Čo robiť s nechcenými darčekmi zo Shein a Temu?
Ahojte,
zaujimalo by ma, co robite, ked dostanete veci zo shein alebo temu. Mne to nosi rodina a ja neviem co s tym. Je mi luto nove veci vyhodit, ale detom svojim by som to v zivote neobliekla. Co s tym robite vy?
Uz som hovorila, ze to nechcem a aj tak stale nieco donesu.
@marsmykkok jediná naivná si tu asi ty keď si myslíš že keď vec operieš, látky ako ftaláty, ťažké kovy sa stratia 😀 a ako tu už písali, ide o to že fast fashion z EU obchodu podlieha KONTOLE a limitom nebezpečných látok 😊 stále hovorím, sladká nevedomosť
@anonym_2e10a9 a ty si taká naivná že myslíš že sa kontroluje každá jedna vec? Kto by to robil a platil pri množstve vecí čo sa vyprodukuje?
@marsmykkok juj toto si tu nemala písať. Zhodia ťa zo skaly. Dávajú šiť od bodyčka po svadobný oblek u Neheru z ľanu, bavlny a vlny, ktoré vypestovali vo vlastnej záhrade, obuv im šije miestny obuvník v ulici z bravčovej a hovädzej kože z ich hospodárskych zvierat, platia za jeden pár 500 eur, lebo podporujú domáci trh a remeslo, nemajú chladničky, všetko majú v pivnici a lá Liptovská Teplička, od puberty do menopauzy perú menštruačné handry v horskom potoku, a ich deti 💩 do záhrady, lebo ani za boha priznať, že vyprodukujú plienkový odpad skoro 2 tony/ rok. Ja sa fakt musím smiat, keď počujem a čítam tieto toxické dristy o ekologickej, zdravej, ľudskej nákupnej morálke 🫢
@anonym_8ebfa4 Presne, pričom napríklad Zaru vyrobi tá istá fabrika čo Shein X krát som aj na Instagrame videla totožné veci. Akurát tá zo Sheinu stojí 10 eur a so štítkom Zara 25 eur ale kúpia tieto akože značky a myslia si že ich deti majú niečo lepšie...
@anonym_8ebfa4 Presne, pričom napríklad Zaru vyrobi tá istá fabrika čo Shein X krát som aj na Instagrame videla totožné veci. Akurát tá zo Sheinu stojí 10 eur a so štítkom Zara 25 eur ale kúpia tieto akože značky a myslia si že ich deti majú niečo lepšie...
@marsmykkok Tommy Hilfiger, Gant, Lagerfeld, Next, Lindex, HM detto. Len tu si mamičky myslia, že kupujú niečo lepšie😃😃😃 a nepodporujú čínske obchody. Ani im nedocvakne, odkiaľ tie ich odevy prídu a kde ich ušili. Alebo sú tak naivné, alebo si obhajujú svoje, aby sa cìtili ako dobručké tetušky a klepkali sa po pleci, fuj veci z Číny
baby ja len taká otázka odveci, ok keď nechcete kupovať oblečenie z temu, shein, aliexpress a podobne..v poriadku..nikto vás to nenúti kupovať..len sa spýtam, v takko, sinsay, pepco, kik, hm, f&f, nike, puma atď nekupujete nič? lebo to je tiež všetko z Číny, len si tam nalepia, našijú svoje logo..áno, nie všetko z Číny je ok, ale majú aj dobré veci..len tak na margo..majte pekný deň 😉
@anonym_2e10a9 a ty si taká naivná že myslíš že sa kontroluje každá jedna vec? Kto by to robil a platil pri množstve vecí čo sa vyprodukuje?
@marsmykkok nikto si nemyslí že sa kontroluje každá vec 😂 kontroly sú náhodné ale SÚ 😀 ak niečo nevyhovuje, stiahnu to z predaja 😊 a to že zara a podobné značky šijú v ich dielňach neznamená že používajú rovnaké štandardy látok, materiálov, farbív a škodlivín 😀 narozdiel od TEMU robia takisto laboratórne testy a audity, niečo o tom viem 😅 ale mne je to jedno veď nech si nosí každý čo sa mu zachce, mne to neškodí a evidentne je zbytočné niečo vysvetľovať
@marsmykkok nikto si nemyslí že sa kontroluje každá vec 😂 kontroly sú náhodné ale SÚ 😀 ak niečo nevyhovuje, stiahnu to z predaja 😊 a to že zara a podobné značky šijú v ich dielňach neznamená že používajú rovnaké štandardy látok, materiálov, farbív a škodlivín 😀 narozdiel od TEMU robia takisto laboratórne testy a audity, niečo o tom viem 😅 ale mne je to jedno veď nech si nosí každý čo sa mu zachce, mne to neškodí a evidentne je zbytočné niečo vysvetľovať
@anonym_2e10a9 Myslí si čo chceš, ja mám iný názor. Proste to je len ekonomika, že na tom ušitom sa priživí nejaká značka a tá potrebuje tiež zarobiť a celkovo dnešné oblečenie veľká bieda, treba vyberať, kúpiš aj kvalitné tričko z bavlny hrubšie za 2 eurá, aj nekvalitné za 35eur. Ja som detailistka a teda vyberám podľa kvality nie ceny v obchodoch, vidím aká je to hrubá látka, ako šitá, či sa robia žmolky a tak...
Podobné ako ja ti súkromne môžem upratať byt za 40 eur, rovnako ti môžem upratať cez upratovaciu firmu za 70 eur s tým že ja dostanem 30 eur a 40 eur si zoberie firma. Myslíš že cez tú firmu ti upracem kvalitnejšie lebo je za tým nejaká značka?
Všetko popredam za pár EUR na Vin a za peniaze kúpim to čo deti potrebujú a uznám za vhodne 😊
@anonym_2e10a9 Myslí si čo chceš, ja mám iný názor. Proste to je len ekonomika, že na tom ušitom sa priživí nejaká značka a tá potrebuje tiež zarobiť a celkovo dnešné oblečenie veľká bieda, treba vyberať, kúpiš aj kvalitné tričko z bavlny hrubšie za 2 eurá, aj nekvalitné za 35eur. Ja som detailistka a teda vyberám podľa kvality nie ceny v obchodoch, vidím aká je to hrubá látka, ako šitá, či sa robia žmolky a tak...
Podobné ako ja ti súkromne môžem upratať byt za 40 eur, rovnako ti môžem upratať cez upratovaciu firmu za 70 eur s tým že ja dostanem 30 eur a 40 eur si zoberie firma. Myslíš že cez tú firmu ti upracem kvalitnejšie lebo je za tým nejaká značka?
@marsmykkok ja prezentujem veci o ktorých viem, nie že si myslím a to je ten rozdiel 😊
@marsmykkok máš to ako pečenie doma, môžeš robiť na čierno, nepotrebuješ schválenie hygieny, samostatné chladničky, dodržiavať teplotný reťazec, nepotrebuješ vedieť vystopovať pôvod potravín, môže ti v kuchyni pobehovať dieťa, pes, manžel neriešiš, potrebuješ aby ľudia kupovali a potrebuješ mať čo najnižšie ceny, žiadne maslo ale použiješ margarín to je ako nákup na temu
ak to chceš robiť legálne tak potrebuješ dodržiavať veľa nariadení, noriem a to všetko stojí čas a peniaze a môže ti do prevádzky chodiť kontrola a áno kontrola nájde aj nevyhovujúce prevádzky ktoré musia urobiť zmeny alebo ich zavrie a rovnako môžeš mať aj čistú kuchyňu ako aj zanedbanú
to je nákup cez obchod ktorý by mal dodržiavať zákony
@marsmykkok máš to ako pečenie doma, môžeš robiť na čierno, nepotrebuješ schválenie hygieny, samostatné chladničky, dodržiavať teplotný reťazec, nepotrebuješ vedieť vystopovať pôvod potravín, môže ti v kuchyni pobehovať dieťa, pes, manžel neriešiš, potrebuješ aby ľudia kupovali a potrebuješ mať čo najnižšie ceny, žiadne maslo ale použiješ margarín to je ako nákup na temu
ak to chceš robiť legálne tak potrebuješ dodržiavať veľa nariadení, noriem a to všetko stojí čas a peniaze a môže ti do prevádzky chodiť kontrola a áno kontrola nájde aj nevyhovujúce prevádzky ktoré musia urobiť zmeny alebo ich zavrie a rovnako môžeš mať aj čistú kuchyňu ako aj zanedbanú
to je nákup cez obchod ktorý by mal dodržiavať zákony
@anonym_8bda63 Len pozri ja ti upečiem rožok doma, nemám síce na to papiere, ale garantujem ti že doma nemám ani myši ani potkany. Ale opýtaj sa niekoho kto robil vo výrobe ako to je, sa jedlo aj po zemi váľa, pobehujú tam myši a je to ok hoci teda vraj papierovo všetko ok a mali by splniť vysoké hygienické štandardy... A proste tá prevádzka papierovo prejde, ak príde kontrola myši sa skryjú a bude všetko ok a prevádzka odvádza peniaze do štátu cez dane a odvody... Ale po mne štát pôjde, lebo neodvádzam dane a teda nemá štát zo mňa nič.
A o tom práve píšem, nedôverujme ani európskej únii slepo, papiere znesú veľa a samozrejme že bojujú proti čínskym obchodom ale hlavne kvôli tomu že nemajú z toho financie a z tých "značiek" čo síce šijú na rovnakom mieste ale majú tú obchody peniaze majú... Teda netreba ani slepo veriť rôznym lobby a mať vlastný rozum, nie všetko čo povedia médiá alebo únia alebo štát je úplná pravda alebo je to len čiastočná pravda...
Teda by som sa riadila skôr nie tým čo povie niekto iný ale sebou, ak vec púšťa veľmi farbu alebo tá farba ani nejde napríklad z kože alebo topánok preč radšej nenosiť, ale nejaké svetlé farby po prepratí napríklad z bavlny môžu byť ok aj z číny aj pre deti.
@anonym_8bda63 Len pozri ja ti upečiem rožok doma, nemám síce na to papiere, ale garantujem ti že doma nemám ani myši ani potkany. Ale opýtaj sa niekoho kto robil vo výrobe ako to je, sa jedlo aj po zemi váľa, pobehujú tam myši a je to ok hoci teda vraj papierovo všetko ok a mali by splniť vysoké hygienické štandardy... A proste tá prevádzka papierovo prejde, ak príde kontrola myši sa skryjú a bude všetko ok a prevádzka odvádza peniaze do štátu cez dane a odvody... Ale po mne štát pôjde, lebo neodvádzam dane a teda nemá štát zo mňa nič.
A o tom práve píšem, nedôverujme ani európskej únii slepo, papiere znesú veľa a samozrejme že bojujú proti čínskym obchodom ale hlavne kvôli tomu že nemajú z toho financie a z tých "značiek" čo síce šijú na rovnakom mieste ale majú tú obchody peniaze majú... Teda netreba ani slepo veriť rôznym lobby a mať vlastný rozum, nie všetko čo povedia médiá alebo únia alebo štát je úplná pravda alebo je to len čiastočná pravda...
Teda by som sa riadila skôr nie tým čo povie niekto iný ale sebou, ak vec púšťa veľmi farbu alebo tá farba ani nejde napríklad z kože alebo topánok preč radšej nenosiť, ale nejaké svetlé farby po prepratí napríklad z bavlny môžu byť ok aj z číny aj pre deti.
@marsmykkok tie testy na chemické látky v detskom oblečení z Temu kde našli nadmerne prekročené hodnoty robili úrady v Južnej Kórei, žiadne EÚ.
Pre komunistickú Čínu sme len nepriateľský západ, čínsky úrad nebude riešiť výrobcu toxického výrobku určeného na západný trh.
@marsmykkok argumentovat ekonomikou, aby si obhajila kupovanie z temu je ten najbizardnejsi argument aky som videla v tejto diskusii. Pocula si take nieco ako dotovanie cien s cielom znizit konkurenciu? Zatial co tu niektore obchody krachnu lebo ludia sa ulakomia na Temu, tak Temu si na to pocka a potom pojdu s cenou hore. A s cim ostane zakaznik? S nekvalitnym smejdom za rovnake peniaze ako mal predtym kvalitny kus. Ak chces vyrobit nejaku vec, normalne zaplatit pracovnikov aj kvalitny material, nemozes to predat za euro, ani dve. To sa neda, to je ekonomika. Tak ked pouzivas sedliacky rozum, tak to hadam chapes, ze za 0.5-2eura kvalitne tricko nevyrobis.
Jasne, ze veci sa daju kupit smejdy za vela penazi, ako napr. Guess znacka, aj kvalitnejsie za malo, ako niektore veci z Tchibo ci z Lidla. Uprimne ja som z Temu este nedostala nikdy nic kvalitne a to mi uz navlacili kadeco. “Lego” pri ktorom dieta plakalo, ze sa neda postavit a museli sme mu dvaja dospelaci pomahat, aby sme to dako dokoncili. Oblecenie uplna umelina. Tak v com je ta kvalita? Su to smejdy, co prudia na nas trh a ludia to kupuju lebo to je lacne a po par pouzitiach to vyhodia. Ale ved nevadi “bolo to lacne”.
@marsmykkok a k tvojmu prirovnaniu, upraces mi byt kvalitne aj za 2 eura? Ak ano, mam pre teba pracu na cely rok. Lebo tu sa bavime o uplne dumpingovych cenach za tie produkty.
ved aj potraviny by sme sa mali bat teda jest tymto stylom uvazovania.Lebo ano, sme sice v eu ale vidite aky hnus tam dokazu popchat aj ked sa to kvazi akoze kontroluje sama rakovina kolkokrát.Takze ja tiez nie som naivna ze aj oblecenie v nasich obchodoch je nejako extra kontrolovane..a cinankovia co ho predavaju myslim tie ich klasicke obchodiky v meste tiez objednavaju vo velkom z tychto online trhovisk ci co si myslite ze to je trosku lepši cicnan s kontrolou? len za to ze to predavaju u nas na sk vo svojich obchodikoch? vsade je plno bordelu.Ci strava alebo oblecenie.Pokial to nie je nejaky tip top drahy butik nejake rucne site veci na zakazku tak moc sa tomu neda verit nikde
Keďže patrím k ľuďom čo tiež neuznávajú temu, shein a pod,…. a takéto veci sme tiež dostali, ja som ich rozstrihla a dala do koša. Mne príde na hlavu ak mám s niečím problém, tak ten problém darujem ľuďom, ktorí majú byť ešte vďační? 🤭 zlikviduj to. Hotovo. Keď niečo nepodporujem a považujem za škodlivé, tak to neposuniem ďalej. Či?
@beronsche práveže počula a veľmi dobre viem. Práve preto mi je smiešne, ako sa tu moralistky a bijúce sa do hrude ženy vyjadrujú fuj Čína, lebo tam zneužívajú detskú prácu. Až tak sú presvedčené, že v prvom stánku mobilného operátora pri kúpe mobilu a routera do hrude bijúce morálne presvedčenie akosi padlo do zabudnutia. Keď sa opýtaš, kto a kde vyrobil komponentry do ich zariadení, ostáva ticho. Lebo narazili. Na pravdu a zrkadlo.
@anonym_8ebfa4 smiešne je akurát tvoje výsmesne označovanie všetkých, ktoré vyjadrili nesúhlas ako "moralistky, bijúce sa do hrude".
Detská práca je len jeden aspekt.
A áno, vo všeobecnosti je spájaná s celou fast fashion industry.
Na druhej strane, kým sa nezvýši povedomie ľudí v tomto smere, nič sa nezmení.
Tie smejdy z tému/sheinu a pod. sú tak lacné, že ľudia nakupujú, ako zmyslov zbavení. Už len to predstavuje problém. Tá spotrebná rýchlosť - použijem raz, vyhodím a je to v pohode, akurát, že reálne nie je..
Potom absolútne žiadna kontrola, úplne nič, nad podmienkami výroby, obsahom škodlivin, atď.atd. ešte ani taká mizivá, akú majú ostatné fash fashion, ktorými sa tu mnohé oháňajú.
A v neposlednom rade fakt, že ani tieto "internetové trhoviska" neponúkajú tak nízke ceny z dobroty duše. Vždy je tam zadrhel. Oni su v podstate obchodníci s osobnými dátami. Ale mnohým nevadí, že tito datovi kupliari sú spájaní s nekalými, šmejďackými praktikami ako sú rôzne sledovacie software, predaj osobných údajov, doslova bielenie účtov, hlavne, že kúpia nekvalitnú zbytočnosť za pár eur...
ved aj potraviny by sme sa mali bat teda jest tymto stylom uvazovania.Lebo ano, sme sice v eu ale vidite aky hnus tam dokazu popchat aj ked sa to kvazi akoze kontroluje sama rakovina kolkokrát.Takze ja tiez nie som naivna ze aj oblecenie v nasich obchodoch je nejako extra kontrolovane..a cinankovia co ho predavaju myslim tie ich klasicke obchodiky v meste tiez objednavaju vo velkom z tychto online trhovisk ci co si myslite ze to je trosku lepši cicnan s kontrolou? len za to ze to predavaju u nas na sk vo svojich obchodikoch? vsade je plno bordelu.Ci strava alebo oblecenie.Pokial to nie je nejaky tip top drahy butik nejake rucne site veci na zakazku tak moc sa tomu neda verit nikde
@anonym_3795e8 ide o minimalizáciu rizika, nie úplnú elimináciu, tá prirodzene nie je možná.
Tiež si nedas herbicid, len preto, že aj potraviny ním môžu byť kontaminované, že?
A skade ženy ako kupujete deťom oblečenie, šijú Vám to krajčírky z ľanu alebo čo? Celá fast fashion je rovnaká ako shein alebo temu a je to rovnako vyrobené, ak si myslíte že nie ste naivné... Stačí oprať a je... Ak by som sa niečoho bála viac tak lacných platových hračiek či z Temu alebo aj z Pepca, Actionu a podobne, predsa to dieťa dáva aj do úst a tak a je to väčšie riziko.
@marsmykkok naivne je skôr si mysliet, že ťažké kovy a ďalšie zdravotné závadne zložky, odstránis praním. Nie, takto to naozaj nefunguje.
A síce predstavuju fast fashion a mnohé čínske výrobky v obchodoch, problém, produkty, ktoré ponúkajú čínske internetove trhoviska, predstavujú problém neporovnateľne väčší..

@anonym_eb6450 Ak si kúpiš výrobok v obchode za bezpečnosť ručí predajca a dovozca v EÚ, napríklad pri hračkách mať urobené testy na toxické látky.
Tvoj súkromný balík z Číny nikto nekontroluje na colnici aké obsahuje chemikálie, dovozcom si ty, ty si to máš skontrolovať. Milióny malých balíčkov denne je fyzicky nemožné skontrolovať na colniciach.
Tieto e-shopy sú len trhoviská (ako digitálne trhovisko). Keď sa zistí, že konkrétne detské topánky obsahujú x-násobok povolenej normy ftalátov, stiahnu z ponuky ten jeden konkrétny výrobok, ale o hodinu ho tam iný predajca pridá pod iným názvom.
Ftaláty nie sú okamžitý jed: Nie je to tak, že si oblečiete tričko a odpadnete. Problémom je kumulatívny efekt – narúšajú hormonálny systém, čo sa prejaví až po rokoch (problémy s plodnosťou, štítnou žľazou).
@anonym_8bda63 tomu fakt veríš? A tie plné obchody handier sú akože bezpečné a zdravé? Ako je.potom možné, že denno.denne prichádzajú varovania? Ako je možné, že tie handry vôbec došli na územie EU a vyložili sa do predajní?