icon

Je možná svadba v kostole po rozvode?

natalymindo
26. dec 2023

Ahojte mamičky. Je reálna svadba v kostole ak som sa vydávala na matrike a som rozvedená? 🙂 ďakujem

Strana
z2
nevenka
26. dec 2023

@ukulela nemusi mat birmovku 🙈.
Cca pol roka pred sobasom som bola pokrstena a mala 1.sv.prijimanie (predtym som bola evanjelicka, ale to je so mnou iny pribeh a zbytocne to tu pisat), birmovku som mala az po svadbe a uz sme mali aj dieta 🙂

marsmykkok
26. dec 2023

a muž čo? Vždy je to na kňazovi ako sa zachová, nie je to nemožné lebo si nemala cirkevný sobáš, ale žila si roky s mužom iným v hriechu. Ale ak je muž napríklad praktizujúci kresťan, kňaz ho vidí v kostole, mohol by mať nad ním zľutovanie, že proste sa zaľúbil do "hriešnici" a on nechce žiť v hriechu.

jamimo
26. dec 2023

@natalymindo Keď už sa Ján Slota mohol ženiť tretí krát v kostole, tak už asi každý 😄
Veľa šťastia v živote a pevné nervy pri obštrukciách prajem 💪

majlo1234
26. dec 2023

Jasne, ze ano, pokial prva svadba nebola v kostole, pre cirkev akoby nwbola. Co sa tyka sviatosti, oni ti ich radi urobia, je to ich zaujme prijat dalsiu ovecku k sebe. Aspon ja mam take skusenosti z farnosti na zapade, na vychode to moze byt viac vyhranene

bela30
26. dec 2023

@natalymindo mozes mat svadbu v kostole.

nekonecna_katastrofa
26. dec 2023

@natalymindo Si pokrstená? A tvoj ex? Pretože ak by ste boli obaja ateisti, nepokrstení, vaše manželstvo by bolo brané katolíckou Cirkvou ako nerozlučiteľné aj keď bolo uzavrené na matrike. Ak aspoň jeden z vás bol pokrstený, svadba na úrade je pred Cirkvou neplatná a teda sa môžeš znova vydať v kostole.

natalymindo
autor
27. dec 2023

@nekonecna_katastrofa moj ex manzel nebol pokrstený len ja

lienka.7
27. dec 2023

@natalymindo najlepšie je sa spýtať kňaza. Lebo niektorí sú proste "zasadovi" a keď nie si vydatá, tak ti ani dieta nepokrstia. Iní sú zase benevolentnejsi a "pokrokovejsi". Cize zbehnite spolu za kňazom a uvidíte

nekonecna_katastrofa
27. dec 2023

@natalymindo V tom prípade sa môžeš znova vydať v kostole. Choď na faru, kde sa chcete vziať a kňaz vás už usmerní, čo ďalej.

prasiatko30
27. dec 2023

@lukbe spanielska kralovna bola rozvedena pred soba som s terajsim kralom- jej stastie bolo, ze pred tym ako sa stala katolickou kralovnou bola vice mene ateistka😂a prvy sobas bol len civilny, druhy sobas mala v jednej z najvacsich katedral madridu a pozehnany arcibiskupom 💡

44janica44
27. dec 2023

@natalymindo no to môže byť problém ak on nebol pokrstený s veľkou pravdepodobnosťou cirkev berie váš sobáš ako právoplatný a svadba v kostole možná nebude.

maja22
27. dec 2023

@44janica44 nie, uz to vysvetlila
@nekonecna_katastrofa Na urade je sobas neplatny pre kazdeho pokrsteneho. Ako keby ani nebol, je to stale zivot v hriechu, lebo pokrsteny clovek patri do cirkvi a sobas ma uzatvarat sviatostne. Avsak ak sobas uzatvaraju nepokrsteni a neveriaci ludia, vtedy je sobas na urade platny. Lebo oni uzatvaraju manzelstvo pre nich jedinym moznym sposobom. Ak autorka bola uz v case sobasa na matrike pokrstena, jej sobas na urade je pred cirkvou neplatny, ako keby ani nebol, lebo ona ma uzatvarat manzelstvo pred Bohom ako dozivotny slub. Take manzelstvo plati az do smrti jedneho z manzelov, aj keby sa potom uradne rozviedli, pred Bohom ich slub plati az do smrti jedneho z nich. Pri sobasi v kostole sa skuma, ci obaja snubenci splnaju podmienky. To znamena, ze veriaci clovek sa ide v kostole sobasit prvy raz (vynimkou je vdovstvo, tam sa moze opat) a neveriaci clovek nesmie byt uz sobaseny a rozvedeny. Lebo pre neveriaceho je platny aj sobas uzavrety na urade, ako som uz raz vysvetlila. Takze, mila autorka, na tvojej strane teraz prekazka pre svadbu v kostole nie je, ale ak ju absolvujes, je to uz zavazok navzdy, resp. do tvojej alebo partnerovej smrti. A to, ci sa tvoj snubenec moze sobasit v kostole, si zodpovedaj tiez - musi byt pred Bohom slobodny.

44janica44
27. dec 2023

@maja22 pre môjho muža evanjelika by bral katolicky farar ako právoplatný sobáš ten na úrade čiže mi chceš tvrdiť ze pre jedného by bol právoplatný a pre druhého nie?

maja22
27. dec 2023

@44janica44 z hladiska cirkevneho prava ano. Katolik ma povinnost vstupovat do manzelstva sviatostnym sposobom. Ine krestanske spolocenstva a denominacie, ktore to ako sviatost nemaju, vstupuju do manzelstva platne tym obradom, ktory je pre nich zavazny. Ak evanjelici uznavaju platnost uradnych sobasov, tak v tom pripade je clovek pravoplatne zosobaseny. Nasa rkc takyto vstup do manzelstva neuznava, povazuje ho za neplatny a clovek zije v hriechu, ale zaroven sa povazuje za slobodneho pre vstup do sviatostneho manzelstva.

pipistrel13
28. dec 2023
pipistrel13
28. dec 2023

@maja22 to nie je pravda,je platny podla cirkvi aj uradny sobas

nekonecna_katastrofa
28. dec 2023

@pipistrel13 Nie je platný, ak jeden je katolík. Samozrejme musí byť rozvedený "svetsky" ak chce svadbu s iným, ale zväzok katolíka a nekatolíka uzavretý na matrike nie je braný ako nerozlučiteľný.

prasiatko30
28. dec 2023

@pipistrel13 nie je

pipistrel13
28. dec 2023

@nekonecna_katastrofa to ano a to ani v kostole,ja mam manzelstvo v kostole rozviazane Paulovym privilegiom

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
nekonecna_katastrofa
28. dec 2023

@alenkaorava Ak sa DVAJA NEKATOLÍCI zoberú na úrade, ich manželstvo je platné aj pred Bohom a je nerozlučiteľné. Keby sa potom rozviedli a jeden z nich sa chcel sobášiť v kostole s iným katolíkom, nemôže sa. Ale autorka je pokrstená, jej ex nebol. Čiže ich manželstvo uzavreté na matrike nie je pred kat.Cirkvou považované za platné. Takže sa ona môže sobášiť v kostole. Ešte je otázne ako je na tom nový partner.

lukbe
30. dec 2023

@prasiatko30 tieto veci ma celkom zaujímajú, ale tam je tolko možnosti, že je to na dlhšiu debatu. Dá sa to niekde nájsť?

prasiatko30
30. dec 2023

@lukbe ktore?

lukbe
30. dec 2023

@prasiatko30 no myslím na možnosti kedy je sobas v kostole platný, kedy nie. 1 je ateista,1 je1 krsteny, 1 nie, obaja, tých možnosti by bolo...

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2