Je vhodné žiadať o svadobné dary na charitu?
Chcela by som poradiť či by bolo vhodné poprosiť ľudí, o takýto dar. To, že je to novodobý výmysel už som počula od mojej mami, aj to, že aj kvetinárstva majú z čoho žiť, ale nuž je to len naša svadba.
Takze viem, že ľudia nosia granule a žreby, miesto kytíc.
Ale mne napadlo, že nechceme žiadne dary, bohužiaľ viete ako to chodí. Riad iba na špeciálne príležitosti, 20 kytíc, záclony, ktoré nevyuzijem, váza, ktorá sa mi nehodí do bytu a podobne. A hlavne sa nám páči táto myslienka. Preto by som chcela svojich hostí poprosiť, aby nenosili dary, kvety a torty. Aby len do obálky dali peniažky, ktoré by na ten dar aj tak použili, chcela by som, aby k tomu nikto neprikladal kartičku s venovaním, takže ľudia tam môžu vložiť naozaj ľubovoľnú sumu a nemusia sa cítiť zle, že tam dali 10-20€.
Tieto peniažky, by sme chceli potom darovať buď do detského onkologického centra, alebo nejakej rodinke s takto chorým dieťaťom. Manželov brat, zomrel ako dieťa na rakovinu, takže by to pre nás a pre manžela veľmi znamenalo. Myslíte, že by to bolo vhodné, prípadne či by to hosťom neprekážalo? Aký na to máte názor prosím ?
@janka1011 to prianie s podpisom by som zakázala kvôli tomu, lebo niekto by kúpil kyticu za 20€ a tým pádom, by do obálky "musel" dať viac, lebo by sa možno hanbil za to, že nemá veľa peňazí. Ja tým chcem uľahčiť tým ľuďom, aby sa necítili zle, keď proste nemajú peniaze navyše. A čím sa chceme zviditeľniť? Že chceme prispieť na dobrú vec? Trištvrte z tých ľudí, by možno ani nenapadlo poslať peniaze na nejakú charitu, alebo pomôcť niekomu.
A ja kľudne môžem do pozvánky napísať - Dary nechajte doma, dajte mi iba peniaze. Takto by to bolo lepšie však?
Peniaze nie su problem,problem bude mozno pre mnoho ludi to ze to nebude pre vas.Nech je myslienka akakolvek uslachtila.Proste poziadaj ze preferujete peniaze a co s nimi urobite,do toho nikoho nic uz potom si myslim.
Noo, úprimne...mne sa tento nápad veľmi nepozdáva (a to som sama prekonala rakovinu). V prvom rade by mi ako prvé napadlo, že sa chcete robiť ,,zaujímaví,, (neber to osobne, je to len môj prvý dojem). Taký dar môžte dať na onkológiu aj bez toho, aby ste to vopred ohlásili z tých peňazí, ktoré dostanete ako dar. Po ďalšie, nie každý je naklonený podporovať nejaké organizácie - nie preto, že je neprajný, no nedôveruje im a nevie, kde skončia jeho peniaze (viď kauza organizácie Pre dobro). Ja neviem, ak budú vedieť, že je to na nejakú zbierku, pravdepodobne si povedia, že ok, dám 10 či 20 €, veď na zbierku to stačí. Ak by to dávali ,,vám dvom,, dali by určite viac. Inak, známa pracuje v podobnom odvetví a financií pre detských onkopacientov je vraj dosť, pomoc by sa skôr zišla dospelým. Starší hostia, babky, dedkovia vás asi nepochopia, bude sa im to zdať divné. Dnes asi už každý dáva peniaze do obálky, takže 5 príborníkov asi nedostanete. Neviem no, prvoplánovo je to myšlienka pekná, ale so svadbou by som to nespájala, vôbec sa mi také prepojenie nehodí, prepáč...
Známa poprosila o veci do útulku pre psíkov a mačičky 🙂
Asi zalezi od konkrétnej dediny,aj ja som odtiaľ a tu sa skôr pozerá na to,že ak už pár žije spolu tak určite už majú čo potrebujú a peniaze si použijú na čo chcu.Tu sa dá použiť "prirovnanie" -jeden kraj,iný mrav😂
Poviem ti to takto, myslienka fajn. Lapace prachu a veci co vyuzijes raz za 20 rokov netreba.
Veta dary nechajte doma, dajte nam iba peniaze, neznie dobre, nad tym sa kus zamysli.
Co sa tyka organizacii na onkologiu, liecim sa ako dospela,, ale ziskat odtial pomoc pre mna bolo uplne bezvysledne,,, po mojich skusenostiach nemyslim ze tieto zbierky idu kam treba. Skor si vyberte rodinku z postihnutym chorym dietatkom alebo rodinu kde to maju tazke. A viete ze pomahate konkretnym ludom.
Ja by som to napisala asi v tomto duchu:
Mili svadobni hostia velmi vas prosime, nerobte si starosti, nepotrebujeme ziadne svadobne, vecne dary ani kytice. Velmi by sme vas poprosili, aby sme spolu spravili financnu zbierku pre: ..... a spolu pomozme
Co takto “poziadat” o vhodny dar bezhotovostne. Minuly rok som bola na svadbe, kde zenicha sestra informovala vsetko pozvanych o tom, ze mladomanz. by si radi kupili nieco väcsie a tym padom by im peniaze prisli viac vhod ako hmotne darceky a priamo vytvorili cislo uctu na tuto prilezitost. Tzn. poslali sme peniaze priamo na ucet, zda sa mi to super napad, lebo odpadne starostlivost s hotovostou, obalkami pre pre obe strany. 😀
Rozumny pristup. Na svadbach co sme boli sme vzdy a niekedy aj bez vyziadania dostali info, aky dar (zatial vzdy peniaze) chcu a ci chcu kvety/zreby atd. Info o tom, ze peniaze poputuju na onko by som nespominala, je to svadba, nie beneficna akcia ☺️ a je na vas, co s peniazmi urobite samozrejme
@autor ale ty nemáš čo niekomu "uľahčovať", ani prikazovať, zakazovať. Úplne stačí povedať, máme všetko, ak nám chcete niečo dať, dajte nám peniaze. To, že tam budeš vypisovať zbierku na charitu je len snaha o zviditeľnenie sa, byť zaujímavá. Veď ak chceš dať na charitu, daj v tichosti, načo je to takto dobré? Mnohým hosťom sa to ani nemusí páčiť, veď oni tie peniaze dávajú v prvom rade v dobrej viere a z lásky vám. Prepáč, ale toto k svadbe nepasuje. Prispievať na charity môžeš aj bez toho.
@1ryba vies nevravim ze charita, venovat peniaze dietatu postihnutemu kt rodicia sa snazia vsemozne, financne, napriklad na tie rehabilitacne pobyty a pod,alebo domovy dochodcov, alebo detske domovy,,, zas dozvediet sa po svadbe ze 100€ kt som im dala ako dar venovali organizacii dakej, zamavalo by to mnou, ja by radsej vediet kam peniaze pojdu ked nie im.je to taka zaujimava situacia,..
@1ryba presne. A najkrajšie je, keď sa robí dobro potichu. A nie takýmto okázalým spôsobom. V takom prípade by som už len z princípu nedala nič. A to pravidelne aj s manželom podporujeme rodinky, ktoré to potrebujú, alebo aj blízky útulok, ale tento konkrétny spôsob sa mi absolútne nepáči.
@sunshine_007 ja by som im saká do obálky😂😂😂
Stále sa nájdu hostia, ktorí pre to nebudú mať pochopenie a aj takí, ktorí si povedia, že ste šľachetní. Ja osobne by som sa vyjadrila, že uvítame peniaze ale účel by som si nechala pre seba. Druhá vec, kvety. Kamarátka nám tak povedala, keď sa vydávala, že si želá od každého hosťa jednu červenú ružu, neozdobenú. Krásnu kyticu mala z nich, ten nápad sa mi páčil. Čo sa týka vecných darov, ja som mala iba vecné dary na svadbe a po rokoch ako sme sa sťahovali sa mi veru tie tri súpravy tanierov zišli 😅 aj všetko ostatné. Ale ja neriešim nejakú farbu vázy a podobné veci, mne to pripomína človeka, ktorý nám to daroval, takže bez problémov mám takú vázu napríklad aj teraz po 14tich rokoch na stole.
Ak by to boli mensie peniaze, podla teba peniazky, cize miesto kytice ktora zvadne, prispejte radsej do krabicky na nieco uzitocne, je to ok. Boli sme takto gratulovat pri kostole, kde si to takto mladomanzelia zelali. Oni podporovali utulok pre zvierata a nevesta kvety nechcela aj kvoli alergii. Ok.
Ale ziadat, ze miesto darov ideme spolocne podporovat nejaku organizaciu mi pride take prespekulovane a pre hosti nevhodne. Hostia chcu financnym darom podporit mladomanzelov do spolocneho zivota. Ci uz si za peniaze kupia dovolenku, nabytok, auto. Ak peniaze nepotrebuju, pokojne ich mozu dat aj na charitu. Ale pribuzni, priatelia, chcu financne podporit vas. Aj by chceli podporit charitu, niekomu terapiu, mozu to urobit aj sami. Takto mi to pripada nutene. Nepaci sa mi to.
Keby na rovinu povedali iba toľko, že radšej nech hostia dajú peniaze bez určenia (a to je jedno, či vo forme básničky, slušne, obyčajne), nájde sa tiež dosť ufrflancov, ktorí to budú považovať za nehorázne.. ľuďom nevyhovieš. Kamoška naopak si urobila takú stránku, videla som to len vo filmoch, kde mala dokonca rozpísané, čo by si priali (vecné dary), žiadne preháňania, za normálne ceny, dokonca to fungovalo tak, že si na to klikol, a obsadilo ten dar, čiže nehrozilo, že by jednu vec kúpili viacerí a teda čo ona dostala za takúto "nehoráznosť" za kritiku na hlavu, že čo si to dovoľuje, pomaly rozkazovat.
V tých diskusiách o svadbách celkovo, vrátane skúsenosti po mojej si stále hovorím, že ľudia sú jednoducho nevďační. Bola som na rôznych svadbách, niekto chcel kvet, dostal kvet, niekto žreby, dostal žreby, niekto len peniaze, niekto konkrétnu súpravu zmrzlinovych pohárov, inde pozyvali bez detí, vždy som každé jedno pozvanie akceptovala, tak jak bolo, bez frflania, a bola som potešená, že na mňa mysleli a chcú ma tam mať predovšetkým ako hosťa.
Tak my sme chceli oznámiť kam pôjdu tie peniaze, nakoľko sa to týkalo manželovej rodiny a viem, že by z toho boli dojatí. Ale nebudem teda hovoriť kam pôjdu tie peniaze, aby to neprekážalo niekomu.
Dnes uz pomerne casto na/pri oznameni stoji,ze nechcu kvety ani dary,len peniaze.
A jasne...ked to kazdy da tebe zvlast,uz to nebude anonymne,cize musia riesit aj,kolko...
Ale napr.v At sa dost pouziva,najmä na narodenivych oslavach,
ze niekde stoji box/taka schranka,a tam sa hadzu peniaze.
Je vopred uvedene, ze to tam bude a aj vopred oznamene,naco ta zbierka bude pouzita-,väcsinou na nemocnice,detske domovy a pod..
Ak je to napr.zbierka priamo pre madomanzelov,tak sa len uvedie,ze to tam takto bude a dakujete za kazdy prispevok,miesto kvetov ci daru
Bola som znamej na svadbe a ona tiez mala v oznameni ze nechcu dary ani kvety,ze sa potesia peniazom a pojdu na svadobnu cestu
Myslim ze to je super napad
Svadbu som mala 10 rokov dozadu a k pozvanke sme prilozili karticku s vtipnym versom ktory som nasla na nete ze si neprosime ziadne dary kedze mame komplet zariadenu domacnost ale ze nas potesi zreb ci peniaze v akejkolvek vyske. Vsetci pochopili nikto sa neurazil 👍 po svadbe sme dali kazdemu vyvolat zopar fotiek na ktorych boli plus spolocnu a tam som zase do oblaky k fotkam prilozila karticku s podakovanim. Myslim ze mas peknu myslienku a neboj sa toho 😊
Ja si tiez myslim ze ked presne konkrétne poviete co a ako tak kazdy to uvita ja osobne by som mozno viac dala koruniek na takyto ucel ako by som napriklad dala za komkretny dar.
My sme mali svadbu teraz a nik nenosil dary, ani sa nic nepytali, dostali sme peniažky (mame spolu deti, dom, takze všetko potrebne logicky mame). Jedine som prosila, ze ziadne kvety (nemam ich rada) a respektovali to.
Pri takejto šľachetnej myšlienke to bude vacsina rešpektovať (vzdy sa najdu vynimky). Klobuk dole a prajem veľa šťastia ❤️
No ja neviem, či vyťahovať mŕtveho snubencovho súrodenca na svadbe je ok. Takto jatriť staré rany. Mne to príde také nasilu, ako čistý Vilo Rozboril.

@tykat osobne som už fakt dlhé roky nezažila, žeby niekto kupoval dar...dnes už ozaj každý dáva peniaze