icon

Darček na birmovku pre krstného rodiča

30. mar 2025

Ahojte, čo by ste dali ako darček na birmovku, keď ste krstný rodič, ale nie birmovný? Stačia kvety a čokoláda alebo aj peniaze?

veronika2316
30. mar 2025

Dala by som aj peniaze

janinah
30. mar 2025

Peniaze nie,je to duchovna zalezitost,birmovnec nie je 9r.dieťa ako pri 1.sv.prijimani,kedy cakal na peniaze,lebo si sporil na bicykel...
Ak si pozvana na obrad a obed,tak maly duchovny darcek napr. knihu.

zuzap33
30. mar 2025

@janinah ved to. Vsetci aj napriek tomu, ze sa jedna o duchovno, cakaju len materialne. A peniaze

janinah
30. mar 2025

@zuzap33 najvyšsi čas ich to odnaučiť

marth16
30. mar 2025

Autorka dala by som 50€ do obálky
@zuzap33
@janinah jasné deti treba odnaučiť od toho aby dostávali peniaze, ale farárom sa môže pchať za ich prácu viď. diskusie ako koľko € ste dali farárovi za svadbu/krst 🤦

titla
30. mar 2025

@marth16 V zivote som nedala fararovy peniaze do obalky, ani za krst, ani za birmovku, ani za sobas. A osobne ani nepoznam nikoho, kto by rak urobil. Vsetky tieto sviatosti sa vysluhuju bezplatne. Staci nesnazit sa obchazdat pravidla, nerobit si zo sviatosti holubnik a nemusis hladat fararov co beru obalky...

zuzinka888
30. mar 2025

Ja by som dala skrz toho ze nemam rada kvety. A to aj jubilea si svadbu ta pozyvaju lebo cakaju " 20". To asi nie. Je vhidne pri tejto prilezitosti darovat darcek. Ja mam dima asi 150 ruzencov, obrazov a svatych by som mohla vyzdobit katedralu, a asi 10 biblii.* Mam 4 deti). Mne pride logicke- ze ak ludia ziju vierou chodia do kostola tak tieto veci doma maju. Takze nejaka "drobna" je za mna ok.

marth16
30. mar 2025

@titla tak to si jedna z mála. My sme tiež nič nedávali, ale v mojom okolí viem že dávajú farárovi v obálkach a nie malé €. Tak isto keď malo moje dieťa prijímanie, tak sa tam matky dohodli že miesto daru sa dá farárovi do obálky.

janinah
30. mar 2025

@marth16 rob ako mysliš.pletieš hrušky s jablkami...viac nepisem.nebudem menit temu prispevku

marth16
30. mar 2025

@janinah nie nepletiem, ale máš pravdu nebudeme tu meniť obsah diskusie

lilke
30. mar 2025

@marth16 farár si to ale nedáva do vlastného vrecka. Používa to potom na potrebné v kostole.