Darček na 30. narodeniny
Sesternica oslavuje okruhle narodeniny, 30 rokov. V tom case bude na Slovensku. Ako darcek by chcela diamantove nausnice a nahrdelnik. Stoji okolo 2 000 euro. Skladali by sme sa po cca 120 eur, neviem este uplne presne.
A teraz moj pohlad. Sesternica studovala modny dizajn v Londyne, teraz zije v Thajsku. Prisla teraz o pracu. Myslim si, ze si zvykla, ze ma vsetko na co si ukaze. V Londyne ked studovala, tak nechcela byvat s viacerymi ludmi, chcela byvanie len s kamaratkou, pretoze ona tak je zvyknuta, na vyssiu uroven. Jej otec podnika, vzdy mala vsetko na co si ukazala. Jej mama, moja teta, jej platila byvanie a dalsie poplatky spojene s tym, aby tam vobec mohla studovat a zit. Mala myslim nejaku brigadu pocas studia, v rychlom obcerstveni. Teraz nema pracu a aby mohla v Thajsku zostat, posiela jej mama peniaze, plati jej najom. Odkial to vsetko viem? Od tety samej.
Pride mi dost od veci jej kupovat drahe sperky. Mne to ale pride divne, kupovat 30 rocnej drahy darcek, ked sa sama nevie o seba postarat. Ja ju nepodporujem financne, takze mne to moze byt jedno, ale aj tak mam z toho taky divny pocit. Ako by ste to urobili vy? Alebo sa na to pozeram zle? Mam kupit nejaky darcek sama za seba?
@bludna Na darceku ako takom nie je nic zle. Mam s tym ale moralny problem, vzhladom k tomu, ze sa nevie postavit sama na nohy, dotovat ju musia rodicia aby prezila. Ak by to bolo nejake zle obdobie, to je ine. Ona ale chce nadstandard, ale na ten si nezarobi. Preto mi je to tak proti srsti.
@autorka chapem ako to myslis ale to nie je tvoja vec, ani nie je tvoja uloha ju vychovavat ani jej davat priucku. Asi by bolo lepsie sa od toho odosobnit a vziat to jednoduchou tak, ze je to tvoja sesternica, mas ju rada a chces jej na sviatok prispiet na darcek, ktory jej urobi radost. Takto by som to videla ja.
@bludna Ved od mami nech si pyta co chce . Trapne je ale pytat urcitu konkretnu sumu od sirsej rodiny . Oni nemozu za to na aky standard je 30ka zvyknuta.
@miadi citaj pozorne, autorka pise, ze sesternica si vybrala darcek a jej mama navrhla, ze sa ostatni na mozu poskladat. Sesternica mozno o tom ani len netusi, ktovie 😀
@autorka chapem ako to myslis ale to nie je tvoja vec, ani nie je tvoja uloha ju vychovavat ani jej davat priucku. Asi by bolo lepsie sa od toho odosobnit a vziat to jednoduchou tak, ze je to tvoja sesternica, mas ju rada a chces jej na sviatok prispiet na darcek, ktory jej urobi radost. Takto by som to videla ja.
@bludna Ved nech prispeje v tom Neni problem ale sumou ktoru ona uzna za vhodnu k jej financnej situacii nie ako bolo rozkazane .
@miadi citaj pozorne, autorka pise, ze sesternica si vybrala darcek a jej mama navrhla, ze sa ostatni na mozu poskladat. Sesternica mozno o tom ani len netusi, ktovie 😀
@bludna Ty citaj pozorne bolo ppvedane ze kazdy ma dat 120e ty si z toho urobila uplne inu story ze si vynechala ten podstatny fakt. Nebol by problem Keby tam Nebolo konkretne cislo .
Darcek si vybrala, jej mama navrhla, ze sa mozeme poskladat a odpadne nam starost s darcekom. Ze toto ju potesi. Potom ked som volala s mamou, tak mi bolo oznamene ze to vychazda priblizne 120 euro. Zajtra budem s mamou volat, tak to s nou este rozoberiem.
Prispejte koľko uznáte za vhodné - celá tvoja rodina. Ostatne nech doložia jej rodičia. Keď si vychovali princeznú.
@bludna Ty citaj pozorne bolo ppvedane ze kazdy ma dat 120e ty si z toho urobila uplne inu story ze si vynechala ten podstatny fakt. Nebol by problem Keby tam Nebolo konkretne cislo .
@miadi pomoc. Autorka prispeje kolko moze, ved to je pochopitelne, ze neda 120 ak je to nad ramec jej moznosti a rovno aj dopisala, ze mama doplati zvysok 🤦♀️ Suma 120 asi vysla podielom z ludi ucastnych na oslave?
@larinka552 Mne to nepride bezne. Ty si kolko motoriek dovoleniek pobytov dala širokej rodine ? To je dost rozdiel ked taky darcek vymysli a naplanuje rodina ze sa dohodnu tu bolo len oznamene ze 120e na osobu?!cize rodicia autorky by mali dat 240e ..Asi rodicia oslavenkyne uz nie su na tom financne dobre ked sa cela siroka rodina musi skladat na diamanty pre nezamestnanu 30r co si nevie ani vlastny najom a stravu zabezpecit. Teda nemusia ak nechcu. Trapne pytat urcitu sumu.. bolo by to ine povedat ze namiesto darceka chce $ a nech kazdy da kolko chce moze .
@bielasovicka asi vacsina ludi si nedava take drahe dary. A necitala som komenty, ze nielen ona ale aj rodicia by mali dat po 120, tak beriem spat, to sa mi zda uz trochu moc 😃 A ked autorka dostala na svadbu len akysi podnos, tak sesternica mala byt radsej ticho a nepytat nic lebo takto to vyznieva iba vychcane 😄
@miadi necitala som komenty, len uvod..
Ja neviem ci sesternica povedala "toto chcem a zlozte sa mi na to". To asi nie, teta to povedala ze si vybrala darcek a v rodine sa to asi zacalo riesit, ze by sme sa na ten darcek mohli zlozit. Teta s muzom kupuju ten vylet do Ameriky na Vianoce, to je dost penazi a ten sperk, to bude akoze od nas, od celej rodiny.
Ale davam 50 e. Buduci mesiac ma caka svadba kamosky.
Este ma napadlo, ze tak sa neskladajte na set, ale kupte len jednu vec, kludne tu "lacnejsiu". Lebo podla mna je to dost vela skladat sa na osobu 120 EUR pre sesternicu a doma maju oslavu, kde si das jeden chlebicek a kavu s kolacom (obrazne povedane). Cize ty das 120 EUR, ona tebe neda nic, na svadbu Ti kupila podnos. Vlastne nekupila, dali to rodicia. A ci si povedala? Pritom, co som tu citala tak povedala, chcem toto a toto nech mi kupia. Zivia ju rodicia, dostava vsetko co chce, tak preco by nedostala toto? V dnesnej dobe je pre vela priemerne zarabajucich ludi dat 120 EUR proste prilis. Das 50 a hotovo, alebo kolko si chcela dat. Lebo darcek ma byt aj o tom, ze das tak, ako to citis a co Ti nebude chybat. A nejake robenie radosti sesternici, ako tu bolo v prispevkoch. Ved vy nemate ziadny blizky vztah, nech jej daju rodicia.
@miadi pomoc. Autorka prispeje kolko moze, ved to je pochopitelne, ze neda 120 ak je to nad ramec jej moznosti a rovno aj dopisala, ze mama doplati zvysok 🤦♀️ Suma 120 asi vysla podielom z ludi ucastnych na oslave?
@bludna nemusis to tak prezivat 😂ze pomoc . Ta suma tam vobec nemusela byt . To nie je ako ked sa trieda sklada na darcek pre ucitelku ci kolegovci atd. Kde sa kolektiv dohodne na urcitej sume . To uz je jedno kto to vymyslel ci oslavenkyna ci jej matka trapne je to tak ci tak . Mozno ty zvyknes pytat od ludi sumy ake ta napadnu . Mne to pride detinske . Ale tak druhi nech si robia co chcu . Tebe ked rozkazu nech das Tak Daj to uz je tvoja vec .
Inak ak sa to rozrástlo že na hlavu 120eur teda 2000e /16 osôb a z toho sú dvaja tvoji rodičia plus ty a manžel teda vaša rodina ma dať 480e tak sa to vidi veľa aj mne, to už je naozaj drzosť lebo 5stovak na tridsiatku hmmmm
@marca12 a keď by mala prianie mercedes, tak sa zlozis po 20k ci ako? Ono treba mať aj nejaké reálne očakávania co sa tyka darčeka. Rodicia nech jej dajú pre mňa za mňa aj cestu okolo sveta, ale prečo ostatní? A 120€ nie je zrovna malý peniaz, navyše ešte pre osobu, s ktorou sa takmer nestykas.
@lienka.7 Neprehanaj. 120€ na darcek k okruhlym narodeninam,na ktore som pozvana je primerana cena. Ked s tym ma moralistka problem,ok. Nech donesie jednu ruzu a bonbonieru.
Po rozhovore s mamou na oslavu nejdem a na darcek neprispejem. Nakoniec sa to vyriesilo same. Dakujem vam za pokec 🙂
No vidíš. Tak bude najlepšie 👍🤣
No vidíš. Tak bude najlepšie 👍🤣
@bielasovicka Pride mi to uz riadne pritiahnute za vlasy. Po dalsich info uz nemam zaujem sa skladat na darcek. Este aj moja mama je celkom mimo, ze jej mam napisat gratulaciu a olajkovat na fb prispevok, ze dokoncila kurz pilates uspesne (ktory bol drahy a zaplatila jej ho mama). Mimo moje chapanie. Z Thajska odchadza, pracu si tam nenasla, tak ide na Bali alebo Novy Zeland alebo kam. Letenky a ostatne veci ako ubytovanie jej bude zas platit mama. Viem, ze sa ma to netyka, nie je to moja vec, nazor ale na to mam svoj a nebudem sa ja takemuto cloveku skladat na nic.
Si dospela a svojpravna a mozes si robit co chces. Ked si sa rozhodla na oslavu neist a neprispiet na darcek, je to tvoje rozhodnutie. Ja by som takejto osobe, aj keby bola moja sesternica (co nepokladam za nejaku velmi blizku rodinu, ak nie ste v pravidelnom osobnom kontakte), nedala ziadny drahy dar. A este, ked je to nemakacenko, co sa spolieha a bude spoliehat do konca zivota na financie od rodicov.
Si dospela a svojpravna a mozes si robit co chces. Ked si sa rozhodla na oslavu neist a neprispiet na darcek, je to tvoje rozhodnutie. Ja by som takejto osobe, aj keby bola moja sesternica (co nepokladam za nejaku velmi blizku rodinu, ak nie ste v pravidelnom osobnom kontakte), nedala ziadny drahy dar. A este, ked je to nemakacenko, co sa spolieha a bude spoliehat do konca zivota na financie od rodicov.
@muchotrafka298 Problem je ten, ze sice pracovala, ale chcela zit nadstandard na ktory si nezarobila. Byvat sama, na co ale nemala peniaze, tak jej posielala jej mama. Byvat na internate alebo v spolubyvani je pod jej uroven.. A tak dalej. Teraz jej platila byvanie, reziu a kurz jogy. Pracu si nenasla, tak ide inde, letenku + byvanie + reziu jej zas bude platit jej mama. Kurz jogy, ked nebude nikomu precvicovat, nebude ju to zivit, lebo musis si najst klientelu a v dnesnej dobe internetu si radsej clovek pusti video zadarmo a nemusi nikam chodit a nic platit. Vyhodne peniaze, ale to je moj nazor. Mne to nepride zodpovedne, kazdy by mal vyskakovat do vysky svojho prijmu. A preto nemam chut sa jej skladat na nic. Pritom sestru ma vzdelanu a uspesnu.
Pozri, situacia je taka aka je. To ze sa Ti nepaci jej zivotny styl je tvoj problem, nie jej. Ona si robi co chce, lebo vie, ze jej rodicia daju peniaze a budu ju zivit. Keby to nerobili, tak by bola odkazana sama na seba. Tak si vyplna cas vecami ako je kurz jogy, ktory sice bude mat alebo na co jej bude? No lebo ho chcela. Jogove studia v zahranici ficia, ale musis mat klientelu proste vybudovanu, co bude k tebe pravidelne chodit.
Pozri, situacia je taka aka je. To ze sa Ti nepaci jej zivotny styl je tvoj problem, nie jej. Ona si robi co chce, lebo vie, ze jej rodicia daju peniaze a budu ju zivit. Keby to nerobili, tak by bola odkazana sama na seba. Tak si vyplna cas vecami ako je kurz jogy, ktory sice bude mat alebo na co jej bude? No lebo ho chcela. Jogove studia v zahranici ficia, ale musis mat klientelu proste vybudovanu, co bude k tebe pravidelne chodit.
@muchotrafka298 Viem, berie co sa jej ponuka. Ich vec, ich vychova. Joga fici, ale musi si vybudovat klientelu. Tak tiez by som si urobila kurz za 2000 euro keby mi ho niekto zaplatil :D
No neviem ako by si budovala klientelu v tom zahranici. Ja sledujem jednu cesku influencerku, co chodi v zahranici cvicit do roznych jogovych centier a tie su na takej urovni, ze dovidenia. Cize okrem klientely treba aj priestory, ale tak isto jej rodicia radi pomozu stovkami tisic EUR aj s tymto. Lebo na co Ti je kurz,ked nemas kde ucit?
Samozrejme, ze je to ich vec, ako ju vychovali a ako sa stavaju k jej zivotu a k pomoci pre nu.
No neviem ako by si budovala klientelu v tom zahranici. Ja sledujem jednu cesku influencerku, co chodi v zahranici cvicit do roznych jogovych centier a tie su na takej urovni, ze dovidenia. Cize okrem klientely treba aj priestory, ale tak isto jej rodicia radi pomozu stovkami tisic EUR aj s tymto. Lebo na co Ti je kurz,ked nemas kde ucit?
Samozrejme, ze je to ich vec, ako ju vychovali a ako sa stavaju k jej zivotu a k pomoci pre nu.
@muchotrafka298 Preto hovorim, ze vyhodene peniaze a nie malo. Kazdy zije ako vie a ako mu je dovolene.
Autorka vsetko ok máš pravdu a chápem čo pises. Ale aby si na základe MK zmenila nazor a nešla na oslavu na ktorú si ešte včera rano plánovala ísť lebo ti tu píšeme o peniazoch tak to ešte zváž. Daj čo ty chces ale “nerozbijaj rodinu” koli sto e. Taká sprostosť. Ešte budete aj dediť, to ešte len bude masaker.
Autorka vsetko ok máš pravdu a chápem čo pises. Ale aby si na základe MK zmenila nazor a nešla na oslavu na ktorú si ešte včera rano plánovala ísť lebo ti tu píšeme o peniazoch tak to ešte zváž. Daj čo ty chces ale “nerozbijaj rodinu” koli sto e. Taká sprostosť. Ešte budete aj dediť, to ešte len bude masaker.
@zeldia Dedit? Nerozumiem. Co mam spolocne ja a sesternica s dedistvom? Ja som nezmenila nazor na zaklade rad z MK, ale na zaklade toho, ze som volala s mamou a dozvedela som sa nove veci. A rozhodla som sa na zaklade svojho usudku, nie rad na MK. Nerozbijam rodinu kvoli 100e. Mimochodom, ja jej zjavne nestojim ani za tych 100e.
A akú si si vymyslela odpoved, že prečo neprides?
A akú si si vymyslela odpoved, že prečo neprides?
@zeldia Ze ideme s manzelom na predlzeny vikend prec. A aj pojdeme, aby to nebola loz.
A keďže kúpim zlatý náhrdelník a náramok s diamantom za 2000 e?Aj ja chcem také.Aj 3 sady.
A keďže kúpim zlatý náhrdelník a náramok s diamantom za 2000 e?Aj ja chcem také.Aj 3 sady.
@polarnaziara25 Pýtaš sa kde to kúpiš? Veď pozri na nete, je toho kopec, vyberaj. Link na náhrdelník som sem dala.

Nevidim nic zle na tom darceku. Predpokladam, ze mama sa dcery opytala co by chcela, tak dcera vyslovila prianie. Ked v takomto standardne zije odjakziva, tak jej to asi nepripada divne. Tiez si v rodine davame drahsie darceky aj ked si nepotrpime na vysoky standard. Sama pises, ze ked sa nevyzbiera dostatok, tak jej mama jej to doplati. Prispeje kolko mozes a chces. Za mna je tych 50 eur tiez v poriadku. Nemyslim, ze to bude niekto riesit. To ako zije je jej vec.
@bludna Ved od mami nech si pyta co chce . Trapne je ale pytat urcitu konkretnu sumu od sirsej rodiny . Oni nemozu za to na aky standard je 30ka zvyknuta.