Ako zvládnuť nerovnosť darčekov medzi deťmi?
Ahojte baby. Mám dvoch synov, 5 a 3 ročného. Nedávno prišla téma na darčeky, Vianoce. Švagriná (bezdetná) mi ukazovala fotky darčekov ktoré kúpila mojim synom. Trochu ma zarazilo, že jeden darček je väčší a pre druhého syna sú 3 menšie. Keď som sa spýtala, že či to není trochu nefér tak tomu moc nerozumela, vraj oba dostali finančne rovnaké darčeky len že pre jedného to bolo trochu ťažšie niečo zohnať tak že to vyriešila takto. Povedala som, že sa to malým môže zdať nefér- ona zase veď hračky majú doma spoločné, že to určite nebudú takto “dospelácky” riešiť a proste sa doma aj tak budú hrať spoločne, či aj doma majú oddelené hračky. Ešte nezabudla dodať, že ak sa mi nepáči, na budúci rok “Ježiško” prísť nemusi vobec alebo iba dostanem hotovost, nech si to vyriešim sama. Čo robiť?
@anonym_autor čo je na tom nefér? Nerozumiem.
Prepac ale si dobre mimo. Nie ze by si bola rada ze svagrina Tvojim deckam darceky kupuje (v mnohych rodinach tety bezne nekupuju synovcom a neteriam), Ty este dokazes riesit takuto pindovinu, akoze nemam slov. Chvalabohu my v rodine taketo neriesime. Akoze totokeby na mna svagrina zacne skusat co Ty, pozriem ci jej nesibe a bolo by to posledny krat co som venovala svoj cas a peniaze do darcekov "pre nu".
Podľa mna si reagovala nevhodne. Môžeš byť rada že na nich mysli a že im niečo dá. V niektorých rodinách si ľudia darčeky ani nedávajú..
Chapem ze detom moze byt luto ze jeden ma tri a druhy jeden. Nechapu tomu ze su v rovnakej hodnote. Nech da kazdemu po dva. Lebo ved ako povedala hrat sa budu spolu
Mať teba za... 🙄🙈
@anonym_autor ty si fakt svagrina na pohladanie, ja byt na mieste tvojej svagrinej a takto reagujes nedonesie im u nej Jezisko nic uz tento rok.
a co mas urobit hlavne sa jej co najskor ospravedln a dones jej nieco sladke kvety atd
@anonym_autor ty si fakt svagrina na pohladanie, ja byt na mieste tvojej svagrinej a takto reagujes nedonesie im u nej Jezisko nic uz tento rok.
a co mas urobit hlavne sa jej co najskor ospravedln a dones jej nieco sladke kvety atd
@mamina7070 to je inak uplne skvely postoj. Jediny kto na to doplati su tie nevinne deti. Blahozelam
@anonym_autor aká nerovnosť? Ja že napíšeš, že jeden dostal za 10€ a druhý za 50€.
Čo máš robiť? Keďže si nevďačná, tak zrušiť takéto nakupovanie darčekov.
Kúpi zle je, nekúpi tiež zle…🙈
@mamina7070 to je inak uplne skvely postoj. Jediny kto na to doplati su tie nevinne deti. Blahozelam
@really8 a? Jezisko im ma priniest darceky doma tam nech im to rozrata na chlp
ona si robinstarosti kupuje aby potesila a dostane zrba od svagrinej to je ako normalne?
Nekupi nic a nema problem
Prepanakraľa, žeby som ja počítala, co a koľko dám vnucatam? Niektoré darceky sa hodia jednému, niektoré druhému, niektore tretiemu, niektoré sú spoločné. Dam, co kto potrebuje a co uznam za vhodné. Nechápem tie cirkusy, ktoré robia ľudia okolo Vianoc a darčekov.
@really8 a? Jezisko im ma priniest darceky doma tam nech im to rozrata na chlp
ona si robinstarosti kupuje aby potesila a dostane zrba od svagrinej to je ako normalne?
Nekupi nic a nema problem
@mamina7070 boze moj. Chcela urobit detom radost. Taky hriech
Mala si jej poďakovať. Budúci rok by som sa len kvôli tebe a tvojim rečiam ani nenamáhala niečo kupovať.
@mamina7070 boze moj. Chcela urobit detom radost. Taky hriech
@really8 nerozumiem reci tvojho kmena tak ma uz neoslovuj pls
Boze, este dobre, ze nam svagrina nic nekupuje, ani my jej.
Dámy, kľud, jedna vec je kúpiť darček a druhá je vysvetliť malým deťom prečo jedno dostalo viac hračiek, teda bolo 'lepšie' v očiach ježiška a druhé nie. Nikto asi nechce mať miesto sviatku pokoja sviatok hašterenia sa o plastových dinosaurov alebo niečo obdobné keď dieťa bude vyplakávať že bolo tiež dobré cez rok (aj keď je to individuálne od povahy samozrejme).
Autorka, môžeš vždy povedať že 'tieto' hračky sú od Ježiška a 'tieto' hračky sú od tety Švagrinej, miesto toho že jedno dieťa dostane menej, dostanú predpokladám ten istý počet 'ježiškových' darčekov a všetko ostatné bude 'bonus'.
Dámy, kľud, jedna vec je kúpiť darček a druhá je vysvetliť malým deťom prečo jedno dostalo viac hračiek, teda bolo 'lepšie' v očiach ježiška a druhé nie. Nikto asi nechce mať miesto sviatku pokoja sviatok hašterenia sa o plastových dinosaurov alebo niečo obdobné keď dieťa bude vyplakávať že bolo tiež dobré cez rok (aj keď je to individuálne od povahy samozrejme).
Autorka, môžeš vždy povedať že 'tieto' hračky sú od Ježiška a 'tieto' hračky sú od tety Švagrinej, miesto toho že jedno dieťa dostane menej, dostanú predpokladám ten istý počet 'ježiškových' darčekov a všetko ostatné bude 'bonus'.
@cyneric keď sa tie deti budú hašteriť kvôli darčekom, tak to je len výchovou. Starší dostane napr. PS5 a nič viac, a mladší 3 autíčka, tak potom ako? V živote som doma nerátala počet darčekov pri 3 deťoch a v živote sa mi nehašterili. A nikdy určite počet nesedel, dokonca ani cenovo
Zase ste niektoré ako vždy pochopili pointu. Chytré ste ako rádio, len aby boli lajky na váš komentár.
Veď matka sa len na to pozrela očami detí, lebo ich pozná. Keď jeden dostane tri darčeky a druhý jeden, ten druhý bude automaticky smutný lebo brať dostal viac. Deti ešte nepoznajú hodnotu peňazí, že toto bolo drahšie a toto lacnejšie.
Zase ste niektoré ako vždy pochopili pointu. Chytré ste ako rádio, len aby boli lajky na váš komentár.
Veď matka sa len na to pozrela očami detí, lebo ich pozná. Keď jeden dostane tri darčeky a druhý jeden, ten druhý bude automaticky smutný lebo brať dostal viac. Deti ešte nepoznajú hodnotu peňazí, že toto bolo drahšie a toto lacnejšie.
Hah Neviem
Co ta zarazilo ked hodnota bola rovnaka pre oboch . Bolo by drze od nej ziadat nech dokupi este 2 male pre toho co mà jeden velky darcek. Ked ti ide Len o pocet aby to bolo “ fer” tak nech kazdy dostane Len jeden darcek . Jeden velky a jeden maly . A je to fer jeden je predca vacsi a druhy syn je mensi . Fakt riesis blbosti . Ved nemusia mat doma po 2!kusy tie iste veci . Rovnako sa moze ten mensi pohrat stym vacsim darcekom a naopak .
@bomba36 ale tolko aj tie deti vidia ze jeden darcek je velky a tie 3 su male .
popros svagrinu, aby tie tri mensie veci zabalila do jedneho darceka.. tak budu mat rovnako
@really8 nerozumiem reci tvojho kmena tak ma uz neoslovuj pls
@mamina7070 viacero veciam nerozumies tak to teda nechame tak
@cyneric keď sa tie deti budú hašteriť kvôli darčekom, tak to je len výchovou. Starší dostane napr. PS5 a nič viac, a mladší 3 autíčka, tak potom ako? V živote som doma nerátala počet darčekov pri 3 deťoch a v živote sa mi nehašterili. A nikdy určite počet nesedel, dokonca ani cenovo
@sasa1310 Tak isto ako si deti robia zle keď nastúpia do školy po Vianociach, "a ty si dostal a ty si nedostala a ja som dostala viac a v druhej triede dostal toľko a toľko" a neriešia že botasky boli 30€ a druhý dostal tri autíčka za 10€. To nie je ani tak výchovou ale skôr tým ako deti vnímajú hodnotu vecí a čo vyzerá/pôsobí viac cool.
@sasa1310 Tak isto ako si deti robia zle keď nastúpia do školy po Vianociach, "a ty si dostal a ty si nedostala a ja som dostala viac a v druhej triede dostal toľko a toľko" a neriešia že botasky boli 30€ a druhý dostal tri autíčka za 10€. To nie je ani tak výchovou ale skôr tým ako deti vnímajú hodnotu vecí a čo vyzerá/pôsobí viac cool.
@cyneric nie, nerešia, pokiaľ neriešia rodičia. Moje nikdy neriešili. Jedno dieťa dostalo do izby xbox, druhé napr. oblečko v polovičnej hodnote, lebo to chceli. Chvalabohu, že ich mám takých akých mám a nikdy neriešili. Od malička si každý pozeral svoje darčeky a tešil sa, že dostal to, čo chcel a ver, že som nemusela nič vysvetlovať. A presne pre to, lebo sa u nás z takýchto vecí nerobila dráma.
@cyneric a verím tomu, že naozaj tí chlapci 5 a 3 roční by neriešili, keby matka neriešila. teraz čo akože, jedno dieťa si naozaj vypýta PS5 a čo budeš kupovať za 400 eur každému dieťaťu teraz alebo ako?
@cyneric keď je to taký problém moze autorka dokúpiť ešte ďalšie pre kľud. Mne len príde nevďačné hovoriť švagrinej toto pričom môže byť rada ze niečo kúpila to je celé. Švagriná deti nemá a nerozumie tomu z pohladu matky možno a preto je jej reakcia normálna a určite sa jej to dotklo že namiesto vďaky počúva toto.
svagrina sa snazila, aby dostali obaja rovnako. predstav si to inak - jeden by dostal jeden darcek za 50e a druhy za 10e. predpokladam, ze by si tiez bola nespokojna. tak co mala urobit, aby si bola spoko?
svagrina sa snazila, aby dostali obaja rovnako. predstav si to inak - jeden by dostal jeden darcek za 50e a druhy za 10e. predpokladam, ze by si tiez bola nespokojna. tak co mala urobit, aby si bola spoko?
@deedol ale pocty by sedeli tak by mozno bola spokojna potom 🤭
@cyneric a verím tomu, že naozaj tí chlapci 5 a 3 roční by neriešili, keby matka neriešila. teraz čo akože, jedno dieťa si naozaj vypýta PS5 a čo budeš kupovať za 400 eur každému dieťaťu teraz alebo ako?
@sasa1310 Autorka si asi pozná svoje deti, keď v tom vidí problém že jedno dostane viac než druhé - možno sú temperamentnejšie, možno sa na Vianoce vážne tešia a bude ich to raniť, ani jedna z nás nežije v ich domácnosti a nestýka sa s tými deťmi tak polemizovať v rovine "moje deti by nikdy" a "to by u nás nebol problém" je tak trochu zbytočné. Autorka iba poznamenala že sa to deťom môže (!) zdať nefér - nezhučala švagrinú ako poslednú sirotu. Švagrina sa zasa mohla skúsiť pozrieť na to s trochou empatie, že aha, myslela som to dobre ale 'Peťko' bude z toho možno smutný pretože je to malé dieťa a nie teenager.
Sasa, som rada že svojím deťom dopraješ a že sú v kolektíve v ktorom sa to nerieši, nie je to pravidlo pre všetkých - tu sa napríklad rieši či niekto dostal značkové ceruzky alebo "náhrady z Tedi" a či si dostal na Vianoce topánky alebo Vbuxy alebo ešte lepšie plyšáka s kódom do Robloxu na nejakého super-mega-hyper peta alebo značkový 'skin-kéééér' na vrásky ktoré deti nemajú ale dobre. Menia sa trendy, tak isto ako kedysi boli cool nálepky a hot wheels autíčka či bužírky alebo Pokémonové karty tak teraz majú decká zase iné veci podľa ktorých si určujú rebríček toho "kto bol lepší" medzi sebou a nemusí to byť nevyhnutne späté s cenou > skôr značkou či počtom.
ved darcekyt dava jezisko- nedas tam od koho to je a hotovo - riesis uplne kok..y .. nabuduce nech im nedaju nic a bude klud v rodine
@anonym_43d68b menovky dáva lebo že by inak nevedela ktoré darčeky ku komu patria lebo kupuje aj deťom od sestry a brata. Tak jej argument potom bol že sú tam aj nejaké postavičky, že tam dá meno oboch a že či to tak či tak není jedno, ked ani jeden nevie čítať. Nevysvetlím jej to nijako. Potom zase bolo že či má dokúpiť ešte každému darčeky, nech teda má každý po 3.
@sasa1310 Autorka si asi pozná svoje deti, keď v tom vidí problém že jedno dostane viac než druhé - možno sú temperamentnejšie, možno sa na Vianoce vážne tešia a bude ich to raniť, ani jedna z nás nežije v ich domácnosti a nestýka sa s tými deťmi tak polemizovať v rovine "moje deti by nikdy" a "to by u nás nebol problém" je tak trochu zbytočné. Autorka iba poznamenala že sa to deťom môže (!) zdať nefér - nezhučala švagrinú ako poslednú sirotu. Švagrina sa zasa mohla skúsiť pozrieť na to s trochou empatie, že aha, myslela som to dobre ale 'Peťko' bude z toho možno smutný pretože je to malé dieťa a nie teenager.
Sasa, som rada že svojím deťom dopraješ a že sú v kolektíve v ktorom sa to nerieši, nie je to pravidlo pre všetkých - tu sa napríklad rieši či niekto dostal značkové ceruzky alebo "náhrady z Tedi" a či si dostal na Vianoce topánky alebo Vbuxy alebo ešte lepšie plyšáka s kódom do Robloxu na nejakého super-mega-hyper peta alebo značkový 'skin-kéééér' na vrásky ktoré deti nemajú ale dobre. Menia sa trendy, tak isto ako kedysi boli cool nálepky a hot wheels autíčka či bužírky alebo Pokémonové karty tak teraz majú decká zase iné veci podľa ktorých si určujú rebríček toho "kto bol lepší" medzi sebou a nemusí to byť nevyhnutne späté s cenou > skôr značkou či počtom.
@cyneric malé deti vedia, že jeden veľký darček je porovnateľný s troma menšími. Na to je ale aj tak matka, aby im vysvetlila, keď si myslíš, že deti tomu nechápu a že chápu len počtom.

ved darcekyt dava jezisko- nedas tam od koho to je a hotovo - riesis uplne kok..y .. nabuduce nech im nedaju nic a bude klud v rodine