Bola generácia našich mám a babičiek čudnejšia?
Ahojte dievcata, opat mi napadla taka odlahcena vikendova tema, citajuc za ostatne dni dost tazke temy tu na MK. Vcera som pozerala film Moja tucna grecka svadba 2, kde som sa pozastavila nad vtipnou scenou, kde babicka u kadernika vyplnovala Sex kviz, a celkom uspesne.
Myslite si, ze naozaj generacia zien pred nami bola cudnejsia, alebo len vplyvom (socialnych) medii je nasu generaciu viac"vidiet"? Je opodstatnene hundranie babiciek na svadbe, ze sza ich cias urcite taketo nic nebolo? Ja sa skor priklanam k nazoru, ze vzdy boli deti, co sa napadne podobali na fuzateho snedeho suseda, a napokon aj slovenska ludotvorba v podobe piesni ma avoju vypovednu hodnotu ("Zaspala Anicka pod lelijuu, prisel k nej Janicek polubel ju... "). Dajte aj vtipne historky, ked mate, nech zriedime trosku rmutive temy MK ;)
Moja druhá babka z maminej strany mi rozprávala ako sa spoznala s dedkom. Chodili sopu 3 roky a pred svadbou mu nič okrem bozku nedovolila. Nikdy mu ani na kolenách nesedela a ani po svadbe nikdy sex neiniciovala ona...mali vtedy keď Janči chcel 😀 a nikdy sa pred mužom nepremávala nahá..okrem aktu v posteli ju nahú dedko nikdy nevidel. Do kúpeľne za nou ísť nemohol. Vždy si držala odstup,že nahota patrí len do spálne.
A este som si spomenula, na jednu prihodu, co mi rozpravala znama. Jej svokrovci sa “museli” brať, lebo mlada zahlasila, ze je tehotna. Tak vystrojili svadbu. Akurat syn sa narodil az po 10 mesiacoch od svadby. Az potom sa priznala, ze sa velmi chcela vydavat. A ze nastastie do mesiaca otehotnela, tak nebol nakoniec problem😆
@aniele ano, vydavali zeny mladsie a skor, "aby ich nemuseli zivit". Ale spolocnost a nabozentsvo drzali formu, ze vacsina ludi cudnejsia bola- o sexe sa nehovorilo, pre zenu to malo byt z historicko- nabozenskeho hladiska iba "trpenie muza " a uz duplom ona nemala pri tom pocitovat rozkos. Takze vela zien "davali" muzovi minimalne tak, aby sa pocalo dieta. Malo z nich spavali s muzom pre vlastne potesenie, lebo to bol hriech. Jasne neresti a excesy su v kazdej dobe, ale vacsinovo je dnesna doba "presexualizovana" oproti predchadzajucim - ano aj vdaka mediam, ale aj vdaka sexualnej revolucii 70-80tych rokoch, kedy ludia zacali zhadzovat zo seba oblecenie, otvorene o sexe a orgazme pre obe pohlavia hovorit , vymysleli kolektivne nudaplaze, a spolocnost zacala oficialne akceptovat striedanie partnerov ako spinavych ponoziek ci kolektivny sex...
Ja si myslím, že v minulosti boli rovnako necudní, len sa to tutlalo, nebolo to verejne vystavované ako dnes. Tiež je rozdiel medzi zahraničím a Slovenskom, kde bol silný katolicizmus. Moja prababka sú príkladná katolíčka dodnes, vydali sa mladá, mali päť detí a pradedo zomreli, keď prababka mali po tridsiatke. Rozprávali mi, že mali v dedine jedného vdovca ešte s malým dieťaťom a prababka plánovali vydať sa za neho, aby sa mal o dieťa kto starať, ale nakoniec z toho vzišlo. Takže doteraz sú sami. V dnešnej dobe pochybujem, že by niekomu napadlo vydať sa z takého dôvodu. Ale je to celkom fascinujúce, ako ľudia vo vzťahoch niekedy fungovali ☺️
@biela_sova no ja neviem,žilo sa kadejako,len sa o tom tak nerozprávalo ako teraz! Bolo oveľa viac nevlastnych surodencov ako je teraz aspoň čo poznam! Viem z rozpravania svojej babky,že muž išiel za mladou a keď nebola doma,tak bola dobrá aj jej matka 😉 ale kazdy bol ticho,aj keď klebety boli su aj budu! Keď bolo pekne tak pracovali na poli,keď bolo skaredo,tak pracovali na deťoch 😊
@canis_lupus moja prababka ako 16 ročná otehotnela so synom židovského zemepána u koho slúžila. On si ju nezval za ženu tak bola slobodná matka. Jej sesternica krátko na to zomrela. Zanechala muža s 3 deťmi. Ponúkla sa mužovi, že mu bude manželkou a deťom dobrou matkou. Vzali sa a ešte mali spolu 3 deti. Ja som do smrti prababky nevedela, že 3 deti neboli jej a ani to,že jeden z nich mal za otca toho žida. Vždy sa spominal len jediný otec v rodine a to bol môj pradedko.
@aniele Súhlasím, netreba si dobu minulú idealizovať. Ale teraz je trend vyjadrovať sa, že dnešná doba je "chorá". Figu borovú. Chcela by som vidieť, akú dobu by si ten, čo toto tvrdí, vybral. Či stredovek, prvú polovicu 20. storočia (vrátane dvoch svetových vojen) alebo socializmus vo východnom bloku.
vtedy sa nejak extra láska a motýle v bruchu neriešili . A napriek tomu boli mnohé manželstvá dobré a súdržné . Moja prababka sa vydala za muža čo jej vybral jej otec a pradedo ako mi vravela babka sa o nich pekne staral , zvady medzi rodičmi neboli , vždy bolo čo jesť a čo obuť ( v tej dobe veľmi podstatné ) . boli 5 súrodenci a všetci detstvo prežili . Svojho muža videla prababka týždeň pred svadbou , vtedy prebehli pytačky, bol od nej o 10 rokov starší , ona mala 16 rokov keď sa vydala .
@namornicka ja si napriek tomu myslím že doba je chorá vo vzťahu k rodine.
@namornicka presne, toto som už dávnejšie dakde písala, že snáď im táto hrozna doba konečne vynajde stroj času a môžu sa vrátiť tam, kde in bude dobre. Najlepšie je, keď tu ženy začnú na túto hroznú dobu zvaľovať všetky svoje zlé životné rozhodnutia ☺️
@terezka1947 vieš čo, mne sa tá slovenská klasika ťažko číta, príde mi taká ťažkopádna až nezaujímavá. Neviem či to bol štýl vyjadrovania sa/písania autorov tej doby. Napr. taká francúzska literatúra povedzme 19.storočie sa mi číta lepšie. Ak by si mi poradila konkrétneho slovenského autora, ktorý sa dá čítať ....
@dopolbokaodrata je to aj učivo 3 ročníka vlastivedy. Ale ver mi, keby si sa opýtala napr. ôsmakov, tak by ti nevedeli povedať kedy žila 🙄 Ak aj áno tak v kontexte "to kvôli tomu jej synovi musíme dnes chodiť povinne do školy" 😅
Mamka ocina podviedla, kym bolna vojne. Jej rodina ho uprosila nech si ju vezme. Nasi to nikdy nepriznali ale sepka sa ze brat nie je od otca. Svokra tiez ma najmladsieho syna od inehi muza, su rozvedeni, svokor to nevie.
@maminuska možno vo vzťahu k rodine to trochu choré je, ale keď dobu berieš ako celok, tá dnešná viac pozitív ako negatív. Nedá sa vybrať iba niečo čo sa nám hodí. Jedno ovplyvňuje druhé. Teraz je možno viac času na "vymýšľanie" lebo máš všetky vymoženosti techniky ktoré ti šetria čas, ženy sú ekonomicky nezávislé, už sa nepodriaďujú tak vôli muža. Myslím, že tá rodinná pohoda kedysi bola aj dôsledkom toho, že najmä žena sa prispôsobila.
@namornicka ja tiež takú tú školskú slovenskú klasiku nemusím, ale rada čítam Vajanského, napríklad Pustokvet. Na VŠ v Trnave som jeho knihy v antikvariáte kupovala po eure 😄
@namornicka rodinna pohoda bola dosledkom hlavne toho, ze ludia neutekali pri prvom naznaku problemov, ale snazili sa ich vyriesit pre spolocne dobro. Dnes pride problem, no a co, dalsi partner za dverami. Suhlasim, ze minula doba bola agresivnejsia, kedze zena nemala prava a bola pojata vo vacsine bud ako majetok alebo maternica. A drviva vacsina zien okusila nasilny sex, niektore to mali dokonca viackrat na dennom programe. Ale prave preto, aby neboli znasilnovane, boli zeny cudnejsie a strazili si svoju intimitu. Myslim, ze najvacsi top historie pre zeny bola prva noc u pana😳😳😳 z coho bolo aj dost kukuciek...
@cmulinko toto je iné, presne čo tu všade čítam, že sa o tom v rodinách nehovorilo. A nie že sa zamilujem, chodíme dva roky spolu a potom sa vezmeme, ale proste ak nastane situácia, kedy je sobáš racionálne riešenie, tak sa proste vzali. Ale obdivujem takých mužov, čo napríklad vychovávali cudzie deti a nerobili žiadne rozdiely, aj keď vedeli, že nie sú ich.
Bože moja babka , ktorá porodila 5 deti z toho jedno dvojča zomrelo aj ona bola od dvojcat svojim deťom a vnúčatám vždy hovorila ,, do takého sveta len jedno dzecko, dva už velo ale keby se dalo jedna a pol tá môže ešte buc😀😍
@canis_lupus Náhodou, Timrava je svetová (ten jej ironický nadhľad milujem) a Kukučína s jeho láskavým humorom mám tiež rada. Vajanský je pre mňa dosť ťažkopádny, ešte tak Letiace tiene. Hviezdoslav je taký... ťažkokrásny. Šoltésová a Vansová - vzťahové romantičky. Možno preto, aký bol ich manželský život. Ja mám zase časť ich kníh zo školskej knižnice, ktorú mal dedinský učiteľ zloženú na padláši mojich starkých.
@dopolbokaodrata no a ? čo keď si historik....ja som matka na MD...😀😝
@deti95060810 ja čítam MHD🤣
@galioska myslela som materská dov....🙂
v pohode....
nejaký historik že som sa pomýlila...no a čo ...tak som sa....🙂 on je asi neomylný...🙂🙂
@deti95060810 ja viem len tak mi to blislo hlavou😀🙈
@namornicka no len to speje do inej chorosti, od dobroty už sa vymýšľajú take chobotoviny
@deti95060810 ved ja som tiež, ale všeobecný rozhľad napriek tomu mám
@aniele od Timravy a Kukučína som čítala len tie povinné, ale tie ma nebavilo vôbec, Hviezdoslav ešte ako-tak... Vajanský sa mi páči možno preto, že mi najviac pripomína ruskú klasiku, ktorú teda môžem, taký Turgenev napríklad je super. No jeho poézia ma zase neberie vôbec, len novely. Ale aj tak je to dosť mimo môj žáner, ja si fičím na 20. storočí všeobecne, ale hlavne českú undergroundovú poéziu. No páčia sa mi aj knihy podobné Búrlivým výšinám, Ďaleko od hlučného davu, Večne spievajúce lesy a pod. 😊
@dopolbokaodrata prvého stupňa!Dcéra sa to učila vo 4.rocniku a mali z toho aj projekt.skolstvo sa zmenilo bohuzial.co sme sa mi učili na druhom stupni moja dcéra už v prvom
@rainbow82 ešte dokonca. Ja som chodila už pekne dávno na prvý stupeň, ešte sme to tam nemali ☺️ Ale odbočujeme od pôvodnej témy ☺️
Moja babka z otcovej strany mala dieťa - dievča s iným mužom ešte pred svadbou s dedkom.. Kam sa podelo po svadbe, to neviem.. Nedávno som sa dozvedela, že babka (mala dokopy 4 deti), chodila na UPT pomaly ako na klavír... Priznám sa, že ma to dosť prekvapilo.. Mamina to ospravedlňovala tým, že veď aj ženy chcú sex, ale neviem, ja s takýmto nesúhlasím...
Druhá babka z maminej strany sa vydávala mladá, myslím ze mala tesne po 18tke. Bola sama, rodičov nemala a rodina jej dohodla muža, ktorý mal už dvoch synov v jej veku.. Babka sa teda vydala, ale mala ťažký život. Muž pil, bil ju aj deti. Mala s nim tri, chcela pôvodne iba jedno.. Nemala svoje deti rada a maminu odsudzovala za to, že ma viac detí.. Mama mala mňa, potom sestry dvojičky a keď bola tehotná s bratom, bála sa jej to povedať... Babka bola veľmi proti nemanzelskym detom, nikdy sa nedozvedela, že ma pravnuca, nechceli jej to povedať, umrela keď mal malý asi 4 mesiace..
U nás medzi znamymi mojich rodičov je tiež par kukuciek, niektori otcovia to vedia, iní nie..
Inak celkom fajn video na túto tému generácií ma spracované YouTuber Kovy 🙂

No...lenze.
Tie nemanzelske deti neboli.vzdy "len tak".
V tej dobe zena nebola tym,cim je dnes.
Neotehotnela len tak na tancovacke vzdy.
Si zoberte,ze mnohe sluzili...kde kto ich znasilnil,potom sa tehotne vracali k.rodine....ano,dohodol sa potom nejaky sobas,aby uz z toho vsetkeho.aspon velka hanba nebola. Zena musela byt vydata..tazko.na seba by.nejako vyrobila. Bola potrebna zenska,aj muzska ruka na gazdovstve. Niekedy boli sobase dohodnute kvoli majetkom,niektore ten majetok udrzal,niektorw skoncili tragicky,niektori sa mozno do seba,aj zalubili. Ked ostal muz vdovec,ci zena vdova-s detmi,tiez potrebovali niekoho k sebe.
Ked.chceli prezit,museli sa naucit spolu.zit.