Ako zvoliť správnu diecézu pri svadbe?
Dobrý deň, chceme tento rok svadbu, a mame sa prihlásiť do náuk. Lenže mame ten problém že sa mame registrovať a uviesť diecézu. Pri partnerovi je to ťažšie keďže bol pokrstený na západnom SK a prve sväté prijmanie mal na vychdonom SK a nevieme čo tam napísať. Taktiež nevieme do akej farnosti patrí keďže ma trvale bydlisko na východnom SK a svadbu budeme mať tu kde mal krst. Za odpovede ďakujem.

Patri tam.kde ma trvale bydlisko.Rozlisujte.co je sobaš a co je svadba.
Patrite pod tu farnost, kde sa zdrziavate, teda kde byvate. Zabudla som ako sa vola ten pobyt. Riesila som to pri nasej svadbe.
Farnosť je podľa trvalého bydliska,nie miesta krstu či prijímania
Diecéza, pod ktorú patrí, je podľa toho, kde teraz aktuálne žije. Neviaže sa to na trvalé bydlisko, ani krst, ani na nič. Ide len o to, kde teraz žije. Nemusí tam mať ani oficiálne nahlásený žiadny pobyt.
Odporúčam pozrieť si niečo o "kánonickom bydlisku".
Patrite k farnosti tam, kde sa zdrziavate, kde chodite do kostola. Kde si clovek vysluzil sviatosti je nepodstatne. Mozte mat napr. trvaly pobyt v Poprade, ale ak 5 rokov zijete v Dubravke v BA, tam chodite do kostola, patrite k farnosti tam.

Aký problém? Veď napísať pravdu. Farnost by mala byť podľa trvalého bydliska. Ak je svadba inde, asi bude treba potvrdenie, ale veď to vám všetko povedia tam, kde chcete sobáš.