icon

Dostávate darčeky od detí, ktoré už neveria na Ježiška?

26. nov 2025

Ahojte, dávajú vám vaše 12, 13 ročné deti, ak už neveria na Ježiška, niečo pod stromček?

Strana
z2
eva_eva
26. nov 2025

Celkom nerozumiem otázke. A tiež tomu, že deti v tomto veku stále veria na Ježiška.
Syn nám dáva darčeky odjakživa. Kresby a jeho výtvory.

marsmykkok
26. nov 2025

Ak má dieťa vreckové čakala by som že niečo dá, hoci nejakú drobnosť za 2 eurá alebo napríklad upletie náramok...

januska12323
26. nov 2025

Deti nemám ale ja som dávala odkedy som vedela hoci aj obrázok keď peniaze neboli. Rovnako aj na ostatné sviatky.

anonym_a04f23
26. nov 2025
@marsmykkok

Ak má dieťa vreckové čakala by som že niečo dá, hoci nejakú drobnosť za 2 eurá alebo napríklad upletie náramok...

@marsmykkok to ako fakt?

anna777115
26. nov 2025

Otazka mala znieť "ak už neveria že darčeky nosi Jeziško". Lebo kazdy kresťan veri v "Ježiska", bez ohĺadu na vek.

baldinka
26. nov 2025

V momente,ked dieta prestane verit ,ze darceky nosi Jezisko (santa Klaus,dedo Mraz,Father Christmas,etc), sme s muzom ocakavali darceky.Aj ked len kresbu.Kedze darceky dostali z lasky, ocakavame ze aj oni prejavia lasku nam.

baldinka
26. nov 2025
@anonym_a04f23

@marsmykkok to ako fakt?

@anonym_a04f23 No nielen natrcat ruku,ale aj davat je sucast vychovy.

magdalienka11
26. nov 2025

@anonym_autor na Jezíska neveria od 7 rokov. Áno, dávajú

anonym_a04f23
26. nov 2025
@baldinka

@anonym_a04f23 No nielen natrcat ruku,ale aj davat je sucast vychovy.

@baldinka 🤦🏻‍♀️
možno tvoje,ak nejaké máš natrčajú ruky.
Lebo bezdetné sú tu vždy najmúdrejšie

autor
26. nov 2025

Aj ste im to nejako povedali, že by vás to potešilo, alebo samé od seba dávajú? Trošku som smutná, že našu 12 ročnú dcéru to nenapadne, ani zo školských výletov nám nič nenosí. Celé vreckové minie pre seba. Pritom máme pekný vzťah. Náramky nám ale vyrába hocikedy cez rok.

sissy27
26. nov 2025
@anonym_autor

Aj ste im to nejako povedali, že by vás to potešilo, alebo samé od seba dávajú? Trošku som smutná, že našu 12 ročnú dcéru to nenapadne, ani zo školských výletov nám nič nenosí. Celé vreckové minie pre seba. Pritom máme pekný vzťah. Náramky nám ale vyrába hocikedy cez rok.

@anonym_autor ja som napríklad vyslovene nechcela, aby dcéra z vreckového kupovala darčeky nám. Ani na vianoce, či sviatky a už absolútne nie z výletov. Sme dospelí, zarábame, kúpime si počas roka čo potrebujeme. Neznášam zbytočnosti typu magnetka z výletu a podobne, radšej nech si za tie 2€ kúpi nanuk alebo kúpi zmrzku spolužiakovi, ktorému na výlet vreckové rodičia nedali. Absolútne nechápem, že dáte dcére vreckové a očakávate, že aspoň časť bude míňať na vás. Tak jej dajte o 2€ menej a kúpte si nejakú somarinu sami. Pre mňa je aj toto súčasť finančnej gramotnosti naučiť dieťa neutrácať za zbytočné somariny. Láska sa dá prejavovať aj inak než kupovaním darčekov.
Dnes už dcéra zarába a viem, že nám kúpi zmysluplné darčeky, ktoré využijeme a potešia a budú mať o to väčšiu cenu, že na ne zarobila, nie len zaplatila z toho, čo sme jej dali.

anonym_b1dbaa
26. nov 2025

To naozaj dospelá osoba ktora zaraba čaká od dietata, ze jej nieco kupi? Na výlete? Kks...
Iný prejav lásky ako dar neexistuje?

nika1971
26. nov 2025

ano, ked boli mladsi, davali kresby a pod., od kedy mali vreckove kupili napr. sprchac, alebo sampon...proste drobnosti...to nie je o tom, ze cakam dar...je to o tom, urobit druhym radost...

autor
26. nov 2025
@nika1971

ano, ked boli mladsi, davali kresby a pod., od kedy mali vreckove kupili napr. sprchac, alebo sampon...proste drobnosti...to nie je o tom, ze cakam dar...je to o tom, urobit druhym radost...

@nika1971 veď práve…tak to bolo aj myslené.

anonym_348e25
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mne mali tendenciu kupovat aj z vyletov. Ale ja som to zatrhla. Lapacov prachu mame dost. Co sa tyka Jeziska, narodenin, ano, tam davaju. Ked boli mensi, vyrabali, ale zrhuba od tych 13 rokov kupuju. Dostala som napr. salku na kavu - som kavickara. Syn, 15 rocny si uz zaraba a od neho som dostala na narodeniny sluchadla apple, v hodnote cca 250€. Kupila som si beziaci pas, tak k tomu. Tym nechcem povedat o hodnote daru ale o tom, ze vidno, ze si vsimaju co by ma potesilo. A nebolo to vyslvoene, zeby som to pytala alebo o tom vela rozpravala....

nika1971
26. nov 2025
@anonym_autor

@nika1971 veď práve…tak to bolo aj myslené.

@anonym_autor musis ju k tomu naviest...napr. co kupime ockovi na Vianoce, narodeniny? ja toto...ty by si mohla toto...potom ju to aj samu napadne...

deti95060810
26. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ja som napríklad vyslovene nechcela, aby dcéra z vreckového kupovala darčeky nám. Ani na vianoce, či sviatky a už absolútne nie z výletov. Sme dospelí, zarábame, kúpime si počas roka čo potrebujeme. Neznášam zbytočnosti typu magnetka z výletu a podobne, radšej nech si za tie 2€ kúpi nanuk alebo kúpi zmrzku spolužiakovi, ktorému na výlet vreckové rodičia nedali. Absolútne nechápem, že dáte dcére vreckové a očakávate, že aspoň časť bude míňať na vás. Tak jej dajte o 2€ menej a kúpte si nejakú somarinu sami. Pre mňa je aj toto súčasť finančnej gramotnosti naučiť dieťa neutrácať za zbytočné somariny. Láska sa dá prejavovať aj inak než kupovaním darčekov.
Dnes už dcéra zarába a viem, že nám kúpi zmysluplné darčeky, ktoré využijeme a potešia a budú mať o to väčšiu cenu, že na ne zarobila, nie len zaplatila z toho, čo sme jej dali.

@sissy27 úplne s tebou súhlasím.

baldinka
26. nov 2025
@anonym_a04f23

@baldinka 🤦🏻‍♀️
možno tvoje,ak nejaké máš natrčajú ruky.
Lebo bezdetné sú tu vždy najmúdrejšie

@anonym_a04f23 Mam 4 dospele deti,vychovou presli,nevesty spokojne!Ako videli v rodine,tak sa spravaju aj teraz.Pamataju na vyrocie, aj narodeniny a ked nieco chcu pod stromcek,pytaju sa polovicky,co si ona zela.
Takze ziadna z nich tu na koniku nevyplakava!
Prajem vela stastia Tebe s Tvojou sebeckou vychovou,mne,mne a iba mne

baldinka
26. nov 2025
@nika1971

@anonym_autor musis ju k tomu naviest...napr. co kupime ockovi na Vianoce, narodeniny? ja toto...ty by si mohla toto...potom ju to aj samu napadne...

@nika1971 Presne takto sme to robili.Manzel nadhodil,co mame a ja co ocovi

reanda
26. nov 2025

nie.. a nevadi mi to.. ani to neocakavam.. na narodeniny mi, ked boli mensi, zvykli nakreslit obrazok, alebo nieco vytvorit, ale na to su uz velki a kupovat nepotrebujem, aby mi kupovali.. a nech si co najdlhsie uzivaju vianoce, ked nemusia riesit darceky, ono to vie byt dost otravne a zatazujuce, tak mozu byt aj bez toho 😀 .. ja som ako dieta zazila dost nervov kvoli tomu, ako som sa snazila vzdy kazdemu zavdacit a urobit radost a isla mi hlava prasknut z vymyslania, ako to zariadit so svojimi obmedzenymi schopnostami a financiami.. tam sa zacal rodit pravy vianocny stres 😝 .. neprajem si toto pre svoje deti

anonym_b1dbaa
26. nov 2025
@nika1971

@nika1971 tebe sa da urobiť radosť len darčekom?

nika1971
26. nov 2025

ja uz mam dospelych chlapcov...ale vzdy si spomenu na narodeniny alebo meniny rodicov aj seba navzajom...to nie je o darcekoch...stci maly kvietok...a ano, urobi mi to radost...potom tu niektore vypisuju...manzel mi nekupil ani kvietok na narodeniny...no, ked ho k tomu nikto neviedol, tak jasne ze nekupi

anonym_1fcd44
26. nov 2025

Nas maly ma 4 roky. A teda vyrobi s mojou pomocou darcek aj pre tatka svojho a aj pre mna. A planujem ho zobrat do obchodu a nech nieco nam povybera. Samozrejme ja to zaplatim. Lebo darceky na vianoce u nas nosi jezisko ale aj my si navzajom davame. A maly bude cely hrdy, ako sa tesime co nam prichystal 🙂.

anonym_dda590
26. nov 2025

Žiadne darčeky som nikdy neočakávala a moje dieťa to najprv ani nenapadlo a keď už bol väčší, tak sa opýtal, že čo nám má dať na Vianoce a my sme mu povedali, že nič neocakavame, nech si nerobí starosti, pretože tiež nemám rada zbytočnosti "len aby bolo". Tento rok je prvý, keď viem, že niečo dostaneme, ale dieťa sa už osamostatnilo a príde "na návštevu". Darčeky sa podľa mňa majú dávať vtedy, keď to človek tak cíti, nie preto, "že sa patrí". My si aj s mužom dávame darčeky hocikedy, nie na sviatky. Vlastne na Vianoce si už veľmi dávno nič nekupujeme. Mňa oveľa viac poteší, keď mi muž napríklad kúpil mobil, keď mi začal starý štrajkovať. Ja by som čakala, kým nezlyha úplne a až potom by som riešila. A potešilo ma, že mi ho kúpil vtedy, lebo tým dal najavo, že je pozorný.

baldinka
26. nov 2025
@anonym_b1dbaa

@anonym_b1dbaa
To nie je o radosti z darceka,to je o tom,ze to dieta na Teba myslelo,uvazovalo,co by sa Ti mohlo pacit ,teda ukazuje,ze mu na niekom zalezi.Ci je ten darcek za 1 euro alebo neskor za 100 nie je dolezite.Dolezite je,ze mysli aj na inych.Tiez financna gramotnost,pocitame peniazky,odkladame,atd.

autor
26. nov 2025
@anonym_dda590

Žiadne darčeky som nikdy neočakávala a moje dieťa to najprv ani nenapadlo a keď už bol väčší, tak sa opýtal, že čo nám má dať na Vianoce a my sme mu povedali, že nič neocakavame, nech si nerobí starosti, pretože tiež nemám rada zbytočnosti "len aby bolo". Tento rok je prvý, keď viem, že niečo dostaneme, ale dieťa sa už osamostatnilo a príde "na návštevu". Darčeky sa podľa mňa majú dávať vtedy, keď to človek tak cíti, nie preto, "že sa patrí". My si aj s mužom dávame darčeky hocikedy, nie na sviatky. Vlastne na Vianoce si už veľmi dávno nič nekupujeme. Mňa oveľa viac poteší, keď mi muž napríklad kúpil mobil, keď mi začal starý štrajkovať. Ja by som čakala, kým nezlyha úplne a až potom by som riešila. A potešilo ma, že mi ho kúpil vtedy, lebo tým dal najavo, že je pozorný.

@anonym_dda590 veď práve to mrzí, že to tak necíti, že si to nejako neuvedomuje, že by nám niečo dala len tak z lásky. Či som nejako zlyhala vo výchove, bojím sa, že bude sebecká. Na narodeniny kamoškám vyrába alebo kupuje darčeky, aj nám, ale musí ju na to niekto z nás dvoch upozorniť, tak už to nie je také od srdca. Nejde mi o ten dar, veď ja si kúpim, čo potrebujem, ale o to, že som sklamaná, že si to sama neuvedomuje.

anonym_7d9185
26. nov 2025
@eva_eva

Celkom nerozumiem otázke. A tiež tomu, že deti v tomto veku stále veria na Ježiška.
Syn nám dáva darčeky odjakživa. Kresby a jeho výtvory.

@eva_eva Moja vlani 12 rocna verila, teraz ako 13 rocna uz nie..
@autorka aj ked este verila, vzdy nam daco dala. Lebo chcela aj ona obdarovat. A ja som robila to iste. Verila som, ale aj tak som vyrabala darceky pre rodicov, sestru a starych rodicov.

anonym_dda590
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_dda590 veď práve to mrzí, že to tak necíti, že si to nejako neuvedomuje, že by nám niečo dala len tak z lásky. Či som nejako zlyhala vo výchove, bojím sa, že bude sebecká. Na narodeniny kamoškám vyrába alebo kupuje darčeky, aj nám, ale musí ju na to niekto z nás dvoch upozorniť, tak už to nie je také od srdca. Nejde mi o ten dar, veď ja si kúpim, čo potrebujem, ale o to, že som sklamaná, že si to sama neuvedomuje.

@anonym_autor vyčkaj času.. netlač, nebuď sklamaná. Dávaj od srdca a nič neočakávaj a uvidíš, že príde deň, keď jej to dôjde a dočkáš sa. Je to dieťa, stačí, že vidí, ako to u vás funguje a keď to skutočne bude tak cítiť, tak ti darček dá. Naozaj na tom nestojí ani láska ani celé Vianoce.

betulinka1
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ved ti ale dava z lasky. Pisala si, ze spravi náramok hocikedy cez rok. To je laska, urobim ti radost hocikedy. Nie ked dostanes toho kopec od kazdeho. Ak ta to trapi, tak Skus ju naviest. Ked budete v obchode spytaj sa jej, ze tatovi pod stromcek nechces kupit nejaky sprchac?

januska12323
26. nov 2025

Je jedináčik?

Strana
z2