Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?
Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
Vies, pri krste sľubuješ, že budeš dieťa vychovávať vo viere. Čiže je to v posrate vaša chyba, že ste to nezvládli. To píšem na margo toho, že porovnávaš dochádzku do skoly a kostol.
Ano, viem, že je to tu nepopulárny názor, a budem to zminuskovana pod čiernu zem 😂😂 ale je mi to fuk.
A ináč keď sa dieťa rozhodne, čo ja viem, drogovať, alebo skočiť do studne, tiež to necháte na ňom?
Este by ma zaujímalo, prečo ste ho teda dali pokrstiť, keď vlastne aj tak ďalej kašlete na kostol a podobné veci?
Nie nenútila...syn má krst a prijímanie..povedal, že na birmovku nechce ísť..hneď som ho odhlásila z náboženstva a nešiel... dcéra zas je pokrstená..nechcela chodiť na náboženstvo...ale musela tam sedieť keďže to bolo v strede vyučovania...týždeň pred prijímaním mi volal farár, že aj napriek tomu že na náboženstvo nechodí je jediná z detí čo si to prijímanie aj zaslúži...lebo jediná z detí vie všetko..ale ako maličkej som jej prečítala celú detskú bibliu...tak si ju normálne na prijímanie vypýtal a ona bola šťastná že môže ísť 🙂no a už opäť chodí aj na náboženstvo...
Odpoveď z biblie:
Ján 6:53-58 SSV
[53] Ježiš im povedal: „Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život. [54] Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. [55] Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj. [56] Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom. [57] Ako mňa poslal živý Otec a ja žijem z Otca, aj ten, čo mňa je, bude žiť zo mňa. [58] Toto je ten chlieb, ktorý zostúpil z neba, a nie aký jedli otcovia a pomreli. Kto je tento chlieb, bude žiť naveky.“
@stanislavicenka krasne napisane...výstižne.Mna tak tlačili každú nedeľu do kostola,že až mi to všetko okolo toho zhnusili a hlavne keď som tam videla ľudí,co robili v živote iným zle,tak som s kostolom aj s celou cirkvou skončila!
Ak chodi na náboženstvo (predpokladam rim.kat) ako sa potom vysporiadate, s niečím takým ako, že podľa prikázaní cirkvi neísť v nedeľu a prikázaný sviatok do kostola na bohosluzbu bez vážneho dôvodu (choroba) je ťažký chriech a ťažký hriech znamená, že nemôže duša do neba ani ocistca. Pokiaľ sa náuka katolíckej cirkvi nezmenila, stále to platí. A 10bozich i 5 cirkevných prikázaní predpokladám, že preberajú.
Či dieťaťu poviete,že to je blbosť a nie je to pravda?
A netreba všetkému co sa tam učia veriť?
Smutno mi je veru, ked som si precitala vacsinu nazorov :(
Nie, ja som to nechávala čisto na dcéru,, chodila na prípravu raz chcela raz nechcela,, príprava v kostole sa mi nepáčila občas také veci co ani k deťom nepatria,,, nakoniec išla, z našej strany to bolo na jej rozhodnuti
@sofia1 z manželovej strany podobne tam to je až prehnane už a chovanie zas úplný opak,, ten nechodí nechodím do kostola ani ja ako som sa pohádali s farárom ze nás nemôže zosobášit lebo raz som už svadbu chcela mať,,, nech mi idú do riti ani rozvedená a už nemôžeš mať svadbu v kostole, tak som naňho nakricala za týždeň si to velice rýchlo rozmyslel
@autorka, ano vysvetli, ze prečo potom bolo dieťa vôbec pokrstene, ked evidentne sa potom na jeho vieru a náuku a chodenie do kostola zvysoka kaslalo? Načo robia krstiny ateisti? Pre dary a peniaze ktoré pritom dostanú? Nechapem... Raz som pokrstený tak patrím do cirkvi a mam vieru a teda absolvujem neskôr aj všetky ostatné nálezitosti... Ak nie, no tak nie. Prečo si ateisti vyberajú len tie "lukratívne" udalosti na cirkevnom živote, a na ostatné kašlú? Farizejstvo toto...
nie, a nepoznam deti, ktore nechodia do kostola ale chodia na prijimanie, lebo sa to patri.. pride mi to skor ako na prijimanie sa ide, lebo babky/rodicia chcu.. a nie ze sa to patri :D
svoje dieta nenutim na nic. dokonca ani pokrstena nie je, lebo sa to "patri", nevidim dovod tuto ceremoniu prejst, len pre dobry pocit starsich.. kedze nik v rodine okrem par babiek (ktore to chytili na stare kolena) nie je velim naboznych. Myslim, ze ak je rodina prirodzene cela vedena k chodeniu do kostola, tym detom je toprirodzene a nik ich nenuti
Ak dieťa nieje zvyknuté chodiť do kostola v nedeľu, nevidí rodičov chodiť na spoveď a na prijímanie pri omši, tak naozaj nieje v poriadku nútiť ho ísť na psp.
8 ročne dieťa este nieje mentálne na takej úrovni aby pochopilo o co tam vlastne ide. Radšej neskôr
A prečo by malo ist na 1sv ak ste ho od malička k viere neučili. Ono Boha nepozna nevie takmer nič možno len to že v kostole je hodina nudy a bude musieť sa každu nedelu hodinu nudiť a učiť sa veeeela otazok. Čo mu to da keď aj nadalej po celej ceremonii budete ateisti, nič.
@janage ja si myslim, ze neviest svoj zivot podla tych 10 prikazanii je vacsi hriech, ako nechodit do kostola a neabsolvovat nejake prijimanie🤦. Asi budue nieco s nami v neporiadku, lebo predsa pen sme krajinou s vacainou ludi pokrstenych, a "veriacich". A staci, ked clovek vbehne na fb /, tak aj Tito krestania neziju ziadnou laskou k bliznemu. Panuje tu zavist, hnev, lenivost. K hriechom by som pridala aj hlupost, ta nas casto spolu so vsetkym taha dole
Zaujimave, ze pre svoje deti, ktore vam Boh, daroval, Boha nechcete... Odmietate a este sa bijete do prs...
Ja neviem, hocijakeho "hrdinu" dietatu napchate, od hulka, cez spidermana, betmena atd... Ale Jezisa sa bojite ako cert kriza... Dobre vie Vasa prapodstata, ze raz pride den sudny... A to ze ho nechcete vidiet, je presne to, ze neakceptujete podmienky zivota...potom k nemu pribehnete s placom, ked sa zrazu nieco stane....
A je to preto, lebo ste tak hrdi, ze si myslite, ze ho nepotrebujete, tak ho normalne nenavidite...chcete si uzivat slasti zivota, najlepsie conajviac plnym priehrstim, napchat si usta, brucha, vsetky zmysli....presne pre to Boha nepotrebujete.
A nechciet aby sa pri prvom sv. Prijimani, dieta nestretlo, s Jezisom, tak to je.... Ani nemam slov.
@stanislavicenka ten co je v kostole neznamena, ze je veriaci.
Postat si tam moze prist hocikto.
Porozmyslat o obede, a detoch, o susedoch... Atd.
Do kostola na sv. Omsu, sa ide clovek stretnut s Jezisom. To je viera. Viera, ktora ma naplna.
Ale ludi tohto sveta naplna vselico, len nie viera.
Ak by to bola viera, vyzeralo by to tu inak.
@zuzulka558 cirkev-divadlo
Nie nenutila, moja ide lebo chce a ja ani muz do kostola nechodime ak to mam takto napisat, ja som ako katolicka ale papierova, na spoved nechodim a nebudem, muz je krestan, ale nie katolik, detom nediktujem vieru a ani co sa patri. Dcera chodi do kosta so starkou, ale keby nechvmce ist na prijimanie nezblazni sa nik v rodine
@derdia to mám dieťa dotiahnuť do kostola za uši lebo pôjdeš a basta? Toľko ľudí je takých ktorí chodili do kostola od malička ale na prijímanie išli z donútenia a ešte raz ja nehovorím že nepôjde vôbec ale čo keď sa rozhodne ísť neskôr?
Svet sa kvôli PSP nezrúti prapána 🫣
Dieťa sme dali pokrstiť pretože sme veriaci aj keď pre niektorých tu sme možno "farizeji" lebo nesedime každú nedeľu v kostole a nechodíme na spoveď. Dali sme dieťaťu "základ" má krst či sa rozhodne ísť cestou viery je len a len na ňom.
A ako tu niekto spomínal, tak väčšina detí ide na PSP len kvôli tomu že chce babka, dedko atď ... MY TO NECHAME NA DIEŤA ✌️
@stanislavicenka Prepáč, ale ty asi nie si veriaca, lebo by si v živote nenapísala " nejaké prijímanie", ktoré predstavuje absolútny základ života veriaceho, v ktorom sa stretáva so živým Bohom. Sám Boh ho nazýva chlebom života. Preto je to alfa a omega. To sa ale ťažko vysvetľuje ľuďom, pre ktorých platí otrepané klišé: chodí do kostola a je taký a onaký, zato neveriaci stelesnenie dokonalosti, len toho pána Boha k tomu dokonalému životu nepotrebuje.
@stanislavicenka asi tak
@evia13 nechoď sem s tými vecami z biblie ja sa nepýtam na citáty z biblie 🙄
Dat dietatu krst nie je základ. Základ je viesť podla toho život. Nemáš tam dieťa ťahať za uši. Dieťa má od malička vidieť, že rodičia chodia do kostola na spoveď a ono sa k tomu prirodzene pridá.
Naozaj nerozumiem oreco ste ho dali pokrstiť, keď žltým pre vás skončilo. To je absolútna zbytočnosť.
@aurora33 prirodzene sa to pridá, preto toľko tínedžerov nechce ísť na birmovku pritom od malička chodia do kostola atď. Napísala som to raz a napíšem znova, dieťa sa rozhodne či (ne)chce ísť nútiť ho nebudeme ;)
Áno, prirodzene sa pridá, pokiaľ vidí a má pri sebe správny príklad.
Mňa by ešte zaujímalo, že koľko detí z koľkých deti co chodia s nim na náboženstvo nechce alebo nepôjde, ako sa bude to dieťa cítiť ak bude jedine medzi ostatnými a ci autorka pri tejto strohej otázke kde z nej ťaháme okolností a súvislosti ako z chlpatej deky, aby sme jej pomohli, už na začiatku vedela, že dieťa nútiť nebude 🤦♀️
@aurora33 myslím že treba brať do úvahy už aj to, že je 21. storočie a viera je dobrovoľná vec. Ak má dobrý vzor? To je že rodičia každu nedeľu sú v kostole, ovládajú prikázania, žijú vierou ako to je vlastne žiť vierou? Veď sa len pozri koľkí veriaci ktorí sa bijú do pŕs nevedia prijať napr fakt že ich dieťa je gay/lesba, lebo Boh chcel aby sa dieťa narodilo ako chlapec/dievča. Toľko veriacich ktorí sa bijú do pŕs sú proti potratom, ale pritom to dieťa ktoré sa narodí, už ich starosť nie je, pretože oni ho nebudú kŕmiť, šatiť a starať sa oň. Toľko veci sa mení ale čo sa týka náboženstva je to stále rovnaké, čo je podľa mňa trošku smutné pretože tak ako ide napr technológia dopredu aj ľudia sa vyvíjajú s chcieť to čo bolo pred desiatkami rokov od terajších detí je podľa mňa nechcem povedať zbytočné ale myslím že aj dieťa by malo mať možnosť voľby.
A písala som to sem nie raz nehovorím že nepôjde vôbec ale pôjde neskôr ... keď za mnou dieťa príde a povie chcem ísť do kostola, chcem absolvovať PSP bez problémov dieťaťu vyhoviem pretože to chce, nie pretože v treťom ročníku na ZŠ dieťa má ísť na prijímanie.
Nenutila a ani nebol. Iba pokrsteny je...

Nikdy by som do toho nenutila. To je životu dôležité? Moja nie je ani pokrstená,nepotrpim si na to.