Aky je rozdiel medzi krstom v kostole a na mestskom úrade?
Aky je rozdiel medzi krstom v kostole a na mestskom urade?
@miskacharly musi byt krsteny v kostole. A pokial viem,musi si dorobit i ine sviatosti,ak by chcel,svadbu v kostole.
@jankaba1 Z vlastnej skúsenosti viem, že časť toho, čo hovoríš je hlúposť.........žiadna podmienka krstu zvaná "absolvovanie krstných náuk" NEEXISTUJE.........závisí na tom, kto krstí, aké podmienky má daný kňaz. My sme žiadnu náuku nemali.......a to isté platí aj pre predmanželskú náuku...my sme mali len nejaké 3 posedenia, na ktorých sme sa bavili ako keby sme boli u kamoša na návšteve a poznám aj taký prípad, kde chodili pol roka na náuky, stretávali sa aj s inými pármi, sexuológom a proste robili z toho vedu...
Treba sa opýtať daného kňaza aké má podmienky a to sa týka všetkého.......jak krstu, svadby, tak hocičoho iného. Každý kňaz si dáva svoje podmienky.......čo mi príde aj dosť divné - čo sa jednotnosti cirkvi týka, tak nula bodov.
Krst na urade??? To pocujem prvykrat. Ked tak mozno uvitanie do zivota, ako uz bolo spominane ide o formalitu.
@miskacharly Pokial by malo ist iba o to, aby sa tvoj syn mohol raz zosobasit v kostole, tak kvoli tomu ho nemusis davat krstit..Ja mam vsetky sviatosti, moj manzel nie je ani pokrsteny, je ateista a brali sme sa v kostole, poziadali sme o dispenz, manzel musel vyhlasit pred dvomi svedkami, ze mi nebude branit vo vychove deti v katolickej viere, dali nam vynimku a bola svadba v kostole..
Skor by som si s priatelom ujasnila, ci chce syna viest ku viere, chodit s nim do kostola, v skole ho dat na nabozenstvo atd..Alebo mu to je uplne jedno, ked napr. ani on nechodi do kostola, proste nejako vieru neriesi, sprava sa ako ateista..V tom pripade asi krst nema nejaky extra zmysel..
@miskacharly su to dve uplne odlisne veci, dva odlisne obrady. A to v zavislosti od toho ci si veriaca a otvorene sa hlasis k cirkvi ako jej prislusnicka alebo nie. Uradne privitanie dietatka do zivota nie je krstom, je to len akesi uvedenie noveho cloviecika do ludskej a obcianskej spolocnosti. Je to tiez akt symboliky, nie pre zabavu rodicov ako tu padlo od nejakej prispievatelky. Za zabavu rodicov potom mozno povazovat aj krst v kostole. Takze, aku formu uvedenia svojho dietata do sveta ludi zvolis Ty je plne na tebe a tvojich preferenciach. Je na tebe ak sa stotoznujes s tym pomylenym nazorom, ze deti su zatazene hriechmi rodicov a musia byt ocistene len co uzru svetlo sveta. Alebo svoje dieta povazujes za cistu bytost, za tabulu rasa a tak k nemu pristupujes - nepotrebujes z neho nieco snimat nejakym obradom a postaci Ti zapis na matrike. Mas na vyber aj tretiu moznost - nic z tohto nepodstupite. Hm? Celkom slusny vyber, nie? 🙂 😉
@sednaja podla spravnosti by sa mal udelit krst kazdemu bez obmedzenia a bez udavania podmienok.To,ze na SK si knazi davaju za podmienku sobas rodicov v kostole,mat krstnych rodicov co absolvovali birmovku,posedenie v zmysle nauky rodicov a krstnych rodicov pred krstom....to su vsetko podmienky,ktore si moze a nemusi davat knaz,ktory krsti.ja zijem v Irsku...jedna z najkatolickejsich krajin vobec a okolo seba poznam krst dietata rodicom nezosobasenym v kostole kde ani krstny rodicia nie su pokrsteni.ako je to mozne? tak,ze knaz tu neskuma co si a odkial si ci si katolik alebo moslim,ci si vydata alebo rozvedena koho mas za krstnych rodicov tu sa jedna o krst dietata a privitanie noveho clean do spolocenstva a ked rodicia moslimovia chcu mat katolicke dieta nech sa paci priamo pri krste prisahaju pred Bohom,ze dieta budu viest v katolickej viere a tak isto aj krstny rodicia....cize to je pre knaza smerodajne.prisahame pred Bohom.kto tuto prisahu berie iba ako odrecitovanu basnicku a neriadi sa tymto,tak tomu ani knaz ani Pan Boh nepomoze.knaz musi brat na vedomie,ze dana prisaha bola vypovedana pred Bohom a je to jedno ci z ust katolika ci moslima a s absolutnou vaznostou a odhodlanim ju aj splnit.My sme krstili nase 3 deti tu v Irsku...nikdy sme ziadne posedenie nemali,neziadali od nas sobasny list,neziadali od nas dokaz,ze krstny rodicia su tiez katolici,neziadali nase krstne listy...proste nic.Tu je to len na mojom svedomi koho si za krstneho rodica vyberem...ten kto podla mojho vedomia posluzi v duchovnom raste mojho dietata rovnako dobre ako ja sam rodic.v nasom pripade mame vsetko samozrejme podla slovenskych standardov...sobas v kostole,krst,birmovku,krstnych rodicov sobasenych v kostole s birmovkou cize my by sme splnali poziadavky aj na SK ale to je aj tym,ze ja som v takychto veciach zodpovedna a nikdy by som si nevybrala cloveka za krstneho rodica,ktory sam krst a birmovku nema a nic zo zivota krestana katolika nepraktizuje...je to proti mojej logike,lebo viem,ze by prisahu bral iba ako formalitu a tym by som svojmu dietatu nemohla dat plnohodnotny vyznam katolickeho krstu.
@jankaba1 Ja ti verím, že si mala náuku, veď hovorím, že to záleží od kňaza......iba som chcela podotknúť, že to nemusí byť nevyhnutná podmienka. My sme pôvodne tiež išli za farárom s tým, že si chceme urobiť náuku ešte pred narodením a on sa usmial, že žiadne nerobí, že nie je oprávnený nám hovoriť ako vychovávať dieťa...... trošku mi to je smiešne, lebo je azda kňaz oprávnený ako sa správať v manželstve? (teda, čo sa týka predmanželskej náuky) - ale musím podotknúť, že tá naša bola fakt len formalita, priateľské posedenie, žiadne prehovárania do duše, ani výslovné náuky (ale to je už iná téma)............ iba som chcela podotknúť, že náuky nie sú nutné - netreba strašiť 😉 (poznám ľudí, ktorých to straší 😀 )
@cmulinko Naozaj, pekne si to napísala a hlavne pravdivo. Inak, my sme mali asi šťastie na kňaza (ten čo nás sobášil, nám aj krstil), tiež nežiadal žiadne doklady....aj som sa pýtala, či netreba doklad o tom, že má krstná birmovku a on povedal, že je to na jej svedomí. Zaujímavé je, že sa stala krstnou našej malej a keď ju volal k dieťaťu jej brat, tak tamojší kňaz im povedal, že nemôže, lebo žije v hriechu (má dieťa a nie je vydatá)......náš nám povedal, že za krstnú môže ísť, veď žijú spolu a je tam predpoklad, že sa raz vezmú............ poznám aj prípad, kde slobodná mamička chcela pokrstiť dieťa a nechceli jej, v inom kostole to bolo bez problémov......naozaj, malo by to byť tak, ako píšeš, veľmi tomu nerozumiem, cirkev je len jedna, Boh je len jeden, tak by mali byť len jedny pravidlá. Nechápem ako môžu mať jednotliví kňazi na dané veci rôzne názory. Možno o niekoľko rokov aj na slovensku dospejeme na takú úroveň ako je to v Írsku. 😉
@miskacharly na mestskom urade ani nahodou nejde o krst
Dobry den prosim vas chcela by som sa vas opytat chcela by som dat pokrstit dcerku teda j s manzelom manzel je z mexika a syn bol ktrsteny tam zijeme na slovenski a dcera je slovenka syn mexican neviete nahodou ci musime byt zobraty v kostele mali sme svadbu na matrike a este ake dokumenty potrebuje manzel dakujem

Môj osobný názor,
ak je dieťa pokrstené, má svojho anjelíka.
či potom dieťa bude chciesť ísť na na 1.sv.príjímanie a birmovku je už asi na ňom.
Ja nie som vydatá, mám všetky sviatosti. Pri krste problém nebol.
Takže není podmienka, že musia byť rodičia zosobášení.