Ani u vás nechodí Mikuláš?
Sú tu nejaké maminky, u ktorých doma nechodí Mikuláš? Teraz je všade samé umývanie topánočiek, sladkosti, darčeky tak ma zaujíma, ako to vysvetľujete deťom, keď tento zvyk odmietate?
U nás tiež nikdy nechodil Mikuláš ani Ježiško, mali sme inú vieru, inak sme tieto sviatky preživali. S deťmi sme sa o všetkom rozprávali a rozumeli tomu. Každým rokom mam pocit, že je väčší tlak na darčekovanie, zo všadiaľ, tak ma zaujíma ako to prežívate v rodinách, kde máte iný pohľad 😊
@mirage čitať s porozumenim je tu tak obrovsky problem že nerozumiem ako niektori ludia mohli uspešne ukončiť zakladnu školu. Ja pišem o neumernych množstvach a kvantach, nie o sladkostiach. Aj moje deti dostali sladkosti ak som to teda napisala nepochopitelne.
@alanko20 ale aj sladkosti su v poriadku, ide o množstvo. Nie je ani dobre a ani zdrave aby decko dostalo mech cukru😅
Ja nechápem ako niekto môže grcat z cudzieho “Mikuláša”
Nech si každý hľadí do svojich čižiem na okne
@dominika_sk moje decká boli doslova obsypané sladkosťami, kinderka, Kinder čokolády, gumene cukríky ale aj ovocie. Keby mám každý kus rátať som hádam aj na čísle 200. Ani som to nenarvala do potravinovej skrine. Ale ako ti z toho môže byť na grcanie. V našej rodine sú deti na prvom mieste. Či babky, dedo, krstni rodičia, všetci naše deti milujeme a vždy im doprajeme veľa toho. Pritom nie sú naučené na to aby bolo všetkého veľa. Ked není tak není nerobia drámu ani cirkus v obchode. Ale keď už tak poriadne a keby sem dám foto ako sú utopeni v sladkostiach tak asi vyvrátiš aj minuloročnú Vianočnú večeru 🥴😄
Necitala som komentare ale ty si myslis, ze ine vierovyznania ci narody to maju nejak extremne inak? Taki Moslimovia (viem o com hovorim, aj ked som Krestan ale zili sme 5 rokov v este velmi prisnej moslimskej krajine) to maju 100 krat bohatsie ako my. V nasich koncinach sa Vianoce tak honosne neoslavuju ako Eid u moslimov. A to co tam vystrajali na narodeny, neviem, co by si na to povedala. A co ti spucuju sladkosti. My mame aj Mikulasa, aj Vianoce, aj Velku noc, aj narodky. Akurat meniny neoslavujeme. Tu, kde je nas domov, meniny neoslavuju a ja som si za 20 rokov mimo SK uz zvykla a ani ma to netrapi.
tak ja to za klamstvo nepovazujem. skor ako kuzlo, mysterium, fantaziu. clovek je tvor ktory potrebuje niecomu verit. kazdy si najde nieco comu veri a co je pre ineho nepochopitelne.
ved aj knihy su vacsinou vymyslene. v dobe harryho pottera a este aj dnes ho milovali miliony deti prave pre to kuzlo, mysterium, tajomno, kuzla. (necitala som ho ani nikdy nevidela ale chapem ze pprave toto mnohych putalo.)vludia a deti miluju fantaziu, zahady, hladania pokladov, carovne bytosti. vacsina rozpravok je o carovnych bytostach ako morske panny, rozpravajuce zvierata jednorozce, draci ....
deti sa hraju na vymyslene postavy.
mne je zas luto ze dospeli ludia toto detom beru. chapem ze su racionalni. jasne ze ked sa ma opyta primerane vysvetlim a nebudem bezhlavo zatlkat. ale svet fantazie im brat nechcem. ja som uplne racionalny clovek, veci si riesim skor vedou ale mam aj velku fantaziu :D a hoc v nej ja zit neviem dokazem tento svet ukazat detom.
inak moj najstarsi syn stale veri na tieto bytosti asi aj vdaka korone a lockdownom v tychto casoch alebo len chce verit. mozno len ten moj svet je pre neho pekny.
ja som okrem realistky este aj vianocny grinch. nemam moc rada vianoce a keby nemam deti neriesim ich. ale pre deti ich robim carovne. su u nas plne tajomstiev, kuzla, prekvapeni, tajomnych bytosti a pribehov, tych realnych aj tych vymyslenych.
cely december kazdy den nieco tajomne maju. a nemame to o mnozstve darov ani o megalomanskej vyzdobe. na tu som minimalista a mame ju striedmu a az naozaj tesne pred vianocami. paradoxne o tom vianoce pre mna niesu. pre mna su vianoce prave o tom tajomne kuzle a ak to uz deti prestane bavit neviem kto u nas bude drzat vianoce lebo ja sa fakt musim premahat tolerovat vyzdobu a balenie darov. to je pre mna len nutny doplnok. potom to uz v mojich ociach nebude mat zmysel. bude to divne.
budem asi chodit na exoticke dovolenky
Nemyslim si,ze je velky tlak na darcekovanie. Vzdy to tak bolo. Niekto si da symbolicke dary a niekto si dopraje prave na Vianoce. Teraz sa tu ideme hrat na to,kto je lepsi clovek podla toho,ake dary,nedary si dava? Nie si o nic lepsia ako ine
Sv. Mikuláš bol biskupom a robil dobré skutky a pomáhal ľuďom v núdzi. Preto sa v období jeho sviatku ľudia obdaruvajú.
Ja si myslím, že dobrých ľudí a ich pamiatku si treba uctiť. Tu vôbec nejde o žiadne sladkosti, ale o úctu k človeku, ktorý pomáhal ľuďom, ktorí to potrebuju a na jeho počesť si dávame čižmičky do okna. Ja to vysvetlím mojej dcérke takto keď bude väčšia. Tak ako to vysvetlila moja mama mne. A ešte ju naučím, že keď jej niečo na tom okne nechá, má sa podeliť o to s deťmi ktoré to potrebujú...A ja som chodila k susedom a delila som sa s ich deťmi. Pre mňa to nie je nezmysel. Ja v tom vidím naučiť svoje dieťa niečo dobré....
A ešte chcem dodať, že kľudne to deťom treba vysvetliť, dnešné deti sú veľmi inteligentné 🙂
😃 kto sa tu hrá, že chce byť lepší? Ja nemám nič proti tomu ako oslavujete a čo oslavujete.. ja sa pýtam mamičiek, ktoré neoslavujú bežným spôsobom ako je u nás zvykom, ako to vysvetľujú deťom.. keď oslavujete Mikuláša, Ježiška, Santu a podobne, tak to skrátka ani nemôžete pochopiť.. keby ste žili v krajine, kde sa oslavujú ine veci, asi by ste sa snažili deti učiť to, čomu veríte vy, nie? Napriek tlakom okolia.
@dominika_sk chapem tvoju pointu a naozaj je "chore", ak detom, ktore milujeme, davame nieco, co im skodi. Lebo presne, keksik je ok, ale kilo keksikov uz nie. Len to trocha vyznelo povysene z tvojej strany, pretoze nevies, ako s tyM mnozstvom ludia nalozia... niekto nemoze za to, kolko toho dieta dostane od babky, susedy... A este sa s tM aj podeli, putuje dalej, popripade tie sladkosti ma do aprila... I ked ano, su aj taki rodicia, ktori ozaj nepoznaju mieru.
@dominika_sk aj u nas jedna cokolada.oriesky.maliny.mandosky.avokado...babybel...lebo nas mlady do sladkosti neleti.kupujeme co mu chuti;) tiez som proti mohutnemu kopcu sladkosti.....ale kazdy nech si robi ako uzna za vhodne;)
@stevvvka u nas rodina vie co ho potesi a tiez kupia len to co ma rad...moj syn.miluje ovocie..
A orechy...tak vacsinou takto.ale urcite cokolada s celymi orechmi a milka hviezdy musia byt.
Nečítam diskusiu, len pridám - u nás chodí Mikuláš, aj ježiško.. nie sme kresťania, nie sme žiadneho vierovyznania, mám však rada podporu detskej fantázie a tak ako sa napr. radi rozprávame o čarovnom.svete Harryho Pottera, tak fantázirujeme o vianočných zazrakoch.. a deti tomu radi veria a keď budú väčšie prestanú.. tak ako som to mala ja a nijako ma to nezasiahlo..
nikdy som nemala dojem žeby ma do niečoho niekto tlačil, ale je pravda že ja som celkom tolerantná a učím tomu aj svoje deti.. čiže keď je niečo čomu doma neveríme, ale deťom o tom niekto hovorí, tak im to vysvetľujem - že každý verí niečomu inému (samozrejme obsiahlejsie) preto nemávam pocit že by nás niekto tlačil tam kam nechceme..
Takže ak je niekde veľa.darcekov, tak je, mňa to neovplyvňuje a nikam netlačí, doma to máme tak ako nám je milé..
jediné čo viem je, že svokra bola sklamaná keď sme deti nepokrstili, ale to som sa s ňou porozprávala a odvtedy mám dojem že sa tým už netrápi.. mojím deťom nebudem brániť v ničom čomu budú chcieť veriť a rada sa s nimi porozprávam o čomkoľvek..
Ja by som sa na tvojom mieste zamyslela nad tým, prečo máš dojem že ťa okolie niekam tlačí, lebo podľa mňa to býva len dojem jednotlivca, vskutocnosti keď je niekto presvedčený že tak ako to má doma je ok, tak ho netrápi ako to má doma niekto iný a nemá z toho dojem že ho chcu do niečoho vtlačiť..
Teda samozrejme môžem sa mýliť, je to len názor v diskusii.
@dominika_sk presne. Ovocie, ovocie a po jednom krpatom mikulasovi kazdemu a topka boli respiratory s vianocnou tematikou 🤣
U nas chidi Mikulas, deti dostanu ponozky Dedolez, ovocie a oriesky.... su male, veria este na Mikulasa, na Jeziska, v skolke a skole chodi Mikulas, vysvetlujeme primerane ich veku... tu radost ked si nasli balicky rano v cizmickach. Hned sme mali s manzelom krasny den ...
My napríklad žijeme na Slovensku, oslavujeme slovenské sviatky, ale mamina robí v Rakúsku už cez 20 rokov a niektoré veci, ktoré tam oni majú a my nie a mamine sa páčil, tak sme proste prebrali tiež 🙂 Napríklad Veľkú noc sme oslavovali klasickou šibačkou, ale keďže Rakúšanom chodí veľkonočný zajac a schováva vajíčka, tak aj ja som ako malá hľadala vajíčka a milovala som to (Keďže z tej našej šibačky toho dievčatá veľa nemajú) 🙂. Tým chcem len povedať, že netreba robiť veci vo veľkom, ale prečo si neprebrať aj niečo iné, z čoho budú mať deti radosť. My tiež nie sme veriaci, ale Mikuláš a Ježiško boli pre mňa každý rok najkrajšie okamihy roka 🙂
@dominika_sk Pozri, na tej zakladnej skole sa ucia aj ciarky v suvislom texte. A ked im aj daju mech sladkosti? Ved to deti nezjedia za tyzden, a ak ano, tak sa z toho pogrcaju tie deti, nie ty.
No a ja som kupila Mikulasa mojej mame 🤣 a na 100% mam u nej daco v starej papuci ( mozno len horalku)
Nekde o mnozstvo ale o gesto.
My sme chceli dceru nejaky cas drzat v tom,ze Vianoce su o zazrakoch,ze sa darceky len tak zazracne zjavia.. hold,skolka a okolie nam to skrizilo s Jeziskom,mala bola zmatena.teraz je prvacka a stale chce tomu verit,ze su to darceky nie od nas.od nas vzdy len dar dostane,rodina je kazdy rok upovedomena znova a znova,ze to nemaju prehanat.nase prosby su vacsinou nevypocute.na Mikulasa do cizmy dostali mini lego a sojovy rez.kazdy rok vyhadzujem za 2 igelitky sladkosti po zaruke alebo smejdov co podostavaju.mikulasov a certov z min roka som vyhadzovala este min tyzden 🙂
Teraz z pohladu mna ako dietata: mala som 6r ked moja mama prestupila k inej cirkvi.koniec stromceku,mikulasa atd,vian.vecera zostala.neskor nam dala sem tam peniaze ako dar.zobrala to hyper vazne bez ohladu na najmladsieho clena rodiny cize mna.cele roky som sa tvarila ze ok,aj som to tak prezentovala okoliu.az v dospelosti som zistila ze vianoce neznasam,zanevrela som na ne vdaka detstvu.az s detmi som znovuobjavila ich caro,atmosferu. Nie sme veriaci,neaplikujeme advent a take tie veci,ale je to pre nas cas rodiny a pokoja a spolocnych chvil.
Aj keby som verila v čokoľvek... Bolo by mi ľúto ukrátiť svoje dieťa o tu radosť keď si ráno nájde balíček alebo teda darčeky pod stromčekom... A hlavne v dnešnej dobe keď už je to takmer samozrejmosť pre nich.... Neviem ja by som sa cítila ako zla matka ak by môj syn mal byť sklamaný že kamaráti dostali a rozprávajú sa o tom a podobne a on nič.... Toľko môj názor 🤷
Ja som ateista, snúbenec nepraktizujúci katolík a Vianoce normálne oslavujeme, len presne od narodenia hovoríme, že darčeky si dávame my, lebo sa ľúbime. Mám teraz skoro 3r chlapca a beriem ho ako veľmi inteligentnú osobu, bolo by mi blbé klamať mu, ešte keď má teraz obdobie prečo, to by som vkuse musela vymýšľať nejaké zlátaniny. Normálne som mu napr. predvčerom porozprávala príbeh o svätom Mikulášovi, ako dával chudobným dievčatám peniaze do okien, a preto si ho my pripomíname tým, že si na okno dávame darčeky. Aj sme čistili čižmu a ráno bol fest šťastný aj bez toho, aby som ho odrbkávala s tým, že mu to doniesla nejaká fiktívna postava 😁
Veď deti budú celý život dospeláci . Ale ako dlho sú naozaj deťmi ? Nechápem ako niekto môže napísať ako hore pani vyššie že jej je na grcanie že raz za rok sú deti obklopene sladkostami 🤦 ja to milujem aj Mikuláša aj Ježiska.
@dominika_sk Jasné, že zjesť mech sladkostí naraz, je na pogrcanie. Ale napríklad môj syn je nejedák, sladkosti z Mikuláša mu vydržia aj pol roka, aj viac. Nie raz som potešila kolegov tým, že som doniesla do práce nezjedené sladkosti. A aj keď má niekto doma žrútov, ktorí nepoznajú mieru, tak nie je problém im sladkosti z balíčka dávkovať postupne. To, že dieťa dostane 3 kilá sladkostí, neznamená, že ich musí hneď všetky zjesť.
Myslím, že pre nás všetkých ako rodičov je najpodstatnejšie milovať svoje deti a vedieť im tú lásku sprostredkovať a dať najavo.
To, ako na svojich blízkych myslíme a akým spôsobom sa to u každého z nás prejavuje, je úplne jedno - dôležitá je podstata.
Nieje potrebné odsudzovať druhého za veci, ktoré sa nám zdajú iné a možno neprirodzené, každý z nás vyrastal v inej rodine, inej výchove, iných podmienkach.
A riešiť tu, či dal niekto dieťaťu sladkosti, hračky, ovocie, zeleninu, alebo ďalších 1000 drobností, alebo naopak vôbec nič - to sa mi zdá trochu povrchné.
Hádam každý z nás má dobrý pocit, ak môžeme spraviť radosť svojím deťom, alebo blízkym, či už trávením spoločného času, hrou, alebo nejakým darčekom ... Dávame tak týmto ľudom najavo, že sú pre nás dôležití.
Obdarovaním niekoho zároveň totiž zároveň obdarujeme sami seba... práve tým úsmevom, radosťou obdarovaného.
Amen 🙂

Ako ak mám napísať pravdu ja tiež, nechápem tým klamstvá prečo Mikuláš Ježiško, práveže deťom urobí radosť to, keď vedia ze darčeky dostanú od najbližších a nie od Mikuláša a Ježiška. Ale tak, vyrastala som v tom, prišla som na to sama, keď som našla bloček, nespravilo mi to žiadnu obrovskú ránu na srdci... Môj muž je z vriacej rodiny, takže klameme deti naďalej 😂 raz na to prídu, je pekne keď malé deti v niečo veria je to pre nich zázrak odkiaľ sa toľko darcekov dostane pod stromček 😂😂 poznám aj Svedka Jehovoveho a najlepsi názor.. Ja som stred prikláňam sa vždy k rozumu a pravde..