám nervy už o dva dni...ale keď prídeš večer každý deň spráce polomŕtva a nútiť sa musím variť na druhý deň a upratať! pripraviť si na druhý deň di roboty som rada ak pred polnocou idem spať.

vler
18. apr 2025

Ked TI to neda tak potom trp dalej, co sa da povedat. Vsetky sme Ti povedali ze to takto nemusi byt a sposobujes si to sama.

autor
18. apr 2025

@januska12323 Vieš čo mi nato povedali! že odnesú k starkej a starká aj navarí!alebo donáška.

autor
18. apr 2025

@vler Máš pravdu! Už sa naozaj musím naučiť !že nemusím byť pani dokonalá ako moja rodina ktorá všetko stíha.

autor
18. apr 2025

@letfenixa Juuj správne 🙏👍🐥 Tak to chcem občas aj ja.

grof_monte_christo
18. apr 2025

Autorka, to, co opisujes, je pre mna strašidelná predstava trávenia sviatkov, doslova ako za trest. Nie, nebude na 100 percent upratané ani navarene a všetky povinné návštevy absolvované. A nech sa druhi aj na hlavu postavia, bolo by mi to jedno.

autor
18. apr 2025

@zobaka Dokonalá gazdiná nie som ani zďaleka. Ešte nedávam ten level. Ale ja sa veľmi rada starám o rodinu,len proste keď prídu sviatky a návštevy tak som v strese a nestiham. Od A-Z je na nič.Jedine stromček zvyknú ozdobiť a inak chill.

autor
18. apr 2025

@grof_monte_christo Tak veľmi máte baby pravdu -všetky.
Ale ja sa neviem vyhnúť tomu stresu proste. Dnes na mňa doľahil tak!že sa mi nedarilo nič.skomplikovalo mi to!že mama ochorela a musela som piecť aj jej a budem musieť sj jej prísť variť aj sebe a všetko dvojnásobne.

januska12323
18. apr 2025

Máš výbornú príležitosť. Zajtra pekne rozdaj úlohy, ty choď pomôcť mame, vráť sa večer a opýtaj sa aký mali deň.

autor
18. apr 2025

@januska12323 A ja už plán mám. Mame odnesiem obed nakúpim a zoberiem sa túlať so sestrami 😁

autor
18. apr 2025

Paradoxne ja porobím všetko čo treba a musím ,len mám vždy stresy! Som podráždená,unavená ako kôň Predsa už nemám 30.Ja si to neviem potom užiť sviatky keď celé dni len skáčem okolo vsetkých.Nákupy každý den sama a na pešo. Proste sklanam sa pred všetkými čo majú veľké rodiny.

cecilia29
19. apr 2025

Autorka ja zo zásady neriadim celý dom pred sviatkami. Skutočne je dôležitá ta duchovna stránka. Ak si veriaca tak ma byť Boh na 1. mieste a všetko ostatné je na správnom 🙂 nemusí byť všetko dokonale. Niečo navar, urob 2 koláče a oddýchni si radšej. Je taka škoda ten čas predriet v kuchyni . A.rodinu nerieš. Kto chce ta súdiť, tak tu nedokonalosť si nájde aj keby si sa rozkrájala. Ja sa vždy cítim lepšie, ak som na navsteve v nie sterilné domácnosti. A určite zadel prácu aj ostatným členom

micusa2222
19. apr 2025

robíš si sama stres...od včera som doma, s ležiacou mamou, ktorú opatrujeme so sestrou..večer sme boli na omši, dnes ráno ideme na nákup,,mamu opatríme, budeme variť..popoludní pôjdeme pozrieť do prírody...na chvíľočku...aby sme nenechali mamu dlho...takže treba sa naprogramovať a nestresovať..

Strana
z3