Birmovka - platba farárovi
Dobrý večer , stretol sa niekto s tým že birmovanci sa skladali Farárovi ???… myslim za ozdobu kostola cca a tak ..ale trebalo niečo platiť mu vopred ..?ak áno akú sumu prosím ?
@vlado818 Ty vieš na čo sú použité finančné prostriedky štátu určené pre cirkev?! Určite nie na zaplatenie energií v kostoloch! Neviem, na čo vyjadruješ k veciam o ktorých nemáš bledomodrú šajnu! A k autorke toľko! - keď máš problém, rieš ho tam a s tým, koho sa ten problém týka! Ak je pre teba suma 50 € likvidačná alebo morálne neprijateľná, normálne svoje dieťa na birmovku nedaj. Zrejme máš k učeniu cirkvi veľmi vlažný postoj!
Tak prve svate prijimanie v maji:
rovnošata 10€
fotograf 16€
obetné dary, dary pre otca Jozefa a sestru Zuzku, kostol, kvetinová výzdoba 10€
Rodičia, ktorí nemajú záujem o fotenie pošlú na č.ú. o 16€ menej.
Suma 36€...
autorka, samozrejme ze sa treba poskladat, pretoze to nieco stoji. ale mozno by sa dalo dohodnut, ze ak vies zohnat nieco lacnejsie, mohla by si to pozhanat sama a rozpocitat to.
okrem toho tam bude este vela prace, ktoru budu mat birmovanci a ich rodiny zadarmo - tu vyzdobu v kostoloch vacsinou robia zeny, ktore kostol zadarmo upratuju a mladez, ktora sa na fare obycajne stretava - povesaju na lampy kostola plamene "Duch Svaty" vlastnej vyroby, holubicu atd., ozdobia kupenymi kvetmi lavice, oltare atd. nie je to praca na 5 minut, je to ich ochota tam vobec prist a urobit to pre niekoho ineho zadarmo.
rovnako nieco stoji aj organista, pripadne prispevok pre spevakov ak tam budu, fotograf (ak nechces platit, skus sa dohodnut, ze tvoje dieta sa fotit nebude, nech mu nerozpocitavaju prispevok za fotografa). kvety biskupovi tiez nemusite kupovat, ved ani ucitelke na konci roka sa kvety vobec nemusia kupovat, ved je to ich praca. aj ked podla mna su kvety aj pre farara, ktory ich pripravoval cely rok napriklad na fare, skor symbolicky dar
@vlado818 Ak chce mať niekto výzdobu, tak si to musí zaplatiť. Tie veľké ikebany nie sú lacné a nedávajú sa všade len najlacnejšie gerbery či hrebíčky. Sú estéti, ktorí si na to potrpia. Krása je hodnota. Pre niektorých však nepotrebná. Aj svadba, aj birmovka by mohla byť aj bez kvetov, bez výzdoby. Ale ak si sa ženil, asi aj ty si mal oblek a nevesta biele šaty a kyticu, lebo doba je taká. Proti vetru šťať sa nedá.
@vlado818 preco by vam to nedali? nezaplatite, tak sa poskladaju ti, ktori su ochotni zaplatit aj za ineho. lebo aj taki su ludia, ktori daruju svoje, lebo iny platit nechce a nebude. lebo ludia sme rozni.
@vlado818 vieš toto nie je o cirkvi. Tá nevyžaduje za birmovku nič. Kvety v kostole sú, sviečky tiež, farár príde tiež, aj biskup.
To že sa ,,zbierajú" peniaze je vždy iniciatíva rodičov.
Takže obviňovať cirkev nie je na mieste.
Ale to ty neakceptuješ. Ty chceš proste kydať, lebo nie si veriaci.
@martul Nemôžem s tebou súhlasiť, lebo som zažila, že to nebola iniciatíva rodičov. Nechcem kydať na Cirkev, som veriaca, ale beriem aj racionálny postoj @vlado818. Je zbytočné prehnané vyzdobovanie kostola, lebo potom aj tá duch. stránka a podstata udalosti akosi upadá do zabudnutia. Niektorí rodičia sú premotivovaní a keď vlani bolo takto, tak teraz pridáme ešte toto. Je to scestné. Ani nezbadáme a sme tam, kde sme nemali byť. Na to nás vlado upozorňuje.
@loliki musim sa zasa aj ja ozvat - nejde o ziadne prehnane vyzdobovanie. skuste sa prist pozriet, je to decentna lahka pekna vyzdoba, ale kostol je velka miestnost a nestaci jedna kytica, ani 10 bielych karafiatov. cerstve kvety su drahe. velku cast vyzdoby robia mladi alebo veriaci za vlastne peniaze a tato vyzdoba sa potom pouziva pre vsetkych. ale urcita cast vyzdoby, najma zive kvety, sa jednoducho kupuje, lebo je to slavnost. rovnako ako na svadbu sa hodi aspon decentna vyzdoba, tak tu rovnako.
...kriste pane,ja už začnem asi predavačkam nosiť kvety, aby tu nevyskakovali pri každej príležitosti, že oni nič nedostávajú pri blokovaní 🥴😃...
@janetinka27 Jasné, doba je taká. Rozumiem. Ale myslíte si, že je to nevyhnutne potrebné? Že to bolo tak a muselo to byť tak vyzdobené aj na 1. Turíce, alebo pri Ježišovom krste, alebo pri krste snáď niekoho významnejšieho? Že by Duch Svatý nezostúpil bez výzdoby? Problém je v tom, že pre niekoho je tá výzdoba, fotograf, torta, hostina podstatnejšia, než tá sviatosť.
zbytočná téma, na rozdúchanie emócii, nechápem načo sa vyjadrujú neveriaci, opakujem, kňaz s tým nemá spoločné nič, je to o dohode rodičov, koľko a za čo sú ochotný dať peniaze
a čo sa týka odluky štátu od cirkvi pozrite si na youtobe Cyrila Vasila, veľmi pekne to tam vysvetľuje....uvediem príklad nechodím do divadla, tak nechcem platiť divadlo, nebaví ma futbal joj tak ani na ten nedám, to by sme kam došli
ďalšia vec napríklad Nitra je komplet postavená na cirkevných pozemkoch asi by to nebola malá čiastka za nájom....
@miskakyska trošku odveci nie? dať učiteľke kvety na konci roka je ok, ale dať kyticu kňazovi za to, že sa rok venoval deťom už nie? prečo lebo je to kňaz?
U nás presný rozpočet - čo treba zaplatiť urobil kaplán po skúsenostiach z predošlých rokov, návrh predniesol rodičom a my sme odsúhlasili.
Nebol to návrh rodičov, keďže sme sa stretli iba raz a netušili sme čo všetko je k birmovke potrebné zabezpečiť
Presne sme vedeli na čo naše peniaze budú využité
Ano, je to uplne normalna vec. My sme platili minuly rok 50eur a islo 72 deti. Platila sa z toho vyzdoba kostola, kytica pre knaza, biskupa, reholne sestricky (pripravovali s detmi spev), fotografovanie a vela inych veci, ktore ma teraz nenapadaju. Ver tomu, ze z tej celkovej sumy ostalo velmi malo. To sme potom venovali na kostol.
@loliki nikto netvrdi, ze je v tomto pripade dolezitejsia vyzdoba, torta... ako samotna sviatost. to nie je pravda - naopak, pretoze je to taka vyznamna sviatost a slavnost, tak su kvety namieste. su asi ta najtradicnejsia forma vyzdoby. ved kvety su krasne a svojou krasou skrasluju miesto, kde sa pokladaju. predpokladam, ze podla tvojho vysvetlenia napriklad na svadbe, kde sa slavi sviatost manzelstva, je pripadna pritomnost kvetov alebo torty dokazom, ze ludom nejde o sviatost, ale o vyzdobu? ved kazda oslava - a birmovka je oslava, radost, sa odjakziva zvykne slavit nie iba vnutorne, ale aj vonkajsou formou - pretoze vnutorna radost prechadza na povrch.
@vlado818 absolutne nechces pochopit. Neplati sa to Cirkvi a tomu zlemu hroznemu fararovi 😅.
Popisala som, ako a kolko sme platili v maji a ked zostalo, spravila sa opekacka, nikomu nic neslo do vacku.
A dokonca pred Novym rokom nam farar doniesol peniaze v obalke domov, volali sme ho na pozehnanie pred porodom. Daval nam to ako podakovanie za pomoc pri detskych svatych omsiach. Tak to manzel v soku vzal a potom odniesol naspat ako milodar. Toto by si svojim rozumom ani nedokazal pochopit 😊.
My sme napriklad platili tych 16 za fotky, no nefotili sme sa nakoniec pred oltarom, lebo mali sme male babatko a plakalo mi, nestihli sme to. A co? Budem teraz vystrajat?
Absolutne nchapem toto rozhorcenie.
@loliki zamerne si pozri, aka kytica je pri oltari? A chod do kvetinarstva pozriet ceny kvetov. Za jednu ruzu das kolko? Davno som nebola v kvetinarstve, neviem, ale nemozes tam dat 3 uvadnute ruze a nic dalsie...Co je prehnane? Nic prehnane som nikdy nevidela, ale ani si nemyslim, ze ta kytica stoji 50e. Urcite viac.
@janetinka27 ale len potrebuju rypat, lebo toto je vdacna tema zase, rovnako ako potraty a podobne. Ja som sa uz vyjadrila a hotovo. Nechapu. Skor ale nechcu pochopit a potrebujeme, aby MK zase niecim zil aspon 1 den.

@vlado818 kvety sú dosť veľká položka, myslím si, že v tej sume je zahrnuté všetko, nie len výzdoba.
Ale myslím si, že toto je zbytočné tu riešiť, ty si ateista, z princípu nebudeš s týmto súhlasiť aj keby čo.